Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Wzgórza Ulnicji
StachersDTR
01-10-2009, 14:48
Miało być kolorowo- cukierkowo, ale nie wiem czy nie przesaturowałem.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.iv.pl/viewer.php?file=jyorv8ywzo3i4y55a4.jpg)
Głównie zależy mi na ocenie kompozycji.
Zdaje sobie sprawę że obróbka jeszcze kuleje- ciągle się ucze:)
Zapraszam do komentowania.
Najładniejszy masz podpis :)
Zamiast podpisu trzeba było wrzucić wieksze zdjęcie.
Z tego co widać na tym znaczku to jest za ciemno
jak wyżej przydało by się w większych rozmiarach
- zdecydowanie za ciemno na dole i co za tym idzie brak szczegółu....
- ładne niebo ale niestety dół kadru nie widoczny
Mam pytanie czy podczas zapisywania tytułu nie pomieszałeś literki C z N ? Bo taki widok kojarzy mi się z Czarnogórskim miastem ULCINJ ? Jeśli się mylę to pardon :)
pozdrawiam
StachersDTR
01-10-2009, 16:30
sorka za poprzedni rozmiar- coś mi sie ubzdurało że w poziomie może być max 700 pxl. :)
Po rozjasnieniu
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.iv.pl/viewer.php?file=jrdjr28u5yjejogbi9y3.jpg)
Cub_S
trafna uwaga odnośnie nazwy miejscowości, literówka się wkradła:)
Byłeś tam, jak wrażenia? Z ciekawości pytam, bo pierwsze wrażenie jakie na mnie zrobiło Ulcinj to "koniec świata". Ale jak stanąłem na tarasie i zobaczyłem widok który jest na tym zdjęciu + odgłos cykad... po prostu się w tym miejscu zakochałem:)
kadr całkiem sympatyczny, może kolorki szczególnie zieleń jakaś jaskrawa ,niebo całkiem udane :)
niebo by moglo zostac ale nad dolem bym sie jeszcze popastwil
MOżesz podać nazwe czcionki którą podpisałeś zdjęcie ??
A mi osobiście foto poprawione podoba się bardziej aczkolwiek niebieski na niebie trochę zbyt mocny..
StachersDTR
01-10-2009, 19:59
MOżesz podać nazwe czcionki którą podpisałeś zdjęcie ??
Vladimir Script - Czcionka z gimpa
dzięki za komentarze, co do dołu to sie zgodze, po otrzymaniu pierwszych komentarzy było poprawiane 'na szybko'.
Kadr bardzo na tak, obróbka bardzo na nie.
Niebieski daje po oczach.....zielenie naturalne i zywe.....kompozycja jak dla mnie bomba!
Co do obrobki to nie jest wcale tak zle ale kolor nieba to jest przesadzony;)
StachersDTR
01-10-2009, 22:48
czyli jednak przegiąłem z kontrastem nieba:)
ale tak jak pisałem na początku, najwazniejsze jest dla mnie to, że kadr sie przyjął:)
dzięki za komentarze;)
Byłeś tam, jak wrażenia?
Witam,
tak byłem w tamtych okolicach raz na rowerze a raz na żaglach ( teraz marzę tylko o wędrówce w tamtejszych górach). Bardzo klimatyczne miejsce. Ma swój specyficzny mikroklimat a to głównie zasługa tego, że jest to miejsce w którym ścierają się dwie kultury katolicka i muzułmańska ze względu na bezpośrednie sąsiedztwo Albanii. Nie daleko starego miasta jest również bardzo klimatyczne targowisko gdzie można było spotkać wiele "bliskowschodnich" towarów a sprzedawcy nadają mu bardzo egzotyczny klimat.
Przez dłuższy czas stacjonowałem w porcie miasta BAR oddalonego o jakieś 15 km. Tam remontowaliśmy łódkę zaprzyjaźnionego kapitana. Wbrew pozorom można tam spotkać sporo polaków. M.in. w BAR'ze na jednej z parafii był polski ksiądz i w soboty odprawiał msze w jez. poslkim :)
pozdrawiam i zachęcam jednocześnie do odwiedzenia czarnogóry :)
StachersDTR
01-10-2009, 23:29
Zazdroszcze takiej formy podróżowania:) Ja Czarnogóre odwiedziłem w bardziej oklepany sposób, czyli 36 h w autokarze:)
O miejscowości Bar słyszałem, nawet mieliśmy się tam wybrać w przeddzień powrotu do PL ale moja kobietka dostała udaru i ten dzień musieliśmy spędzić w pokoju.
Ale tak jak mówisz Czarnogóre polecam wszystkim, szczególnie zakochanym w Chorwacji. Niby "to samo" ale jednak inaczej:)
StachersDTR
02-10-2009, 16:44
Cubus_S- mocne sory, troszke namieszałem. Byłem nie w Ulcinj, a w Blizikuce(miejscowośc obok św. Stefana).
Do Ulcinj, o ile nie wyląduje w Chorwacji, mam zamiar wybrać się za rok. Pomyłka wzięła się z tego, że dzień wcześniej rozmawiałem ze znajomą, która była właśnie w Ulcinj io tak jakoś mi się ta miejscowośc zakodowała:)
Tak więc temat posta winien nosić nazwę Wzgórza Blizikuce:)
Jeszcze raz sory- ale przyznasz, że niektóre bałkańskie miejscowości mają pokręcone nazwy :)
Kolor nieba jest nienaturalny, trzeba by zdjąć nieco saturacji, a na zieleniach dodać więcej kontrastu i mz będzie bardzo fajnie:)