PDA

Zobacz pełną wersję : SIGMA 24-70 F2.8 USM - wiesza sie

Daga
07-10-2009, 19:50
Witam :)

Kupiłam dzisiaj Sigmę jak w temacie.
W sklepie obiektyw testowałam, było wszystko OK.
Przyniosłam do domu, założyłam, włączyłam aparat, zrobiłam 2 zdjęcia i AF przestał działać, a na LCD aparatu pojawiła sie informacja F95.
Wyłączyłam aparat, włączyłam ponownie, tym razem wyświetlana liczba przysłony to "0" z takim trójkącikiem obok - identycznie wyświetla sie bez obiektywu w ogóle.
Dmuchnęłam na styki obiektywu, założyłam z powrotem, ten sam błąd. Delikatnie przejechałam palcem po stykach, obiektyw ożył i zrobiłam kilkadziesiąt zdjęć bez problemu, włączałam i wyłączałam aparat i było OK.
Zapięłam obiektyw do D60tki, wszystko grało.
Zapięłam znowu do D700, znowu F0. Za którymś razem po założeniu działa, ale znowu zdejmę i założę, znowu błąd i muszę się pobawić, by przywołać go "do porządku".
No i nie wiem co robić, mieliście kiedyś taką sytuację ??

Dzięki z góry za wszelkie informacje.
Pozdrawiam !

Photoartbox
07-10-2009, 20:51
Przetrzyj styki jakims mocnym alkoholem a nie palcem. I to nie tylko w obiektywie, ale tez w puszce. Jesli dalej bedzie nie tak jak trzeba, pozostaje wymiana obiektywu/serwis, zakladam, ze pozostale obiektywy podobnych problemow nie wywoluja.

Daga
07-10-2009, 21:15
Na razie niczym nie czyściłam, jakoś zaczął współpracować, problem nie pojawia sie już nawet przy i po kilkakrotnym zdejmowaniu, zakładaniu. Zobaczymy co będzie dalej.
W każdym razie jeśli ktoś spotkał sie dokładnie z takim samym problemem, proszę o wiadomość,
w sobotę mam zlecenie i nie bardzo wiem co mam robić... a w sklepie mi pewnie nie wymienią, powiedzą, że mam gwarancje...

Dziękuję

arseniq
07-10-2009, 21:20
masz 7 dni na wymianę lub zwrot towaru ale nie może być niby używany albo nosić śladów używania - ja na twoim miejscy wymieniłbym ten obiektyw na inny

rlat
07-10-2009, 22:41
masz 7 dni na wymianę lub zwrot towaru ale nie może być niby używany albo nosić śladów używania - ja na twoim miejscy wymieniłbym ten obiektyw na inny

A na jakiej podstawie? Rozumiem, że zakup był dokonany w siedzibie firmy, a nie poza siedzibą (wysyłkowo).

Daga
07-10-2009, 23:19
dokładnie tak, zakup był dokonany w sklepie osobiście.
Nie wiem czy wyżej opisany problem był związany z aparatem, czy obiektywem, ale póki co już sie nie powtarza w żadnym przypadku. Styki oczyściłam tak na wszelki wypadek, były troszeczkę brudne, mam nadzieję, że będzie dobrze.
Tak na samym początku pamiętam tez jakiś problem z tamronem, wyskoczył jakiś error przy pierwszym zamontowaniu do puszki. Potem nigdy sie już nie powtórzył.

Dzięki, pozdrawiam !