PDA

Zobacz pełną wersję : Laptop do zdjec i video tak do 8000 PLN

Zoidberg
08-10-2009, 16:00
Witam,
Kiedys po dlugich nocnych rozmowach z Tom01 zniechecilem sie do zakupu laptopa do obrozbki zdjec - wychodzilo, ze nie maja one nawet polowy takich umiejetnosci jak dobry monitor do grafiki.
Jednak przeszkoda jest moja praca - wlasciwie cotygodniowe wyjazy w rozne miejsca z pobytem 5 dni w tygodniu w hotelu. Co mi po wspanialym monitorze i dobrym desktopie w domu skoro jestem tam gosciem? A jak juz jestem to trzeba czas rodzinie poswiecic by mój 3,5 letni syn choc troche poczól, ze ma tate.
Zatem by nie umrzec z nudów podczas siedzenia w celi hotelowego pokoju postanowilem zakupic laptop, na ktorym moglbym zgrac zdjecia czy filmy z kamery i je obrobic w PS (zdjecia) czy w Sony Vegas (filmy).
Zatem jesli mozecie polecic cos do circa 8 tys pln co by mialo jaka taka matryce i nadawalo sie do w/w programów to bylbym wdzieczny.

Tom01
08-10-2009, 16:16
Proponuję Macbooka Pro w starej wersji z matowym wyświetlaczem. Oglądałem wiele laptoków, ale przy owym producent najbardziej się postarał, jeśli chodzi o "dostrojenie" ekranu. Po oprofilowaniu wygląda to co prawda gorzej niż na domowych Eizo, ale przepaści nie ma.

Zoidberg
08-10-2009, 17:15
Rozumiem, ze w przypadku Apple musze miec applowa wersje PS, Sony Vegas pro itp? I przy okazji - poniewaz nie samym PS czlowiek zyje - gierki tez musza byc w wersji Apple? Sorki za lamersie pytania ale do tej pory moja wiedza jest zerowa na temat produktów jabluszka. A cos z NIE apple bys polecil?

Tom01
08-10-2009, 17:23
Rozumiem, ze w przypadku Apple musze miec applowa wersje PS, Sony Vegas pro itp?

Na ogryzkach z Intelem chodzą przecież Windowsy. Można zainstalować jako osobny system (BootCamp) lub pod kontrolą OSX (Paralells, VirtualBOX).

Zoidberg
08-10-2009, 17:43
Na ogryzkach z Intelem chodzą przecież Windowsy. Można zainstalować jako osobny system (BootCamp) lub pod kontrolą OSX (Paralells, VirtualBOX).

OK - dzieki za wyjasnienia.
Pozdrawiam
Piotr

Robik
21-10-2009, 16:16
Witam !
Pozwolę sobie podpiąć się do tematu,aby nie zaśmiecać forum nowymi wątkami. Z przyczyn takich a nie innych do obróbki zdjęć używam laptop. Mam model Toshiba Satellite P100-387 (17") Siadła mi matryca (1440x900),która nie była górnych lotów (podświetlanie,kąty patrzenia itd...) i teraz zastanawiam się czy wymieniać na taką samą w serwisie,czy może lepiej jednak pokusić się o coś lepszego? Sęk w tym,że nie mam wiedzy w tym temacie,co byłoby lepsze i oczywiście pasowałoby do tego laptopa. Dodam może że interesowałaby mnie mimo wszystko matryca błyszcząca i o rozdzielczości max 1600x...
Jeśli ktoś może pomóc to bardzo proszę o radę.
Pozdrawiam.

Tom01
21-10-2009, 16:40
zastanawiam się czy wymieniać na taką samą w serwisie,czy może lepiej jednak pokusić się o coś lepszego?

A skąd Pan taką lepszą weźmie i jak ją dopasuje?

Robik
21-10-2009, 16:54
Napewno są różne inne (chociaż sam nie wiem jakiej firmy mam swoją),ale czy lepsze to fakt,nie wiem?
Myślę że jak ja mam ten laptop ok.3lata to może wyszły od tego czasu lepsze lub już były lepsze matryce które spasowałyby do tego lapka ? :-)
...że są różne marki prwadopodobnie pasujące to wiem http://www.ag.pl/index.php?p226,17-matryca-do-notebooka-lcd-wxga-1440x900-glare-blyszczaca-nowa-gwarancja-12-mc tylko czy lepsze ? Może Pan wie która firma robi najlepsze matryce ?