Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Mój słonecznik
Co powiecie na temat tego ujęcia słonecznika.Ciekaw jestem wszystkich opinii.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
http://i178.photobucket.com/albums/w259/hedone_2007/DSC_0028in.jpg]źródło ([IMG)[/IMG]
malasana
02-10-2009, 09:09
Co powiecie na temat tego ujęcia słonecznika.
Ze jest nieprzemyslane i niestaranne.
słoniol niezły, podobnie jak bałagan w kadrze
Zasadniczo wszystko już zostało napisane. Dodam zbyt ostre światło pomimo wczesnej pory.
Bartek-Kacper
02-10-2009, 10:33
Podziwiam Ciebie za odwagę.
Sowulus12
02-10-2009, 10:36
Do poprawki ;)
No cóż ... słonecznik ładny, ale pokazany w zły sposób. Kadr bez pomysłu.
Cześć.Kadr napewno nieprzypadkowy,kolory i swiatło fajne,a bałagan...no cóż,wiekszość słoneczników które znam rosną w taki własnie swojskim bałaganie a nie dajmy na to na nieopisanie romantycznych i surlealistycznych przestrzeniach.GO tylko wieksze ciutkę,ramkę i jest git.
eh...GO mniejszą ma sie rozumieć :-).
Cześć.Kadr napewno nieprzypadkowy (???),kolory i swiatło fajne(???)........,ramkę i jest git. :lol:
Z tego zdjęcia już nic nie będzie, za dużo bałaganu.
Wszyscy piszą o bałaganie, postaram się być (nieskromnie) tym pierwszym, który nazwie po imieniu co to jest ten bałagan.
Sam słonecznik jest OK. Prezentuje się w pełnym świetle, ma dobry kolor, pięknie błękitne tło w kolorze komplementarnym do głównego obiektu. Ale... razem z nim w kadr zabrali się:
1) siatka - zerdzewiała, wzbudzająca niemiłe emocje;
2) patyk - przypadkowy, nic nie wnoszący do opowieści;
3) beczka - niebieska czyli w kolorze obcym całej kompozycji (ten z nieba jest zupełnie z innej palety);
4) wiaderko - tak jasne, że rości sobie prawo do najważniejszej plamy kadru, (jaśniejsze od chmur);
5) płoty - czy coś tego typu, wybijają się z tła, a tło powinno być raczej jednolite, harmonijne
5) słup - betonowy, nieszczęśnie ciężki kompozycyjnie a do tego siedzi w centrum czyli na najważniejszym z punktu budowy kompozycji miejscu
To wszystko sprawia, że nawet mniejszy kwiat słonecznika z PD jest zauważany na samym końcu. A szkoda, bo on jeden mógłby zrobić bardzo fajną grę, mógłby tworzyć rytm z tym głównym, największym.
Nie gniewaj się, ale o tym zdjęciu można by napisać książkę jakich błędów należy się wystrzegać przy wybieraniu kadru fotograficznego. Albo ja jestem na tyle głupi, że nie rozumiem przewrotności tej kompozycji :-D
Wszyscy piszą o bałaganie, postaram się być (nieskromnie) tym pierwszym, który nazwie po imieniu co to jest ten bałagan.
Sam słonecznik jest OK. Prezentuje się w pełnym świetle, ma dobry kolor, pięknie błękitne tło w kolorze komplementarnym do głównego obiektu. Ale... razem z nim w kadr zabrali się:
1) siatka - zerdzewiała, wzbudzająca niemiłe emocje;
2) patyk - przypadkowy, nic nie wnoszący do opowieści;
3) beczka - niebieska czyli w kolorze obcym całej kompozycji (ten z nieba jest zupełnie z innej palety);
4) wiaderko - tak jasne, że rości sobie prawo do najważniejszej plamy kadru, (jaśniejsze od chmur);
5) płoty - czy coś tego typu, wybijają się z tła, a tło powinno być raczej jednolite, harmonijne
5) słup - betonowy, nieszczęśnie ciężki kompozycyjnie a do tego siedzi w centrum czyli na najważniejszym z punktu budowy kompozycji miejscu
To wszystko sprawia, że nawet mniejszy kwiat słonecznika z PD jest zauważany na samym końcu. A szkoda, bo on jeden mógłby zrobić bardzo fajną grę, mógłby tworzyć rytm z tym głównym, największym.
Nie gniewaj się, ale o tym zdjęciu można by napisać książkę jakich błędów należy się wystrzegać przy wybieraniu kadru fotograficznego. Albo ja jestem na tyle głupi, że nie rozumiem przewrotności tej kompozycji :-D
Dobrze prawi ..pieknie napisane.