PDA

Zobacz pełną wersję : Dylemat SB900 vs Metz 58 AF-1 vs Nissin Di-866Pro

nadzorca2
04-10-2009, 10:17
Witak kolegów...
Mam dylemat w wyborze drugiej lampy. Obecnie posiadam SB800, która jest rewelacyjna i wg mnie lepsza od SB900 bo się nie blokuje palnik po np. 10 błyskach. SB800 ma też pewne swoje mankamenty ale jest to mało istotne a mianowicie w trybie iTTL BL przy współpracy z D700 nie doświetla, na szczęście znając jej przypadłość koryguję błyski i jest OK.
Jeżeli chodzi o wybór drugiej lampy to mam dylemat z uwagi na w/w przypadłość SB900(przegrzewanie palnika), nie wiem co wybrać ponieważ nie zawsze SB800 będzie u mnie lampą podstawową...może być tą drugą. Nigdy nie pracowałem na lampach Metz a słyszałem, że model Metz 58 AF-1 jest ponoć awaryjna i lepiej się spisuje model niżej a mianowicie Metz 44, miałem kiedyś Nissina ale to była prosta lampa z prostą automatyka polegającą na pomiarze światła przez fotorezystor. Minęło 20 lat a nowszych Nissinów nie testowałem.
Proszę Was o opinię, ale nie jedną a kilka najlepiej podczas pracy z Nikonem D700 lub D3.

P.S. Przepraszam chodziło o lampę Nissin Di-866Pro, jestem dyslektykiem i dlatego często zamieniam miejscami litery lub cyfry.
Proszę Moderatora o zmianę w tytule nazwy lampy.

arturherda
04-10-2009, 12:05
O tym Nissinie było już sporo tutaj, są miedzy innymi moje sample w jednym z wątków http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=115894 jest tam kilka sampli z tego Nissina, ale we sepółpracy z S5Pro. W którymś z wątków jest opis współpracy z D700 i porównanie z SB900 i wiem, że Nissin wypada dobrze. Reasumując, pogrzeb w wątkach i wiedz, że lampa na body, zarówno w iTTL jak i w automatuce pracuje wyśmienicie. Jeśli chodzi o pracę zdalną, producent obiecuje naprawczy firmware jeszcze w tym miesiącu, bo w chwili obecnej zdalna praca w słabym świetle jest nieprzewidywalna :)

pozdrawiam

adinitro
04-10-2009, 12:28
O tym Nissinie było już sporo tutaj, są miedzy innymi moje sample w jednym z wątków http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=115894 jest tam kilka sampli z tego Nissina, ale we sepółpracy z S5Pro. W którymś z wątków jest opis współpracy z D700 i porównanie z SB900 i wiem, że Nissin wypada dobrze. Reasumując, pogrzeb w wątkach i wiedz, że lampa na body, zarówno w iTTL jak i w automatuce pracuje wyśmienicie. Jeśli chodzi o pracę zdalną, producent obiecuje naprawczy firmware jeszcze w tym miesiącu, bo w chwili obecnej zdalna praca w słabym świetle jest nieprzewidywalna :)

pozdrawiam
Nie sądzisz, że pierwsze fotki trochę lampa wypaliła???

arturherda
04-10-2009, 12:39
Jeśli chodzi o kwestię zagrzewania się palnika w Nissinie, faktycznie raz jeden włączył mi się napis informujący o tym fakcie. Miało to miejsce gdy lampa pracowała w manualu z podziałem 1/2 a zdjęcia strzelałem jedno po drugim, wyjąłem wtedy Metza na body i jazda dalej na Metzu :)

pozdrawiam

Nie sądzisz, że pierwsze fotki trochę lampa wypaliła???

No wiesz! Nie wiem na jakim monitorze to oglądasz, ale tam jest zachowane 100% informacji! Nie ma mowy o żadnym przepale.

Generalnie, jak już pisał bodaj dorjan w jednym z wątków o pracy Metzów, z tym Nissinem sprawa wygląda podobnie, gdyż zrobiłem próby podobne do dorjanowych, tzn. podchodziłem blisko, daleko do obiektu, zmieniałem ogniskowe, przesłony, czułość - Nissin ani razu NIE PRZEPALIŁ zarówno w iTTL, jak i w A. Natomiast bezprzwodowo, póki co to potrafi pokazać cuda :mrgreen:

pozdrawiam

adinitro
04-10-2009, 12:44
A nissin pracuje w trybie iTTLBL?

arturherda
04-10-2009, 12:48
Nie ma BL! Natomiast w mocnym świetle błysk jest tak lekki, że trudno zauważalny - przypomina BL. Specjalnie testowałem prace w silnym słońcu.

