Zobacz pełną wersję : podłączenie urządzenia z HDMI do monitora bez HDMI
Jesli monitor (np Eizo s2243W) ma złącza Display Port (cyfrowe), DVI-D (cyfrowe) i D-Sub (analogowe) a ja mam urządzenie z wyjsciem HDMI (kamerę cyfrową bądź np nikona D300s) to dam radzę jakoś to podłączyć? Trzeba szukac jakiegos kabelka z wtyczkami HDMI z jednej strony i z drugiej strony ... jakie ? Czy to nie takie proste i nie da sie podłączyc sprzętu?
Co z kamerami mającymi wyjścia sVHS itp. jakie są możliwości w zakresach kabelkach - przejściówkach. Bo chyba kształt wtyczki to jedno, ale ważny jest sygnał (cyfrowy, analogowy), ilość styków itd. Nie znam się na tym (jak widac).
Złącze DVI-D niesie w sobie również sygnał HDMI. Niestety, w drugą stronę musisz użyć przetwornika HDMI-DVI/VGA - innymi słowy około 1000PLN w plecy :)
tzn jeśli kamera/aparat ma wyjście HDMI to muszę kupic jakiś pierdołek za 1 tys zł by go podłączyć do monitora Eizo?:???:
Chyba poczekam na kolejną generacje monitorów Eizo. A juz chciałem kupić monitor.:(
Jeśli EIZO nie ma HDMI to kaszanka - używam takiego przetwornika HDMI-VGA codziennie, bo większość toru sygnałowego mam HDMI, a videowall wolę podłączać przez VGA. Jednak w Twoim wypadku chyba wolałbym kupić jakiś tani telewizor z HDMI - będzie większy od monitora i tańszy, a EIZO oczywiście swoją drogą podłączać tylko do kompa i już.
ja mam ciasno, kłopot z jednym większym monitorem. Dwa odpadają.
A to Display Port - co to za wejście? Może tu da sie podłączyć HDMI ?
HDMI = DVI + SPDIF
Są przejściówki. Niech mi Pan da adres to wyślę na próbę. Kabel wówczas potrzebny HDMI-HDMI.
Fajnie tylko byłoby jakby monitor miał dwa wejścia DVI, wówczas można podłączyć ww kamerę bez odłączania komputera i odglądać po naciśnięciu przełącznika wejść. Czasem nawet jest możliwe podglądanie drugiego wejścia w okienku.
HDMI = DVI + SPDIF
Są przejściówki. Niech mi Pan da adres to wyślę na próbę. Kabel wówczas potrzebny HDMI-HDMI.
Fajnie tylko byłoby jakby monitor miał dwa wejścia DVI, wówczas można podłączyć ww kamerę bez odłączania komputera i odglądać po naciśnięciu przełącznika wejść. Czasem nawet jest możliwe podglądanie drugiego wejścia w okienku.
Teoretycznie tak, ale... no właśnie - dziwnym trafem nie chce to działać. Próby przeprowadzaliśmy na urządzeniach z HDCP, więc być może samo EIZO to jakoś omija. Ja testowałem na urządzeniach JVC i LG - nie działa :(
Teoretycznie tak, ale... no właśnie - dziwnym trafem nie chce to działać.
Podłączałem w ten sposób laptoka z wyjściem HDMI do monitora z wejściem DVI i zadziałało. Kamery nie testowałem, ale sprawdzę.
Podłączałem w ten sposób laptoka z wyjściem HDMI do monitora z wejściem DVI i zadziałało. Kamery nie testowałem, ale sprawdzę.
