Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : iso auto control i lampa błyskowa

plusfoto
07-10-2009, 10:46
Jak to jest z tym iso - czyżby po załączeniu lampy funkja ulegała deaktywacji ?

MARTINK
07-10-2009, 16:03
Tak.
Ja mam na jednym z przyciskow wylaczenie blysku i wowczas mam auto iso - jak go nie wcisne to jest iso zadane + lampka.

Chyba, ze ktos zna myk jak to obejsc.

maki
07-10-2009, 16:06
Pierwszy słyszę żeby lampa wyłączała AutoISO. Mówimy o d300???

R
07-10-2009, 16:08
lampa powoduje, ze autoiso ustawia sie na zadane przez opcje ISO (

irekka
07-10-2009, 16:17
Jeżeli mówimy o D300 to fajnie by tak było. Włączenie lampy i ISO ustawia się na zadane. Ale u mnie jest tak, że gdy nie wyłaczę autoISO to przy robieniu zdjęć z lampą mam fotki z całego przedziału autoISO.

yogur
07-10-2009, 16:18
Tak.
Ja mam na jednym z przyciskow wylaczenie blysku i wowczas mam auto iso - jak go nie wcisne to jest iso zadane + lampka.

Chyba, ze ktos zna myk jak to obejsc.

Chyba nie do końca, bo w momencie kiedy lampie brakuje mocy do poprawnego naświetlenia sceny to rośnie ISO. Łatwo to sprawdzić ustawiając np. Auto ISO do 6400 i ISO wskazane 200, f.2.8 i lampa w TTL – w exif powinno pojawić się, że ISO było 200 bo lampa miała dość mocy, ale kiedy zmienimy ustawienia np. na f11 - w exif prawie na pewno pojawi się wyższe ISO niż 200.

maki
07-10-2009, 16:19
> MARTINK
>R

W życiu! Normalnie funkcjonuje AUTO. Powoduje to więcej problemów niż pożytku, bo jakoś tak to Nikon zaprojektował że aparat chętniej dokłada ISO niz dodaje mocy do błysku. trzeba z palca wyłączać AutoISO. Była już kiedyś mowa o tym.
Mówię o zewnętrznej lampie. Np. SB600

yogur
07-10-2009, 16:22
W życiu! Normalnie funkcjonuje AUTO. Powoduje to więcej problemów niż pożytku, bo jakoś tak to Nikon zaprojektował że aparat chętniej dokłada ISO niz dodaje mocy do błysku. trzeba z palca wyłączać AutoISO. Była już kiedyś mowa o tym.
Mówię o zewnętrznej lampie. Np. SB600

Wieczorem sprawdzę to co napisałem na moim D700+sb800, bo wydaje mi się że mam rację. Upierać się nie będę tylko sprawdzę na 100%

maki
07-10-2009, 16:29
Yogur>>>
Ja się z Tobą zgadzam. Twój post minimalnie wczesniej wszedł jako odpowiedz na wyższy post.
Ja to już sprawdziłem nie raz. AUTO ISO działa dalej, nie wiem skąd stwierdzenia że lampa je wyłącza.
Pozdr

Jolania
07-10-2009, 16:30
Chyba nie do końca, bo w momencie kiedy lampie brakuje mocy do poprawnego naświetlenia sceny to rośnie ISO. Łatwo to sprawdzić ustawiając np. Auto ISO do 6400 i ISO wskazane 200, f.2.8 i lampa w TTL – w exif powinno pojawić się, że ISO było 200 bo lampa miała dość mocy, ale kiedy zmienimy ustawienia np. na f11 - w exif prawie na pewno pojawi się wyższe ISO niż 200.
Zmień kolor czcionki.
Iso zadane pozostaje na ustawionym poziomie do czasu, gdy minimalna moc lampy (przykładowo przy wysokim iso) i tak spowoduje przepalenie. W tej sytuacji aparat sam obniza iso. Ustaw sobie iso2000 i cyknij na małej przesłonie jakiś bliski (1 metr) obiekt. Powinien nasietlic prawidłowo dzieki obnizonemu iso. Odwrotnego przypadku opisywanego przez yogur'a nie praktykowałem.

MARTINK
07-10-2009, 16:36
Hmm,
Auto iso 200-1600, 1/50 sek, f2.8-3.5.
Przy lampie wlaczone nie zdarzylo mi sie jeszcze zeby ruszyl sie poza ISO zadane manualnie.
Pokombinuje wieczorem jeszcze - moze jest faktycznie jak mowicie - ze jak lampa nie da rady to aparat podbije iso - ale z zalozenia jak lampka da max blysk i dopiero wowczas aparat podbije iso to fota z zalozenia jest do bani (przejarany pierwszy plan i ciemnawo z tylu)

maki
07-10-2009, 16:43
...tak samo jak jak pomysł że podnosi ISO według własnego uznania zaszumiając obraz. Przecież dokładanie błysku nie odbywa się po to żeby przejarać pierwszy plan.
Moim zdaniem przy lampie trzeba wyłaczyć z palca i po problemie.

yogur
07-10-2009, 19:01

Przed chwilą sprawdziłem na D700 i działa jak pisałem.
1. Auto iso: zadana 200, max 6400, max czas np 80.
2. Lampa SB-800 +/-0 (tj. bez wzmocnień)
3. Na M czas 1/80 f2,8 ----- w exifie iso wyszło 200
Przy tych samych ustawieniach tylko z f22 ------ w exifie iso wyszło 3200
Histogram w obu przypadkach niemalże identyczny.

