Zobacz pełną wersję : Pytanie dot. PS
Witam,
Mam kolejne pytanie początkującego:
mianowicie przed zabawą w PS plik JPEG waży ok 2.5 mb, po obróbce jest to plik psd o rozmiarze już 25.4 mb...
i moje pytania:
1) czy tak musi być, czy robię jakiś błąd w sztuce np. podczas zapisywania?
2) Czy można, a jeśli tak, to w jaki sposób najlepiej, zapisać obrobiony plik aby mniej ważył?
Thx
Pzdr.
R.
Pyszna Rada ;) !!!!
Thx
R.
przed zabawą w PS plik JPEG waży ok 2.5 mb, po obróbce jest to plik psd o rozmiarze już 25.4 mb...
i moje pytania:
1) czy tak musi być, czy robię jakiś błąd w sztuce np. podczas zapisywania?
Oczywiscie ze tak "musi byc". JPG to plik z kompresja, a PSD bez kompresji.
2) Czy można, a jeśli tak, to w jaki sposób najlepiej, zapisać obrobiony plik aby mniej ważył? To zalezy do jakich celow. Do ogladania na ekranie, wystawienia w internecie, lub wykonania odbitki -- oczywiscie ponownie zapisac do JPG. W celach archiwizacyjnych -- TIFF z kompresja LZW.
Maciekkk
14-10-2006, 16:22
np. Save for Web
Ta... i traci raz na zawsze exify.
Rookie, zapisuj normalnie, "save as" tylko zmień format na jpeg.
To są dopiero pyszne rady!!!!!!
już wypróbowałem i działa jak trza!!!
Wielkie dzięki!
Pzdr.
R.
Maciekkk
14-10-2006, 18:08
A! Optymalna kompresja to "jakość" 10.
... W celach archiwizacyjnych -- TIFF z kompresja LZW.
tylko co mi daje taka kompresja?
plik wywołany z naf'a, zapisany do tif'a (34MB), później tylko otwarty i bez wprowadzania do niego żadnych zmian ponownie "zapisany jako" do nef'a, ale z kompresją LZW (43MB).
Później próba z obróbką wyjściowego nef'a (pare warstw, filtrów, regulacji itp... itd...) i oczywiście obrazek nie "spłaszczany", a wynik podobny. Plik po kompresji wiekszy niż bez kompresji (ok 150 bez kompresji, ok 180 z kompresją).
Gdzie tu zysk?
A może ta kompresja ma jakieś inne zadanie? albo ja cos robie nie tak...
aaaa... wszystko "produkowane" w PS CS2
tylko co mi daje taka kompresja? plik wywołany z naf'a, zapisany do tif'a (34MB), później tylko otwarty i bez wprowadzania do niego żadnych zmian ponownie "zapisany jako" do nef'a, ale z kompresją LZW (43MB). Zdradz mi te tajemnice -- jak zapisujesz do NEFa? :D Bardzo mnie to zastanawia -- i na dodatek z kompresja LZW... :D
Później próba z obróbką wyjściowego nef'a (pare warstw, filtrów, regulacji itp... itd...) i oczywiście obrazek nie "spłaszczany", a wynik podobny. Bo niesplaszczony TIFF, to tak naprawde PSD, tyle, ze z naglowkiem TIFFa. I prawidlowo rozpoznaje go chyba tylko sam PhotoShop. TIFF to zamkniety plik (jedna warstwa bez efektow).
Plik po kompresji wiekszy niż bez kompresji (ok 150 bez kompresji, ok 180 z kompresją).
Gdzie tu zysk? Patrzac na powyzsze -- kompletnie nie wiesz co robisz, a oczekujesz poprawnych wynikow. Zdjecie zapisane do TIFFa z kompresja LZW w zaleznosci oczywiscie od tego co na zdjeciu sie znajduje, bedzie mniejsze od takiego niekompresowanego, od 10 do nawet 50%. Wiec zysk jest. Robie to na co dzien od kilku dlugich lat, wiec osmiele sie "bezczelnie" stwierdzic, ze wiem co mowie...
