Zobacz pełną wersję : PS CS4 - dylematy przed zakupem
browarek
08-10-2009, 13:13
Chcę kupić Photoshop'a CS4 do firmy, czyli wersja komercyjna musi być, normalnie kosztuje około 3500zł.
Wolę wersję angielską, oczywiście nie musi być extended, teraz pytanie:
Gdzie kupić najtaniej i nie być zrobionym w ch....?
Znalazłem takie przykładowe oferty...
http://www.allegro.pl/item772623384_adobe_photoshop_cs4_win_box_fv_nowy_ pl.html
http://www.allegro.pl/item745504255_adobe_cs4_cs_4_photoshop_dla_win_ful l_ie.html
http://www.allegro.pl/item766305369_adobe_photoshop_cs_4_extended_box_od _ss_f_vat_cs4.html
Gdzie tu kruczek?
Chcę kupić Photoshop'a CS4 do firmy, czyli wersja komercyjna musi być, normalnie kosztuje około 3500zł.
Wolę wersję angielską, oczywiście nie musi być extended, teraz pytanie:
Gdzie kupić najtaniej i nie być zrobionym w ch....?
Znalazłem takie przykładowe oferty...
http://www.allegro.pl/item772623384_adobe_photoshop_cs4_win_box_fv_nowy_ pl.html
http://www.allegro.pl/item745504255_adobe_cs4_cs_4_photoshop_dla_win_ful l_ie.html
http://www.allegro.pl/item766305369_adobe_photoshop_cs_4_extended_box_od _ss_f_vat_cs4.html
Gdzie tu kruczek?Ktos ostatnio opisywal swoja przygode na ebayu. Koles sprzedawal chyba wersje studencka, ktora jest pakowana dokladnie tak samo jak komercyjna.
marszull
08-10-2009, 19:12
Drugi bym raczej odpuscil koles sprzedaje taki soft a nie wystawia faktur tylko rachunek.
Pierwszy i trzeci popros o numer seryjny i zadzwon lub napisz do adobe to Ci powiedza czy to legal i pelna wersja.
witold68
08-10-2009, 20:08
nie lepiej CS3...koniecznie czwórka? (chyba ze masz komuter jak rakieta)...
browarek
08-10-2009, 21:44
a dlaczego CS3? chodzi Ci tylko o wymagania sprzętowe? nie wiem czy komp będzie rakietą, wiem że będzie nowy więc powinien sobie poradzić :)
willy_fil_
08-10-2009, 22:00
A gdzie jeszcze mozna kupić CS3??? masz jakies namiary na jakies sklepy jakies linki???
Racja, drugą też bym sobie odpuścił.
Pierwsza to:
"aukcja dotyczy sprzedaży oprogramowania:Adobe Photoshop BOX win PL Upgrade + Adobe Photoshop CS który jest podstawą upgrade i jest dołączony dodatkowo.Program z licencją do sprzedaży w Europie."
Więc może dlatego taniej.
3 wygląda OK. Facet trochę już sprzedał na all, a i faktury wystawia.
Gdybym miał tu kupować, to wybieram bramkę numer 3 po wcześniejszym sprawdzeniu numeru w Adobe.
witold68
08-10-2009, 22:27
a dlaczego CS3? chodzi Ci tylko o wymagania sprzętowe? nie wiem czy komp będzie rakietą, wiem że będzie nowy więc powinien sobie poradzić :)
miedzy innymi o wymagania, lecz nie tylko...ja tez mam nowego kompa i zrezygnowalem z CS4 na rzecz "trójki"
o wiele szybciej sie pracuje i bez tych bzdur dodatkowych zwiazanych z karta graficzna....pracuje prawie dziesiec lat
w tym programie.......
Sprzedawca: kazik54_net jest pewny. Chcę od niego kupić i pytałem u kupujących. Same pozytywne opinie. Emalie od klientów nie wyglądały na trefne. Jakieś firmy, wydawnictwa, drukarnie - firmowe adresy.
Jak kilka innych firm tego typu kupuje tanio CSy, np. na licytacjach komorniczych itp.
Potem daje upgrade i tyle.
Niebawem się przekonam :)
Chciałem jeszcze dodać, że znajomy kupił softa wartego kilkanaście koła (z dotacji PUP) w jakiejś wrocławskiej firmie i wszystko grało (pomgraf.pl)
browarek
09-10-2009, 10:21
no i mam odpowiedź z mojego trzeciego linka.
Napisałem, żeby wysłali mi numer seryjny, na co oni:
"Nie wysylamy numerow seryjnych."
Jest jakiś racjonalny powód? Czy ja ten numer mogę wykorzystać do jakichś grzesznych celów, że podawać nie chcą? ;)
Andrzej Olender
09-10-2009, 10:26
Może boją się pirackiej rejestracji na ten numer licencji.
browarek
09-10-2009, 13:48
pierwszy link to samo, poprosiłem o numer seryjny to dostałem odpowiedź:
"Program jest oryginalnie zafoliowany - nie wysyłam kluczy od programów."