Więc jak widać przy założonej i włączonej lampie oraz auto iso - iso "ciągnięte" jest dopiero jak lampa nie daje rady.

maki
07-10-2009, 19:06
No właśnie niekoniecznie. f/2.8 i f/22 to skrajne przypadki. Spróbuj wyłączyć AutoIso i cyknać na np.ISO 200 f/8 jakąś średnio wymagającą scenę.. Potem włacz AUTO i może się okazać że pociągnęło ISO a histogram taki sam, czyli lampa wcale nie na maxa błysnęła w drugim przypadku.

maki
07-10-2009, 19:21
Co by nie być gołosłownym:

AutoISO On

http://www.pbase.com/andrzejmakal/image/118030066

AutoISO OFF

http://www.pbase.com/andrzejmakal/image/118030065

yogur
07-10-2009, 19:27
No właśnie niekoniecznie. f/2.8 i f/22 to skrajne przypadki. Spróbuj wyłączyć AutoIso i cyknać na np.ISO 200 f/8 jakąś średnio wymagającą scenę.. Potem włacz AUTO i może się okazać że pociągnęło ISO a histogram taki sam, czyli lampa wcale nie na maxa błysnęła w drugim przypadku.

Ok, jeszcze raz sprawdziłem przy tych samych ustawieniach:

f5,6 - iso bez zmian czyli 200
f8 - iso drgnęło i jest 280

dodam tylko jeszcze jedno, że lampa w sufit za każdym razem,

Nie jestem w stanie sprawdzić czy lampa błysnęła na max i wtedy ciągnie iso ale z powyższego można przypuszczać, że aparat nie śpieszy się ciągnięciem iso i w pierwszej kolejności korzysta z mocy lampy, czy na max nie wiem bo jak mam to sprawdzić - jedyne co zauważyłem, że przy np f8 lampa dłużej się ładuje niż przy f2.8.

yogur
07-10-2009, 19:31
Co by nie być gołosłownym:

AutoISO On

http://www.pbase.com/andrzejmakal/image/118030066

AutoISO OFF

http://www.pbase.com/andrzejmakal/image/118030065

Po tym co widzę u siebie (pisałem) i u Ciebie to chyba oprogramowanie balansuje pomiędzy mocą lampy a podnoszeniem iso. Może w D300 jest inaczej niż w D700.

maki
07-10-2009, 19:36
Że balansuje to pewne, tylko z moich obserwacji wynika że jednak o wiele szybciej dokłada iso niż błysku. Ja stałem 2 metry od tych płyt, niemożliwe żeby lampa nie wyrabiała (przecież bez AutoIso fota jest OK). Więc po cholerę ciągnie aż do 560?
Nie wiem jak jest w innych puszkach. Piszę o swoim d300.

plusfoto
07-10-2009, 20:06
Dzięki za odpowiedzi znaczy z aparatem wszystko OK. Tylko trzeba inaczej kombinować. Problem polegał na tym że robiłem fotki w sporej hali bez lampy ustawiło się wszystko tak jak potrzeba 1/40 f-4 iso 800. Ale cienie wymagały lekkiego doświetlenia więc włączyłem lampę ustawiłem korektę dla lampy -2 spojrzałem w wizjer i zdębiałem parametry te same ale iso 160 czyli czyli pociągnęło do ustawionego. No i trzeba było przejść na manual aby było tak jak chciałem.
Stąd moje pytanie. Jeszce raz dzięki

MARTINK
07-10-2009, 20:11
Dzięki za odpowiedzi znaczy z aparatem wszystko OK. Tylko trzeba inaczej kombinować. Problem polegał na tym że robiłem fotki w sporej hali bez lampy ustawiło się wszystko tak jak potrzeba 1/40 f-4 iso 800. Ale cienie wymagały lekkiego doświetlenia więc włączyłem lampę ustawiłem korektę dla lampy -2 spojrzałem w wizjer i zdębiałem parametry te same ale iso 160 czyli czyli pociągnęło do ustawionego. No i trzeba było przejść na manual aby było tak jak chciałem.
Stąd moje pytanie. Jeszce raz dzięki