Antonioo
04-10-2009, 22:54
No wiesz! Nie wiem na jakim monitorze to oglądasz, ale tam jest zachowane 100% informacji! Nie ma mowy o żadnym przepale.

u mnie też są zbyt jasne...

nadzorca2
04-10-2009, 23:33

Generalnie, jak już pisał bodaj dorjan w jednym z wątków o pracy Metzów, z tym Nissinem sprawa wygląda podobnie, gdyż zrobiłem próby podobne do dorjanowych, tzn. podchodziłem blisko, daleko do obiektu, zmieniałem ogniskowe, przesłony, czułość - Nissin ani razu NIE PRZEPALIŁ zarówno w iTTL, jak i w A. Natomiast bezprzwodowo, póki co to potrafi pokazać cuda :mrgreen:

pozdrawiam

U mnie trochę wypalone fotki na monitorze Eizo 17 cali L560T...u syna na LG Flatron to samo...

arturherda
04-10-2009, 23:55
W chałupie mam:
Eizo 768 19" - brak wypaleń, bdb ostrość
HP Pavilion 17" - brak wypaleń średnia jakość
Philips 12" - brak wypaleń, mydło totalne
Samsung 17" - brak wypaleń, przeostrzone niebywale

Wierzę jedynie w Eizo, gdyż dał się w miarę poprawnie skalibrować, reszta to lipa i też tak na nich zdjęcia wyglądają :(

Twarz nigdzie nie ma wartości 255/255/255 więc proszę nie mówić o wypaleniach tylko kalibrować :)

pozdrawiam

Jacek_Z
05-10-2009, 00:09
.. w trybie iTTL BL przy współpracy z D700 nie doświetla, na szczęście znając jej przypadłość koryguję błyski i jest OK...tryb BL nie służy do prawidłowego naświetlenia klatki. W tym trybie ekspozycja klatki powinna opierac sie na świetle zastanym. Lampa ma tylko równoważyc te światło i wprowadzanie korekcji jest tym o co właśnie w tym trybie chodzi!!! Decydujemy w ten sposób jak ustawić proporcje błysk/zastane.

ThomasVoland
05-10-2009, 00:17
Są wypalone, białe fragmenty to plamy o kolorze 255, 255, 255 więc nie ma mowy żeby jakiś monitor wyświetlił w nich szczegóły

arturherda
05-10-2009, 00:38
Są wypalone, białe fragmenty to plamy o kolorze 255, 255, 255 więc nie ma mowy żeby jakiś monitor wyświetlił w nich szczegóły

aż ręce opadają... gdzie na twarzy masz puste miejsca 3x255? Na pewno nie na moim zdjęciu :)

ThomasVoland
05-10-2009, 03:43
Nie pisałem o twarzy, tylko o zdjęciu. Zdjęcie to nie sama twarz.

TOP67
05-10-2009, 07:30
aż ręce opadają... gdzie na twarzy masz puste miejsca 3x255? Na pewno nie na moim zdjęciu :)

Tu nie chodzi o sprawdzanie pipetą. Ogólnie na tych fotkach jest za duży udział lampy błyskowej. Jednak nie jest to BL. Szczególnie na pierwszej fotce razi różnica między twarzą a tłem. No i twarz jest "płaska". Podobnie jest na fotce 5.

arturherda
05-10-2009, 07:52
no nadal ręce opadają... :)
No pewnie, że nie jest to BL, bo modelka była w cieniu i nawet w SB900 nie było by to BL! Używałeś w cieniu BL? Chyba nie, skoro tak piszesz, zerknij na wątki osób, które to robiły (m.in. ja). Użycie w cieniu BL jest całkowicie nieakceptowalne!
Jeśli jest to portret to liczy się właśnie twarz.
Swoją drogą lewą rękę Mileny doświetlił Metz - i zdaje się, że to Metz wyjarał.
Nie przyjmuję argumentu, że twarz jest płaska na pierwszym zdjęciu (na 5 pewnie, że jest, ale tamto wykonałem z jedną lampą).