Sprawdź. HDMI jest pod tym względem w ogóle dziwnym standardem. Kilka rozwiązań, które stosowałem powinno zdaniem wszystkich dystrybutorów sprzętu działać, okazało się jednak, że nie działały :) Można powiedzieć, że uruchomienie przewoźnego systemu opartego na tym standardzie to kilka miesięcy wyjętych z mojego życia :mrgreen: Dlatego wszelkie objawy braku sygnału, dropów, utraty jednej składowej, itp. mam już obcykane. Najważniejsze jednak, że 40-50 metrowe kable HDMI stały się faktem. Działają i to bardzo dobrze. Ograniczenie długości przewodów to był chyba największy problem. Żeby jeszcze bezprzewodówki HDMI staniały... echhhh rozmarzyłem się... :p
Pytam przed zakupami, więc nie mam jak sprawdzić.
Kamera miniDV jaką mam ma wyjścia/wejścia fire-wire, usb, s-VHS i zwykłe (cinch). Możliwe że zmienię kamerę, a najchętniej kupiłbym body z filmowaniem (następcę D700, mi to wystarczy) co oznacza wyjście HDMI.
Laptop zmieniam jak wyjdzie Windows 7, nie wiem jakie będzie miał wyjścia, bo nie wiem jaki model kupię. Ale prawdopodobnie będzie miał HDMI i D-Sub.
Monitor - mam zamiar nabyć Eizo 2243, ale widzę, że mogę mieć kłopot z urządzeniami z HDMI.
Ma sens dobry monitor dostający sygnał z analogowego D-sub? Myślę, że tak. Ale szkoda, że "zwykłye" Flex Scany S nie mają HDMI. Wprowadzili je do FS HD i do Foris.
No i jestem w kropce.
może poczekać na następny model Flex Scana S 22xx - powinien mieć HDMI. Ba, przydały by się 2 wejścia HDMI.
Kamera miniDV jaką mam ma wyjścia/wejścia fire-wire, usb, s-VHS i zwykłe (cinch). Możliwe że zmienię kamerę, a najchętniej kupiłbym body z filmowaniem (następcę D700, mi to wystarczy) co oznacza wyjście HDMI.
A właściwie po co potrzebne jest wejście HDMI? Jedyne, dyskusyjne moim zdaniem, zastosowanie to oglądanie materiału wprost z kamery, bez zrzucania na dysk.
tymancjo
08-10-2009, 16:17
hej,
mamy w pracy dell'e z serii 24xx (bodajże 2408 ) z wejściami hdmi na pokładzie, może poszukanie takiej wersji będzie najprostszym rozwiązaniem dylematu.
Pozdrawiam,
Tomek
mamy w pracy dell'e z serii 24xx (bodajże 2408 ) z wejściami hdmi na pokładzie, może poszukanie takiej wersji będzie najprostszym rozwiązaniem dylematu.
Porównujesz jakiegoś Della do Eizo SXXXX? No zlitujże się...
tymancjo
13-10-2009, 00:28
Porównujesz jakiegoś Della do Eizo SXXXX? No zlitujże się...
a no fakt pokrzaczyły mi sie oznacznenia. Sorry.
Ale żeś się spienił.. łoj matko!
A właściwie po co potrzebne jest wejście HDMI? Jedyne, dyskusyjne moim zdaniem, zastosowanie to oglądanie materiału wprost z kamery, bez zrzucania na dysk.HDMI staje się ostatnio najpopularniejszym ze wszystkich wyjśc obrazu. A ja jak juz robię zakupy, to dobre i na lata. Nie będe inwestował juz w komputer stacjonarny, obrabiac fotki będe na laptopie i na podłączonym do niego monitorze Eizo. A laptopy jakie ostatnio oglądałem (i planuję kupić) sa bez wyjścia DVI cyfrowego. Mają analogowe D-Sub i HDMI. Czy na D-Sub jest (zauważalnie) gorzej niz na DVI ? Przejmować sie tym? Czy jednak koniecznie szukac laptopa z wyjściem DVI ? (laptop musi miec także HDMI, bo inaczej nie zrzucę na niego materiału)
Materiału na HDMI nie zrzucisz, bo to co masz w kompie to WYjście. WEjścia masz w monitorach, telewizorach, itp. Dlatego do transferu danych możesz wykorzystywać dalej stare poczciwe USB i FireWire
hm, o tym nie pomyślałem. Fakt, musze mieć laptopa z FireWire (ze względu na moją kamerę miniDV, po USB ona zrzuca w gorszej jakości).
