PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Beskid Niski II

Al Koholik
06-10-2009, 16:16
To samo miejsce (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=116481) tylko, że widok w drugą stronę

*

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.iv.pl/images/8wcz4dc7eukuzn39dqhd.jpg)

*

harb
06-10-2009, 16:34
pięknie - mocne kolory, ale bardzo czytelne zdjęcie, świetne światło i to co pisałem Ci poprzednio dbałość o szczegóły, mz. bardzo dobra praca :-D

slavcic
06-10-2009, 16:37
zacność widzę, zacność

malasana
06-10-2009, 16:41
Przepiekne swiatlo, zdjecie oddaje dzieki niemu klimat miejsca. Brawo!

borregaard
06-10-2009, 20:24
Bardzo ładnie.Podoba się..:-D

rainer
06-10-2009, 20:28
świetnie , piekne światło :)

Nikonozaur
06-10-2009, 20:42
Ładnie, robi wrażenie. Jedynie ambona w lekkiej, jaśniejszej obwódce. Ale to pryszcz.

ART69
07-10-2009, 00:00
Szkoda, że mam monitor tylko 19" chciałbym to zobaczyć w całości. Chyba nagram to na płytę i obejrzę na dużym lcd. Ekstra zdjęcie :-)

nothing
07-10-2009, 00:06
Pięknie, pięknie... Świetne zdjęcie z cudnym światłem.

Radek_1
07-10-2009, 00:26
Pięknie, pięknie... Świetne zdjęcie z cudnym światłem.

Blisko ma do tych miejsc więc sa efekty...

PIĘKNIE - Alk pieknie...

Klarens
07-10-2009, 01:13
extra ...pikne w kazdym niemal calu ...na takie prace moge patrzec godzinami

andrzejp
07-10-2009, 07:49
pięknie - mocne kolory, ale bardzo czytelne zdjęcie, świetne światło i to co pisałem Ci poprzednio dbałość o szczegóły, mz. bardzo dobra praca :-D
Jestem za słowami Janusz:-D

wojtek6308
07-10-2009, 09:52
Bardzo ładna panorama :) kolory i światło są świetne.

Marcin T
07-10-2009, 10:22
Ładna gra świateł i cieni. Obróbka świetna.
Podoba się.

Bartekkw
07-10-2009, 15:38
myślałem że foto się nie skończy....ładnie to zrobiłeś. Dobre kolory i obróbka

Greg81
07-10-2009, 15:59
Czapki z głów !!!

harb
07-10-2009, 16:16
wiecie co dziwię się nieraz (jeszcze !!!! się dziwię, choć jak na forumowy staż chyba już nie powinienem ) niektórym zjawiskom na forum, Alkoholik jest znany ze staranności i generalnie z poważnego podejścia do tematu robienia i (ważne ) wystawiania zdjęć, odnoszę wrażenie że nie wystawia prac ewidentnie złych ( ja przynajmniej jeszcze tutaj takiej nie widziałem )
watek wisi od wczoraj, a ma tylko 15 komentarzy - osobiście wracam do niego chyba z szósty raz i to co znajduję za każdym razem upewnia mnie w przekonaniu że jest to znakomita praca, niby nic się nie dzieje ale jakże świetnie skomponowane jest to zdjęcie, jak wspaniałe jest na nim światło i bardzo ważne - jak sugestywna kolorystyka
A piszę to wszystko dlatego żeby zwrócić uwagę najmłodszym forumowiczom na tę fotografię, naprawdę z takich zdjęć można się uczyć obojętnie czy się dopiero zaczyna zabawę z fotografią czy ma się już rozbudowaną galerię
raz jeszcze szczere gratulacje dla autora :-D

Locter
07-10-2009, 18:02
Rewelacyjne światło, dobrze złapane.

elanek
07-10-2009, 18:04
najpiękniejsze góry
dla wtajemniczonych
ładna praca :)

T_P_
07-10-2009, 19:22
Hmmm... zaś ja, nie podzielę w pełni zachwytów... Otóż, o ile mogę zgodzić się z ładnym światłem, o tyle z kadrowaniem, a już na pewno z łączeniem panoramy, nie...

