PDA

Zobacz pełną wersję : Jak sprawdzić body ?

Fortaigne
03-10-2009, 12:24
Witam
Sprzedałem wczoraj D40 i wybieram się po nowe body D90,. Chciałem zapytać w jaki sposób sprawdzić te najważniejsze rzeczy. Piszecie o Hot pikselach, BF, FF nie bardzo wiem jak to wyłapać :(
Skrobnie coś ktoś...?

arturmsi
03-10-2009, 12:32
idziesz po NOWE body i chcesz odrazu szukac hot pixeli ? bf,ff zauwazysz dopiero z obiektywem który podłaczysz a skoro je masz to czyli dopiero w domu..
ale nie skazuj odrazu nowego body na takie usterki, watpie zeby tak było ;)

Fortaigne
03-10-2009, 12:34
mam obiektyw zostawiłem po D40 :) ale naczytałem się że paru ludzi miało problem z nowymi a serwis Nikona nie ma najlepszej opinii więc....przezorny zawsze ubezpieczony :)

cypherdid
03-10-2009, 13:33
Bez paniki. Na 99% nic nie będzie. Aż takim pechowcem nie jesteś...chyba (??)
:)

Anion
03-10-2009, 13:46
a wyjdź na zewnątrz walnij fotę nieba (tylko uważaj, żebyś back focusa nie złapał :mrgreen:) i sprawdź
kompie czy aby czegoś nie widać. jak będziesz miał coś innego niż niebieskie to:
- albo masz bad ppiksela (jeśli czerwone)
- albo ptaka (jeśli czarne) :)
o testach bateryjkowo- linijkowych nie będę wspominał bo było już tego sporo na forum

Drogis
03-10-2009, 13:52
W lepszych sklepach, tuż przed zakupem, sprzedawca daje Ci do ręki sprzedawany egzemplarz, żebyś mógł go spokojnie obejrzeć, sprawdzić, pstryknąć kilka fotek. Jeżeli nie będzie to zestaw kitowy z obiektywem, weź te swoje stare szkło i zrób kilka testowych zdjęć. W D90 tylne LCD jest rewelacyjnej jakości, więc poważniejsze błędy można spokojnie wyłapać.

Co i jak sprawdzać (jeżeli Ci się chce)?

FF/BF - wydrukuj sobie odpowiednią tablice i zrób jej fotkę pod kątek 45 stopni, ustawiając ostrość w centralnym punkcie kartki (przykładowy opis (http://www.zimbio.com/Digital+Cameras/articles/839/AF+adjustment+test+chart+help+Pentax+K20D))
czystość matrycy - czasami zdarza się, że nowy aparat ma zabrudzoną matrycę. Wrzucasz niską przysłonę, powiedzmy f22 i pstrykasz fotkę np. białej kartki. Na LCD powinno już widać, czy nie ma jakichś niespodzianek.
dead/hot pixele - gdy zrobisz zdjęcie białej kartki zwróć uwagę na podglądzie, czy nie ma jakichś podejrzanych punktów na zdjęciu. Do tego zadania przydałby się bardziej laptop, choć na upartego można i z LCD sobie poradzić. Obejrzyj też dobrze sam LCD, czy nie ma jakichś wypalonych pixeli na samym wyświetlaczu.
ostrzenie - sprawdź ogólnie, czy nie ma problemów z autofokusem. Czy obiektyw łapie bez problemów ostrość na różnych punktach.

Oczywiście wszystkiego na miejscu nie jesteś w stanie sprawdzić. Możesz jeszcze co najwyżej sprawdzić działanie pokręteł i przycisków oraz obejrzeć dokładnie sam korpus, czy nie ma żadnych zarysowań/przetarć, itp. Pytanie tylko, kiedy skończy się cierpliwość sprzedawcy :) Zwykle i tak, jak ma się coś spieprzyć, to stanie się to w domu nie w sklepie.

Ja przy zakupie aparatu zwykle robię kilka fotek testowych i ogólnie oceniam ostrość zdjęcia i czy nie ma jakichś większych syfów na matrycy. Zwykle 5 minut wystarczy, żeby wyłapać poważniejsze sprawy. W 99% wszystko jest OK, ale wykładając kupę kasy na sprzęt nie dziwię się, że ludzie sprawdzają wszystko co można.

farizer
03-10-2009, 14:28
W sklepie i tak podejrzewam że nie mógłbyś przeprowadzić testu.
Życzę udanego zakupu :)

Fortaigne
03-10-2009, 14:44
A tak odbiegając od tematu to czy do 1000 zł można kupić jakąś stałkę sensowną ? Głownie chciałem wykorzystać ją w teatrze, ale też jakiś szeroki kąt do widoczków. Rozważam tylko Nikkora bądź Sigmę. Ogniskowo max 35mm, lub zmiennoogniskowy ale coś z lepszym światłem. Da się coś sensownego kupić ?

Mikis525
03-10-2009, 14:55
Pewnie, 35 1.8D ;)

Fortaigne
03-10-2009, 16:00
a czym się różni od Nikon AF-S 35 f/1.8G DX ?

andre70
03-10-2009, 23:20
a czym się różni od Nikon AF-S 35 f/1.8G DX ?

Niczym. Prawdopodobnie koledze Mikis525 chodziło o AF-S 35 f/1.8G DX. A swoją drogą to świetne szkiełko jak za te pieniądze.

afterall
04-10-2009, 00:54
Niczym. Prawdopodobnie koledze Mikis525 chodziło o AF-S 35 f/1.8G DX. A swoją drogą to świetne szkiełko jak za te pieniądze.

Zgadza się, a dodatkowo IMO sensowniejsza ogniskowa na DX niż często polecana 50mm.