Zastanawiam sie nad czyms takim: http://abckomputery.pl/sklep/product_info.php/products_id/26703, tylko z Blu-Ray combo i z Windows 7, ma e-SATA (mam zewnętrzne dyski z e-SATA), ma mikorofon do skype co dla mnie tez jest istotne (jak i gwarancja na firme na 24 miesiące). Na szczęście ma FireWire, ale video ma HDMI i D-Sub, brak DVI. Przeraża mnie tylko jego waga i być może skończe jednak na podobnym lapku ale 15.4 cala.
hm, o tym nie pomyślałem. Fakt, musze mieć laptopa z FireWire.
HDMI służy do przesyłania obrazu i dźwięku (oraz kilku innych dupereli) - plików tym nie prześlesz, chociaż w większych systemach ten interfejs zachowuje się jak sieć komputerowa - musi się synchronizować i ogólnie wiele z tym jaj :)
Czy na D-Sub jest (zauważalnie) gorzej niz na DVI ? Przejmować sie tym? Czy jednak koniecznie szukac laptopa z wyjściem DVI ? (laptop musi miec także HDMI, bo inaczej nie zrzucę na niego materiału)
Jest bardzo duża różnica, czym lepszy monitor podłączysz i masz większą rozdzielczość tym bardziej widać różnicę. W laptopach jest kiepskie wyjście D-sub. Ja w stacjonarce mam grafikę Matroxa i powiem szczerze że jakość powala (mówię o DVI bo porównywałem bezpośrednio do innych kart, i nie chodzi tu o ostrość ale o kolory, przejścia tonalne itd.). Podobno matroxy miały najlepsze wyjście D-sub (ja mam 3 DVI) więc kiedyś spróbowałem przez przejściówkę DVI-D-sub (wiadomo że DVI jak ma dodatkowe 4 piny to ma też analoga) i podłączyłem wszystko do jednego monitora z dwoma wejściami. Powiem krótko...nawet ślepy by zobaczył różnice, dla mnie nie do zaakceptowania.
Odgrzebię temat, u mnie jest tak: mam eizo który ma rozdzielczość 1280x1024 i laptoka, w którym jest D-sub i HDMI, mam teraz podłączone analogowo (kabel VGA). Warto kupić kabelek HDMI i przejściówkę DVI by puścić obraz z cyfrowego wyjścia monitora do HDMI w laptopie?
pozdr
Złącze DVI-D niesie w sobie również sygnał HDMI. Niestety, w drugą stronę musisz użyć przetwornika HDMI-DVI/VGA - innymi słowy około 1000PLN w plecy :)
po cześci to są (chyba) bzdury :P po 1 nie ma czegoś takiego jak sygnał HDMI, tak to tłumacząc laikowi kompletnie nie zrozumie o co chodzi... jest sygnał cyfrowy i analogowy. Po drugie, a dlaczego DVI-D? a DVI-I już nie? A pewnie że tak :) po trzecie, w przypadku przejścia spowrotem czyli HDMI -> DVI nie trzeba żadnego przetwornika za żadne kosmiczne piniondze... O_o
jeśli się mylę to mnie poprawcie, ale wg mojej wiedzy na ten temat:
- można przesyłać obraz/dźwięk cyfrowo lub analogowo
- zlącze HDMI przesyła sygnał wyłącznie cyfrowo, przesyła zarówno obraz jak i dźwięk (bodajże do 8 kanałów). Im wyższa wersja HDMI (np 1.3b, 1.4) tym wyższa rozdzielczość może być przesłana i tym lepszy kolor (np 48bit w v1.4).