Zatem jak mam w Adobe sprawdzić czy wszystko gra? :)
Kupić, rozpakować i przed instalacją sprawdzić. Jeśli coś będzie nie tak - dochodzić swoich praw.
Andrzej Olender
09-10-2009, 13:56
Dopiero po zakupie sprawdzisz, jak kupujesz od normalnie działającej firmy to produkt będziesz mógł po prostu zareklamować. Przy zakupie w sieci dodatkowo możesz zwrócić towar bez podawania przyczyny.
Przy zakupie w sieci dodatkowo możesz zwrócić towar bez podawania przyczyny.
Pod warunkiem, że da się tak z powrotem zapakować towar by nie było śladów otwarcie towaru. W przypadku oprogramowanie to raczej trudne, bo chyba zawsze jest folia na pudełku.
marszull
09-10-2009, 15:36
ale klucz to nie numer seryjny
jak wroce do domu to sprawdze jak wyglada pudelko i czy mozna cos z niego odczytac bez otwierania ;-)
Na spodzie pudełka jest naklejka z kodem kreskowym i opisem jaki to program i w jakiej wersji: pełnej, dla studentów czy upgrade. Można ją zobaczyć bez rozfoliowywania pudełka.
marszull
09-10-2009, 17:27
Wlasnie obejrzalem pudelka i rzeczywiscie na wszystkich produktach adobe jest dokladnie tak jak napisal wisa
browarek
09-10-2009, 23:23
Pierwsza to:
"aukcja dotyczy sprzedaży oprogramowania:Adobe Photoshop BOX win PL Upgrade + Adobe Photoshop CS który jest podstawą upgrade i jest dołączony dodatkowo.Program z licencją do sprzedaży w Europie."
Więc może dlatego taniej.
ale co to właściwie znaczy bo chyba nie bardzo kumam? sorry
marszull
10-10-2009, 09:52
kupujesz photoshopa z tego co jest napisane to chyba 7 bo bez zadnych cs i do tego upgrade
Z licencja sprzedazy na Europe (czyli nie US bo tam sa inne licencje np. mozna zrobic uprade ze studenckiej wersji)
@marszull
czytaj uwaznie :P napisane jest '+ Adobe Photoshop CS który jest podstawą upgrade'
marszull
11-10-2009, 22:08
@marszull
czytaj uwaznie :P napisane jest '+ Adobe Photoshop CS który jest podstawą upgrade'
rzeczywiscie, nie wiem dlaczego przecztalem "Adobe Photoshop BOX win" plus upgrade ;-)
PS CS plus upgrade, reszta mojej poprzedniej wypowiedzi tak ja byla ;-)
miedzy innymi o wymagania, lecz nie tylko...ja tez mam nowego kompa i zrezygnowalem z CS4 na rzecz "trójki"....taaak, a co zrobisz z plikami np z D3x ? Nowe body są (tzn pliki RAW) widziane tylko w ACR w wersji na najnowszego PS. I choćby z tego powodu trzeba kupowac tylko najnowszego PS.
W DNG się nie mam zamiaru bawić.
taaak, a co zrobisz z plikami np z D3x ? Nowe body są (tzn pliki RAW) widziane tylko w ACR w wersji na najnowszego PS. I choćby z tego powodu trzeba kupowac tylko najnowszego PS.Albo olac ACR i uzywac NC. :)
marszull
12-10-2009, 10:10
taaak, a co zrobisz z plikami np z D3x ? Nowe body są (tzn pliki RAW) widziane tylko w ACR w wersji na najnowszego PS. I choćby z tego powodu trzeba kupowac tylko najnowszego PS.
W DNG się nie mam zamiaru bawić.
A ja odkad uzywam LR to wszystkie pliki eksportuje do dng i mysle ze jeszcze dlugo zostane przy cs3 ;-)
Co innego radzic sobie w takiej sytuacji w jakiej sie jest, a co innego dopiero robić zakupy. Nie ma po co dziś kupować CS3 - jak dla mnie.
browarek,
odpuść sobie sprzedawcę z trzeciego lina. U niego wersja europejska BOX = wersja US edukacyjna.
Albo nie wie co sprzedaje, albo szuka jeleni.
Pozdro,
muddy
ale co to właściwie znaczy bo chyba nie bardzo kumam? sorry
Na moje oko dostajesz starszą wersję CS'a + upgrade do CS4.
Ja swój kupiłem tutaj: http://www.adobe.com/products/photoshop/photoshop/, bez żadnych problemów ( no trzeba mieć tylko pieniądze na koncie i kartę kredytową ).
