PDA

Zobacz pełną wersję : Skwierczący Nissin Di866

yeee
08-10-2009, 01:36
Ok, pytanie może dziwne, ale od 10 lat nie miałem lampy błyskowej, więc nie wiem, a raczej nie pamiętam czy to normalne czy nie.
Jak przyłożę do ucha włączonego Nissina Di866 to oprócz ciągłego jednostajnego pisku (z tego co wiem jest to dopuszczalne) słychać dodatkowo dźwięk bardzo krótkich losowych pisków, przypomina to odgłosy smażenia, czy raczej bardzo krótkich masowych zwarć.
Lampa poza tym wydaje się sprawna, kupiona kilka godzin temu więc nie mogłem jej dogłębnie przetestować, w każdym bądź razie błyska, a w sklepie gdzie był hałas nie zwróciłem na to uwagi
Strasznie to irytuje, mam wrażenie, jakby zaraz miało coś się w nim przepalić.

Wojteksw
08-10-2009, 08:27
To jest normalna praca lampy błyskowej.

arturherda
08-10-2009, 11:24
Też mnie to irytuje w tej lampie :)

yOyO-
08-10-2009, 22:06
Nissina nie posiadam ale z ciekawości sprawdziłem swoją sb-900. Słychać dokładnie to samo co u Ciebie, a lampa, pomimo ponad półrocznego użytkowania, nadal działa ;) Przyznam szczerze, że nigdy nie przyszło mi do głowy słuchać jak "działa" lampa błyskowa...

Podsumowując, przestań się przejmować ;)

bednario
09-10-2009, 15:58
Mam to samo .. poza tym kiedy lampa zoomuje to trzeszczy

Albert44
09-10-2009, 18:13
To jest normalna praca lampy błyskowej.

Hm... u mnie w Metzach nic nie skwierczy :confused: może są popsute? :cry:

dorjan
09-10-2009, 20:54
Tak jest, normalnością powinna być cisza. Tylko widocznie tych pracujących normalnie jest coraz mniej. Moje Metz'e również nie wydają żadnych podejrzanych dźwięków. Nawet pracy przetwornicy nie słychać za wyjątkiem ledwie słyszalnego pisku w pierwszej sekundzie ładowania w pełni rozładowanej lampy 54MZ-4, a niedościgłym wzorem jest 70MZ-5 pracująca całkowicie bezgłośnie.

arturherda
09-10-2009, 21:29
Zgadzam się z Wami, Metze są cichutkie aż miło, a Nissin przy nich to jak jakaś pierdoła :)

tomek20stencel5
09-10-2009, 22:20
Tak, ale to normalne. Jest to dźwięk wydawany podczas ładowania kondensatora.

yeee
09-10-2009, 22:31
Tak jest, normalnością powinna być cisza. Tylko widocznie tych pracujących normalnie jest coraz mniej. Moje Metz'e również nie wydają żadnych podejrzanych dźwięków. Nawet pracy przetwornicy nie słychać za wyjątkiem ledwie słyszalnego pisku w pierwszej sekundzie ładowania w pełni rozładowanej lampy 54MZ-4, a niedościgłym wzorem jest 70MZ-5 pracująca całkowicie bezgłośnie.

Czyli dobrze "niepamiętałem".
Byłem użytkownikiem różnych lamp Metz'a (do CT45) i 2 lamp systemowych - SB 24 i odpowiedniku Minolty, chyba nazywało się to coś HS 5400.
Wszystkie były sprawne, ale któreś z nich "skwierczały". I chyba nie były to Metz'e ;)
Dzięki wszystkim za uwagi.

rafpol
12-10-2009, 17:26
Nissin Di622 też wydaje takie jakieś dziwne i denerwujące dźwięki. SB-900 w tej kwestii jest cicha, ale dźwięk zmiany ogniskowej jest straszny. Di622 co jakieś kilka sekund wydaje taki odgłos i jest to regularny odstęp czasowy.