Gawronnek
15-10-2006, 23:18
stig nie będę się spierał, ale w takim razie wytłumacz mi czemu plik zapisany do TIFF z kompresja NONE waży 36 124 388 a zapisany z kompresją LZW 45 169 100, zawsze mnie to zastanawiało jednak nigdy nikt mi tego nie wyjaśnił, próbe wykonałem przed chwilą na zdjęciu otwartym z NEF'a
stig nie będę się spierał, ale w takim razie wytłumacz mi czemu plik zapisany do TIFF z kompresja NONE waży 36 124 388 a zapisany z kompresją LZW 45 169 100, zawsze mnie to zastanawiało jednak nigdy nikt mi tego nie wyjaśnił, próbe wykonałem przed chwilą na zdjęciu otwartym z NEF'a
Jedyne wytlumaczenie jest takie, ze zarowno Ty Gawronku, jak i kolega wyzej, macie te sama wersje PhotoShopa, ktora z tego co pamietam, miala zwalony modul zapisu do TIFFa wlasnie z kompresja LZW. Nie pamietam, ktora to byla wersja (6, 7, albo CS). Pamietam tez, ze wyszedl cichaczem jakis specjalny update, ktory poprawial ten problem. Jesli wszystko bylo by w porzadku -- nie ma "bata", zeby plik bez kompresji wazyl mniej niz z kompresja. Wlasnie zrobilem test. NEF otwart w Shopie i zapisany do TIFFa bez kompresji (28,7MB), a z kompresja 17,2MB.
Gawronnek
15-10-2006, 23:37
nie twierdziłem że tak powinno być, tylko zawsze mnie to zastanawiało mam CS2, czasami korzystam z zapisu do TIFF i już jakis czas temu zwróciłem na to uwagę, dzięki za wyjaśnienie
nie twierdziłem że tak powinno być, tylko zawsze mnie to zastanawiało mam CS2, czasami korzystam z zapisu do TIFF i już jakis czas temu zwróciłem na to uwagę, dzięki za wyjaśnienie
Hmmm... Conajmniej dziwne. Takze pracuje na CS2 i takiej przypadlosci nie stwierdzilem.
Gawronnek
15-10-2006, 23:49
no cóz nie zadawałbym pytania gdyby tego nie był pewny, a i tak jeszcze raz sprawdziłem przed zatwierdzeniem posta, żeby nie wyjśc na kretyna;)
no cóz nie zadawałbym pytania gdyby tego nie był pewny, a i tak jeszcze raz sprawdziłem przed zatwierdzeniem posta, żeby nie wyjśc na kretyna;)
No coz... Wierze... Ale oprocz sytuacji ze wspomnianym wczesniej zwalonym modulem zapisu do TIFFa, wystepujacy w jakiejs starszej wersji, po prostu nie slyszalem o takich dziwach...
Z zasady jednak -- polecam kompresje LZW, jesli ktos przechowuje zdjecia w TIFFach (i nie napotka tak dziwnego problemu, ze wersja z kompresja wazy wiecej niz bez).
@stig
łapiesz mnie za słowa i za błedną terminologie... ok, mój błąd.
ale widze że u @Gawronek też jest tak samo jak u mnie (też CS2).
zawsze zastanawiała mnie ta kompresja, i różne próby przynosiły zawsze taki sam efekt, tj. po kompresji plik był większy od tego bez kompresji. Próbowałem pliku z jedną warstwą jak i z wieloma dlatego, bo chciałem wyłapać o co w tej kompresji chodzi, ale widze że u mnie nie chodzi... pociecha w tym że nie tylko u mnie...
ja - jak stig. zawsze kompresowany LZW ma mniej. albo zapisuję do PSD, albo spłaszczam do tiff (prawdziwego) - wtedy komopresowany musi byc mniejszy.
chyba sęk w tym, że zapisujecie pliki z dodatkowymi efektami. spłaszcie obrazek przed zapisem w tiff (bo jak tiff z cyfry ma 150 mb, to znaczy że sporo tam namieszano.)
Gawronnek
16-10-2006, 20:51
Jacek_Z cóż zapisuje plik bez żadnych efektów, zwykłe zdjęcie otwarte z NEFa, jesli uzywam warst itp. to zapisuje do PSD
Wychodzi na to, ze macie cos nakićkane w Waszych kopiach Shopa. Update'y poinstalowane?
Gawronnek
16-10-2006, 23:12
będzie jak w przyszłym tygodniu w końcu zainstaluje legal ;)
u mnie to wygląda tak... w pracy legal, a doma...
przyznaje się bez bicia...
Ale i tu i tu sytuacja wygląda tak samo.
Update'y poinstalowane.
@Gawronek jak coś poradzisz to daj znać. Zaczęło mnie to irytować... lepiej było mi się nie pytać, to teraz nie byłoby irytacji.