PDA

Zobacz pełną wersję : SB-28 - działa w automatyce z d2x i d60?

Paput
05-10-2009, 22:38
Witam :)

Pytanie moje brzmi - Dostałem od starego wyjadacza SB-28 w prezencie. Niestety, nie ma ona tego magicznego dopisku "DX". Czy lampa jako-tako się automatyzuje z aparatem? Pomiar ogniskowej, przysłony, a także czy działa jakakolwiek automatyka typu TTL?

Chwilowo mam go na D60 i ani aparat nie widzi lampy i muszę jechać w M non-stop. Ale tryb A w lampie też chyba nie za bardzo bangla, pierwsze kilka zdjęć OK a potem coś musiałem ruszyć w lampie i reszta przepalona.

Jakieś pomysły czy ta lampa działa w automatyce pod D60 i D2X?

Pozdrawiam

pawel
05-10-2009, 22:54
Z każdym D-cośtam działa w trybie manualnym i tak samo powinna również w pełnej automatyce lampy, TTL niestety nie wchodzi w grę.

Paput
05-10-2009, 22:59
Dzięki za odpowiedź Paweł, bez TTL chyba też dam radę :)

Tylko nie wiem czemu mi nie wykrywa ogniskowej automatycznie... próbowałem z 70-200/2.8 i 19-35/3.5-4.5

Jacek_Z
06-10-2009, 15:05
.. Ale tryb A w lampie też chyba nie za bardzo bangla, ..Jak nie jest zepsuta to musi działać tryb A z każdym body (nawet z canonami, olympusami itp).
oczywiście musisz pilnowac przysłony, bo ta lampa z cyfrówkami typu D60 itp nie przekazuje informacji. Dlatego nie będzie chodził zoom, nie będzie czytane ISO, przysłona itd. Oczywiście TTL tez nie będzie działał.
D2x to chyba inna sprawa, on jest kompatybilny z lampami ale nie pamiętam czy tylko z dTTL (czyli lampy z dopiskiem DX) czy także z normalnym, analogowym TTL.

sztefanek
06-10-2009, 23:26
Cyfrowy cyfrowemu nie równy.U mnie z d50 działała jak ta lala(bez ttl,zuma i czegoś tam jeszcze),ale za to z d700 już nie było tak wesoło.

pawel
06-10-2009, 23:45
Jak nie jest zepsuta to musi działać tryb A z każdym body (nawet z canonami, olympusami itp).

Cyfrowy cyfrowemu nie równy.U mnie z d50 działała jak ta lala(bez ttl,zuma i czegoś tam jeszcze),ale za to z d700 już nie było tak wesoło.
M i A zawsze i ze wszystkim działa tak samo, bo są to tryby niezależne od aparatu. Tak samo będzie z D70, D700 i Lomo. Jeśli nie zadziałała z D700, to jak napisał Jacek_Z - pewnie wystąpiła jakaś usterka.

Jacek_Z
07-10-2009, 00:45
Z D50 działa dokładnie w takim samym zakresie jak z D700.
Inny jest jedynie czas synchronizacji, D50 dzieki migawce hybrydowej ma możliwy krótszy czas synchro. To wszystkie różnice.

sztefanek
07-10-2009, 18:07
Ciekawe.W sumie logicznie rzecz biorąc to tak powinno być,ale u mnie było inaczej.Sprawdzę to jeszce raz.

Paput
17-10-2009, 23:55
Dorwałem się wreszcie do mojego D2Xa, lampa wyczuwa ISO, zoom i przysłonę. Nawet światełko pali się razem ze światełkiem w body, sukces!

Temat do zamknięcia, dzięki za odpowiedzi :)