De gustibus disputimus non est!
Zdjęcie na pewno nie jest za jasne, jest w właśnie idealne, w takiej atmosferze miała być modelka zarejestrowana i została :)

Czekam na kolejne uwagi kolegów :)

pozdrawiam

ekonet
05-10-2009, 10:56
Możesz przetłumaczyć?
Bo od zawsze mawiało się "de gustibus non est disputandum"... A "disputimus" nie znam.

A poza tym wątek zdryfował od roztrząsania dylematów wyboru pomiędzy lampami w stronę awantury o wypalone piksele na zdjęciach.

Jacek_Z
05-10-2009, 11:30
.. Użycie w cieniu BL jest całkowicie nieakceptowalne!..Dlaczego?

nadzorca2
05-10-2009, 11:58
Dlaczego?
Też pytam dlaczego, ponieważ ja używam BL w takich warunkach ale odpowiednio koryguję siłę błysku...

no nadal ręce opadają... :)
No pewnie, że nie jest to BL, bo modelka była w cieniu i nawet w SB900 nie było by to BL! Używałeś w cieniu BL? Chyba nie, skoro tak piszesz, zerknij na wątki osób, które to robiły (m.in. ja). Użycie w cieniu BL jest całkowicie nieakceptowalne!
Jeśli jest to portret to liczy się właśnie twarz.
Swoją drogą lewą rękę Mileny doświetlił Metz - i zdaje się, że to Metz wyjarał.
Nie przyjmuję argumentu, że twarz jest płaska na pierwszym zdjęciu (na 5 pewnie, że jest, ale tamto wykonałem z jedną lampą).

Zdjęcie na pewno nie jest za jasne, jest w właśnie idealne, w takiej atmosferze miała być modelka zarejestrowana i została :)

Czekam na kolejne uwagi kolegów :)

pozdrawiam

Nie gniewaj się mój imienniku, ale naprawdę zdjęcia nawet 4,5 wyglądają jak wycięte z papieru i naklejone na inny kadr...może faktycznie jest to wina dyfuzaora lampy Nissin lub zbyt dużej mocy użytej w tych warunkach ?

Artur

Jacek_Z
05-10-2009, 11:58
...ale odpowiednio koryguję siłę błysku...Korygowanie siły błysku w BL to podstawa i zarazem cały sens istnienia tej funkcji. W końcu to my mamy być świadomymi fotografami i decydować czy chcemy światło silniejsze czy słabsze od zastanego i o ile EV.

nadzorca2
05-10-2009, 12:13
Chyba jednak kupię jako druga lampę Metza 58 AF-1 albo SB-900 z uwagi na większy wpływ na warunki w doświetleniu zdjęcia...

arturherda
05-10-2009, 13:49
Dlaczego?

No jak dlaczego? stosowanie w cieniu BL, to tak jak niestosowanie w ogóle. Specyfika działania BL to "reakcja" na światła, stosowanie w cieniu daje niedoświetlenia, ot tyle.

Jeśli chodzi o zdjęcia 4-5 jak ktoś pisze, wykonane były: ekspozycja manualnie ustawiana na pałac w tle, dziewczyna dopalana lampą. Efekt całkowicie zamierzony - i taki miał być, właśnie oświetlenie sztuczne lampą :)

Korygowanie siły błysku w BL to podstawa i zarazem cały sens istnienia tej funkcji. W końcu to my mamy być świadomymi fotografami i decydować czy chcemy światło silniejsze czy słabsze od zastanego i o ile EV.

Jacku, ale tak to można wszystko interpretować, to po jakiego tryb BL skoro można pracować na zwyczajnym iTTL z korekcją? właśnie BL ma dawać Ci komfort szybkiej reporterskiej pracy w ostryn świetle, bez strachu o przejary. Taka jest istota BL.

