Zobacz pełną wersję : BIAŁY 70-200 - czy jeszcze są?
Rajczakowski
06-10-2009, 11:58
witam. szukam białego 70-200. czy są one jeszcze gdzieś dostępne? Szukam i szukam i znaleźć nie mogę.
dareknik
06-10-2009, 17:11
Jest w Skąpcu w Techprime jako najtańszy obiektyw chyba po 6,7 tyś zł.
fotoGRAFIK
07-10-2009, 11:26
nie biały a szary ;-)
napewno w grays of westminister mają, dojdzie tylko wysyłka z londynu
Ja zakupiłem takiego szaraka w fototaniej z Warszawy, akurat mieli ostatni z pełną roczną gwarancją, nówka, więc trzeba się naszukać ale można wyrwać nawet w Polsce w bardzo okazyjnej cenie.
Właśnie go podpiąłem i jestem zszokowany jakością zdjęć oraz samego wykonania obiektywu!! Kiedyś myślałem, że to nikonowskie 50mm są ostre :D
dareknik
16-10-2009, 16:28
A za ile taki obiektyw okazyjnie?
fotoGRAFIK
16-10-2009, 16:34
W sandomierzu widziałem panią fotograf ślubną z 70-200 szarym
A czym się różni szary od czarnego - jakością zdjęć czy upodobnieniem się do firmy C??
Mariusz888
17-10-2009, 21:17
Tym drugim ;)
northrop
17-10-2009, 21:18
A czym się różni szary od czarnego - jakością zdjęć czy upodobnieniem się do firmy C??
mniej sie nagrzewa na sloncu. z tego co zaobserwowalem na miedzynarodowych forach, osoby mieszkajace w cieplejszych klimatach preferuja wlasnie takie rozwiazanie. ile w tym racji to nie wiem.
Nie wiem co niektórzy widza w szarym obiektywie czy wyglądają one bardziej pro jak dla mnie nie a z tego czo widziałem w paru sklepach szare są droższe od czarnych.
Mariusz888
17-10-2009, 22:08
Nie wiem ;) ja zdecydowanie wolałbym czarny - raz, że po prostu bardziej mi się podoba, dwa że praktyczniejszy bo nie rzuca się tak w oczy na ulicy ( i trzy że wyglądam jak Nikoniarz a nie Canonier :lol: (to już humorystyczny aspekt ;) ) ) :)
Nie wiem ;) ja zdecydowanie wolałbym czarny - raz, że po prostu bardziej mi się podoba, dwa że praktyczniejszy bo nie rzuca się tak w oczy na ulicy ( i trzy że wyglądam jak Nikoniarz a nie Canonier :lol: (to już humorystyczny aspekt ;) ) ) :)
To że mniej rzuca sie w oczy to prawda, kanoniarzy z białymi widać z daleka
Co do koloru to oczywiście nie ma to najmniejszego znaczenia jeżeli chodzi o jakość. Mi się osobiście taki szaruch podoba i już. Jeżeli ktoś kupuje sobie różowe porsche bo mu się podoba to jego sprawa, mnie by się podobal czarny, innemu żółty itd... jeżeli oczywiście kolor nie ma wpływu na jakość i cenę.
Ktoś napisał, że widział, że szare są droższe, może w pewnych miejscach są, ja akurat widziałem w znanym sklepie (Hong Kong), że to czarny był droższy tak więc różnie to bywa. A co do przypominania Canonierów to też bym nie uogólniał. Bardzo dużo dobrych obektywów Sony jest szarych, po drugie jeżeli ktoś się zna to pewnie nie tylko zobaczy obiektyw ale też spojrzy na sam aparat i jeżeli będzie czerwony trójkącik a dodatkowo czarny pasek z żółtym napisem to raczej nie pomyli :D
Mnie się podoba szary, a dodatkowo jestem mega oczarowany obrazkiem z tego obiektywu więc bardzo się cieszę z wydatku. W sumie myślę, że gorzej jeżeli komuś podoba się szary ale kupił czarny bo przecież jakość ta sama, a szarego nigdzie nie mógł dorwać...
W fototaniej facet ma aktualnie taką sztukę.
