PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Wzgórza Ulnicji

StachersDTR
01-10-2009, 14:48
Miało być kolorowo- cukierkowo, ale nie wiem czy nie przesaturowałem.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.iv.pl/viewer.php?file=jyorv8ywzo3i4y55a4.jpg)

Głównie zależy mi na ocenie kompozycji.
Zdaje sobie sprawę że obróbka jeszcze kuleje- ciągle się ucze:)

Zapraszam do komentowania.

Szuwar
01-10-2009, 14:53
Najładniejszy masz podpis :)

Zamiast podpisu trzeba było wrzucić wieksze zdjęcie.

Z tego co widać na tym znaczku to jest za ciemno

Cub_S
01-10-2009, 15:26
jak wyżej przydało by się w większych rozmiarach

- zdecydowanie za ciemno na dole i co za tym idzie brak szczegółu....
- ładne niebo ale niestety dół kadru nie widoczny

Mam pytanie czy podczas zapisywania tytułu nie pomieszałeś literki C z N ? Bo taki widok kojarzy mi się z Czarnogórskim miastem ULCINJ ? Jeśli się mylę to pardon :)

pozdrawiam

StachersDTR
01-10-2009, 16:30
sorka za poprzedni rozmiar- coś mi sie ubzdurało że w poziomie może być max 700 pxl. :)

Po rozjasnieniu

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.iv.pl/viewer.php?file=jrdjr28u5yjejogbi9y3.jpg)

Cub_S
trafna uwaga odnośnie nazwy miejscowości, literówka się wkradła:)

Byłeś tam, jak wrażenia? Z ciekawości pytam, bo pierwsze wrażenie jakie na mnie zrobiło Ulcinj to "koniec świata". Ale jak stanąłem na tarasie i zobaczyłem widok który jest na tym zdjęciu + odgłos cykad... po prostu się w tym miejscu zakochałem:)

Reju
01-10-2009, 17:08
kadr całkiem sympatyczny, może kolorki szczególnie zieleń jakaś jaskrawa ,niebo całkiem udane :)

zaza67
01-10-2009, 18:34
niebo by moglo zostac ale nad dolem bym sie jeszcze popastwil

Angadil
01-10-2009, 19:17
MOżesz podać nazwe czcionki którą podpisałeś zdjęcie ??

A mi osobiście foto poprawione podoba się bardziej aczkolwiek niebieski na niebie trochę zbyt mocny..

StachersDTR
01-10-2009, 19:59
MOżesz podać nazwe czcionki którą podpisałeś zdjęcie ??

Vladimir Script - Czcionka z gimpa

dzięki za komentarze, co do dołu to sie zgodze, po otrzymaniu pierwszych komentarzy było poprawiane 'na szybko'.

barbi
01-10-2009, 20:50
Kadr bardzo na tak, obróbka bardzo na nie.

Greg77
01-10-2009, 20:50
Niebieski daje po oczach.....zielenie naturalne i zywe.....kompozycja jak dla mnie bomba!
Co do obrobki to nie jest wcale tak zle ale kolor nieba to jest przesadzony;)

StachersDTR
01-10-2009, 22:48
czyli jednak przegiąłem z kontrastem nieba:)
ale tak jak pisałem na początku, najwazniejsze jest dla mnie to, że kadr sie przyjął:)
dzięki za komentarze;)

Cub_S
01-10-2009, 23:07
Byłeś tam, jak wrażenia?

Witam,
tak byłem w tamtych okolicach raz na rowerze a raz na żaglach ( teraz marzę tylko o wędrówce w tamtejszych górach). Bardzo klimatyczne miejsce. Ma swój specyficzny mikroklimat a to głównie zasługa tego, że jest to miejsce w którym ścierają się dwie kultury katolicka i muzułmańska ze względu na bezpośrednie sąsiedztwo Albanii. Nie daleko starego miasta jest również bardzo klimatyczne targowisko gdzie można było spotkać wiele "bliskowschodnich" towarów a sprzedawcy nadają mu bardzo egzotyczny klimat.

Przez dłuższy czas stacjonowałem w porcie miasta BAR oddalonego o jakieś 15 km. Tam remontowaliśmy łódkę zaprzyjaźnionego kapitana. Wbrew pozorom można tam spotkać sporo polaków. M.in. w BAR'ze na jednej z parafii był polski ksiądz i w soboty odprawiał msze w jez. poslkim :)

pozdrawiam i zachęcam jednocześnie do odwiedzenia czarnogóry :)

StachersDTR
01-10-2009, 23:29
Zazdroszcze takiej formy podróżowania:) Ja Czarnogóre odwiedziłem w bardziej oklepany sposób, czyli 36 h w autokarze:)
O miejscowości Bar słyszałem, nawet mieliśmy się tam wybrać w przeddzień powrotu do PL ale moja kobietka dostała udaru i ten dzień musieliśmy spędzić w pokoju.

Ale tak jak mówisz Czarnogóre polecam wszystkim, szczególnie zakochanym w Chorwacji. Niby "to samo" ale jednak inaczej:)

StachersDTR
02-10-2009, 16:44
Cubus_S- mocne sory, troszke namieszałem. Byłem nie w Ulcinj, a w Blizikuce(miejscowośc obok św. Stefana).
Do Ulcinj, o ile nie wyląduje w Chorwacji, mam zamiar wybrać się za rok. Pomyłka wzięła się z tego, że dzień wcześniej rozmawiałem ze znajomą, która była właśnie w Ulcinj io tak jakoś mi się ta miejscowośc zakodowała:)

Tak więc temat posta winien nosić nazwę Wzgórza Blizikuce:)

Jeszcze raz sory- ale przyznasz, że niektóre bałkańskie miejscowości mają pokręcone nazwy :)

gripens
02-10-2009, 17:07
Kolor nieba jest nienaturalny, trzeba by zdjąć nieco saturacji, a na zieleniach dodać więcej kontrastu i mz będzie bardzo fajnie:)