Zobacz pełną wersję : Ślub Kaliny i Przemka
Wojtek Marzec
01-10-2009, 20:47
Miałem okazję robić zdjęcia na ślubie Kaliny i Przemka. Na razie tylko jedna fotka, którą lubię:)
Pozdrawiam
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.iv.pl/images/bfic8r5qhwxjneiv7xf.jpg)
jak podobają mi się twoje prace, to tym razem jakoś nie mogę zaskoczyć...
na chwilę obecną jestem na "nie"...
hmmm... no niestety zdjęcie wygląda jak przypadkowy pstryk...
Amadeusz
01-10-2009, 21:39
To Kalina?:mrgreen:
pytanie czy to ślub TEJ Kaliny ?? :D :D
redrumdanyboy
01-10-2009, 21:52
Kalina jak z nut : )
julievna
01-10-2009, 22:11
Mogłaby być super fota bo mina ciekawa (rozumiem, że pani jest w ciąży i średnio się sobie podoba ?), szkoda, że kadr nie taki i te balony...
Archibald
01-10-2009, 22:14
A ja przesłoniętą balonami (symbolami wesela) buzię odbieram jako tajemniczy smaczek przed nadciągającym wrzutem - takie budowanie napięcia ;-)
Tomek Konopka
01-10-2009, 22:55
Wojtek , dawaj resztę :-D
kurcze, na pierwszy rzut oka- faktycznie: przypadkowe, moze nawet do kosza lub co najwyzej gdzies tam wcisnac pomiedzy inne.
ale jak napisal Archi: ten grymas twarzy, baloniki przyslaniajace oczy- to juz piekna zapowiedz. smaczek.
dla mnie to taki dobry kadr filmowy i oczywiscie rozumiem ludzi, ktorym sie nie podoba bo szukaja w fotografii czegos innego.
pozdrawiam
Fajne, tylko trzeba popatrzeć trochę dłużej.
nikkorek
02-10-2009, 11:43
Troszke mnie dziwią wasze wypowiedzi. Jak ja lub ktoś podobny wrzuciłby taką fotkę to byście zjedli nas żywcem. Jednak jak wiemy kto robił i komu to zdjecie jest ładne, coś mi tu nie pasuje. Dla mnie laika, zdjecie kiepskie jakieś balony, pół twarzy tylko widać, straszny szum i zero ostrości, w lustzre odbija się okropny bałagan. pozatym samo lustro też nieciekawe, kolory nieciekawe, blade bez wyrazu. Jestem na NIE zwykły pstryk telefonem komórkowym.
Troszke mnie dziwią wasze wypowiedzi. Jak ja lub ktoś podobny wrzuciłby taką fotkę to byście zjedli nas żywcem.
mysle ze masz racje, ale dlaczego tak sie dzieje:
jesli masz dwoch fotografów i tak sie zdarzylo ze jeden i drugi zrobil zdjecie w podobnym stylu (dla przykladu niech to bedzie wlasnie to zdjecie, które pokazał Wojtek) to zachodzi nastepujaca analiza:) :
czy te zdjecia porównujac z dorobkiem tych dwóch fotografów korespondują z tą ich wczesniejszą twórczością (lub chocby z klimatem i sposobem patrzenia potdczas tego reportazu) czy nie??
Jesli nie koresponduja- to jest duza szansa by powiedziec, ze fotograf zrobil takie zdjecie przypadkiem i wtedy mozna go zjesc żywcem jak mowisz. Ale i nie do konca- oczywiscie. Tą granice (kiedy mozna a kiedy nie) to juz kazdy ma swoją. Kazdy balansuje na granicy roznych stylów spojrzenia itd i kazdemu w istocie zdarza sie troche z tego, troche z tamtego...liznąć.
Wojtek pokazał zdjecie, które jest w klimacie jego prac, jego spojrzenia na temat i dlatego nie mozna powiedziec, ze jest to cos przypadkowego.
Inna sprawa to kwestia oceny: i tu sie moze niektorym podobac a innym nie. nic tez w tym zlego ani dziwnego ze tak jest.
