Zobacz pełną wersję : Problem z D1x
lukaszD1x
06-10-2009, 14:11
Witam.
Jestem nową osobą na tym portalu niedługo stane się członkiem NKP. Fotografuje Nikonem D1x D40 D200 .
Fotografuje od 4 lat,na codzień zajmuje się sprzedaża artykułów foto.Mam problem z D1x podczas fotografowania karta pamięci się nagrzewa czy to normalne w innych aparatach nie zaobserwowałem tego może ktoś ma D1x?prośił bym o opinie czy D1x to lepszy wybur niż D100?Dziękuje i pozdrawiam Łukasz
d100 imo już się nie nadaje do użycia. lepiej inwestowac w sprzęt nowszy.
wątek bez sesnu
W mojej D1 nic się nie grzeje. Kolega ryszkut chyba nie lubi staroci. Skoro masz D200 to po co ci d100? Zdecydowanie trafne było kupienie D1x. Inny korpus inna kultura pracy niż d100. Moim zdanie nie powinno się grzać, ale może to taka opcja co by podgrzać rączkę w trakcie zimowych sesji ;) Próbowałeś z inna kartą?
mam d2x i u mnie karta sie nie nagrzewa.. więc coś nie tak u ciebie. Wolałbym d1x niż d100 jeżeli miałbym taki wybór..
Bawilem sie odstatnio d100 i tez wybieram d1x z tych mozliwosci.
marcin_K
09-10-2009, 20:02
d100 to padaka...a tak przy okazji kolego to wybór
krzysztofz24
09-10-2009, 20:26
Nie chce wprowadzac OT ,ale widze ,ze moderacja zadziala bardzo sprawnie i niektore posty ( co najmnie bezcelowe dla tematu i chamskie ) zostaly usuniete - >respect< :-) , to sie chwali
gregoire7
09-10-2009, 22:22
No no, u mnie na ten przykład D100 robi za backup dla D3, wcale nie zamierzam go utylizować :]
microbot
20-10-2009, 19:49
d100 to padaka...a tak przy okazji kolego to wybór
Może sprecyzuje wypowidź kolegi, bo takie uproszczenia mnie denerwują.
D100 do fotografii zarobkowej to padaka ... do każdej innej nie.
..."D100 do fotografii zarobkowej to padaka ..."...
Kolega fotoreporter PAP-u zrobił D100-ką 600 tysięcy zawodowych zdjęć i do dziś z rozrzewnieniem wspomina jego jakość wykonania.
Przypomnę też że pierwsze cyferki używane przez chłopaków z Reutersa miały 2 miliony pikseli a wydruki ich zdjęć na wystawach World Press Photo wyglądały całkiem w porządku.
d100 imo już się nie nadaje do użycia.
d100 to padaka...
Tak, tak - tylko na półkę :twisted: Czy wiecie co piszecie? Moim zdaniem nie.
Dobrze prawisz :)
mam D1x i ostatnio też miałem problem z kartą
tyle że w moim przypadku padła partycja na karcie
nie pamiętam dokładnie napisu ale zamiast ilości zdjęć
był jakiś error kod (karta Kingstona 4gb) i trzeba było
dać format z kompa bo z aparatu nie było szansy
U mnie w D200 przy szybkich i długich seriach (na ile pozwala bufor) karta też się ostro nagrzewa (zapis NEF skompresowany + Basic JPG). Karta jest już dość gorąca po jakichś 60-70 zdjęciach (przy serii "H"). Przy D300 to zjawisko nie występuje.
Słyszałem, że D1x obsługuje tylko karty do 2 GB. Czy wykorzystujesz pełne 4 GB ,czy tylko 2 GB ?
Mam D1x i D100. Na codzień używam D1x a D100 mam jako zapasowy. A co do grzania się kart w D1x to moja jeżeli długo włączona fo jest ciepła (podobnie w D100), ale nie gorąca. Pozdrawiam Stanisław
Kupiłem na forumowej giełdzie d100, za chyba 350zł.
Używam do pracy zarobkowej.
Ostatnio robiłem powiększenie 60/90
Zleceniodawca jest b. zadowolony.
ps. Choć wolałbym w torbie mieć np: d2xa :-)
Moj d1x nie widzi 4gb kart. Max 2gb.
Kolego Napm, zdradzisz sekret korzystania z 4gb kart w d1x?
Do D1x uzywam kart do 2GB, czyli zgodnie z instrukcją! Przy kartach większych pokazuje błąd!
Jezeli ktoś stosuje karty większ na p 4GB, to niech się podzieli z nami doświadczeniem i pomysłem!
Serdecznie pozdrawiam Stanisław.
PS. Wydaje mi się stosowanie kart wiekszych niż 2 GB w D1x za niemożliwe (partycja fat)!!!
przepraszam panowie 2GB mam karte Kingstona w D1x ,wkradł mi się bład i narobił sie bałagan .pozdrawiam
microbot
27-01-2010, 16:49
Kupiłem na forumowej giełdzie d100, za chyba 350zł.
Używam do pracy zarobkowej.
Ostatnio robiłem powiększenie 60/90
Zleceniodawca jest b. zadowolony.
ps. Choć wolałbym w torbie mieć np: d2xa :-)
Słowo padaka powinienem dać w cudzysłów - to miałabyć aluzja do wcześniejszej wypowiedzi.
Szczerze podziwiam i cene za jaką kupiłeś D100 i to że na nim zarobkujesz. Ja też na codzień go używam ale gdybym miał wejść z nim w jakiś biznes to bym się bał.
A co do kart pamięci to używam CF 2GB i nigdy mi się nie zagrzała.
Kiedyś kupiłem używanego LEXAR'a "Professional" 2GB 133 x Speed. Niestety nie mogę z niej korzystać, gdyż moj D1x jej nie "widizi". Leży teraz sobie spokojnie i czeka na inne (może kiedyś?) ciałko...