Zobacz pełną wersję : D90 - doświetlanie wbudowaną lampą przy ostrym słońcu.
Witam,
Chodzi mi właściwie o technikę fotografowania osób na zewnątrz w słoneczny dzień kiedy bez lampy aparat pokazuje np. 1/800s, a po jej podniesieniu schodzi do 1/200s co oczywiście powoduje prześwietlenie całości. Podczas moich dotychczasowych doświadczeń z aparatem sony H2 nie miałem takiej zagadki, ponieważ w nim czas migawki i lampa (włączając korektę jej mocy) nie były w żaden sposób ze sobą powiązane. Wiem, że to zupełnie inna migawka, ale czy jest jakikolwiek sposób na doświetlenie postaci lampą w D90. Czy zewnętrzna lampa rozwiąże problem, może zastosowanie filtrów szarych z wbudowaną lampą czy pozostaje tylko przymykanie przesłony.
Dziękuję za wszelką pomoc i uwagi.
mad_mark
01-10-2009, 13:42
z tego ci sie orintuje to migawka z lampa wbudowana synchronizuje do 1/250s i nie pojdzie szybciej. chyba ze ustawisz sobie aparat w M i tam podasz parametry ekspozycji ale wtedy lampa moze nie doswietlic calego kadru (bedziesz mial kurtyne).
Witam,
Chodzi mi właściwie o technikę fotografowania osób na zewnątrz w słoneczny dzień kiedy bez lampy aparat pokazuje np. 1/800s, a po jej podniesieniu schodzi do 1/200s co oczywiście powoduje prześwietlenie całości. Podczas moich dotychczasowych doświadczeń z aparatem sony H2 nie miałem takiej zagadki, ponieważ w nim czas migawki i lampa (włączając korektę jej mocy) nie były w żaden sposób ze sobą powiązane. Wiem, że to zupełnie inna migawka, ale czy jest jakikolwiek sposób na doświetlenie postaci lampą w D90. Czy zewnętrzna lampa rozwiąże problem, może zastosowanie filtrów szarych z wbudowaną lampą czy pozostaje tylko przymykanie przesłony.
Dziękuję za wszelką pomoc i uwagi.
D90 ma minimalny czas synchronizacji z wbudowaną lampą 1/200s. Szybciej się nie da. Można stosować wszystkie trzy metody, które podałeś. Rozwiązaniem może być użycie lampy zewnętrznej i włączenie w aparacie trybu synchronizacji z krótkimi czasami FP. Pozwala to zejść do 1/4000s ale trzeba się liczyć ze spadkiem mocy lampy. Drugie rozwiązanie to zastosowanie filtra szarego, tak by wydłużyć czas do 1/200s. Trzecie to przymykanie przysłony ale tu tracimy panowanie nad GO.
z tego ci sie orintuje to migawka z lampa wbudowana synchronizuje do 1/250s i nie pojdzie szybciej. chyba ze ustawisz sobie aparat w M i tam podasz parametry ekspozycji ale wtedy lampa moze nie doswietlic calego kadru (bedziesz mial kurtyne).
Przy podniesionej lampie wbudowanej D90 w żadnym trybie (P, S, M) nie pozwoli na ustawienie czasu krótszego niż 1/200s.
Witam serdecznie podepnę się pod wątek. Chodzi o nikona D90 i SB900.
Chciałbym zsynchronizować lampę z czasami krótszymi niż 1/60. W menu aparatu w opcjach synchronizacji standardowo jest to najkrótszy czas. I tu zwracam się do szanownych kolegów - bardziej doświadczonych jak ustawić krótsze czasy synchronizacji ?
Witam serdecznie podepnę się pod wątek. Chodzi o nikona D90 i SB900.
Chciałbym zsynchronizować lampę z czasami krótszymi niż 1/60. W menu aparatu w opcjach synchronizacji standardowo jest to najkrótszy czas. I tu zwracam się do szanownych kolegów - bardziej doświadczonych jak ustawić krótsze czasy synchronizacji ?
Żeby uzyskać krótsze czasy synchronizacji najlepiej przejść na tryb M. Wtedy będzie dostępne 1/200s. A po włączeniu trybu Auto FP (Menu: e5) z lampą zewnętrzną można zejść do 1/4000s.
mad_mark
01-10-2009, 23:19
moro (http://www.forum.nikon.org.pl/member.php?u=33085), opcja w menu o ktorej piszesz okresla najdluzszy a nie najkrotszy czas.
Dziękuje za szybką odpowiedz - działa także w trybie S (w trybie P i A tylko 1/60)
I jeszcze jedno nawet po włączeniu trybu Auto FP w menu E1 nadal jest 1/60 choć można już ustawiać czasy do 1/4000. Czyli w takim przypadku nie przejmować się tym co jest w E1?
mad_mark
02-10-2009, 07:33
Dziękuje za szybką odpowiedz - działa także w trybie S (w trybie P i A tylko 1/60)
I jeszcze jedno nawet po włączeniu trybu Auto FP w menu E1 nadal jest 1/60 choć można już ustawiać czasy do 1/4000. Czyli w takim przypadku nie przejmować się tym co jest w E1?
ponownie.... to co jest w E1 to jest limit NAJDLUZSZEGO czasu synchronizacji jaki moze wybrac aparat (chyba ze ustawisz go w tryb slow/rear).
amator_r
02-10-2009, 08:06
pytane kolegi założyciela wątku jest bardzo dobre :) wszędzie czytamy o doświetlaniu przy ostrym słońcu ale pytanie jak jeśli włączając lampę wszystko masz prześwietlone przez wydłużanie czasu do min 1./200. rozumiem że oprócz zabawy z filterm szarym i trybem synchronizacji z krótkimi czasami FP nic się nie da z tym zrobić? widzę że to kolejna rzecz której mi brakuje w d40x (po śrubkoręcie, wysokiego używalnego ISO) ...
a jeszcze jedno czy lampe zewn ustawiamy w tryb TTL BL ?
adam.dorozinski
02-10-2009, 09:48
-cut-
Coś nie doczytałem ;)
Witam, dzięki za konstruktywną wymiane zdań.