Jacek_Z
05-10-2009, 14:03
No jak dlaczego? stosowanie w cieniu BL, to tak jak niestosowanie w ogóle. Specyfika działania BL to "reakcja" na światła, stosowanie w cieniu daje niedoświetlenia, ot tyle.
Czyli prawidłowo, o to przeciez (przynajmniej mi) chodzi. Naświetlenie klatki daje światło zastane, BL to tylko dobłysk powodujący fajniejsze światełko na obiekcie.
Jeśli masz niedoświetlona klatkę to robi się korekcję całej ekspozycji, a nie błysku (ciekawostka - system canona ma inną filozofie w tym względzie)

Jacku, ale tak to można wszystko interpretować, to po jakiego tryb BL skoro można pracować na zwyczajnym iTTL z korekcją? właśnie BL ma dawać Ci komfort szybkiej reporterskiej pracy w ostryn świetle, bez strachu o przejary. Taka jest istota BL.Oj chyba źle pojmujesz istotę BL. Do tego co piszesz używa sie trybu TTL. Generalnie BL używa się gdy się ma czas (czyli nie w błyskawicznej reporterce). Po zrobieniu i obejrzeniu pierwszego zdjęcia wprowadza się do BL potrzebną korekcję. Niestety działa ten tryb gorzej niz dawniej, za analoga. Mała zmiana kadru i trzeba zmieniać korekcję.

shaddixx
05-10-2009, 14:19
Nie czytałem całego watku ale powiem podstawowe wady jakie odczuwam w Metzie.

Nie jest za szybki i szybko opróżnia kondensatory.
Korektę ekspozycji błysku trzeba ustawiać na body.(sic!)
Brak fotoceli i mało wydajny czujnik do CLS.

Za to świecąc bez odbijania, metz oświetla o wiele lepiej jak SB-800. Obraz nie wydaje się taki płaski jak z sabiny.

Photoartbox
05-10-2009, 14:45
Nie czytałem całego watku ale powiem podstawowe wady jakie odczuwam w Metzie.

Nie jest za szybki i szybko opróżnia kondensatory.
Korektę ekspozycji błysku trzeba ustawiać na body.(sic!)
Brak fotoceli i mało wydajny czujnik do CLS.

Za to świecąc bez odbijania, metz oświetla o wiele lepiej jak SB-800. Obraz nie wydaje się taki płaski jak z sabiny.

1. Nie wiem co oznacza "nie jest za szybki", nie za szybki, czyli dla mnie w sam raz
2. Ja w moim Metzu ustawiam korekte w lampie nie w body, ale moze mam jakiegos "wypasionego" Metza
3. Nie wiem co to znaczy "mało wydajny czujnik do CLS", ale z tym tez nie mam problemow...

ups... myslalem, ze chodzi o Metza 48-1 ale dlaczego Metz48 mialby byc lepszy od 58-1? ;)

shaddixx
05-10-2009, 14:54
Hmmm moze musze przewertować instrukcje jeszcze raz ale nie mogłem zmusić mojego 58af1 to zmieny korekty z poziomu lampy. Do sprawdzenia..

ad1. Chodzi o to że przy błyskaniu seriami sabina jest wydajniejsza, Metz u mnie to z 4-5 błysków i musi ładować sie od nowa.
ad3. Metz ma problemy z lapaniem pomiarowych błysków do cls, ba, sb800 nawet mi błyska w cls jak jest cała schowana w softbox. A metz ma problemy z łapaniem błysku, chyba ze jest dośc ciemno ale i tak szału nie ma.

arturherda
05-10-2009, 15:52
Czyli prawidłowo, o to przeciez (przynajmniej mi) chodzi. Naświetlenie klatki daje światło zastane, BL to tylko dobłysk powodujący fajniejsze światełko na obiekcie.
Jeśli masz niedoświetlona klatkę to robi się korekcję całej ekspozycji, a nie błysku (ciekawostka - system canona ma inną filozofie w tym względzie).

No cóż, z Twojego posta odnoszę wrażenie, że masz na myśli korekcję samego błysku BL.

Oj chyba źle pojmujesz istotę BL. Do tego co piszesz używa sie trybu TTL. Generalnie BL używa się gdy się ma czas (czyli nie w błyskawicznej reporterce). Po zrobieniu i obejrzeniu pierwszego zdjęcia wprowadza się do BL potrzebną korekcję. Niestety działa ten tryb gorzej niz dawniej, za analoga. Mała zmiana kadru i trzeba zmieniać korekcję.

Wobec tego wytłumacz to Panom z Nikon Road Show :mrgreen: - BL to dobłysk mający pracować jak doskonały biały kartonik wysunięty z lampki w słoneczny dzień.

P.S. Metza - ja mam akurat 48AF, ostatnio płata mi coraz więcej figli i zaczyna coraz częściej niedoświetlać.