Dla mnie to zdjecie z przykladu tych, ktore sie okresla mianem niejednoznacznosci a takie zdjecia przyciagają oko.
Dlaczego tak sie dzieje ? Tutaj "ładność" i "oczywistosc" nie gra zadnej roli, tu sie widza łechce czymś innym (oczywiscie nie kazdego):
- "nie wiem w istocie co kryje sie pod tym grymasem twarzy i dlatego wracam do tego zdjecia raz i drugi--->w nadziei, ze cos mi sie wyjasni :)" .idea niejednoznacznosci jak na talerzu.
i to jest pikne :) wiecej nie trzeba.
Przyznam szczerze że nie rozumiem co to zdjęcie ma przekazać...
Tomek Konopka
02-10-2009, 14:16
Przyznam szczerze że nie rozumiem co to zdjęcie ma przekazać...
i właśnie to jest ciekawe;)
sprawa jest bardzo prosta - zdjęcie wywołuje dyskusje i zmusza do myślenia. Jest tajemnicze, oczekujemy na ciag dalszy. Czyz nie o to chodzi w fotografii ?
nikkorek
02-10-2009, 14:45
Tu nie ma co mysleć technicznie beznadziejne.
Dyskusja co jest w tym zdjeciu "ładnego" oprócz domysłów tych co znaja prace Kaliny i Wojtka. Mina? Możliwe, że przypadkowy uśmiech, a może kiepskie zdjecie, niepozorny początek, wstępem to czegoś, że nam szczęki opadną do kolan :)
W sumie przyznać muszę że argumenty słuszne, więc i ja czekam na ciąg dalszy :)
a gdziez Ty widzisz ta techniczna beznadziejność? Ja takiej nie widze. Nosze okulary niemniej lekarze nie potwierdzaja 100% slepoty :)
Zdjęcie poruszyło tłumy i wywołało dyskusję, musi więc być dobre (mimo że nie wygląda)...
W sumie przyznać muszę że argumenty słuszne, więc i ja czekam na ciąg dalszy :)
a autor gdzies przepadl :) moze sie doczekamy reszty lub czegokolwiek
Autor się nie poczuwa, więc chyba ja muszę sprostować: wieści o moim ślubie są mocno przesadzone;)
Zdjecie jest dobre dlatego, ze duzo sie na nim dzieje, wyraża pewien specyficzny moment, dający duże mozliwości interpretacji.
A technicznie ? Widać to co trzeba ? Widać. Zatem technicznie jest też dobrze.
Autor się nie poczuwa, więc chyba ja muszę sprostować: wieści o moim ślubie są mocno przesadzone
No i jaka dobra wiadomośc :mrgreen:
No i jaka dobra wiadomośc :mrgreen:
A co, czyhasz na rękę Kaliny?
a autor gdzies przepadl :) moze sie doczekamy reszty lub czegokolwiek
Autor zapewne buduje napięcie - widoczne pochwał bylo za dużo ;)
Wojtek Marzec
02-10-2009, 20:15
Hej, a co tutaj się narobiło? Hehehe, fajnie się to wszystko czyta. Wyszło nawet jakieś dziwne skojarzenie (przynajmniej dla mnie dziwne;)). Nie to było moim zamysłem, ale w sumie to nic nie było. Chciałem po prostu wrzucić fotkę którą lubię. Bez tłumaczenia, bez kontekstów. Niech żyje swoim życiem. W sumie może niepotrzebnie dawałem w tytule imiona, bo zdjęcie mogłoby być zrobione na każdym ślubie. Hehehe, cały czas się śmieję jak sobie pomyślę co wyszło:) Sorki Kalina. No i dzięki za komentarze. Fajnie jest poznać Wasze opinie.
haha rozsmieszyl mnie twoj post wojtek, tlumaczysz sie jakbys mial jednak mocno cos za uszami:)
a tak do rzeczy to co ty widzisz fajnego w tym zdjeciu?
to cosmy tak sie mądrzyli (tj ja;) ) czy ty tez tak to widzisz?
