Zobacz pełną wersję : ACD See i RawShooter
tomhagen
13-10-2006, 02:03
witam, dzisiaj zrobilem mnóstwo zdjęciów w RAWie i coż widze: na przeglądarce ACD See są one nieostre i jakies takie wyprane, natomiast w RawS..... idealnie ostre i po prostu piękne. dlaczego taka różnica? czyzby algorytm odczytywania nefów w ACD psuł cały efekt? pozdrawiam
Z doświadczenia radzilbym uzywac do konwersji soft Nikona... PictureProject, Nikon Capture albo Capture NX robią to zdecydowanie najlepiej.... Zreszta za to wlasnie ceni Nikona :) niezly sprzet+super szkla+ doskonaly soft do RAW`ow. ACD raczej traktuje, jako soft katalogowanie zdjeci, jezeli juz chcialbys uzywac zew. softu to lepszy bedzie Adobe Camera RAW + PS, ew. Bible
a czy przypadkiem ACDSee nie odczytuje tylko JPG Basic który jest zapisany w NEFie (nie jestem tego pewny bo przygodę z ACDSee skonczyłem na 3.01 która była piekielnie szybka i jest dla mnie wystarczająca, mimo iż NEFów nie odczytuje) - zaraz zresztą skończy się ściągać TRIAL ACDSee najnowszego to sprawdzę
/edit: nie sprawdzę, ACDSee 9.0 PRO nie obsługuje NEFów z D80 - pewnie jakas wtyczna potrzebna a nie chce mi się szukać (leniwy jestem z rana :( )
tomhagen
13-10-2006, 15:25
a czym lepiej obrabiac nefa, nikonem czy rawshooterem? acha i czy warto do tiffa (40 mega) czy nie warto bo w porównaniu z HQ jpg nie bedzie duzej różnicy ?
wg mnie lepsze efekty daje Capture Editor (tym posluguje sie codziennie) po kolejnym Service Pack`u do NX przesiade sie na niego... jezeli chcesz trzymac orginaly to TYLKO NEF`y co z tego ze masz obraz bez kompresji (TIFF), po zrobieniu TIFF`a kocza sie mozliwosci obrobki typu RAW. My przyjelismy zasade.. 3 x klatka:
1) nie ruszany orginal w RAW`ie
2) obrobiony RAW do odbitki (EV, CROP, Resize itp.itd) - jezeli jest taka potrzeba
3) JPG wydruk/odbitka/CD - jezeli jest taka potrzeba
zajmuje duzo miejsca ale juz nie raz uratowalo mi to skore.....
Niektóre programy próbkują innymi metodami niż dwusześcienna np. dwuliniowo lub najbliższy sąsiad. Obraz wygląda wtedy jak kasza. Tyczy się to w dużej mierze różnych darmowych programów i przeglądarek.