Zobacz pełną wersję : Stałka do D3
Witam,
Mam prośbę o poradę. Zastanawiam się nad zakupem stałki o ogniskowej 50mm, obiektyw ma służyć do krajobrazów, zdjęć w kościołach ale nie sluby raczej arcitekturę. Dumam nad Zeissem Planarem lub Sigmą z HSM. A co wg Was byłoby najlepsze? Cena max do 3000, dzięki pozdrawiam.
Photoartbox
06-10-2009, 11:39
Do tego typu zastosowan, to raczej lepiej cos szerszego np. 24/2.8 50-ka to taki standard, do wszystkiego i do niczego. W kosciele do architektury moze byc za wasko a i krajobraz lepiej czyms szerszym potraktowac.
najtańszy wybór 35 1.8 pod cropa ale świetnie sobie radzi na FF no i masz dalej 2 tys do wydania
najtańszy wybór 35 1.8 pod cropa ale świetnie sobie radzi na FF no i masz dalej 2 tys do wydania
35/1.8 do krajobrazu? Podepnij i sprawdz co dzieje sie na przyslonach od f8 w gore...
do autora, cokolwiek wybierzesz i tak bedzie bardzo dobrze. Jesli nie przeszkadza Ci brak AF, bierz zeissa, ale raczej Makro. Po mocnym przymknieciu bedzie lepszy niz wersja jasniejsza. Domyslam sie, ze i tak bedzie uzywany statyw, wiec przymykanie jest w planie :)
arturmsi
07-10-2009, 07:57
wg. mnie to potrzeba jeszcze szerzej, czyli np nikkor 20mm f/2.8D AF
dareknik
07-10-2009, 08:02
Lub sigma 20/1.8.
BART3skiing
07-10-2009, 09:35
Sigma 50 f1.4 to jest mega szkło, miałem możliwość pocykać nim pare fotek i jestem zdumiony.
Dzięki za informację, stałką chcę zastopić zooma Sigmy 24-70 2,8, z szerszych obiektywów posiadam Nikona 12-24 2,8 G, czy taka opcja - mowa o stałce - będzie dobrym uzupełnieniem szerokiego nikona? czy raczej dozbierać na zooma?
Photoartbox
07-10-2009, 10:15
Dzięki za informację, stałką chcę zastopić zooma Sigmy 24-70 2,8, z szerszych obiektywów posiadam Nikona 12-24 2,8 G, czy taka opcja - mowa o stałce - będzie dobrym uzupełnieniem szerokiego nikona? czy raczej dozbierać na zooma?
Wypas :)
robertG7
07-10-2009, 10:27
Z podpisu wynika, że raczej to 14-24 posiadasz:) A takie pytanie: tym D3 to robisz w P, M czy w auto?
No z oznaczeniem obiektywu wyszła pomyłka :) ...a najwięcej robie na A i M
robertG7
11-10-2009, 17:31
No z oznaczeniem obiektywu wyszła pomyłka :) ...a najwięcej robie na A i M
A kiedy auto wykorzystujesz?
Jeśli pytasz czy używam w aparacie auto - to nigdy nie używam albo na A albo M, a czemu takie pytanie?
Widzę że zaczynają tu panować jakieś dziwne maniery . Kolega robertG7 najwyraźniej podchodzi do ciebie pokpiewająco a wg. mnie przynajmniej nieuprzejmie. Więcej kultury- nawet ktoś kto ma kilka postów zasługuje na kulturę innych użytkowników - bynajmniej zawsze miałem takie zdanie na temat forum Nikona .
wasilewk
13-10-2009, 11:38
A kiedy auto wykorzystujesz?
Na D700 ???
Oj nieładnie - KF.
Temat o stałkach.http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=116968
robertG7
13-10-2009, 22:48
Widzę że zaczynają tu panować jakieś dziwne maniery . Kolega robertG7 najwyraźniej podchodzi do ciebie pokpiewająco a wg. mnie przynajmniej nieuprzejmie. Więcej kultury- nawet ktoś kto ma kilka postów zasługuje na kulturę innych użytkowników - bynajmniej zawsze miałem takie zdanie na temat forum Nikona .
Widzę, że szukasz dziury w całym, a nie zauważyłeś że posiadacz D3 wypadałoby gdyby wiedział, iż Auto ten model nie posiada. Odpowiedział jedynie, że najwięcej wykonuje w A i M [QUOTE]Jeśli pytasz czy używam w aparacie auto - to nigdy nie używam albo na A albo M, a czemu takie pytanie?[QUOTE/]. Wzbudziło to moje podejrzenia, że Autor pytania po prostu "robi sobie jaja" z Was :)
robertG7
13-10-2009, 22:51
Widzę, że szukasz dziury w całym, a nie zauważyłeś że posiadacz D3 wypadałoby gdyby wiedział, iż Auto ten model nie posiada. Odpowiedział jedynie, że najwięcej wykonuje w A i M cyt.: "Jeśli pytasz czy używam w aparacie auto - to nigdy nie używam albo na A albo M, a czemu takie pytanie?". Wzbudziło to moje podejrzenia, że Autor pytania po prostu "robi sobie jaja" z Was :)
Proac150
13-10-2009, 23:21
Widzę, że szukasz dziury w całym, a nie zauważyłeś że posiadacz D3 wypadałoby gdyby wiedział, iż Auto ten model nie posiada. Odpowiedział jedynie, że najwięcej wykonuje w A i M cyt.: "Jeśli pytasz czy używam w aparacie auto - to nigdy nie używam albo na A albo M, a czemu takie pytanie?". Wzbudziło to moje podejrzenia, że Autor pytania po prostu "robi sobie jaja" z Was :)
Być może, ale autor odpisał, że używa trybów A i M, a Auto nie używa. D3 ma (chyba :) ) tryb P - aparat dobiera czas migawki i przesłonę, dla mnie to tryb auto.
Nie bardzo wiem o co tu chodzi z nikogo sobie jaj nie robie, a aparat Nikin D3 posiada funkcję P gdzie sam dobiera wartość przysłony i czas to wg mnie auto...bo cóż innego.
To już moja druga próba włączenia się do forum, pierwszej nie wspominam zbyt dobrze - niezbyt dużo się zmieniło od tamtego czasu jak widzę pełno tu mądrusiów którym się zapewne nudzi, nabijając liczbę postów takimi pierdołami. Dziękuję za odpowiedzi i porady, pozdrawiam.
robertG7
14-10-2009, 10:16
Ok, moja wina, moja bardzo wielka wina. Jeżeli kogoś obraziłem czy naraziłem na stres to przepraszam.
Dumam nad Zeissem Planarem lub Sigmą z HSM.
podumaj więcej nad tym pierwszym:mrgreen:
Sztolcman
14-10-2009, 14:52
Do architektury i krajobrazu idealnym obiektywem byłby tilt-shift np: Nikkor PC-E 24mm f/3.5D ED (http://www.pbase.com/cameras/nikon/nikkor_pc_e_24_35d_ed_)
Niestety cena znacznie przekracza 3000zł.
Może jakaś używka z allegro? (http://allegro.pl/item772637974_e_oko_nikkor_28_3_5_pc_shift_gwaranc ja_w_wa.html). Cena ciekawa - 2000zł choć nie mam pojęcia jak sprawa wygląda z jakością takiej optyki.