Jacek_Z
05-10-2009, 23:11
No cóż, z Twojego posta odnoszę wrażenie, że masz na myśli korekcję samego błysku BL.
Oczywiście, że tak. Tak to jest pomyślane. Czyżbyś myślał "po canonowsku"?

nadzorca2
06-10-2009, 06:41
Wczoraj porównałem w sklepie dwie lampy: moją SB800 z nowym sklepowym Nissinem 866Pro.
Według mnie Nissin nie widzi z pozycji aparatu ogniskowej, co przy wąskim kacie lub z bliska prowadzi do lekkiego prześwietlenia. Najwięcej widać prześwietlenia zdjęć twarzy robionych z bliskiej odległości. Niestety pracownik Fot... nie wyraził zgody na zamieszczenie swojego zdjęcia.
Nissina na pewno nie kupię...

Nissin

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.iv.pl/viewer.php?file=kjvoxgmt4rjyrkavkjo.jpg)

SB800

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.iv.pl/viewer.php?file=rh23v8nbcaujoagm90u.jpg)

robsonzbydzi
06-10-2009, 09:10
czy mi się wydaje ale nissin ma chyba wyższą temperaturę barwową błysku od SB800? Idzie bardziej w chłodne tony, chyba że WB był inny na obu zdjęciach

arturherda
06-10-2009, 14:49
eeee tam, toż na fotkach widać, że sabinka - i tak też jest :)

nadzorca2
07-10-2009, 20:12
Były te same ustawienia...

eeee tam, toż na fotkach widać, że sabinka - i tak też jest :)
Tak... w/g mnie Sabinka chyba ma wyższą temperaturę barwową, jest cieplejsza jak to każda Sabinka w odróżnieniu od męskiego Nissina...

Articool
01-12-2009, 21:30
Odgrzebałem wątek, aby nowego nie zakładać i miałbym pytanie do użytkowników Metza i Sabinki wymienionych w temacie, a mianowicie biorąc pod uwagę tą samą cenę, to co skłania do zakupu Metza?
Wydaje mi się, że wybór powinien być prosty, tj. lampa systemowa, ale skoro Metz kosztuje tyle samo, to logicznym jest, że musi mieć to coś, bo jeśli nie ma (tego czegoś), to czy firma nie kopie sobie przez to dołka pod sobą?
Drugi wniosek jaki mogę wysnuć to taki, że Metz jako uznana firma od lat i ceniona przez wielu użytkowników, wyprodukowała produkt, jakim jest w/w model na równi z lampą systemową, a więc wycenia go na tyle samo, więc jak to jest naprawdę?

Albert44
01-12-2009, 21:59
a mianowicie biorąc pod uwagę tą samą cenę, to co skłania do zakupu Metza?

Jest lepszy? ;)

Articool
01-12-2009, 22:07
Jest lepszy? ;)

...a mógłbyś jakoś sprecyzować swoją wypowiedź większą ilością epitetów odnośnie Metza? ;]

Albert44
01-12-2009, 23:55
...a mógłbyś jakoś sprecyzować swoją wypowiedź większą ilością epitetów odnośnie Metza? ;]
Kupiłem 1 metza, przez sentyment do reguli (za solidność i dobrą automatykę własną), drugiego za to samo i doświadczenie metza w budowaniu lamp ich funkcjonalność oraz brak osobistego "kultu" do sabinek pomimo używania systemu nikona. Dużo i fachowo o metzach pisał na tym forum user dorjan.

Jacek_Z
02-12-2009, 00:09
Główna różnica to 2 palniki w Metzu. Niektórzy bardzo to lubią.

Articool
02-12-2009, 00:21
Tak czytałem wypowiedzi Kol dorjan i mogę powiedzieć, że w jakimś tam stopniu dzięki nim poważnie biorę pod uwagę tą firmę, tylko mam jednak dylemat czy 58 czy może słabsza wersja 48 mi wystarczy czy jednak SB 900...
Również to ubogie wyposażenie dodatkowe, może dla niektórych mało ważne, ale dla mnie to miły dodatek uzupełniający, na który o dziwo Nikona stać, ciekawe czemu Metz inną politykę sprzedaży prowadzi? Ciągłe rozważania i dylematy a złotego środka brak... ;]

Widzę że Kolega Albert44 S5tkę posiadasz. Jak się ta 58 sprawuję w duecie? Wszystko śmiga idealnie?