- złącze DVI jest złączem zarówno cyfrowym jak i analogowym - może przesyłać obydwa strumienie ALE nie każde DVI prześle wszystko bo są dwa rodzaje: DVI-D - to złącze ma mało pinów, przesyła sam obraz, jedynie cyfrowo, natomiast DVI-I ma więcej pinów, przesyla tylko obraz, ale zarówno cyfrowo jak i analogowo. Podsumowując, kazde zlącze DVI przesyła sygnał cyfrowy, natomiast tylko DVI-I przesyla również sygnał analogowy.
- złącze d-sub - złącze wyłącznie analogowe, przesyła sam obraz.
Możliwe są więc następujące połączenia:
a) sygnał analogowy:
D-SUB -> D-SUB
D-SUB -> DVI-I
DVI-I -> D-SUB
DVI-I -> DVI-I (z tym że wtedy jeśli obydwa urządzenia mogą wysylać/odbierać sygnał cyfrowo wtedy taki sygnał zostanie użyty domyślnie, chyba że z ustawień wynika inaczej)
b) sygnał cyfrowy:
HDMI -> HDMI
HDMI -> DVI-I
HDMI -> DVI-D
DVI-I -> HDMI
DVI-I -> DVI-I
DVI-I -> DVI-D
DVI-D -> HDMI
DVI-D -> DVI-I
DVI-D -> DVI-D
Tak więc Jacku możesz mając kamerkę/aparat z wyjściem HDMI wysłać sygnał do monitora z wejściem DVI-D lub DVI-I i żaden konwerter/przetwornik nie będzie Ci potrzebny. tomek s - mając w laptopie wyjście HDMI, jeśli w EIZO masz wejście DVI (I lub D) możesz kupić kabelek HDMI -> DVI i wszystko będzie hulać. Czy się opłaca - poczytaj o różnicach obrazu przesyłanego analogowo do tego przesyłanego cyfrowo, pełno jest wątków w sieci.
uff.... znowu się spisałem :)
PS. dla niedowiarków twierdzących że coś takiego nie działa napiszę że miałem podłączone:
- komputer D-SUB -> TV z DVI-I
- komputer DVI-I -> TV HDMI
- komputer HDMI -> monitor DVI-I
- laptop HDMI -> TV DVI-I
- a nie mając obecnie żadnego kabla DVI -> DVI zmuszony byłem podłączyć koputer z monitorem tak: komputer z wyjściem DVI-I -> przejściówka (kostka) DVI-I>HDMI -> kabel 5metrów HDMI>DVI-D -> monitor z wejściem DVI-I :D
i wszystko działa jak należy.
A czy nie tak dawno kolega Locter nie poruszal tematu?? Podlaczal Xboxa do monitora Eizo.....o ile dobrze pamietam kupil przejsciowke Display Port na HDMI....podobno to tylko taka kostka jest http://allegro.pl/adapter-display-port-hdmi-61849-displaypor-i1901549447.html
tzn jeśli kamera/aparat ma wyjście HDMI to muszę kupic jakiś pierdołek za 1 tys zł by go podłączyć do monitora Eizo?:???:
Bzdura. Przejście DVI->HDMI lub HDMI->DVI kosztuje parę zł i często jest w komplecie z kartami graficznymi.
Odkopaliście trupa :)
a ja mam innego lapka i już nie mam kłopotu :)
Ale za to mi się info przydało :)
To ja sie podepne pod temat, mam takiego Vaio (http://www.google.ch/products/catalog?q=sony+vaio+e&rls=com.microsoft:en-us:IE-Address&oe=&redir_esc=&um=1&ie=UTF-8&tbm=shop&cid=6589855354840760445&sa=X&ei=C0u-TojyC8mnhAfr9dmVBA&ved=0CF8Q8wIwAw#) i po podpieciu pod telewizor Full HD ustawia sobie rozdzielczosc taka jak ma na lapku 1366x768.....wszystko dziala pieknie, ale obraz nie jest tak ostry jak wtedy gdy przestawie recznie na HD 720 lub Full HD 1080.
