Zobacz pełną wersję : Dioda AF
janek668
05-10-2009, 20:40
Witam wszystkich serdecznie. Jestem początkującym fotoamatorem i mam pewien problem ze swoim sprzętem a dokładniej: Mam sobie lampy: N sb-26, N sb-28 i metz 40MZ3.
Czy jakimś sposobem da się uruchomić diodę AF która jest w lampie? Bo ta którą mam w swoim D50 to jest lekko mówiąc trochę wkurzająca.
Z góry dziękuję za pomoc.
sztefanek
06-10-2009, 23:14
Witaj.Porałem się wcześniej z d50 plus sb26 i sprawa wyglądała następująco.O ttl możesz zapomnieć,tak samo o wspomaganiu af poprzez rzut czerwonej siatki na obiekt.Z tego co pamiętam to lampa też nie zumuje wraz z obiektywem.Czyli pozostaje zwykła automatyka,manual i stroboskop no i możesz używać fotoceli do woli(plus).W aparacie wyłącz wspomaganie af to przestanie Ci świecić ta denerwująca lampka i próbuj ostrzyć na środkowym polu,które jest krzyżowe i daje radę(oczywiście staraj się łapać ostrość na motywach kontrastowych,przyda się też jasny obiektyw).Myśle,że po paru próbach stwierdzisz,że da się wyostrzyć bez wspomagania.Życzę powodzenia.
janek668
07-10-2009, 21:42
jak jest w miarę jasno to nie ma problemu, tylko że problem pojawia się np na studniówce, gdzie już jasno nie zawsze być musi... Będę musiał coś wykombinować :/