Jacek_Z: Mógłbyś może podać jakiś przykład użycia tego małego palnika? Coś ala delikatne doświetlanie pierwszego planu? Nie powoduje to wypaleń? Słyszałem różne zdania na jego temat, jedni chwalą inni nie, ale bez konkretnych przykładów. Ewentualnie za jakiegoś linka wyjaśniającego tą kwestię byłbym wdzięczny.

Jacek_Z
02-12-2009, 00:42
Jacek_Z: Mógłbyś może podać jakiś przykład użycia tego małego palnika? Coś ala delikatne doświetlanie pierwszego planu? Nie powoduje to wypaleń? Słyszałem różne zdania na jego temat, jedni chwalą inni nie, ale bez konkretnych przykładów. Ewentualnie za jakiegoś linka wyjaśniającego tą kwestię byłbym wdzięczny.
Jest tak jak piszesz. Opinie sa podzielone. Jedni lubią, inni nie. Ja nie mam jak pokazać przykładu, bo nie mam tej lampy. Miałem metza 45 CT4, miał 2 palniki. Mi sie to podobało. Ale trzeba to wyczuć i wiedzieć kiedy to da dobry efekt, a kiedy za silny. Zawsze można go wyłączyć.

Articool
02-12-2009, 01:00
Jak wygląda jakość wykonania Metzów według waszych doświadczeń w porównaniu do Sabinek? Interesuje mnie głównie solidność i jakość obudowy oraz jakości i czytelności LCD. Czytałem opinie, że Metz nie najlepiej sobie radzi w tej kwestii... prawda to?

dorjan
02-12-2009, 02:56
... biorąc pod uwagę tą samą cenę, to co skłania do zakupu Metza?
Wydaje mi się, że wybór powinien być prosty, tj. lampa systemowa, ale skoro Metz kosztuje tyle samo, to logicznym jest, że musi mieć to coś, bo jeśli nie ma (tego czegoś), to czy firma nie kopie sobie przez to dołka pod sobą?

Metz to również producent tworzyw sztucznych, więc do jakości plastików trudno się przyczepić. Moje subiektywne odczucia są pozytywne i nie widzę większych różnic, chociaż czytelność i uporządkowanie informacji na wyświetlaczach Metz’a stawiam wyżej. Wynika to pewnie z przyzwyczajenia się do takiej logiki menu, gdyż miałem trochę kłopotów z opanowaniem i dostępnością funkcji w SB-800 i SB-600. Dodatkowo każdy model SB to inny układ informacji, inne wyświetlacze i klawiszologia. To brak jakiejkolwiek spójności w serii. Na tym polu Metz jest niedoścignionym wzorem, bo opanowanie jednej lampki pozwala na sprawne posługiwanie się każdym innym modelem. Denerwujące w SB są czerwone intensywnie świecące wskaźniki na panelu i emitowane dźwięki.

Chciałeś więcej „epitetów” o 58AF-1 w porównaniu do SB-900. Proszę bardzo.

- silniejsza

- cicha (praktycznie bezgłośne ładowanie)

- o niebo lepiej gospodaruje energią. Z tym niebem może przesadzam, ale różnica wynosi ok. 40-50%, gdyż z tych samych aku. 2600mAh uzyskasz w Metz’u 270 pełnych błysków, a z SB zaledwie 190.

- ma podział mocy błysku do 1/256 z krokiem 1/3 na całej skali. W SB regulacja jest trochę uboższa, a krok 1/3 obejmuje tylko część zakresu.

- co najmniej dwukrotnie dłuższy czas trwania błysku modelującego. To „dwukrotnie” jest raczej niedoszacowaniem przewagi Metz’a. Pomiędzy modelami SB-800, a 54MZ-4 różnica jest trzykrotna. W SB-800 „pierdnięcie” błyskiem trwa 2s, a 54MZ-4 świeci prawie 6s.

- możliwość podpięcia profesjonalnego wysokonapięciowego modułu Power Pack P76, gdy Nikon oferuje jedynie dodatkowe pojemniki na baterie.

- podwójny palnik z trzystopniową regulacją mocy. W tym modelu działa on także w trybie iTTL w połączeniu z głównym.

Wystarczy?

Pomniejszych różnic nie warto wspominać, ale zerknij jeszcze na zakres dostępnych przysłon i ISO.
Wybór przy jednakowej cenie nie jest taki prosty. Napis Nikon nie zawsze wystarcza.

Pozdrawiam.

Albert44
02-12-2009, 09:06
Widzę że Kolega Albert44 S5tkę posiadasz. Jak się ta 58 sprawuję w duecie? Wszystko śmiga idealnie?

