Zobacz pełną wersję : jak bylo obrobione to zdjecie
krupcia22
02-10-2009, 01:57
witam.
ciekawi mnie jak bylo obrabiane to zdjecie.... moze inaczej jak dojsc do takiego efektu--moze to nie jakas rewelacja ale minie "powalilo na kolana" :)
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=103841
ZDJECIE 2
przecież w tym wątku do którego podałeś link kolega kucza21 napisał:
70-200 2.8 IS w przypadku 1,3,4 oraz zepsuty 35 1.4 na 2 i 5, a pucha to 5d. Efekt na 2ce to wywołanie w LR i obróbka w PSie
popróbuj, LR to świetny program, pozwala na baaaaaaardzo dużo, w jakimś dziale.... nie pamiętam jakim, ale na forum jest dużo różnych presetów do LR, możesz je użyć. Najlepiej jednak moim zdaniem samemu stworzyć jakiś profil gmerając suwakami, polecam!
Podobny efekt można uzyskać za pomocą wtyczek NIK Software - http://nikon.org.pl/showthread.php?t=92864
mi się wydaje, że efekt ten został uzyskany za pomocą mieszania kanałów. Daj jakieś zdjęcie to spróbuje to zrobić jak będę mieć chwilę czasu.
Madlenne
02-10-2009, 14:48
mz to obniżona saturacja.
Możesz znaleźć preset'y do LR dające podobny efekt. A samemu to można pokombinować w LR ze zmniejszaniem saturacji dla poszczególnych kolorów.
Zbigniew
03-10-2009, 20:31
Wg mnie odpowiedni balans bieli, odpowiednie suwaki z ekspozycji i kolorów oraz, chyba, lekko dorzucony efekt typu Bleach Bypass, ale nie musi być. Poza tym zwróć uwagę na to, że jest to z pełnej klatki i jasnym szkłem, przez co jest tu tzw. "plastyka" :P :P :)
Na zdjęciach 2 i 4 są widoczne artefakty po pseudo-hdr (w nieostrościach, na granicach kontrastowych elementów).
Pseudo-HDR daje bardzo fajne rezultaty, niestety, nie wymyślono jeszcze co zrobić w tej technice z nieostrościami.
Ktoś kto to wymyśli zarobi na tym fortunę :-)
krupcia22
04-10-2009, 00:28
dziekuje za wszystkie podpowiedzi...aha jezeli macie podpowiedzi jak uzyskac taki efekt w ps bo nie mam LR... bede wdzieczny
Andy_O czy w ps jest Pseudo-HDR--- pytanie moze i nie na miejscu ale ja zabawe z obrobka dopiero zaczynam :)
everyman
04-10-2009, 01:20
dziekuje za wszystkie podpowiedzi...aha jezeli macie podpowiedzi jak uzyskac taki efekt w ps bo nie mam LR... bede wdzieczny
Andy_O czy w ps jest Pseudo-HDR--- pytanie moze i nie na miejscu ale ja zabawe z obrobka dopiero zaczynam :)
Z tego co kiedyś widziałem to ACR ma podobny zestaw suwaków do LR, więc tragedii nie ma. Możesz na przykład (na poziomie NEF):
- podciągnąć do górnej granicy Recovery oraz Fill Light i potem skorygować poziom czerni 'Blacks';
- następnie niekiedy warto ściągnąć kontrast (Contrast);
- później dopasować jasność (Exposure / Brightness);
- przeważnie taka zabawa odbija się na kolorach, można więc w zależności od potrzeb zdjąć nieco saturacji (Saturation);
- następnie pokombinować w zakładce od kolorów (np Luminance potrafi przyjemnie oddziaływać na to co widzimy);
- dodać delikatny zafarb w Split Toning;
- na koniec można odwiedzić jeszcze zakładkę z krzywymi (Curve);
- i później bawić się wedle uznania... ale po wszystkim warto obejrzeć krawędzie, gdyż lubią pojawiać się nieprzyjemne obwódki (retuszujemy je np stempelkiem).
Tak w wielkim skrócie. ;)
http://onephoto.net/?p0=4&p1=1&news=31