Zobacz pełną wersję : Szybkosć D90 z gripem
Ofcijalnie nie ma różnicy w prekości aparatu z gripem i bez (mówie o szybkości zdjęć seryjnych). jak to jest naprawde? Aparat szybcije robi fotki jak ma założony grip?
Przemek Paśnik
03-10-2009, 22:42
Nie. Takie dopalanie ma d300 i chyba 300s
Nie. Takie dopalanie ma d300 i chyba 300s
... i D700
tak, to wiem. Ale pytam sie nie o oficjalne informacje z broszury tylko użytkowników.
tgollob_jamessuchar
04-10-2009, 13:48
o chip tuningu lustrzanek nie słyszałem ;D
nie poradzisz Pan nic, 4,5 fps z gripem czy bez i ani pół więcej ;D
tak, to wiem. Ale pytam sie nie o oficjalne informacje z broszury tylko użytkowników.
W tym wypadku cudów nie ma :D
Swearengen
04-10-2009, 18:16
Gdyby załączenie gripa podnosiło szybkość, to informacja o tym raczej znalazłaby się w broszurze, nie sądzisz? Po co mieliby ukrywać coś, co może zwiększyć im sprzedaż?
Pozdrawiam
Kiedyś były ciche plotki o d80 że niby z gripem więcej wyciąga ale to nic nie zmienia.
Gdyby załączenie gripa podnosiło szybkość, to informacja o tym raczej znalazłaby się w broszurze, nie sądzisz? Po co mieliby ukrywać coś, co może zwiększyć im sprzedaż?
Pozdrawiam
Sądzę :)
Ale te 4,5 osiaga tylko na jakichstam ustawieniach (swoja droga z tego co pamietam to w ktorejs broszurce nikona mial napisane do 4,5 kl/s podczas gdy inne mialy po prostu np. 6 kl/s). myslałem że może grip pozwala utrzymac mu tą prędkość na bardzije niekorzystnych ustawieniach czy cos.
dzięki za odpowiedzi w każdym razie!
tomek20stencel5
04-10-2009, 21:54
Dużo zależy od karty i jej szybkości zapisu. Jeżeli weźmiesz D3 i jakąś wolniutką kartę to nie będziesz mógł strzelać cały czas 9fps, bo ona nie będzie nadążała z zapisem i będzie się zapychał bufor.
hmm, ale w zdjeciu seryjnym fotki ida do bufora i potem sa przerzucane na karte, a szybkosc karty ma znaczenie przy szybkosci oprozniania, chyba?
ThomasVoland
04-10-2009, 23:13
A jak się bufor zapełni to co wtedy? Szybkość karty ma znaczenie cały czas w serii
no jak sie bufor zaapelni to aparat przestaje robic zdjecia i zaczyna zrzucac zdjecia, im szybsza karta tym szybciej go oprozni! Ale chyba nie ma znaczenia na szybkosc serii ani nawet na jej dlugosc, tylko na to jak szybko bedziemy mogli powtorzyc pelna serie. w kazdym razie mi nigdy nie udalo sie zapchac bufora w czasie normalnego uzytkowania (karta san disk ultra 2)
ThomasVoland
05-10-2009, 00:12
Sorry, źle zrozumiałem Twój wcześniejszy post. Masz rację.
Jeśli chodzi o pracę z MB-D80, to w instrukcji obsługi D90 jest napisane:
"Podczas używania baterii/akumulatorów AA dostępne są wyższe szybkości wykonywania zdjęć (kl./s), jednakże w przypadku baterii AA szybkość wykonywania zdjęć spada wraz z ich poziomem naładowania".
Może warto sprawdzić ten kierunek.
wiec wniosek ze najlepiej jest wrzucic 2 baterie do gripa, bo teoretycznie w skrajnych warunkach (rozladowane baterie) mozesz miec wyzsza szybkostrzelnosc niz na jednej
andrstac
10-10-2009, 22:12
wiec wniosek ze najlepiej jest wrzucic 2 baterie do gripa, bo teoretycznie w skrajnych warunkach (rozladowane baterie) mozesz miec wyzsza szybkostrzelnosc niz na jednej
Akurat to nie ma znaczenia w tym wypadku, ponieważ w przypadku gripa jest tak że najpierw aparat korzysta z jednej baterii, a po jej rozładowaniu dopiero z drugiej. A w instrukcji wyraźnie stoi o akumulatorkach AA. I to warto by było sprawdzić.
z gripem czy bez to to samo
A w instrukcji wyraźnie stoi o akumulatorkach AA. I to warto by było sprawdzić.
Aż z ciekawości sprawdziłem. D90, grip oryginalny, 6x świeżo naładowanych Eneloop, tryb High - żadnych słyszalnych różnic w szybkostrzelności. Nie chce mi się nagrywać i sprawdzać, bo jeśli jakikolwiek zysk jest, to minimalny. Akumulatory też mam dwa oryginalne.
Blokada jest zapewne programowa i nawet na akumulatorze ze Stara nie wyciągnie więcej. Proste.