Pracuje bardzo dobrze. Nie widoczna jest funkcja FX/DX ale to nie wina lampy tylko softu S5. Wszystkie dodatki w nowym sofcie metza (pobierasz sobie każdy nowy soft ze strony producenta i przez usb lampy wgrywasz) działają. Metz 58 ma w pudełeczku podstawkę pod lampę (48 nie ma). Drugi palnik działa dobrze w i-ttlu plus masz mozliwość regulacji mocy tego palnika (trzy stopnie). Palnik ten działa wtedy kiedy głowica lamy jest odchylona lub przekręcona.

Articool
02-12-2009, 12:53
Dzięki za wyjaśnienia, są niezwykle pomocne.

coroner
02-12-2009, 14:57
Jak wygląda jakość wykonania Metzów według waszych doświadczeń w porównaniu do Sabinek? Interesuje mnie głównie solidność i jakość obudowy oraz jakości i czytelności LCD. Czytałem opinie, że Metz nie najlepiej sobie radzi w tej kwestii... prawda to?

Bzdety. Metz na pewno nie jest gorzej zbudowany od SB, LCD bardzo czytelny, poukładany, wyraźniejszy. (piszę w kontekście M48 vs SB-600, 800). No i intuicyjna obsługa, w SB-600 (że o 900 nie wspomnę) 15 minut się głowiłem, jak się ją ustawia w CLS...

Moje porównanie dotyczyło niższych modeli, ale stosunku do wyższych myślę, że jest analogicznie.

Polsar74
02-12-2009, 17:21
No i intuicyjna obsługa, w SB-600 (że o 900 nie wspomnę) 15 minut się głowiłem, jak się ją ustawia w CLS...

serio piszesz ? 900-tka ma chyba najbardziej przejrzyste menu z SaBinek a Tobie mimo wszystko sprawiła problem ?
Ktoś jeszcze miał takie problemy ?
:shock:

pzdrw

coroner
02-12-2009, 19:43
serio piszesz ? 900-tka ma chyba najbardziej przejrzyste menu z SaBinek a Tobie mimo wszystko sprawiła problem ?
Ktoś jeszcze miał takie problemy ?
:shock:

pzdrw

Tak, zamotane jak dla mnie, nie wiadomo co kółkiem, co przełącznikami, co przyciskami.

U Metz'a wciskasz select dopóki nie trafisz na porządną opcję i przyciskami + - wybierasz ustawienie.

Articool
02-12-2009, 21:26
To akurat są kwestie mało istotne tzn. nie decydujące o wybraniu danego modelu i subiektywne, więc nie ma co się nad nimi rozwodzić... ;]

Czytałem o problemie wspomagania AF w SB 900... Czy w Metz'u 48 lub 58 ktoś zauważył coś podobnego?

Albert44
02-12-2009, 22:05
To akurat są kwestie mało istotne tzn. nie decydujące o wybraniu danego modelu i subiektywne, więc nie ma co się nad nimi rozwodzić... ;]

Czytałem o problemie wspomagania AF w SB 900... Czy w Metz'u 48 lub 58 ktoś zauważył coś podobnego?

Nie zauważyłem problemów ze wspomaganiem AF. btw: sprawdziłem czas trwania błysku modelującego ... 5s dla Metza 58, czyli jak pisał dorjan to +3s więcej niż pierd sb800..

Articool
02-12-2009, 22:31
Jaki dyfuzor będzie pasował do 58 AF-1, a jaki do 48 AF-1? Taki znalazłem i wynika że taki sam do obu lamp jest, prawda to? Polecacie jakieś zamienniki czy lepiej taki zakupić? Dyfuzor (http://allegro.pl/item833986811_stofen_dyfuzor_om_mz80_do_metz_48_af _1_i_58_af1.html)

Tutaj jakiś zamiennik ale nie wiem co to warte jest? Dyfuzor 2 (http://allegro.pl/item839277835_dyfuzor_do_lampy_blyskowej_metz_48_5 8_af_1.html)

Tutaj natomiast znalazłem jeszcze coś innego... Dyfuzor 3 (http://fotozakupy.pl/akcesoria-lamp-blysk-/metz-mecabounce-58-90-do-metz-58-af-1-48-af-1,9865s) Czyżby to był oryginał od Metz'a? Tylko taki trochę nietypowy... Tzn inny niż wszystkie.

