PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon sb-24 - akumulatorki, migająca dioda

kropek
04-10-2009, 14:12
Witajcie,

Jestem nowy na tym forum. Mam na imię Tomek, od dobrych kilku lat zajmuje się fotografią. Pojawiam się u Was z prośbą o rozwiązanie mojego problemu z lampą Nikon sb-24. Otóz, problem numer jeden, o którym już czytałem na tym forum ale każdy pisze coś innego, to migająca dioda podczas próby błysku. Czy to podpięta do korpusu aparatu, czy nie.., raz błyska raz nie. Przeczyściłem styki ale nic to nie dało. Do serwisu nie oddam bo to stara lampa i sam koszt naprawy pewno byłby większy jak jej wartość. Może ja mam coś w niej źle poustawiane ?

Problem numer dwa - dlaczego ta lampa nie działa na akumulatorkach ? Są naładowane w pełni, Duracell 2500, wkładam je do lampy i ...

Nie błyska. Lampa ta działa mi jedynie na normalnych alkaicznych bateriach. Czy to normalne w tym modelu ?

Aha, wiem, że sb 24 nie jest kompatybilna z D70, który posiadam ale mnie wystarczają ustawienia manualne w lampie. I chyba te dwa problemy o ktorych napisałem, nie mają nic wspólnego z brakiem kompatybilności z d70.

Dzięki :)

adolfik9501
04-10-2009, 23:30
Co do pytania nr. 2 to ten typ tak ma. Jest bardzo wrażliwy na aku. Na NiCd będzie działać, na NiMh raczej nie.

Link (http://www.mir.com.my/rb/photography/hardwares/classics/nikonf4/flash/SB24/index.htm) do opisu i instrukcji.

markB
05-10-2009, 15:23
Piszesz o tej małej diodzie z tyłu? Ona miga kiedy lampa nie jest naładowana.

goblinos
05-10-2009, 19:07
Co do pytania nr. 2 to ten typ tak ma. Jest bardzo wrażliwy na aku. Na NiCd będzie działać, na NiMh raczej nie.

Mam SB-24, która działa na zasilaniu NiMh, przynajmniej na tych akumulatorach które mam - jeden komplet to jakieś stare Eyepower, drugie Panasonic Infinium.
Jeżeli jednak jest tak jak mówisz oba problemy opisane w wątku są ze sobą powiązane

adolfik9501
05-10-2009, 21:26
Wielokrotnie w sieci się natykałem na problemy SB24 z akumulatorami nowszymi niż NiCd. Nie pamiętam od czego to zależało, a silić się na jakieś mądrości w tej kwestii nie wypada. Generalnie można przyjąć, że bez problemów pracuje na bateriach alkalicznych i aku NiCd.