PDA

Zobacz pełną wersję : jak bylo obrobione to zdjecie

krupcia22
02-10-2009, 01:57
witam.
ciekawi mnie jak bylo obrabiane to zdjecie.... moze inaczej jak dojsc do takiego efektu--moze to nie jakas rewelacja ale minie "powalilo na kolana" :)
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=103841

ZDJECIE 2

Duca
02-10-2009, 04:57
przecież w tym wątku do którego podałeś link kolega kucza21 napisał:

70-200 2.8 IS w przypadku 1,3,4 oraz zepsuty 35 1.4 na 2 i 5, a pucha to 5d. Efekt na 2ce to wywołanie w LR i obróbka w PSie

popróbuj, LR to świetny program, pozwala na baaaaaaardzo dużo, w jakimś dziale.... nie pamiętam jakim, ale na forum jest dużo różnych presetów do LR, możesz je użyć. Najlepiej jednak moim zdaniem samemu stworzyć jakiś profil gmerając suwakami, polecam!

waldeka
02-10-2009, 08:48
Podobny efekt można uzyskać za pomocą wtyczek NIK Software - http://nikon.org.pl/showthread.php?t=92864

Lapek
02-10-2009, 12:35
mi się wydaje, że efekt ten został uzyskany za pomocą mieszania kanałów. Daj jakieś zdjęcie to spróbuje to zrobić jak będę mieć chwilę czasu.

Madlenne
02-10-2009, 14:48
mz to obniżona saturacja.

yogur
03-10-2009, 18:24
Możesz znaleźć preset'y do LR dające podobny efekt. A samemu to można pokombinować w LR ze zmniejszaniem saturacji dla poszczególnych kolorów.

Zbigniew
03-10-2009, 20:31
Wg mnie odpowiedni balans bieli, odpowiednie suwaki z ekspozycji i kolorów oraz, chyba, lekko dorzucony efekt typu Bleach Bypass, ale nie musi być. Poza tym zwróć uwagę na to, że jest to z pełnej klatki i jasnym szkłem, przez co jest tu tzw. "plastyka" :P :P :)

Andy_O
03-10-2009, 22:34
Na zdjęciach 2 i 4 są widoczne artefakty po pseudo-hdr (w nieostrościach, na granicach kontrastowych elementów).

Pseudo-HDR daje bardzo fajne rezultaty, niestety, nie wymyślono jeszcze co zrobić w tej technice z nieostrościami.
Ktoś kto to wymyśli zarobi na tym fortunę :-)

krupcia22
04-10-2009, 00:28
dziekuje za wszystkie podpowiedzi...aha jezeli macie podpowiedzi jak uzyskac taki efekt w ps bo nie mam LR... bede wdzieczny
Andy_O czy w ps jest Pseudo-HDR--- pytanie moze i nie na miejscu ale ja zabawe z obrobka dopiero zaczynam :)

everyman
04-10-2009, 01:20
dziekuje za wszystkie podpowiedzi...aha jezeli macie podpowiedzi jak uzyskac taki efekt w ps bo nie mam LR... bede wdzieczny
Andy_O czy w ps jest Pseudo-HDR--- pytanie moze i nie na miejscu ale ja zabawe z obrobka dopiero zaczynam :)
Z tego co kiedyś widziałem to ACR ma podobny zestaw suwaków do LR, więc tragedii nie ma. Możesz na przykład (na poziomie NEF):
- podciągnąć do górnej granicy Recovery oraz Fill Light i potem skorygować poziom czerni 'Blacks';
- następnie niekiedy warto ściągnąć kontrast (Contrast);
- później dopasować jasność (Exposure / Brightness);
- przeważnie taka zabawa odbija się na kolorach, można więc w zależności od potrzeb zdjąć nieco saturacji (Saturation);
- następnie pokombinować w zakładce od kolorów (np Luminance potrafi przyjemnie oddziaływać na to co widzimy);
- dodać delikatny zafarb w Split Toning;
- na koniec można odwiedzić jeszcze zakładkę z krzywymi (Curve);
- i później bawić się wedle uznania... ale po wszystkim warto obejrzeć krawędzie, gdyż lubią pojawiać się nieprzyjemne obwódki (retuszujemy je np stempelkiem).
Tak w wielkim skrócie. ;)

skarab
04-10-2009, 13:38

http://onephoto.net/?p0=4&p1=1&news=31