wojtek, gratuluję udanej prowokacji (czy zamierzonej, czy też nie) :)
Wojtek Marzec
02-10-2009, 21:12
Nic z tych rzeczy:) W sumie to mógłbym trochę wytłumaczyć to zdjęcie, ale to bez sensu. Niedopowiedzenie to jedna z fajniejszych rzeczy w fotografii. Ciągle tego szukam. Dzięki temu każdy może inaczej odczytać obraz. Znaleźć swoje punktum w zdjęciu. Zastanawiam się natomiast nad określeniem "przypadkowy pstryk". Co to znaczy? Że co, że się potknąłem i niechcący nacisnąłem migawkę:)?
idea niejednoznacznosci jak na talerzu.
sprawa jest bardzo prosta - zdjęcie wywołuje dyskusje i zmusza do myślenia. Jest tajemnicze, oczekujemy na ciag dalszy. Czyz nie o to chodzi w fotografii ?
No to chyba patrzymy na inne zdjęcie, bo wg mnie treść jest wyjątkowo jednoznaczna i przekaz bezpośredni do bólu.
No to chyba patrzymy na inne zdjęcie, bo wg mnie treść jest wyjątkowo jednoznaczna i przekaz bezpośredni do bólu.
a mimo tego wiekszosc nie wiedziala o co chodzi :)
Archibald
02-10-2009, 22:52
No dobra - Wy tu gadu gadu, a gdzie reszta zdjęć?.. ;-)
...jest Kalina a gdzie Przemek
karolkepka.com
04-10-2009, 10:48
Gdy pierwszy raz spojrzałem na to zdjęcie pomyślałem, "ale o co cho"?, gdy obejrzałem twoją galerię, to je zrozumiałem.
wniosek: nie zostawiać zdjęcia samopas, tylko w grupie :)
p.s. Mi tutaj ostatnio nie zrozumiano tego zdjęcia, ale o dziwo para młoda poprosiła o wrzucenie go do albumu gdy je opuściłem :)
źródło (http://karolkepka.com/img/photos/916x613_park_oliwski_klif_orlowski_gdynia_gdansk_4 1_424.jpg)
wniosek karol- robic zawsze tak aby byc w zgodzie z samym soba (nawet jak po drodze robi wiele bledow)
i na pewno nie sugerowac sie opinia forowiczow (bez obrazy dla nikogo) w wybieraniu zdjec dla Mlodych.
pozdr
Ciekawe zdjęcia reportażowe dajcie jeszcze kilka :)
Wojtek Marzec
05-10-2009, 20:40
Hej, trochę mnie nie było. Teraz prawdopodobnie znów zniknę na chwilę. Żeby nie było, wrzucam jeszcze dwa zdjęcia. Chociaż są od siebie różne ja lubię obydwa. Ciekawe jak Wy je odbieracie? To również odpowiedź na prośba o więcej;)
2.
źródło (http://www.iv.pl/images/sz5ph15tbp7io26qljm.jpg)
3.
źródło (http://www.iv.pl/images/b51wtdj55fzkxhmicab.jpg)
P.S. karolkepka, mi Twoje zdjęcie się podoba chociaż dwie rzeczy mi w nim nie pasują;)
Tomek Konopka
05-10-2009, 20:45
myślałem że na ostatnim 3, mi monitor nawalił ;)
Wojtek Marzec
05-10-2009, 20:50
hehehe, lubię popadać ze skrajności w skrajność;). Raz mroczne, a raz gdyby były delikatniejsze to nie byłoby zdjecia;)
Znak wodny na 3 mnie jednak przerasta.
karolkepka.com
06-10-2009, 00:53
no drugie nieco "przepalone"
co ci nie odpowiada w moim foto? sorry na OT ;)
Wojtek Marzec
12-10-2009, 20:15
co ci nie odpowiada w moim foto?
Raz że leci w lewo, a dwa dłoń pani młodej jest zbyt mocnym akcentem który mi trochę rozbija delikatność tego ujęcia. Poza tym gites:)
wątek z imieniem "Kalina" +500 odwiedzin :D i 5 stron komentarzy :D
Wojtek Marzec
12-10-2009, 21:49
nie rozumiem, równie dobrze mogłoby być Kasia i Przemek