PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon D40 robienie zdjęć na rajdzie

michalek_101
04-10-2009, 20:00
Witam mam pytanie zbliża się rajd Dolnośląski i zamierzam porobić kilka fotek i tu pytanie do fachowców proszę o kilka wskazówek na jakich ustawieniach najlepiej robić zdjęcia i.t.d.
Za pomoc wielkie dzięki

mpwt
04-10-2009, 20:22
AF-C... reszta zależy od warunków.
Poczytaj o panoramowaniu. Jest sporo na ten temat na forum.

mirroo
04-10-2009, 20:36
Myślę, że fachowcy nie mają jednego rodzaju ustawień. W zależności od warunków pogodowych, ustawienia się na trasie i pewno jeszcze czegoś, dobiera się ustawienie do możliwości. Ten z D700 i 17-55 będzie miał inne ustawienia niż gość obok z D60 z 18-55.

ska
04-10-2009, 20:57
Jak D40 to myśle że ISO max 400 ( w zależności jaki efekt chcesz uzyskiwać) focus AF-C i preselekcja przysłony, reszta wg uznania

arturmsi
04-10-2009, 21:51
Witam mam pytanie zbliża się rajd Dolnośląski i zamierzam porobić kilka fotek i tu pytanie do fachowców proszę o kilka wskazówek na jakich ustawieniach najlepiej robić zdjęcia i.t.d.
Za pomoc wielkie dzięki

mam rozumieć że d40 plus kit 18-55 ?

jak pisali, piorytet przesłony i na maksa otwarta żeby czas były stosunkowo krótkie plus iso..myślę że czasem nawet i do 800. u mnie na d 40 nie jest nawet tak tragicznie na 800.

malyd77
07-10-2009, 16:20
D40 tak ale pod warunkiem że weźmiesz dobre jasne szkło, otworzysz maksymalnie przesłonę, skrócisz czas, będziesz mógł zastosować niższe ISO i będzie ok. :)
Myślę że decydujące tutaj będzie szkło jakiego użyjesz.

mpwt
07-10-2009, 22:32
Ale .... bez sensu... szkło tu nie ma znaczenia. Wszystko zależy... zależy co chce i jak chce pokazać. Na rajdzie spokojnie daje radę i ciemny zoom... weźcie nie przesadzajcie już. To on ma pokazać samochody jakby stały na parkingu czy jak jadą w rajdzie... :twisted:

Popatrz na dobre zdjęcia z rajdów, poczytaj o panoramowaniu i ... idź na kolejny rajd. Trening czyni mistrza. :D

I skończcie z tym możliwie najkrótszym czasem... bo zamknę temat! :p

Miro MJ
07-10-2009, 23:11
AF-C i do boju :-)
Cała reszta to kwestia chwili i miejsca w którym uda ci się stanąć.
Co do innych ustawień ekspozycji, to myślę że sam musisz dojść do tego jaki typ zdjęć będzie ci bardziej pasował - bardziej zamrożony czy też nie.
No i jeszcze jedno, pamiętaj o bezpieczeństwie !! Drzewo twój przyjaciel ;-)

NBA
07-10-2009, 23:25
Za pomoc wielkie dzięki

Może zerknij kolego do Petersona, to się nazywa "Czas naświetlania"... i takie pytania przestaną istnieć...

I skończcie z tym możliwie najkrótszym czasem... bo zamknę temat!

jakby co, to nie przeze mnie... :P

lukpiecz
08-10-2009, 14:40
jak jak byłem na rajdzie w Szczecinie to ustawienia miałem:
ISO100 F10 i czas 1/100
jedziesz aparatem za autem i cykasz zdjęcia w serii

i jak już koledzy wcześniej pisali poczytaj o panoramowaniu
oto jeden z efektów

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img202.imageshack.us/img202/7135/dsc0351.jpg)

maciek_apocaliptic
11-10-2009, 02:06
D40 to niby "zabawkowy" aparat jak niektórzy twierdzą, ale ta puszka ma potencjał. Wystarczy chcieć... Kitowym 18-55 mm, ciężko będzie cokolwiek zdziałać ;/ D40 to tylko 6 megapixeli, przydałby się obiektyw o ogniskowej 70 - 300 mm. Jak mówią koledzy, AF-C a reszte kombinuj. Ja od dłuższego czasu lecę na manualu, jedynie balans bieli często oddaję w ręce automatyce.

Anion
11-10-2009, 09:13
przepraszam, ale jakie znaczenie ma tutaj ilość megapikseli ?? Czy kolega wspominał coś o odbitkach 60x40 cm na wystawę??

LordRamzes
11-10-2009, 10:23
Ale .... bez sensu... szkło tu nie ma znaczenia. Wszystko zależy... zależy co chce i jak chce pokazać. Na rajdzie spokojnie daje radę i ciemny zoom... weźcie nie przesadzajcie już. To on ma pokazać samochody jakby stały na parkingu czy jak jadą w rajdzie... :twisted:

Otóż to jeśli wydłużysz czasy i będzie panoramował czyli podążasz za samochodem i wciskasz spust i dalej podążasz i otrzymujesz b dynamiczny kadr , lub skracasz czas i mrozisz wszystko i efekt jest taki ,że samochód stoi w miejscu .......

LordRamzes
11-10-2009, 10:27
D40 to niby "zabawkowy" aparat jak niektórzy twierdzą, ale ta puszka ma potencjał. Wystarczy chcieć... Kitowym 18-55 mm, ciężko będzie cokolwiek zdziałać ;/ D40 to tylko 6 megapixeli, przydałby się obiektyw o ogniskowej 70 - 300 mm. Jak mówią koledzy, AF-C a reszte kombinuj. Ja od dłuższego czasu lecę na manualu, jedynie balans bieli często oddaję w ręce automatyce.

Nie rozumiem co Mpix mają z tym wspólnego.... ,co do 18-55 to wszystko zależy jak blisko będzie stał , kiedyś robiłem tamronem 17-50 i dało rady na 50 mm a nie raz szybko przestawiałem na 24mm jak samochód był bliżej i wypełniał znaczą część kadru