Zobacz pełną wersję : D80 i pomiar punktowy a matrycowy - dziwne zachowanie
Wiem że tematów o pomiarach z d80 było multum, ale na taki nie trafiłem jeszcze.
Do rzeczy.
Otóż taka zagwozdka mała:
weźmy zdjęcie o takim kadrze: jasna całość i w środku cieny obiekt.
I nie wiem dlaczego, w 99% przypadków pomiar punktowy na ciemny środek (wykraczający nieraz sporo poza pole
pomiaru światła) daje jaśniejszą ekspozycję niż matrycowy.
Generalnie otoczenie jasne, środek ciemny.
Matrycowy sięlepiej tutaj sprawdza, ktoś to może mi wytłumaczyć?
jak nie wiadomo o co chodzi to jutro wrzuce foty i pokaże ;]
wykraczający nieraz sporo poza pole
pomiaru światła)
Pierwsze pytanie, co rozumiesz pod pojeciem pole pomiaru swiatła?
jackrabbit
05-10-2009, 21:30
I nie wiem dlaczego, w 99% przypadków pomiar punktowy na ciemny środek (wykraczający nieraz sporo poza pole
pomiaru światła) daje jaśniejszą ekspozycję niż matrycowy.
Generalnie otoczenie jasne, środek ciemny.
zdziwilbym sie gdyby bylo odwrotnie
zdziwilbym sie gdyby bylo odwrotnie
jasny gwint, ciemnota powakacyjna,
miało być na odrówt, obudziłeś mnie ;]
pomiar światła w aparacie,
miało być na odwrót:
pomiar MATRYCOWY daje JAŚNIEJSZĄ ekspozycję niż punktowy.
tak jest poprawnie
Przemek Paśnik
05-10-2009, 21:42
Ogólnie rzecz biorąc: mierząc punktowo, dokonujesz pomiaru w danym, małym wycinku sceny. Ale używasz do tego światłomierza w body, który wszystko sprowadza do wzorca szarości (18%) Tak więc, jeśli coś jest białe, światłomierz sprowadza to do szarości i tak Ci to pokazuje, aby uzyskać dobre naświetlenie białych obszarów, musisz więc "rozjaśnić zdjęcie" czyli ustawić kompensację ekspozycji na np +1 i 2/3 EV analogicznie jest z czernią, ją znów musisz niedoświetlić. Jakie wielkości kompensacji potrzebujesz, musisz ustalić eksperymentalnie.Np w moim d80 aby przy punktowym mieć ładnie naświetloną biel przepalam o 2 i 1/3 EV
jackrabbit
05-10-2009, 21:46
jasny gwint, ciemnota powakacyjna,
miało być na odrówt, obudziłeś mnie ;]
pomiar światła w aparacie,
miało być na odwrót:
pomiar MATRYCOWY daje JAŚNIEJSZĄ ekspozycję niż punktowy.
tak jest poprawnie
no to teraz rzeczywiscie dziwnie, przynajmniej wg mnie, poka foty :)
no to teraz rzeczywiscie dziwnie, przynajmniej wg mnie, poka foty :)
jutro wrzuce, wlasnie wrocilem z wakacji, od soboty rano do wczoraj wieczór na nogach byłem,
7h snu i do pracy dzis, dzis jeszcze do konca nie doszedłem do siebie ;]
wrzuce jutro wieczorem cos, ewentualnie dzis, ale raczej jutro ;]
Ja się podkleję pod temat choć nieco inny problem mam. Zaktualizowałem firmware do ostatniego jaki jest 1.11 ( obie wersje żeby nie był nieścisłości A i B ) i od tamtej pory zdarza się że jak chcę przełączyć tryb pomiaru światła to aparat na to nie reaguje (ku ścisłości naciskam przycisk na body przekręcam kółko i dupa nic nie zmienia. wyłączam i włączam aparat i już można zmienić popracuje troszkę i znów jakby się zawieszał) Czy Ktoś miał coś podobnego? Problem nie występował z poprzednim firmwarem 1.10 który był zainstalowany przy zakupie aparatu. Nowy firmware pobrany ze strony nikona więc sprawdzone źródło. :(
Wojtek Mąka
08-10-2009, 09:36
wgraj jeszcze raz poprzedni soft i zobacz czy wszystko trybi, a potem nowy jeszcze raz
Nie można samemu przywrócić starego softu. To jest możliwe tylko w serwisie.
Wojtek Mąka
08-10-2009, 15:45
upss, sorka, nie wiedziałem
no właśnie i do teraz??? raz jeszcze wgrać nowy ze strony niokna??pisać do nikona??
Takie głupie pytanie. Obiektyw nie jest ustawiony na manuala?
nie no nie rób ze mnie lamy :) zresztą pisałem wcześniej że jak wyłączę i włączę puszkę na nowo to można to zmienić