Ja swój kupiłem tutaj: http://www.adobe.com/products/photoshop/photoshop/, bez żadnych problemów ( no trzeba mieć tylko pieniądze na koncie i kartę kredytową ).
a cła nie ma?
a Vat?
może to rozwiązanie
browarek
13-10-2009, 16:10
a cła nie ma?
a Vat?
może to rozwiązanie
właśnie?
A może jest taż że Tadziu na stronie Adobe dokonał zakupu CS4 w formie elektronicznej płacąc kartą....
Wówczas omija się cło i Vat......
A może jest taż że Tadziu na stronie Adobe dokonał zakupu CS4 w formie elektronicznej płacąc kartą....
o, może w takim razie to jest dobry plan
ale można takie cóś komercyjnie wykorzystywać?
(bo mi o to chodzi)
plusfoto
13-10-2009, 18:31
Tylko wersja na Europę kosztuje 816,48 euro a UPG 230 coś tam czyli w przybliżeniu to samo co u nas
Tylko wersja na Europę kosztuje 816,48 euro a UPG 230 coś tam czyli w przybliżeniu to samo co u nas
Tylko, że ja mam pewność co do oryginalności.
o, może w takim razie to jest dobry plan
ale można takie cóś komercyjnie wykorzystywać?
(bo mi o to chodzi)
Otrzymujesz oficjalne potwierdzenie na mail, wraz z nr seryjnym, później jeszcze przechodzisz procedurę aktywacji.
Jeżeli masz kartę kredytową na firmę to dokonujesz zakupu na firmę.
Pewnym źródłem w PL jest cortland. Mają kilka oddziałów. Zakupy u nich robiłem i wszystko OK.
marszull
13-10-2009, 19:29
Pewnych zrodel jest kilka (ja tez kupilem pakiet adobe w cortlandzie ale LR juz nie)
ale pytanie pierwsze nie bylo o to ;-)
Ludzie, nie dajmy się zwariować! Większość opcji jest git. Kwestia ceny i późniejszego upgrade......................Ja czekałem na kupno cs3 w sieci gral aż będzie darmowy upgrade do cs4 :) no i mam! :) Może warto jeszcze Koledze poczekać na promocję?
Władca Pixeli
15-10-2009, 07:24
Pytanie tylko czy to jest legalne? :mrgreen:
Shipping Policy
Currently, the Adobe North America Store is available only to residents of the U.S., Puerto Rico, Guam, other U.S. territories, Canada and Mexico. If you live outside these areas, please visit Other Ways to Purchase for a list of options available in your area.
marszull
15-10-2009, 10:39
Gdzies juz bylo takie pytanie i z tego co kojarze: sam zakup nie jest legalny ;-) ale uzywanie takiego softu na terenie np. Polski jest w pelni legalne tylko wszelkiego rodzaju upgrade, pytania i zazalenia mozna kierowac tylko i wylacznie do adobe us (tam gdzie byl zakupiony program)
Ryszard_R
17-10-2009, 23:37
Witam Wszystkich po raz pierwszy.
Na angielskim Amazonie jest za 590 GBP czyli okolo 2700 PLN, sprzedawany przez amazon wiec pewny zakup. Tam tez nabylem swoja wersje. Nie wiem tylko jak to jest z wysylka do Polski przez Amazon.
Udanych lowow
Ryszard
plusfoto
18-10-2009, 10:43
Był czas że elementsa 6.0 dawali z niektórymi skanerami za 200 zł i tak zrobiłem potem upgrade do cs2 za niecały tysiak - była taka promocja ale to gdzieś dwa trzy lata temu a teraz upgrade do 4 za 1008 zeta.
skulinski
19-10-2009, 18:06
Był czas że elementsa 6.0 dawali z niektórymi skanerami za 200 zł i tak zrobiłem potem upgrade do cs2 za niecały tysiak - była taka promocja ale to gdzieś dwa trzy lata temu a teraz upgrade do 4 za 1008 zeta.
Czy jestes pewny ze upgrade wersji OEM jest legalny?
Czytalem ostatnio na stronie jakiegos dystrybutora oprogramowania, ze upgrade'owac mozna tylko wersje BOX. nie mozna upogradeowac studentckich oraz oem.
Sam chce kupic PS'a
Na allegro mozna spotkac rozne ceny.. czasem bardzo niskie, jak tu:
http://allegro.pl/item786804986.html
CS4 w angielskiej wersji za 1600zl ? nie studencki i nie upgrade - pelna wersja. Gdzie jest haczyk?
plusfoto
19-10-2009, 19:12
Jestem pewien bowiem przed zakupem zasięgnołem języka w adobe.
A to nawet nie wiedziałem, że PS E można do "pełnej" upgradować... Miło, właśnie jestem na kupnie PSE 8 i po jakimś czasie (2 lata) chciałbym upgradować do jakiegoś nowego CS'a.
browarek
19-10-2009, 20:21
jakby co to olałem Allegro i kupiłem w sklepie w Gdańsku za 3200zł dla świętego spokoju :)