Problem pojawie sie wtedy gdy staram sie wlaczyc film w HD lub Full HD, komp muli strasznie i film sie tnie, to samo z przegladarka, czy jest taka mozliwosc, ze komputer nie daje rady?? Zastanawia mnie to, ze HD720 jest teoretycznie mniejsza rozdzialka od 1366x768.....ktos mi to wyjasni?
Ale za to mi się info przydało :)
i dlatego napisałem to co napisałem - temat stary ale i w przyszłości innym może się przydac a jednoznacznej odpowiedzi chyba nie było...
To ja sie podepne pod temat, mam takiego Vaio (http://www.google.ch/products/catalog?q=sony+vaio+e&rls=com.microsoft:en-us:IE-Address&oe=&redir_esc=&um=1&ie=UTF-8&tbm=shop&cid=6589855354840760445&sa=X&ei=C0u-TojyC8mnhAfr9dmVBA&ved=0CF8Q8wIwAw#) i po podpieciu pod telewizor Full HD ustawia sobie rozdzielczosc taka jak ma na lapku 1366x768.....wszystko dziala pieknie, ale obraz nie jest tak ostry jak wtedy gdy przestawie recznie na HD 720 lub Full HD 1080.
Problem pojawie sie wtedy gdy staram sie wlaczyc film w HD lub Full HD, komp muli strasznie i film sie tnie, to samo z przegladarka, czy jest taka mozliwosc, ze komputer nie daje rady?? Zastanawia mnie to, ze HD720 jest teoretycznie mniejsza rozdzialka od 1366x768.....ktos mi to wyjasni?
Wydaje mi się że Twój TV ma pewne rozdzielczości optymalne. I o ile rozdzielczość 1280x720 jest dla niego rozdzielczością optymalną, o tyle 1366x768 już nie, i choć TV ją akceptuje i wyświetla to nie robi tego tak dobrze jak to się ma z 720p. To samo z 1920x1080 - to dla niego rozdzielczość optymalna. A zarzuć mu np 1680x1050 - mimo że to mniejsza rozdziałka obraz będzie gorszy i niekoniecznie będzie pasował do rozmiarów TV (mogą być czarne paski - marginesy). Rozdzielczości zalecane będziesz miał w instrukcji obsługi. To pierwsza sprawa.
Druga sprawa z tym przycinaniem - jak odtwarzasz ten materiał HD/FHD obraz wyświetlasz na obu ekranach (laptop + TV) czy tylko na TV? O ile to jest tylko na TV to laptop powinien sobie poradzić (też mam lapka z i3 i HDMI) o tyle przy dwóch ekranach może mieć problemy. Rozumiem też że na samym laptopie bez podpiętego TV filmy działają ok? Co mi jeszcze przychodzi do głowy - oszczędzanie energii. Upewnij się że dla zasilania bateryjnego masz wszędzie ustawioną wydajność na max.
PS. poradzę CI coś też na te rozdzielczości, sam mam na laptopie 1366x768 a na TV ustawiam 1280x720 lub 1024x768 (gry) i wkurzało mnie to że po odpięciu TV ikonki miałem porozwalane bo przy zmianie rozdzielczości na mniejszą się wszystko sypało.. Utwórz sobie drugie konto użytkownika, które będzie używane tylko przy podłączeniu zewnętrznego ekranu, tam walnij rozdzielczość 1280x720 na stałe, styknie CI skrót do filmów na pulpicie i skróty do gier. Wiem że to banalna rzecz ale jestem pedantem i mnie taki rozpizduch po odpięciu TV strasznie wk......ł. :)
PS#2. A tak wogóle to weź laptopa schowaj w torbę, a kup sobie LG BD550. Poważnie. Skończy się wpinanie/wypinanie, masz tam wejście USB, czyta to wszystko od DVD przez BD do MKV/DivX Plus HD/Xvid HD. Na ceneo jest moja opinia na temat tego sprzętu (ta pierwsza, taka długa - w moim stylu :D), odkąd go mam nie podpiąłem laptopa ani razu do TV. A kosztuje tylko 300zł.