Albert44
02-12-2009, 23:54
Dyfuzor 2 (http://allegro.pl/item839277835_dyfuzor_do_lampy_blyskowej_metz_48_5 8_af_1.html)

Pewnie ten wystarczy.. nie pomogę, jadę na gumce recepturce i białym kartoniku :P

tomitom
02-12-2009, 23:54
Dodam swoje osiem groszy.
Metz 58 siedzi u mnie na S5PRO a SB900 na d3 i 300.
Nie wiem czy to przypadek ale mi duet SB-900 + Fuji nie sprawdza się (TTL straszliwie niepewny i niepowtarzalny błysk)
AF działa z metzem BOSKO
Drugi palnik jest ok ale ma dość ubogą skalę mocy 1/4, 1/2, 1 oraz off - jest mały i aby coś więcej z nigo wykrzesać muszę zwiększać jego powierzchnię homemadowym dyfuzorkiem - wtedy jest fajnie miękko a główny palnik dba o wypełnienie sceny światłem.
Plusem SB-900 są niewątpliwie "gele" w zestawie i mydelniczka których brak jest w metzie - metz też może poszczycić się plastikową stopką ;) cholernie się jej boję :)
Badziewny CLS nikonowski działa w 101% z metzem - ale kto z tego dziadostwa korzysta, brak kontaktu na kabel błyskowy też nie jest plusem Metza 58.
Reasumując i tak wolę metza - jakiś taki poręczniejszy, szybszy, ekonomiczny, chyba deczko silniejszy.

Nifir
03-12-2009, 11:15
Nie używałem SB900 za długo, ale wydaje mi się, że dla mnie jest łatwiejsza w obsłudze. Mam 58 od niedawna i jego ustawienia początkowo były dla mnie irytujące (opóźnienia po kliknięciu). Mało istotna sprawa, ale ktoś wcześniej pisał, że Metzem nieporównywalnie lepiej się obsługuje.

Tak jeszcze zapytam ciut od siebie, czy można odpalać 58 na zwykłej fotoceli tzn. zwykłym pojedynczym błyskiem np. lampy studyjnej? Nigdzie tego nie znalazłem, a przydałaby mi się taka funkcja.

Albert44
03-12-2009, 11:35
Tak jeszcze zapytam ciut od siebie, czy można odpalać 58 na zwykłej fotoceli tzn. zwykłym pojedynczym błyskiem np. lampy studyjnej? Nigdzie tego nie znalazłem, a przydałaby mi się taka funkcja.
Naturalnie. Lampę na M, moc tak jak potrzebujesz i ognia..

Polsar74
03-12-2009, 12:42
Dla wszystkich ciekawych systemu CLS śmiało można polecić książki autorstwa Joe McNally'ego :
- Uchwycić chwilę - wydaną rok temu w PL
- Z pamiętnika lampy błyskowej - nowość na polskim rynku.

Mam obie - o ile pierwsza opisuje "po łebkach" sam system CLS, koncentrując się bardziej na opisie konkretnych zdjęć, o tyle ta druga fajnie opisuje i sam system błyskowy Nikona. Tutoriale autora można też odnaleźć w necie i ... fajnie się je ogląda.

tomitom
03-12-2009, 14:02

Chodzi Ci o wyzwalanie lampy przez funkcję zwykłej fotoceli w lampie? Bo jeśli tak to nie ma takiej opcji tylko CLS, chyba że czegoś nie wiem

Albert44
03-12-2009, 14:42
Chodzi Ci o wyzwalanie lampy przez funkcję zwykłej fotoceli w lampie? Bo jeśli tak to nie ma takiej opcji tylko CLS, chyba że czegoś nie wiem
Napisał Nifir "na zwykłej foteceli"... czyli posadzonej na fotoceli, tak zrozumiałem. Bo jeżeli "chodzi" o wewnętrzną" fotocelę to Metz 58 takowej nie posiada.

Nifir
03-12-2009, 20:09
Właśnie chodziło mi o wbudowaną fotocelę, a nie o CLS. Ostatnio robiłem zdjęcia z użyciem dwóch lamp studyjnych i lampy błyskowej, a że mam radiowyzwalacze chińskiej produkcji, to zastanawiałem się, czy uda mi się prawidłowo je wyzwolić jeżeli system mi padnie i będę musiał używać kabla.