Zauważcie proszę na widoczne linie w środkowej części zdjęcia- w szczególności widoczne na trawie... Owszem, można je pominąć, ale uważam, że sam fakt ich występowania, kieruje zdjęcie przynajmniej do poprawy...

Ponadto, nazbyt widać elementy obróbki wokół ambony, które może nie dyskwalifikują zdjęcia, ale również stanowią jego in minus...

Także, jak uprzednio, również w tym wątku, nie widzę uzasadnienia dla proporcji kadru... Patrząc na niebo i rozświetlone obłoczki, aż się prosi o jego wyeksponowanie... Tak więc, ponownie należałoby kadrować o połowę mniej polany z umieszczeniem ambony w lewym dolnym mocnym punkcie...

Niemniej, jak wspomniałem na początku, in plus za światło... Tylko, czy ów plus, może chociażby zrównoważyć powyższe minusy...?

Powyższe pozostawiam do namysłu...

T_P_

Al Koholik
07-10-2009, 19:40
wiecie co dziwię się nieraz (jeszcze !!!! się dziwię, choć jak na forumowy staż chyba już nie powinienem ) niektórym zjawiskom na forum, Alkoholik jest znany ze staranności i generalnie z poważnego podejścia do tematu robienia i (ważne ) wystawiania zdjęć, odnoszę wrażenie że nie wystawia prac ewidentnie złych ( ja przynajmniej jeszcze tutaj takiej nie widziałem )
watek wisi od wczoraj, a ma tylko 15 komentarzy - osobiście wracam do niego chyba z szósty raz i to co znajduję za każdym razem upewnia mnie w przekonaniu że jest to znakomita praca, niby nic się nie dzieje ale jakże świetnie skomponowane jest to zdjęcie, jak wspaniałe jest na nim światło i bardzo ważne - jak sugestywna kolorystyka
A piszę to wszystko dlatego żeby zwrócić uwagę najmłodszym forumowiczom na tę fotografię, naprawdę z takich zdjęć można się uczyć obojętnie czy się dopiero zaczyna zabawę z fotografią czy ma się już rozbudowaną galerię
raz jeszcze szczere gratulacje dla autora :-D

no, no, no... Aż nie wiem co napisać.

To tak... Mnie też dziwi, że czasami dobre zdjęcia przechodzą niezauważone, a nad byle jakimi rozpisujecie się podążają się w złym kierunku.

Co do staranności to staram się, idzie mi to strasznie ciężko bo z natury niechlujny jestem jak mało kto (małżonka może zaświadczyć)

Teraz o poziomie moich zdjęć... Nie zamieszczam wszystkich zdjęć jakie robię i staram się poniżej ustawionej poprzeczki nie schodzić, czego i Wam wszystkim życzę. Zamieszczam zdjęcia, które w mojej ocenie są dobre, a że świadomość i doświadczenie mam coraz większe to automatycznie poprzeczka idzie do góry. Zdjęcia, które w jakiś sposób są dla mnie nowe. Nowa technika, nowy sposób obróbki itd. Cały czas prę swoim tempem do przodu, do "National Geographic" :wink:

Pozostało o panoramach... Obie panoramy mogłem zrobić na 10mm ciachnąć górę i dół i wyszłoby "podobnie", ale nie. Panorama wg mnie powinna zawierać szczegóły. Staram się robić panoramy tak jak ja widzę dany krajobraz. Dobieram taką ogniskową by maksymalnie wykorzystać to co dany krajobraz zawiera. Rzadko kiedy schodzę poniżej 35mm (kadrując w pionie)

Dzięki Wam wszystkim za dobre słowo.

edit:

T_P_ przynajmniej Ty mi nie słodzisz :)

Dwie rzeczy
1. Kadr jest taki chciałem żeby był i nie przekonasz mnie, że ma być inaczej :wink:
2. Obróbka: z amboną masz rację - zepsułem, a to co uważasz za błąd przy łączeniu to ja bym raczej obstawiał bliki (co by to nie było kiepsko wygląda)

Locter
07-10-2009, 19:45
Pozostało o panoramach... Obie panoramy mogłem zrobić na 10mm ciachnąć górę i dół i wyszłoby "podobnie", ale nie. Panorama wg mnie powinna zawierać szczegóły. Staram się robić panoramy tak jak ja widzę dany krajobraz. Dobieram taką ogniskową by maksymalnie wykorzystać to co dany krajobraz zawiera. Rzadko kiedy schodzę poniżej 35mm (kadrując w pionie)

Dzięki Wam wszystkim za dobre słowo.