Druga sprawa z tym przycinaniem - jak odtwarzasz ten materiał HD/FHD obraz wyświetlasz na obu ekranach (laptop + TV) czy tylko na TV? O ile to jest tylko na TV to laptop powinien sobie poradzić (też mam lapka z i3 i HDMI) o tyle przy dwóch ekranach może mieć problemy. Rozumiem też że na samym laptopie bez podpiętego TV filmy działają ok? Co mi jeszcze przychodzi do głowy - oszczędzanie energii. Upewnij się że dla zasilania bateryjnego masz wszędzie ustawioną wydajność na max.
Pytam bo wydaje mi sie, ze ten laptop nie powinien miec problemu z HD.....
Wyswietlam tylko na TV, ale dzis dowiedzialem si eod znajomego, ze to moga byc kodeki....
na samym laptopie wszystko dziala ok;)
PS#2. A tak wogóle to weź laptopa schowaj w torbę, a kup sobie LG BD550. Poważnie. Skończy się wpinanie/wypinanie, masz tam wejście USB, czyta to wszystko od DVD przez BD do MKV/DivX Plus HD/Xvid HD. Na ceneo jest moja opinia na temat tego sprzętu (ta pierwsza, taka długa - w moim stylu :D), odkąd go mam nie podpiąłem laptopa ani razu do TV. A kosztuje tylko 300zł.
Ogladam wszystko z dysku USB albo gwizdka, to jest samsung i ladnie odtwarza divx i inne, napisy tez czyta, czasami jednak jest inny format napisow i wtedy uzywam lapka, wiec osobne urzadzenie nie wchodzi w gre;)
o kodekach nie pisałem bo myślałem że masz wszystko co trzeba :) zainstaluj najnowsze jak masz stare bo to czesta przyczyna mulenia filmów.
o kodekach nie pisałem bo myślałem że masz wszystko co trzeba :) zainstaluj najnowsze jak masz stare bo to czesta przyczyna mulenia filmów.
Sprawdze to....dopiero dzis znajomy mi podpowiedzial, starych nie mam, ale najnowszych tez nie:D
[...] czasami jednak jest inny format napisow i wtedy uzywam lapka, wiec osobne urzadzenie nie wchodzi w gre;)
ściągnij sobie program PrzeliczText, genialny jest do zmiany formatu napisów i nie tylko. Ze zmianą szybkości FPS też sobie super radzi, możesz ściągnąć dowolne napisy do filmu, podpatrzeć jaki frame rate ma twój film (np 25.000 lub 23.997) i napisy które nie pasują szybkością zapisać z takim framerate'm jaki ma film - rozjazd tekstu z akcją znika zupełnie. Możesz też np jednym kliknięciem usuwać wszystkie polskie znaki z pliku z napisami, zmieniać kodowanie (UTF, Windows itp). Polecam.
ściągnij sobie program PrzeliczText, genialny jest do zmiany formatu napisów i nie tylko. Ze zmianą szybkości FPS też sobie super radzi, możesz ściągnąć dowolne napisy do filmu, podpatrzeć jaki frame rate ma twój film (np 25.000 lub 23.997) i napisy które nie pasują szybkością zapisać z takim framerate'm jaki ma film - rozjazd tekstu z akcją znika zupełnie. Możesz też np jednym kliknięciem usuwać wszystkie polskie znaki z pliku z napisami, zmieniać kodowanie (UTF, Windows itp). Polecam.
Znam programik doskonale i nawet kiedys uzywalem, teraz nie zdazaja sie tak czesto rozjechane napisy....
Problem jest inny, plik txt jezeli ma czasy okreslone w w takich [] nawiasach to jest ok a jezeli tylko nawiasy sa inne to telewizor nie czyta, czasami tez ma problem jak format czasu jest napisany inaczej, ale te problemy zdarzaja sie nieczesto;)
ale ten program potrafi te nawiasy zmieniać i problem znika... z tego co pamiętam.