Zobacz pełną wersję : Samoistne uszkodzenie się 16-85 ?
drhardware
04-10-2009, 23:06
Witam,
dziś chyba przyszedł kres życia mojego 16-85 VR. Po włączeniu aparatu obraz skacze trzy razy góra dół, po czym przestaje się ruszać - nie skacze, ale i nie działa mechanizm stabilizacji. Obiektywem nie rzucałem, nie upuściłem, jedyne co mogę sobie zarzucić to to, ze był wożony samochodem. Czeka mnie teraz spotkanie z osławionym serwisem na Postępu ...
drhardware
06-10-2009, 09:32
Nikt nie miał podobnych objawów? Ani w tym, ani w innym obiektywie z mechanizmem VR?
cześć,
miałem 16-85vr i nie miałem takiego objawu.
Teraz mam 18-200vr i również nie zaobserwowałem tego problemu.
Witam,
właśnie opisałem swój przypadek z 18-200 VR. Obiektyw 2 rok od nowości, użytkowany oszczędnie i ostrożnie. W instrukcji piszą żeby nie wyłączać aparatu ani nie odłączać obiektywu w trakcie pracy stabilizacji bo obiektyw może wydawać stukający dźwięk. "Turn the camera power ON again to correct this". Niestety nie działa.
Który z nas pierwszy wysyła szkło do serwisu?
cypherdid
07-10-2009, 07:15
Nikt nie miał podobnych objawów? Ani w tym, ani w innym obiektywie z mechanizmem VR?
Kuzyn miał. Wysłał do serwisu - który nie widział problemu, ale im przedstawił w końcu osobiście o co chodzi. W sumie niby wymienili mechanizm VR, ale nadal było słychać dziwną pracę. Za drugim razem się udało to naprawić. Nie wiem dokładnie co tam się działo. Miałem przez parę minut obiektyw w ręku i słyszałem dziwną pracę i lekkie 'klekotanie', czego nie uświadczyłem w żadnym innym VR.
krzysztofz24
07-10-2009, 07:54
" Obiektywem nie rzucałem, nie upuściłem, jedyne co mogę sobie zarzucić to to, ze był wożony samochodem. "
To na pewno nie byl powod bo ja swoj obiektyw zapiety do body w torbie foto ,a czasami tylko w kaburze typu colt woze na zamocowany na siedzeniu motocykla , wiec sila rzeczy bardziej nim trzesie niz w samochodzie.
drhardware
09-10-2009, 08:03
Ale ja już wymyślam wszystkie możliwe przyczyny uszkodzenia i jedyne co mi przychodzi na myśl z mojej winy, to jazda samochodem z włączonym aparatem. Obiektyw fiksował już wcześniej, co opisywałem na forum, np. po zapięciu SB-800 obraz latał lewy-górny róg prawy-dolny róg. Obiektyw w tej chwili podrózuje do serwisu.
Witam,
będę wdzięczny za informację, jak zakończy się sprawa naprawy obiektywu. Ze swoim jeszcze czekam i nie wiem gdzie uderzać po pomoc.
Pozdrawiam
Wojtek
Ze stabilizacją nie mam problemu i nawet cicho pracuje. W instrukcji piszą żeby w czasie transportu wyłączać stabilizacjię.
Niestety mam problem z silnikiem afs który przy ustawianiu ostrości piszczy/zgrzyta. Trzy raz był w serwisie na podstępu (na gwarancji). Oni nie widzą w tym problemu i tak jest "by design". NA marginesie 35/1.8 nikona też tak piszczy.