PDA

Zobacz pełną wersję : radiopopper

tymancjo
01-10-2009, 14:05
Nie wiem czy już ktoś zwrócił uwagę na nowe wynalazki ze stajni RP (hehhe jak to zabrzmiało), jak dla mnie rzecz bardzo obiecująca. Możliwość regulacji mocy 3 lamp (bądź zestawów lamp) TTLowych z poziomu potencjometry na wyzwalaczu na body jest czymś rewelacyjnym.

Można o tym poczytać tutaj:

http://radiopopper.com/blog/

Przy okazji pytanie, czy ktoś z forumowiczów znalazł jakiś sposób kupna tych zabawek u nas ?

Pozdrawiam,
Tomek

kichu
01-10-2009, 14:16
jedynym sposoem kupna jest sciagniecie ich zza granicy

poza tym wyglada tez na to, ze wraz z pojawieniem sie PW dla Nikona Radiopopper pozostanie jednak produktem niszowym, wiec na szersza dystrybucje raczej nie ma co liczyc

tymancjo
01-10-2009, 14:22
niewykluczone, tylko PW z TTLem raczej będzie to inna liga niż RP z tym ich systemem. Zasadniczo sam TTL nie jest jakiś dramatycznie mi potrzebny i ta zazwyczaj blysklam w manualu. Ale możesz miec rację co do potencjalnych problemów z dostępnością.

micher
01-10-2009, 14:29
Może się mylę - niech mnie ktoś poprawi jeśli tak jest, ale niestety seria JrX nie obsługuje iTTL/eTTL... aż tak pięknie nie jest. (do sprawdzenia tutaj: http://www.radiopopper.com/docs/radiopopper_x_compatibility_guide.pdf )Żeby było, trzeba zainwestować w wersję PX , która jest niedostępna od kilku miesięcy i ciągle jest informacja, że będzie w przeciągu 1 czy 2 tygodni.

Od jakiegoś czasu wchodzę sobie na stronę RP i sprawdzam czy coś się zmieniło z dostępnością PX ale cały czas to samo. Może zainteresowanie przekroczyło ich możliwości ? Z drugiej strony 250USD za sam odbiornik .. ?

tymancjo
01-10-2009, 15:12
Co do wersji JrX to ona nie obsługuję TTLa jako takiego, ale pozwala wykorzystywać lampy mające klasyczny TTL jako takie o zdalnie regulowanej mocy (za pomocą potencjometru na nadajniku). Czyli pracujemy tak jak ze zwykłymi wyzwalaczami studyjnymi tylko nie musimy podchodzić do lampy żeby zmienić jej moc.

Tommy
10-10-2009, 14:25
ja RP chcę kupić właśnie tylko ze względu na TTL, a dokładniej możliwość korzystania z trybu FP radiowo, bo jednak SU800 rzadko starcza mi z zasięgiem. Regulacja mocy oczywiście też jest wspaniała ale jednak za 2000zł to ja wolę póki co sam chodzić do lamp i zmieniać moc ręcznie korzystając nadal z tego radia co mam :)
A dolar teraz całkiem zacny na takie zakupy :)