Zobacz pełną wersję : radiopopper
tymancjo
01-10-2009, 14:05
Nie wiem czy już ktoś zwrócił uwagę na nowe wynalazki ze stajni RP (hehhe jak to zabrzmiało), jak dla mnie rzecz bardzo obiecująca. Możliwość regulacji mocy 3 lamp (bądź zestawów lamp) TTLowych z poziomu potencjometry na wyzwalaczu na body jest czymś rewelacyjnym.
Można o tym poczytać tutaj:
http://radiopopper.com/blog/
Przy okazji pytanie, czy ktoś z forumowiczów znalazł jakiś sposób kupna tych zabawek u nas ?
Pozdrawiam,
Tomek
jedynym sposoem kupna jest sciagniecie ich zza granicy
poza tym wyglada tez na to, ze wraz z pojawieniem sie PW dla Nikona Radiopopper pozostanie jednak produktem niszowym, wiec na szersza dystrybucje raczej nie ma co liczyc
tymancjo
01-10-2009, 14:22
niewykluczone, tylko PW z TTLem raczej będzie to inna liga niż RP z tym ich systemem. Zasadniczo sam TTL nie jest jakiś dramatycznie mi potrzebny i ta zazwyczaj blysklam w manualu. Ale możesz miec rację co do potencjalnych problemów z dostępnością.
Może się mylę - niech mnie ktoś poprawi jeśli tak jest, ale niestety seria JrX nie obsługuje iTTL/eTTL... aż tak pięknie nie jest. (do sprawdzenia tutaj: http://www.radiopopper.com/docs/radiopopper_x_compatibility_guide.pdf )Żeby było, trzeba zainwestować w wersję PX , która jest niedostępna od kilku miesięcy i ciągle jest informacja, że będzie w przeciągu 1 czy 2 tygodni.
Od jakiegoś czasu wchodzę sobie na stronę RP i sprawdzam czy coś się zmieniło z dostępnością PX ale cały czas to samo. Może zainteresowanie przekroczyło ich możliwości ? Z drugiej strony 250USD za sam odbiornik .. ?
tymancjo
01-10-2009, 15:12
Co do wersji JrX to ona nie obsługuję TTLa jako takiego, ale pozwala wykorzystywać lampy mające klasyczny TTL jako takie o zdalnie regulowanej mocy (za pomocą potencjometru na nadajniku). Czyli pracujemy tak jak ze zwykłymi wyzwalaczami studyjnymi tylko nie musimy podchodzić do lampy żeby zmienić jej moc.
ja RP chcę kupić właśnie tylko ze względu na TTL, a dokładniej możliwość korzystania z trybu FP radiowo, bo jednak SU800 rzadko starcza mi z zasięgiem. Regulacja mocy oczywiście też jest wspaniała ale jednak za 2000zł to ja wolę póki co sam chodzić do lamp i zmieniać moc ręcznie korzystając nadal z tego radia co mam :)
A dolar teraz całkiem zacny na takie zakupy :)