:)
Ma czy miał do czwartku? :D
Miał na giełdzie w niedzielę (18.10.09).
fotoGRAFIK
19-10-2009, 19:20
z ciekawostek w wersji szarej wyszła cała seriaobiektywów reporterkich nikkoi tych zanim pokazał się VR
szary był 28-70, 80-200, 300, 400 - te napewno ale chyba było tego więcej
jako ciekawostka.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img15.imageshack.us/img15/9029/afstele.jpg)
Mariusz888
20-10-2009, 19:57
No zawartość mniam ale wolałbym wszystko czarne ;)
ja bym mogl wziasc nawet rozowego jakby była za free:-D
Tomek Konopka
24-10-2009, 12:03
pamietam sam kiedys pytałem i miałem dylemat czarny-czy szary, szary mi sie strasznie podobał ale tradycyjnie kupiłem czarny i dobrze zrobiłem bo to było tylko chwilowe zauroczeniem szarym , ni to nikkor ni c....
ni to nikkor ni c....
Niestety nie masz racji porównując kolor N i C.
Gwoli ścisłości. Obiektywy Canona nie są białe, tylko szare w ciepłym odcieniu kości słoniowej.
Natomiast Nikkory są idealnie szare (oczywiście jeśli ktoś się przyzwyczaił do tego że Canon ma kolor biały, to na żywo Nikkory będą dla niego wyglądały, jakby były w zimnym odcieniu, to oczywiście złudzenie)
Załączam zdjęcie swoich szkieł.
Jeśli nie widać dostatecznie różnicy w kolorze, to mogę zrobić dodatkowe zdjęcia w świetle słonecznym.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://perl.pentax.org.pl/forsale/sprzetnikona/canonnikon.jpg)
A tak poza tym, to Canonowe 70-200 ma czarną osłonę, więc nie jest też takie do końca 'pro' ;-)
nazwa koloru, tj. czy sie nazywa bialy czy szary, mi osobiscie dynda, bo snieznobialy tak czy siak nie jest.
jakby jednak nie kombinowal, i moje 70-200/4 i 300/4 sa takie wlasnie biale badz szare.
co do zalet - w sloncu Italii przyjemniej sie chwyta biala rurke niz czarny korpus. do zwracania uwagi mozna sie przyzwyczaic,
a jak mam wystawiac bite 25 cm dlugosci na palace slonce, to lepiej jak jest jasne niz czarne.
Mariusz888
09-01-2011, 22:26
Pytanie tylko dlaczego nie ma nowych szkieł w takich kolorach i dlaczego standardowo chyba nigdy nie były u nas dostępne w sensie oficjalnej dystrybucji ;)
Nie mam pojecia o jakim to nagrzewaniu sie czarnych obiektywow mowicie, nigdy czegos takiego nie zauwazylem po zadnej stronie rownika a siedzialo sie calymi dniami na sloncu z roznymi obiektywami. Jedyna zalete jesli chodzi o temperatury zauwazylem tylko po zalozeniu lens coat a i to dotyczylo tylko minusowych temperatur .
Jak sobie posiedzisz na czerwcowym/lipcowym/sierpniowym słońcu 90 minut na meczu piłkarskim w Polsce z czarnym Nikkorem 70-200/2.8 (lub szkłem tego pokroju) to będziesz wiedział o co chodzi ;-)
Sam może tego nie odczujesz (z pewnością nie będzie parzyło w dłonie) ale obiektyw może odczuć. Oprócz elementów mechanicznych są tam również smary i inne mniej trwałe części które po takim nagrzaniu mogą hmmm "gorzej pracować" ;-)
Dwa dni w Indiach siedzialem na plazy fotografujac orly wyjadajace ryby z sieci, temperatura i slonce byly "ciut" wieksze niz w Polsce, jakiejs dramatycznej roznicy w temperaturach z "eLka" nie zauwazylem, oby dwa szkla byly cieple ( innych sie nie spodziewalem) i tyle.
Naprawde uwazasz ze w szkla z gornej polki pakuja smary ktore sie rozloza w temperaturze innej niz pokojowa? Az zapytam znajomego ktory na stale mieszka w Tanzanii co ile wymienia smar w swojej 500. Moj 70-200 musial chyba zwariowac od roznic temperatur, bo na przemian mial rownikowe rozgrzewki i podbiegunowe schladzanie, skoro plus czterdziesci moze mu zaszkodzic to przy minus czterdziestu powinien chyba zamarznac co nie stalo sie w pierwszym i drugim przypadku, po kazdym wyjezdzie szklo ladowalo na przegladzie i nic szczegolnego oprocz zabrudzen w nim nie znalezli . Wiecej zaufania do malych zoltych ludzikow .
p.s Matylda z rogami rzadzi ;-)
;-)
No cóż, pewnych praw nie da się przeskoczyć.... zwłaszcza tak prostych, jak to, że czarne nagrzewa się bardziej bo pochłania więcej promieni słonecznych, natomiast jasne nagrzewa się słabo bo więcej odbija.
