PDA

Zobacz pełną wersję : Dziwna historia z histogramem.

Flashback
04-10-2009, 18:09
Witam. Jestem oczywiście posiadaczem Nikona, ale postanowiłem pomóc dwóm właścicielom Pentaxa K20.
Otóż, czasami (ale to na prawdę czasami) ich aparaty pokazują właściwy histogram - właściwy do tego co jest na zdjęciu oczywiście, jednakże w większości przypadków w ogóle nie ma histogramu. Tzn. są albo dwa piki po skrajnej lewej i skrajnej prawej, pośrodku nie ma nic, albo jeden pik i linia grubości jednego piksela na samym dole histogramu. Ten stan rzeczy wyklucza zastosowanie jakże przydatnego narzędzia jakim jest histogram. Reset nie pomaga. Obstawiam winę softu. Dodam, że moi znajomi pentaxowcy szukali i szukają odpowiedzi na swoich forach, pytali "speców" różnych, ale na razie nie znają wytłumaczenia tego dziwnego zjawiska. Czy ktoś z was spotkał się z czymś takim na Pentaxach?
Pomóżmy pentaxowcom.

mpwt
04-10-2009, 18:53
A może poprostu mieliście mega kontrastową scenę? Nic o tym nie piszesz. Bo taki stan rzeczy jaki opisujesz może mieć jak najbardziej ok. Zrób fotę kiedy pokazuje się taki histogram.

Flashback
04-10-2009, 19:01
mpwt - nic podobnego, robiliśmy w pochmurny dzień jakiś tam szary krajobraz, ale może nie w tym rzecz, rzecz w tym, że wiem jak ma wyglądać histogram i gdyby była mega kontrastowa scena, też bym wiedział. Robiłem obok niego tą samą scenę, te same parametry ekspozycji moim D80, gdzie ja miałem histogram taki, jaka była scena, a kumpel na Pentaxe nie miał go w ogóle. Ja wiem, że różne systemy różnie pokazują histogram, PS pokazuje jeszcze trochę inaczej, ale na pierwszy rzut oka widać, że wszystko jest ok. Natomiast w tym Pentaksie nic nie ma na histogramie. W końcu wczoraj zaprosiłem kolegę i koleżankę z tymi K20 do studio, na obu K20 brak histogramu, na D80 normalny.

Acha, dodam, że robiąc tą samą scenę kilkakrotnie zdarza się, że pokaże się normalny histogram, ale tak jak piszę, to się tylko zdarza. Kombinowałem, że to może wina softu, jakiś błąd czy coś, że aparat błędnie tworzy histogram. Jeszcze jedno. Photoshop pokazuje histogram ze zdjęcia Pentaksa oczywiście poprawnie.