Zobacz pełną wersję : Chcesz kupić Photoshopa cs4 na ebay'u? Uwaga na OSZUSTA!!!
Postanowiłam założyć nowy wątek a nie kontynuowac wcześniejszy aby był on forma OSTRZEZENIA i trafił do większej ilosci osób myślących o kupnie Photoshopa na ebay'u. Wcześniej pytałam Was w tym dziale jaka wersje PS lepiej kupic, polską czy angielska. Nawiazujac do tamtego watku opiszę jak moja sytuacja się skończyła. Takie OSRZEZENIE!!!
Zdecydowałam sie na wersje angielską. Postanowiłam zakupić na ebayu bo taniej. Napisane było "full commercial licensed version - Not an upgrade or upsell " Koleszka prowadził sklep z wszystkimi produktami Adobe, miał 100% pozytywnych opini, do tego mozna było płacic poprzez Paypal, wydawał się wiarygodny... no to kupiłam. Otwieram paczkę patrze a tam PS CS4 Extended. Pisze mu o tym że chyba sie pomylił on mi na to "no problem, nie było w magazynie ale chyba nie masz nic przeciwko ze wysłalem ci rozszerzona wersję za te samą cene...masz farta :)))" Odrazu zapaliła mi się czerwona lampka w głowie, zadzwoniłam do Adobe, podałam numer seryjny a miła Pani powiedziała, ze niestety jest to wersja edukacyjna!!!!!!!!!!!
Do dziś staram się odzyskać kasę. Oszust, wszystkich tak robi w balona, większośc kupujacych nie dzwoni do Adobe i nie pyta o sprawdzenie numeru seryjnego, bo pudełko i wszystko inne niczym się nie różni., nie ma tam zadnej adnotacji że to wersja EDU...Żyja w błogiej nieświadomosci że maja full wersje....do czasu kiedy zachcą zainstalować upgrade :)
Pozdrawiam, Karolina
mishieck
01-10-2009, 14:15
Jeśli płaciłaś przez Paypala to powinnaś bez problemu odzyskać kasę.
Sprawa jest w toku, a koleszka zgłasz ostre sprzeciwy :) Moze to sie ciagnać nawet 90dni ale mam nadzieje ze sprawa jest na tyle oczywista że zakończy sie niebawem no i z korzyscia dla mnie ;)
Pozdrawiam
Władca Pixeli
01-10-2009, 15:11
To jest wina... ADOBE!!!
Kiedyś był duży napis na opakowaniu i CD. Teraz ze względu na niższe koszty nie drukują innych opakowań i CD.
To jest link do aukcji której raczej sie strzeżcie :) Mimo tego, że cena kusząca :)
http://cgi.ebay.pl/Adobe-Photoshop-CS4-Mac-Win-Full-Retail-Version_W0QQitemZ250501075359QQcmdZViewItemQQptZUK _Computing_Software_Software_SR?hash=item3a5307119 f&_trksid=p3286.c0.m14
Wybacz ale zastanawia mnie jedno - w tzw feedback'u czyli kometarzach do transakcji nie ma zadnego wpisu ktory swiadczylby o przekrecie. Czyli ze tu ostrzegasz ale tam gdzie klient moze to zobaczyc juz sie nie chcialo ?? Takie to nie teges troche jak na moj gust
Sprawa jest w toku, a koleszka zgłasz ostre sprzeciwy :) Moze to sie ciagnać nawet 90dni ale mam nadzieje ze sprawa jest na tyle oczywista że zakończy sie niebawem no i z korzyscia dla mnie ;)
Pozdrawiam
W Wielkiej Brytanii wszystko się ciągnie. Norma. Powiedziałbym, że odzyskasz swoją kasę na pewno, potrzeba tylko czasu. Oszustwa to niestety urok serwisów aukcyjnych. Wystaw negatyw i opisz sprawę. Upgrade do wersji CS4 z jakiejkolwiek CS można kupić od Adobe za 180funtów.
matyjasz
06-10-2009, 10:28
Upgrade do wersji CS4 z jakiejkolwiek CS można kupić od Adobe za 180funtów.
I robi się prawidłowe Ł600. Nie ma rady. Strona Adobe - Ł615. Że też Ci nie podpadła ta cena!
pzdr
mati
Upgrade do wersji CS4 z jakiejkolwiek CS można kupić od Adobe za 180funtów.
No w tym sęk że do wersji edu nie mozna dokupić Upgrad'a...
Wybacz ale zastanawia mnie jedno - w tzw feedback'u czyli kometarzach do transakcji nie ma zadnego wpisu ktory swiadczylby o przekrecie. Czyli ze tu ostrzegasz ale tam gdzie klient moze to zobaczyc juz sie nie chcialo ?? Takie to nie teges troche jak na moj gust
To fakt powinnam wystawić komentarz, fizycznie nie moge tego jednak zrobić, dopiero po zakończeniu i wyjaśnieniu sprawy...takie sa zasady....i uwierz mi że bdzie to pierwsze co zrobie i słow nie pożałuję
matyjasz
07-10-2009, 21:05
Ohohoho... ładnie, coraz lepiej. Nie wiedziałem tego, nigdy nie miałem studenckiej.
pzdr
mati
Władca Pixeli
08-10-2009, 00:42
http://www.adobe.com/education/students/studentedition/faq.html
Can I upgrade from a Student Edition?
Yes, a Student Edition can be upgraded to a commercial version.
marszull
08-10-2009, 09:49
Ale nie mieszkamy w US (przynajmniej w wiekszosci ;-) )
tam jest tez taki zapis
In North America, Student Edition software can be used for commercial purposes. Outside North America, Student Edition software is for noncommercial purposes only.
To jest wina... ADOBE!!!
Kiedyś był duży napis na opakowaniu i CD. Teraz ze względu na niższe koszty nie drukują innych opakowań i CD.Program za kilka tys. i oszczędzają na opakowaniu !!!? ... w takim razie niezłe są z nich harcore'owce x-P
To fakt powinnam wystawić komentarz, fizycznie nie moge tego jednak zrobić, dopiero po zakończeniu i wyjaśnieniu sprawy...takie sa zasady....i uwierz mi że bdzie to pierwsze co zrobie i słow nie pożałuję
KOmentarz możesz wystawić do 30 dni po zakończeniu aukcji tak więc nie czekaj tylko wal negatywa.