Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Raczkowanie w studio
Witam
Zacząłem raczkować w studio i taki efekt.
Ta Pani (żona moja) stoi w 99% innych przypadków po tej drugiej stronie obiektywu.
Nie wiem jakim cudem udało mi się ją namówić aby zmieniła rolę.
Poproszę o konstruktywne wskazówki .
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img180.imageshack.us/i/img0294f.jpg/)
krupcia22
08-10-2009, 19:16
tlo rozprasza mnie, brakuje mi troche ostrosci, no i mina modelki wyglada jak by byla nie zadowolona,
swiatelko oki
szymonvader
08-10-2009, 20:53
poza mina skazańca dla mnie jest ok;) może troszkę wyostrzyć i bedzie gut:)
remiksson
08-10-2009, 21:09
a ja bym się cieniem pod oczami zajął
światła chyba za dużo - usta prawie niewidoczne...
julievna
08-10-2009, 21:53
Ja mam wrażenie, że jest z ukosa z dołu lekko świecone, przez co uwypukla się to co nie powinno i postać wygląda na starszą i mniej sympatyczną niż na pewno jest. Poza tym brak mi obróbki skóry. To tak od amatora.:)
Witam
Dziękuję za wszystkie komentarze.
Cień pod okiem - rzeczywiście do poprawy.
Kolor skóry - wg mnie ok - nie chciałem kolorowanki
światło - rzeczywiście było świecone od dołu (na wprost Beaty Dish) i z boków (z gory) 2 x okta.
Mina modelki - cóż - i tak uważam to za sukces że żona stanęła z tej drugiej strony.
Ostrość - nie wyostrzone po zmniejszeniu (będę pamiętał na przyszłość).
Sporo punktów do poprawy ale wskazówki cenne.
Pytanie do Julievna - co uwypukla się gdy jest światło od dołu na tym zdjęciu. Moim założeniem świecenia od dołu była własnie redukcja cienia pod oczami ale modelka stnęła ukosem dlatego pod jednym okiem wg mnie jest ok a pod drugim nie. Będę wdzięczny za odpowiedź.
Pozdrawiam
julievna
09-10-2009, 09:37
Ja w studiu nigdy nie robiłam zdjęć i przyznam - nie znam się na tym zupełnie.
Takie jest moje subiektywne uczucie, być może dlatego, że modelka pochyla lekko twarz w dół, a patrzy "spod byka" i wyszło trochę w klimacie filmu grozy (bez obrazy, chodzi tylko o oświetlenie, pozę i minę, nie samą modelkę). Żona jest atrakcyjną, elegancką kobietą, sfotografuj ją naturalnie, w chwili relaksu, uśmiechniętą czy zamyśloną - będzie super.:)