W takim razie jak pisze plusfoto (lampa na -2) skoro sie nie wyrabiala to dlaczego aparat nie wyrownal ekspozycji zwiekszajac ISO mimo wlaczonej lampy ?
Plusfoto - ta fota byla OK czy ciemna (ta przed zdebieniem :))?

plusfoto
07-10-2009, 21:00
Fotka bez lampy była praktycznie Ok ale część cieni z 1-go planu wymagała delikatnego doświetlenia dlatego postanowiłem użyć lampy. Nie muszę mówić co zobaczyłem w pierwszym momencie kiedy ekspozycja przy 800 była niemal dobra na 300 metrowej hali gdy zrobiłem z lampą przy iso 160. Pierwszy plan i owszem bym wyciągnął ale z tyłu totalna smoła.

szumigt
12-10-2009, 12:45
No cóż ja dokładnie nie sprawdzałem jak to jest w D700 ale wydaje mi się że Yougur ma rację. Jeśli lampa będzie w TTL i AUTO ISO on to jeśli lampa nie da rady to podciągnie ISO. Jeśli lampa będzie w M to wtedy ISO będzie podciągane ... sprawdzę wieczorkiem bo mnie zaintrygowaliście. Dla porównania zobaczę jak to jest w D50 ... Logika wskazywała by że będzie jak mówi Yougur.

U mnie w większości wypadków AUTO ISO jest na on (ma 6400) z czasem od 1/30 do 1/100 bo to zależy jakie szkiełko mam podpięte.

irekka
12-10-2009, 14:42
No a ja zapomniałem o tym dziwnym działaniu autoiso przy lampie i w sobotę skopałem kilka zdjęć. Niestety nie widzę takich prawidłowości, że aparat najpierw wykorzystuje moc lampy, a potem dopiero podciąga ISO. W praktyce bardzo podobe ujęcie (przy autoiso ograniczonym na 3200), gdzie lampa poradziłaby sobie bez podciągania raz w exif miałem 1600, a na drugim ujęciu 560). Bardzo przydałoby się w menu "wyłącz autoiso przy korzystaniu z lampy".

plusfoto
12-10-2009, 15:12
Zastanawiam się czy istnieje możliwość przy AI z lampą takiego ustawiania sprzętu że podstawą będzie pomiar taki jak przy wyłączonej lampie.

szumigt
12-10-2009, 23:09
No dobra sprawdziłem. W D700 jest tak. Jak ustawiłem ISO 200 i AUTO ISO i parametry 1/80 i f/1.8 lampa w TTL, to AUTO nie podniosło czułości. Dalej jak ustawiłem przy tych samych parametrach ekspozycji lampę w tryb M 1/128 to też ISO AUTO nie zareagowało. dopiero jak poszedłem na 1/500 i f11 i lampę w TTL to ISO podskoczyło na 4500 ... ciekawe.

plusfoto
13-10-2009, 09:50
U mnie niestety obojętnie jakie by nie były ustawione parametry w lampie(TTL, TTL BL, M, A) czy na body (M, A, S) jej włączenie powoduje zachowanie parametrów jeśli chodzi o czas i przysłonę ale ISO zbija do ustawionego na body. Czyli tak jak pisałem powyżej jeśli np. bez lampy aparat ustawiony w tryb A przy włączonej funkcji AI wykaże pomiar 1/40 f/3,5 ISO 800 to po jej włączeniu zrobi się 1/40 f/3,5 ISO 160 bo tak mam ustawione w body.

TOP67
18-10-2009, 08:26
U mnie niestety obojętnie jakie by nie były ustawione parametry w lampie(TTL, TTL BL, M, A) czy na body (M, A, S) jej włączenie powoduje zachowanie parametrów jeśli chodzi o czas i przysłonę ale ISO zbija do ustawionego na body. Czyli tak jak pisałem powyżej jeśli np. bez lampy aparat ustawiony w tryb A przy włączonej funkcji AI wykaże pomiar 1/40 f/3,5 ISO 800 to po jej włączeniu zrobi się 1/40 f/3,5 ISO 160 bo tak mam ustawione w body.

Ale to chyba normalne. AutoISO podbija czułość wtedy, gdy brakuje światła. Jak włączysz lampę, to masz dodatkowe światło i ISO wraca do podstawowego. Dopiero jak lampa nie wyrabia, to podbija znowu.

irekka
18-10-2009, 09:27
Ale to chyba normalne. AutoISO podbija czułość wtedy, gdy brakuje światła. Jak włączysz lampę, to masz dodatkowe światło i ISO wraca do podstawowego. Dopiero jak lampa nie wyrabia, to podbija znowu.

Zgadzam się z Tobą - tak powinno być normalnie. Ale tak nie jest niestety. ISO jest podbijane przy włączonej lampie wg jakiegoś niesłychanie dziwnego algorytmu - podejrzewam że tam nawet jest użyty generator liczb losowych. W D300 to sie nie sprawdza. Z licznych wypowiedzi posiadaczy D700 również.