Nie jest to jednak powód, dla którego warto za ten obiektyw dawać te kilkaset złotych więcej niż za czarny.
Obiektyw w tym kolorze jest po prostu dla Nikoniarzy, którzy lubią mieć coś wyjątkowego.
Mariusz888
11-01-2011, 00:46
A czy ktoś zna odpowiedź na zadane wcześniej przeze mnie pytanie? Tzn dlaczego Nikon nie sprzedawał u nas w normalnej dystrybucji szarych i dlaczego ogólnie nowe szkła nie są w tym kolorze (w sensie że były by 2 wersje jak dawniej czyli czarna i szara)?
lodzermensch
11-01-2011, 00:55
A śmiali się niektórzy koledzy ze mnie, kiedy szukałem 50/1,4D Made in Japan...
A śmiali się niektórzy koledzy ze mnie, kiedy szukałem 50/1,4D Made in Japan... To jeszcze nic.
Ze mnie się śmiali, jak ten 50/1.4 Made in Japan kupiłem!
Bo 50/1.4 Made in China już miałem.
Porównując obydwa szkła, pozbyłem się wersji Made in Japan tak szybciutko, jak tylko go kupiłem.
Nie wiem, być może po prostu tak dobry egzemplarz chińskiej wersji kupiłem.
A czy ktoś zna odpowiedź na zadane wcześniej przeze mnie pytanie? Tzn dlaczego Nikon nie sprzedawał u nas w normalnej dystrybucji szarych i dlaczego ogólnie nowe szkła nie są w tym kolorze (w sensie że były by 2 wersje jak dawniej czyli czarna i szara)?
Które szkła konkretnie?
Być może zrezygnowali z tego pomysłu. Trzeba by zapytać u źródła.
70-200/2.8 VR wcale nie jest starym obiektywem ;-)
No ale fakt faktem, 70-200/2.8 II nie ma swojego szarego odpowiednika.
Trochę to smutne.
Aha, 300/2.8 II też nie jest starym obiektywem.
I leży na ebayu:
http://cgi.ebay.pl/Nikon-AF-S-Nikkor-300mm-f-2-8-300-2-8-D-II-Grey-w-Hood-/180519452069?pt=Camera_Lenses&hash=item2a07cc3da5
Mariusz888
11-01-2011, 14:05
perl - no właśnie generalnie żadnego nowego nie ma szarego ;) 70-200VRI ma już następcę czyli VRII, który jest tylko czarny. Tego 300/2.8 II widziałem na ebay'u ale to też nie nowość bo jest już VRI i VRII które są tylko czarne. Ogólnie to trochę dziwne że kiedyś zrobili całą linię tele w 2 kolorach a od jakiegoś czasu się szybko z tego wycofali. Ja osobiście nie zapłaciłbym więcej za szkło tylko dlatego że jest szare co można zaobserwować na rynku używanych - jednak gdyby były w tej samej cenie (np nowe) to bym rozważył zakup jasnego ;)
To w takim razie teraz jest ostatni dzwonek na to, żeby jeszcze białego kupić ;-)
(w miarę w ładnym stanie)
Mariusz888
12-01-2011, 14:01
Rozumiem do czego zmierzasz ale nie ;) po pierwsze dlatego że białe bywają droższe - za kolorek na pewno bym nie dopłacił - a przy cenach jaki często osiągają szare VRI zdecydowanie wolę dołożyć do VRII ;)
Czy ja wiem czy te 5000zł to jest aż tak dużo za białego kruka :D Oczywiście można dołożyć do 70-160 VR II :D :P
Ale nie robiąc tu offtopu, ja również mam szaraczka i jestem zadowolony, ale nigdy nie zauważyłem różnicy w nagrzewaniu chociaż słyszałem, że wysoko przy dużym słońcu nagrzewają się mniej. Ja chciałem szarego żeby się wyróżniać....ale to było dawno teraz coraz bardziej myślę właśnie nad skutecznością VR i zakupie ewentualnie VRII...chociaż różnica spora... i mam dylemat VRI + 85 f1.4 czy VRII
Mariusz888
12-01-2011, 16:56
To ja jednak wolałbym VRI + 85/1.4 będąc na Twoim miejscu ;)
Też mam szarego VR I, w zasadzie przez przypadek wpadł w moje posiadanie,
Często słyszę pytanie czy to C podpięty do D700? :)