PDA

Zobacz pełną wersję : CLS - pytanie o pracę TTL + M

tymancjo
07-10-2009, 11:47
Witam serdecznie,

Chciałem zapytać o pewna kwestie przy pracy z CLSem, która mnie już nurtuje od jakiegoś czasu, ale jakoś tak nie udało mi się dotychczas zapytać.

Spotykam się w moim zestawie z sytuacja następująca:

układ: Na body (D700 lub D300) lampa SB800 jako CLS-master (kanał 1) ustawienia:
M: TTL +0,3
A: -
B: M 1/64
C: -

zdalnie zamocowana lampa SB600 jako CLS-slave (kanał 1 grupa B)
ustawiona tak, że widzę ją w kadrze.

I w takim układzie ta zdalna lampa bardzo często, o ile nie zazwyczaj po prostu nie odpala. Lampa na body naświetla klatkę w miarę poprawnie dla ustawień TTL, ale druga która ma pracować jako kontra nie błyska.
Gdy zmieni się ustawienia lampy SB800 tak, że ta na sankach (master) ma być w trybie M lub A bądź ma nie brać udziału w ekspozycji to problem zasadniczo się zmniejsza, bądź eliminuje zupełnie.

w układzie odmiennym:

Steruje za pomocą lampy wbudowanej (sama ona nie bierze udziału w ekspozycji) i mam
M -
A: TTL +0,3

gdzie

A - SB800 jako slave - nad aparatem (bracket lub w ręce)
B - Sb600 jak poprzedni kontra widoczna w kadrze.

Zasadniczo działa to lepiej i lampa ustawiona w M (kontra) wyzwala bardziej niezawodnie.

I tutaj pojawia się moje pytanie,
Czy ktoś z Was zaobserwował takie zdarzenie, że sterując lampa na sankach body i używając jej jednocześnie do naświetlania klatki w TTL jakieś lampy zdalne gdy są widoczne w kadrze (a są ustawione na M) nie wyzwalają?

W sensie czy może to być jakaś wina algorytmu (widzi te błyski a ma zrobić TTLa z sanek aparatu i postanawia ich nie odpalać bo coś tam) , czy może w zestawie jakim dysponuje jest jakiś babol?

Z góry dzięki za wasze opinie i podzielenie się doświadczeniami.

Pozdrawiam,
Tomek

jacek.gold
07-10-2009, 11:55
pozostaje kwestia właściwego ustawienia czujników na lampach sb-600
czujnik jest umieszczony z boku więc trzeba by umieścić lampę tak żeby czujniki widziały mastera a kąt padania światła ustawić głowicą .
mi się zdarzy że mając zawieszone lampy na sali nie odpala któraś bo akurat czujnik jest nie z tej strony co ja

R
07-10-2009, 11:57
układ: Na body (D700 lub D300) lampa SB800 jako CLS-master (kanał 1) ustawienia:
M: TTL +0,3
A: -
C: -

I tutaj pojawia się moje pytanie,
Czy ktoś z Was zaobserwował takie zdarzenie, że sterując lampa na sankach body i używając jej jednocześnie do naświetlania klatki w TTL jakieś lampy zdalne gdy są widoczne w kadrze (a są ustawione na M) nie wyzwalają?

bardzo czesto uzywam cls w takiej wlasnie konfiguracji. do tej pory nie zaobserwowalem takiego problemu.

tymancjo
07-10-2009, 12:05
bardzo czesto uzywam cls w takiej wlasnie konfiguracji. do tej pory nie zaobserwowalem takiego problemu.

No to jestem niepocieszony, muszę to przerobić na innych lampach zatem.

pozostaje kwestia właściwego ustawienia czujników na lampach sb-600
czujnik jest umieszczony z boku więc trzeba by umieścić lampę tak żeby czujniki widziały mastera a kąt padania światła ustawić głowicą .
mi się zdarzy że mając zawieszone lampy na sali nie odpala któraś bo akurat czujnik jest nie z tej strony co ja

Co do widoczności czujników to sprawa jest oczywista i nie jest to źródłem mojego "problemu".

R
07-10-2009, 12:16
No to jestem niepocieszony, muszę to przerobić na innych lampach zatem.

Z CLS bywaja male problemy. Przewaznie wynikaja one z tym ze czujnik nie widzi mastera... powiem wiecej... bardzo latwo oslepic zdalna lampe. wystarczy ze nie chwyci jednego z blyskow sterujacych i nie odpali...

za to ostatnio usmiechalem sie od ucha do ucha jak pewna pani fotografujac jakims blizej nieokreslonym kompaktem z funkcja redukcji cz.o. tak nablyskala, ze zdalna SB sobie zaswiecila razem z nia... byc moze bylo to jedyne udane zdjecie tej pani :)

tymancjo
07-10-2009, 12:34
Musze to przećwiczyć z inną SB800/900 jeszcze.

Idea jest taka że jak pracuje z Mariuszem i mamy takie samo ustawienie z kontrami to w jego canonie śmiga ze 100% skutecznością a u mnie ni hu hu (te same odległości mastery w sufit + odbłyśnik). Chyba, że czujka w sb600 jest duuużo mnie czuła niż te w canonowych ex.

R
07-10-2009, 12:52
nie mam pojecia jak dziala sb-600... :( z 800tkami problemy sa... sporadyczne, o ile w ogole mozna to problemem nazwac...