PDA

Zobacz pełną wersję : Roznica pomiedzy Nikkorami 50mm/1.8D a 18-105mm.

Mad_MAX
06-10-2009, 11:00
Witam

Wiem , ze troche dziwny temat , ale nurtuje mnie pytanie , jaka jest roznica na zdjeciach zrobionych tymi obiektywami przy tej samej ogniskowej ale innej przyslonie , czyli dla stalki 1.8 , a dla tele dajmy na to F4.0. Czy roznica w wygladzie/jakosci zdjec bedzie sie roznic ?? Dostrzege to ??

Zadalem takie pytanie , poniewaz dzisiaj czytalem artykul odnosnie 3 obiektywow nikona 50mm w foto-video i zdjecia wykonane za pomoca tego obiektywu sa po prostu piekne i zastanawiam sie wlasnie , czy to zasluga dokladnie tego obiektywu , czy efekty mozna osiagnac takie same na moim "kitowym" obiektywie ??

Heh , a pytam dokladniej bo zastanawiam sie nad kupnem kolejnego obiektywu i tak za bardzo nie wiem co mi bedzie potrzebne , a po przeczytaniu artykulu i obiejrzeniu sampli ze stalki 50mm jestem zachwycony nim :P Jak to amator pewnie hehehe.

Z gory dziekuje za odpowiedzi.

Bartello
06-10-2009, 11:03
Proponuje zakupić jakąś prostą książkę o fotografii, to bardzo szybko zrozumiesz na czym rzecz polega. Obiektywem o mniejszej wartości f (a przez to z większym otworem) uzyskasz oddzielenie motywu fotografii od tła. Łopatologicznie i w uproszczeniu, modela będziesz miał ostrego, za to tło to będzie jedna papka.

thorgal
06-10-2009, 12:13
"...Czy roznica w wygladzie/jakosci zdjec bedzie sie roznic ?? Dostrzege to ??..."
Oczywiście, że tak.

"...czy efekty mozna osiagnac takie same na moim "kitowym" obiektywie ??..."
w wielkim skrócie - nie

"...zastanawiam sie nad kupnem kolejnego obiektywu i tak za bardzo nie wiem co mi bedzie potrzebne ..."
skoro nie wiesz co Ci będzie potrzebne, to dlaczeg zastanawiasz się nad kupnem kolejnego szkła?

Moja rada. Zostaw sobie to co masz. Kup ksiażki, gazety. Poczytaj o fotografii. Pocwicz kadry. Popstrykaj krajobrazy, portrety rodzinki, zdjęcia miasta - architektura, wydarzenia- zwierzątka i w ogóle wszystko co można.

Ten sprzęt tzn. D5000 oraz obiektyw 18-105vr w tej chwili nadaje się do tego wszystkiego - dosłownie.

Dlatego nie zachwycaj się możliwością zakupu nowego szkła tylko poćwicz. Po roku, może szybciej zrozumiesz co jest Ci potrzebny i w ten sposób zaoszczędzisz kase.

pozdrawiam :)

ozi1024
06-10-2009, 13:57
Ale gdyby już to pamiętaj, że D5000 nie ma silnika AF w korpusie, dlatego jeśli chcesz mieć autofokus, trzeba myśleć nad 50/1,4 AF-S.