Mam pytanie - czy na 10mm bedzie mniej szczegółów na zdjęciu niz w przypadku większych ogniskowych (powiedzmy około 40-50mm), tak sie sam zastanawiam, bo jakoś tak patrze na te swoje zdjecia i stwierdzam, że cos w tym jest, lepiej ciachnąć panoramke na dluzszej ogniskowej niż jedno zdjecie na 10mm. Prosze o odp. :)

T_P_
07-10-2009, 19:55
...T_P_ przynajmniej Ty mi nie słodzisz :)...

Przecież wiesz, że nie w tym rzecz... Zaś i Tobie słodzę, jak jest uzasadnienie... :)

...Dwie rzeczy
1. Kadr jest taki chciałem żeby był i nie przekonasz mnie, że ma być inaczej :wink:
2. Obróbka: z amboną masz rację - zepsułem, a to co uważasz za błąd przy łączeniu to ja bym raczej obstawiał bliki (co by to nie było kiepsko wygląda)

Chyba się nie zrozumieliśmy... Wskazałem, że nie widzę uzasadnienia dla takiego podziału i według mnie należałoby kadrować odmiennie... Zaś uwagi pozostawiłem w szczególności Tobie do namysłu, ażebyś mógł spojrzeć na swoją pracę moimi oczami... :)

Nie jestem specjalistą od łączenia panoram, ale cieszę się, że również to zauważyłeś...

T_P_

harb
07-10-2009, 19:58
Hmmm... zaś ja, nie podzielę w pełni zachwytów... Otóż, o ile mogę zgodzić się z ładnym światłem, o tyle z kadrowaniem, a już na pewno z łączeniem panoramy, nie...

Zauważcie proszę na widoczne linie w środkowej części zdjęcia- w szczególności widoczne na trawie... Owszem, można je pominąć, ale uważam, że sam fakt ich występowania, kieruje zdjęcie przynajmniej do poprawy...

Ponadto, nazbyt widać elementy obróbki wokół ambony, które może nie dyskwalifikują zdjęcia, ale również stanowią jego in minus...

Także, jak uprzednio, również w tym wątku, nie widzę uzasadnienia dla proporcji kadru... Patrząc na niebo i rozświetlone obłoczki, aż się prosi o jego wyeksponowanie... Tak więc, ponownie należałoby kadrować o połowę mniej polany z umieszczeniem ambony w lewym dolnym mocnym punkcie...

Niemniej, jak wspomniałem na początku, in plus za światło... Tylko, czy ów plus, może chociażby zrównoważyć powyższe minusy...?

Powyższe pozostawiam do namysłu...

T_P_

no tak ja przyznaję ze ambona mi uciekła a to dlatego ze nie rozbieram zdjecia na szczególiki - ale ten bład jest łatwy do naprawienia, podejrzewam ze jest to point z NX którym autor rozjaśniał ambonę i postawił go zbyt mocno wykaraczającego okręgiem poza wspomniana ambonę - jednakże łaczenie o którym piszesz odebrałbym raczej jako cień aniżeli błąd łączenia - mnie zawsze najbardziej interesuje przekaz emocjonalny zdjecia a na tej pracy jest takowy :-D natomiast zauważyłem ze czasami w recenzjach podpowiadasz swój sposób widzenia kadrowania zdjecia mz. to błąd, dlaczego tak uważam zaraz Ci odpowiem - otuż nikt z nas nie wie jakie warunki sa na miejscu, po drugie kazdy z nas ma swoja wizję którą chce uwiecznić i bardzo dobrze że autor broni swego zdania
owszem kiedy widzę że autor zdjęcia dopiero zaczyna zabawę z fotografią i robi kardynalne błędy nowicjusza wówczas takie uwagi sa uzasadnione, natomiast w przypadku w miarę doswiadczonego autora sugerowanie mu swojej wizji kadrowania jest już kwestią osobistego odbioru zdjęcia czyli w duzej mierze własnego gustu :)

T_P_
07-10-2009, 20:38
harb, zauważ proszę, że strona techniczna i emocje jakie towarzyszą oglądaniu zdjęcia, są to dwie odrębne kwestie...

