Zobacz pełną wersję : Ustawienia SB 900
Na wstępie chciałem się przywitać z racji tego, że jestem tu nowy :)
Z góry przepraszam jeżeli nie w tym temacie piszę ale wydał mi się najbardziej odpowiedni.
Więc do rzeczy czeka mnie pierwsze slubne zlecenie fakt, że po koleżeńsku ale jednak nie chciałbym spartolić, niedawno kupiłem sb900 i szczerze nie miałem czasu (praca) się nią wytarczająco pobawic i testować wszystkie funkcje. Chciałbym się Was drodzy koledzy i koleżanki jak ustawić lampe żeby wyszły w miarę zdjęcia dodam ze kościól nie jest zbyt duży a chciałbym uniknąć cieni itp wiec na pewno znacie jakieś ustawienia lampy w jakim trybie cykać itp itp.
O samej technice focenia poczytałem tu dość dużo ale o samej konfiguracji lampy nic nie znalazłem więc naprawdę liczę na Waszą pomoc, szczególnie ze weselicho juz w sobotę :)
pozdrawiam
sztefanek
06-10-2009, 23:30
Witaj.Może ustaw lampę do góry?
Ciezko bedzie - ja tam podczas zdjec w kolko cos zmieniam.
Moze TTL BL (i tu kombinacje -1/3, -2/3, -1) + odbijanie od wszystkiego co jasne (byle nie od mlodej :D)- i nie walic na mlodych na wprost - i wpuszczaj zastane bo Ci wyjdzie jakby ktos z tylko swiatlo zgasil.
Poza tym tzw. instrukcja z pudelka.
to ze do gory i odbijanie to wiem chodzi mi o ustawienia o których wspomniał MARTINK za które mu dziękuję ale może ktoś jeszcze ma jakąś "receptę na sukces" :)
PS co masz na myśli mówiąć "wpuszczaj zastane bo Ci wyjdzie jakby ktos z tylko swiatlo zgasil."
lodzermensch
07-10-2009, 01:01
niedawno kupiłem sb900 i szczerze nie miałem czasu (praca) się nią wytarczająco pobawic i testować wszystkie funkcje. Chciałbym się Was drodzy koledzy i koleżanki jak ustawić lampe żeby wyszły w miarę zdjęcia
może ktoś jeszcze ma jakąś "receptę na sukces" :)
PS co masz na myśli mówiąć "wpuszczaj zastane bo Ci wyjdzie jakby ktos z tylko swiatlo zgasil."
Mój Boże...
P.S.1: Może jednak poświęć trochę czasu na naukę.
Nie sprzęt robi zdjęcia.
Mała podpowiedż: http://foto.jasiu.pl/
to że nie sprzęt robi zdjęcia to wiem a co do czasu na nauke to pisałem wyżej ze go nie mam już za bardzo, więc czytajmy ze zrozumieniem
marszull
07-10-2009, 12:34
Nie masz czasu na nauke, to po prostu nie bierz zlecenia
ja jesli nie ogarniam tematu fotograficznego to po prostu oddaje zlecenie komus innemu (ewentualnie sluze pomoca podczas zlecenia zeby podpatrzec i sie pouczyc)
A w temacie to akurat na blysk nie ma gotowych recept, bo wszystko zalezy od tego jakie jest swiatlo zastane, jakie kadry i wiele innych czynnikow
i tak jak MARTINIK pisal odbijac, korygowac blysk, lapac jak najwiecej zastanego i od siebie dodam ze pomocne moga byc roznego rodzaju dyfuzory
walic na mlodych na wprost - i wpuszczaj zastane bo Ci wyjdzie jakby ktos z tylko swiatlo zgasil.
Wczoraj bylo pozno i moglem napisac dosc niejasno => tylko = tylu. Czyli mlodzi jasni, a tyl ciemny jak w piwnicy (znajomy ma takie zdjecia od profi fotografa - do tego walil lampa bez dyfuzora na wprost) - po zaobraczkowaniu wstalem (bo patrzec nie moglem) i zrobilem kilka zdjec bez lampy - wiec chociaz kosciol maja za soba na kilku zdjeciach.
Zastane czyli ustaw wyzsze iso i dluzsze czasy (idealem niedoswietlenie sceny max o 1,3EV) i reszte lampka - albo najlepiej bez lampy :) ale to zalezy - niestety - wszystko zalezy od praktycznie wszystkiego.
I jak poprzednik pisal fotojasiu.pl - tam jest duzo ale fajnie sie to czyta - pozniej tylko MASA praktyki aby to na szybko kojarzyc :)
Ps. Jaki aparat i obiektyw (w kwestii zastanego) ?
marszull to jest znajomy, którego nie stać na fotografa a że poprosił mnie o jakiekolwiek fotki to mu zrobie dlaczego nie, a oddać zlecenie = płacić więc odpada.
MARTINK dzięki za rady mam nadzieje, że jakoś dam rade. O odbijaniu itp też trochę czytałem wczesniej więc o to się nie boje tylko o te rózne konfiguracje, czyli czy manual czy ttl czy w trybie even czy w innym itp. Trochę mi rozjaśniłeś temat :) no i z tym światłem z tyłu to powiem, że nie wpadłem na to, może bym kombinował w kościele jakbym takie coś zobaczył ale lepiej dmuchać na zimne :)
a aparat to jak narazie tylko d60 kupione dawno dawno temu no i tak mnie wprowadził w pasje do focenia :) a szkiełka to kitowe 18-55 f/3.5 oraz 55-200 f/3.5 i 35 f/1.8
lodzermensch
07-10-2009, 22:09
to że nie sprzęt robi zdjęcia to wiem a co do czasu na nauke to pisałem wyżej ze go nie mam już za bardzo, więc czytajmy ze zrozumieniem
Czytam ze zrozumieniem.
Podziękuj za link i po prostu znajdź czas na poczytanie i poćwiczenie. Tam jest skarbnica podstawowej mądrości o używaniu lampy.
Nie da się mieć wyników w czymkolwiek bez włożenia choćby minimum wysiłku. A Ty chyba tak chcesz.
Tak się nie da.
P.S. W najgorszym wypadku rób po prostu przy świetle zastanym, czyli bez lampy. Tak może w tej sytuacji po prostu będzie lepiej.
Paradoksalnie najczęściej lampy używam w plenerze, wewnątrz 95% fotek robię bez lampy.
No, ale tu też należałoby spełnić kilka warunków.
z tym czasem jest o tyle kiepsko, że nie dość że lampa od niedawna to jeszcze otworzyliśmy nowy sklep i za tym idzie to, że nie mam czasu prawie na nic a wesele tuż tuż więc każda rada jest dla mnie dobra i cenna, jak tylko mam chwilkę to lampa w ręke i cykamy testujemy i czytam ile sie uda a niestety niewiele się udaje :(