PDA

Zobacz pełną wersję : ACD See i RawShooter

tomhagen
13-10-2006, 02:03
witam, dzisiaj zrobilem mnóstwo zdjęciów w RAWie i coż widze: na przeglądarce ACD See są one nieostre i jakies takie wyprane, natomiast w RawS..... idealnie ostre i po prostu piękne. dlaczego taka różnica? czyzby algorytm odczytywania nefów w ACD psuł cały efekt? pozdrawiam

dinox
13-10-2006, 08:57
Z doświadczenia radzilbym uzywac do konwersji soft Nikona... PictureProject, Nikon Capture albo Capture NX robią to zdecydowanie najlepiej.... Zreszta za to wlasnie ceni Nikona :) niezly sprzet+super szkla+ doskonaly soft do RAW`ow. ACD raczej traktuje, jako soft katalogowanie zdjeci, jezeli juz chcialbys uzywac zew. softu to lepszy bedzie Adobe Camera RAW + PS, ew. Bible

Erie
13-10-2006, 09:04
a czy przypadkiem ACDSee nie odczytuje tylko JPG Basic który jest zapisany w NEFie (nie jestem tego pewny bo przygodę z ACDSee skonczyłem na 3.01 która była piekielnie szybka i jest dla mnie wystarczająca, mimo iż NEFów nie odczytuje) - zaraz zresztą skończy się ściągać TRIAL ACDSee najnowszego to sprawdzę

/edit: nie sprawdzę, ACDSee 9.0 PRO nie obsługuje NEFów z D80 - pewnie jakas wtyczna potrzebna a nie chce mi się szukać (leniwy jestem z rana :( )

tomhagen
13-10-2006, 15:25
a czym lepiej obrabiac nefa, nikonem czy rawshooterem? acha i czy warto do tiffa (40 mega) czy nie warto bo w porównaniu z HQ jpg nie bedzie duzej różnicy ?

dinox
13-10-2006, 19:53
wg mnie lepsze efekty daje Capture Editor (tym posluguje sie codziennie) po kolejnym Service Pack`u do NX przesiade sie na niego... jezeli chcesz trzymac orginaly to TYLKO NEF`y co z tego ze masz obraz bez kompresji (TIFF), po zrobieniu TIFF`a kocza sie mozliwosci obrobki typu RAW. My przyjelismy zasade.. 3 x klatka:

1) nie ruszany orginal w RAW`ie
2) obrobiony RAW do odbitki (EV, CROP, Resize itp.itd) - jezeli jest taka potrzeba
3) JPG wydruk/odbitka/CD - jezeli jest taka potrzeba

zajmuje duzo miejsca ale juz nie raz uratowalo mi to skore.....

freefly
14-10-2006, 21:59
Niektóre programy próbkują innymi metodami niż dwusześcienna np. dwuliniowo lub najbliższy sąsiad. Obraz wygląda wtedy jak kasza. Tyczy się to w dużej mierze różnych darmowych programów i przeglądarek.