Jeżeli oceniamy zdjęcie jedynie emocjami jakie nam towarzyszą, niejednokrotnie przestajemy być obiektywnymi... Pomijamy pewne niedociągnięcia, dając tym samym upust naszym emocjom... Oceniając niniejszą pracę, emocje odstawiłem na bok i wyraziłem swoje zdanie na jej temat... Być może dlatego było mniej przychylne, ale obiektywne, stąd też potraktowałem widoczne niedociągnięcia jako element, który stanowi in minus pracy...

Zaś gdybym miał oceniać zdjęcie emocjami, wówczas zarówno ujęcie w kolorze, jak i w B&W w owym wątku http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=116779&page=2 byłoby przeze mnie nie tylko wychwalane, ale zasługiwałoby na wyróżnienie... Wstęp do pracy jaki przeczytałem, a następnie zdjęcie jakie ujrzałem, przeniosło mnie do czasów dzieciństwa i widoku pewnej rodziny, którą niemal codziennie mijałem przechadzając się po polach w rodzinnych stronach... Dlatego też, emocjonalnie, cenię ów wątek bardzo wysoko, ale popełnione zdjęcie i przedstawienie punktu widzenia jego Autora, już mniej...

Jak już jesteśmy na płaszczyźnie emocji, wspomnę, iż wracam do wspomnianego domku z dzieciństwa rokrocznie, starając się go uwiecznić, nie tylko w pamięci... Zaś emocje jakie mi przy tym towarzyszą, póki co, nie pozwalają na to, by się pochwalić popełnionymi kadrami...

T_P_

P.S. Nie zgodzę się, że narzucam swój punkt widzenia... Jedynie go przedstawiam i sugeruję, jak według mnie byłoby ciekawiej ująć dany temat... Dlatego też napisałem, że nie widzę uzasadnienia dla takowego kadrowania... Przy tym, nie rozgraniczam, czy ktoś jest nowicjuszem, czy też doświadczonym fotografem... Zaś Autor danej pracy, może z moją sugestią lub ujęciem, zrobić co uzna za stosowne... :)

Reju
07-10-2009, 20:51
jestem zachwycony :) super panorama

M_B
07-10-2009, 21:10
Jak dla mnie WYPAS. Gdzie dokładnie robione?

harb
07-10-2009, 21:11
harb, zauważ proszę, że strona techniczna i emocje jakie towarzyszą oglądaniu zdjęcia, są to dwie odrębne kwestie...
T_P_

P.S. Nie zgodzę się, że narzucam swój punkt widzenia... Jedynie go przedstawiam i sugeruję, jak według mnie byłoby ciekawiej ująć dany temat... Dlatego też napisałem, że nie widzę uzasadnienia dla takowego kadrowania... Przy tym, nie rozgraniczam, czy ktoś jest nowicjuszem, czy też doświadczonym fotografem... Zaś Autor danej pracy, może z moją sugestią lub ujęciem, zrobić co uzna za stosowne... :)

doskonale rozumiem emocje i techniczną ocenę zdjęcia , jednakże ja nie rozgraniczam tych dwóch płaszczyzn oceny zdjęcia - ale mogę się zgodzić z tezą ze to mój punkt widzenia

odnośnie Twojego PS. zawsze mozemy pozostać przy swoich zdaniach :-D

pozdrawiam :-D

barbi
07-10-2009, 21:39
Bardzo ładna panorama, zarówno kadrowo i kolorystycznie bardzo mi się podoba. :)

Pablo 77
07-10-2009, 22:05
Bardzo dobra praca.Podoba mi sie:)