PDA

Zobacz pełną wersję : Metz 44 AF -4iN - nie słucha mnie i nie błyska.

TomekB.
02-10-2009, 00:51
Witam
Mam pewien problem. Posiadam w/w lampę. Jest w mojej torbie od zaledwie 2 miesięcy. Jednak ostatnio zaczęła "szwankować". Najpierw nie było błysku, co wydawało mi się zbyt słabymi akumulatorami. Wymieniłem są 2500maH. Ok. Następnie błyskała jak tylko chciała. Na wyświetlaczu pojawiał się napis OK - potem korekcja -3 czasem - 5. Jednak nie było błysku, tzn czasem był czasem nie. Ostatnio spotkał człowieka onanistę w sprzęcie - zakochanego w Pentaxie. Chociaż lampa była w sankach d80tki "zabezpieczona" a on siłą wyciągnął ją. Jednak. Wciąż po jakimś czasie działała. Ostatnio jednak przestała. Nie mogę wywołać błysku ani, to guzikiem na lampie ani to spustem z poziomu aparatu. Jak gdyby coś nawaliło. Nie jestem pewien czy to nie czasem sanki, ale gdyby one, to lampa sama z siebie by działa pod guziczkiem na obudowie.

Gdyby tego było mało to po włożeniu świeżych akumulatorków na ekranie na przemian wyświetlała się ogniskowa 50mm/Err a przesłona szalała . Najpierw 0 (zero), potem -5 (minus pięć) następnie z powrotem do 2.8.
Nigdy wcześniej nie miałem tego typu problemu. Proszę doradźcie mi co mam z tym felerem zrobić? Sprzedać ją na części (chociaż przeszło 400zł się zmarnuje) czy może lepiej wysłać do serwisu? Może coś jednak robię nie tak i nie radze sobie z tym wszystkim? Bardzo proszę o pomoc.

PS: Nigdy wcześniej nie przyglądałem się sankom (gorącej stopce) w aparacie, ale te dwie małe blaszki po bokach mają tak odstawać tak?
http://www.eltkom.pl/res/foto/0905/stopka-minolta-01.jpg przykład.

TomekB.
03-10-2009, 22:19
Czyli rozumie, że forum posiadające taką ilość użytkowników nie jest w stanie mi pomóc? pfff.

adolfik9501
03-10-2009, 22:44
Wśród takiej liczby użytkowników niewielu jest właścicieli lampy Metz 44AF4iN. Co dopiero z podobnymi objawami. Fajnie by było jakbyś miał jak sprawdzić na innym body... ale to tylko w ramach eksperymentu bo lampa wygląda na uszkodzoną. Niestety trafiło na Ciebie i to nie w Lotto ;)

XXL
05-10-2009, 17:19
Mnie też wydaje się że to lampa padła. Gdyby coś było z połączeniem lampa-aparat to naciskając przycisk testowy na lampie wyzwalało by błysk. Skoro tego nie robi, znak że to w niej jest problem. Co do tych "blaszek" to wszystko w porządku, tak ma być. To są blaszki-sprężynki mają one za zadanie dociskać stopkę do sanek aby nie "latała" w sankach.