Z niechęcia muszę przyznać, że niestety czeka mnie zakup lampy zewnętrznej. Ciężko mi jest wyobrazić sobie bieganie z takim klamotem (zwłaszcza wakacyjne) ale cóż... trzeba będzie kupić torbę, bo w kieszeniach już tego nie pomieszczę.
I tutaj pojawia się kolejne moje pytanie. Czy każda zewnętrzna lampa, która współpracuje z D90 rozwiąże ten problem (skupiam się obecnie raczej na alternatywnych producentach, no może poza SB-400)?
Witam, dzięki za konstruktywną wymiane zdań.
Z niechęcia muszę przyznać, że niestety czeka mnie zakup lampy zewnętrznej. Ciężko mi jest wyobrazić sobie bieganie z takim klamotem (zwłaszcza wakacyjne) ale cóż... trzeba będzie kupić torbę, bo w kieszeniach już tego nie pomieszczę.
I tutaj pojawia się kolejne moje pytanie. Czy każda zewnętrzna lampa, która współpracuje z D90 rozwiąże ten problem (skupiam się obecnie raczej na alternatywnych producentach, no może poza SB-400)?
Akurat SB-400 sobie odpuść. Niestety nie obsługuje trybu Auto FP.
jopektomasz
25-11-2009, 20:35
witam to mój pierwszy post:)
Posiadam D90 i Sb900 chce synchronizować krótszy czas niż 1/200s powiedzmy 1/500s sb900 jest zewnętrzna połączona odbiornikiem radiowym phottix. Jest to możliwe? robiłem tak jak wyżej i jest kurtyna co ustawić trzeba w sterownik błysku ?
Myślałem nad zakupem lamp studyjnych ale te czasy mnie zablokowały wiem ze jak przejdzie to reszta przez fotocele tylko czy da się szybciej niż 1/200s z góry wielkie dzięki :0
Pozdrawiam :)
adam.dorozinski
25-11-2009, 20:42
Dlaczego ludzie piszą, zamiast czytać? Przy odrobinie dobrej woli i włożeniu minimum wysiłku znalazłbyś odpowiedź najdalej w kwadrans.
Czasy krótsze niż 1/200 -> lampa na sankach / podłączona kablem ttl / i o ile się nie mylę - wyzwalana przez CLS
Prosty kabel wyzwalający / fotocela / radio -> czasy do 1/200
Lampy studyjne bez wykonywania karkołomnych tricków tylko do 1/200
jopektomasz
25-11-2009, 20:45
Ja chce właśnie przez radio dokładnie chodzi mi o lampy studyjne. Więc jakie to tricki :)
No nie jest to takie proste
Zainwestuj w coś takiego http://www.pixelhk.com/en/proview.asp?P_ID=1549 wg. specyfikacji pracuje do 1/8000s.
Żeby uzyskać krótsze czasy synchronizacji najlepiej przejść na tryb M. Wtedy będzie dostępne 1/200s. A po włączeniu trybu Auto FP (Menu: e5) z lampą zewnętrzną można zejść do 1/4000s.
Czy pracując z lampa zewnętrzną oraz włączonym trybem FP, te krótsze czasy (np. 1/1000) można uzyskać również w trybie A (bo w takim głównie fotografuję) czy tylko M?
Pytam, bo zastanawiam się nad dokupieniem Metza 48..
Czy pracując z lampa zewnętrzną oraz włączonym trybem FP, te krótsze czasy (np. 1/1000) można uzyskać również w trybie A (bo w takim głównie fotografuję) czy tylko M?
Pytam, bo zastanawiam się nad dokupieniem Metza 48..
Da się. Jak w trybie A w kadrze będzie jakieś silne źródło światła to aparat zejdzie z "magicznych" 1/60s do krótszych czasów tak jak mu nakazuje światłomierz. Jednak masz już wtedy dwie zmienne którymi wachluje automat (czas i siła błysku) i trudno jest zapanować nad ostatecznym wynikiem jak w takim przypadku włączyć jeszcze AutoISO to już dzieją się cuda. Przy pracy z lampą najlepiej pracować w M bo ustawiając czas i przysłonę decydujesz ile ma być światła zastanego a ile ma dołożyć lampa.
jopektomasz
29-11-2009, 22:02
kurde ja dalej jak foce z zewnetrzna sb900 wyzwalano przez radio phomattix nie moge wiecej niz 1/200 zejsc bo jest kurtyna tryb M i Fp jest włączone ;/
adam.dorozinski
29-11-2009, 23:35
Twój post ma numer #19
Gdybyś raczył spojrzeć na post #14, dowiedziałbyś się że na D90 z wyzwalaczem radiowym poniżej 1/200 nie zejdziesz.
Czasy krótsze niż 1/200 -> lampa na sankach / podłączona kablem ttl / i o ile się nie mylę - wyzwalana przez CLS
Prosty kabel wyzwalający / fotocela / radio -> czasy do 1/200
Lampy studyjne bez wykonywania karkołomnych tricków tylko do 1/200
Lampa na sankach || kabel TTL || CLS - po włączeniu AutoFP w d90 można zejść z czasem do 1/4000s (chociaż poniżej 1/200 czas może mieć wpływ na stopień naświetlenia lampą)
Tanie radia i fotocele - 1/200s.