PDA

Zobacz pełną wersję : d300 i porady na pilke nozna

malisz
01-10-2009, 03:37
nie wiem czy tutaj czy do foto-techniki ;)

ostatnio zrobilem troche zdjec na meczu amatorskiej ligi na sztucznej trawie
http://tinyurl.com/ydo6s9f
chetnie poczytam opinie wyjadaczy boiskowych co mozna by poprawic i na co zwracac uwage nastepnym razem, bo niestety czesc akcji umknela albo ostrosc poleciala gdzies w kosmos.

uzywalem trybu a, af-c z 9 polami i auto-iso na 1/500, chociaz i tak w praktyce iso bylo caly czas 200 i czasy rzedu 1/2000s, wb na 5000, pomiar centralny.

NBA
01-10-2009, 20:59
To 70-200 2.8???

malisz
02-10-2009, 17:14
tak. i wszystkie na 2.8.

J R
03-10-2009, 13:20
Pozostaje popracować nad refleksem i przewidywać co się będzie działo. Co do kadrów to oglądaj w sieci foty dobrych fotografów, agencji polskich jak i światowych etc . Potem pozostanie Ci cykanie praktyczne i wyciąganie wniosków.

perek83
03-10-2009, 14:05
A zdjecia strzelasz pojedzynczo czy seryjnie? czasami ułamek sekundy moze decydowac o idealnym ujeciu. Poza tym D300 ma doskonała funkcje sledzenia na 51 polowym AF. Jak raz zalapiesz ostrosc na obiekcie w ruchu, przy zdjeciach seryjnych, to caly czas trzyma to ostrosc. Swietna sprawa!! polecam sprobowac, no i ISO manual ustaw.

wigi
03-10-2009, 14:21
no i ISO manual ustaw.

a co niby mu to da?

malisz
03-10-2009, 15:24
kilka moich przemyslen,

probowalem na poczatku uzywac auto area (bialy prostokat) i dziala calkiem szybko, ale wylaczylem, bo w af-c nie wyswietlaja sie pola af i wlasciwie nie wiadomo na co ostrzy, a czasem potrafi zlapac tlo albo nie tego zawodnika co trzeba, takze wrocilem do dynamicznego+9.

wlaczylem tez na chwile 51+3d ale albo nie umiem tego obslugiwac albo ten tryb jest do innych zastosowan, bo po pierwsze, dziala z opoznieniem (byly jakies posty, ze w d300 jest slabszy procek czy cos i potrzebuje wiecej czasu na myslenie niz d3/d700), a po drugie czesto w momencie przejscia z pola af na inne, ostrosc leciala gdzies w kosmos. nie wiem, moze trzeba by pokombinowac z a4 i ustawic wieksze opoznienie w sledzeniu (ja mam off), ale tak czy inaczej wydaje mi sie, ze przy tylu podobnych biegajacych postaciach, 51 bedzie i tak sie gubil.

a1 mialem ustawione na focus, ale czasem migawka byla zablokowana mimo palacej sie kropki, przestawilem na release+focus i jest ok.

bardzo rowno dziala pomiar cw (8 mm), tylko po kilku zdjeciach na stale wbilem kompensacje -0.5, bo ciemne liscie w tle troche wydluzaly czas i zawodnicy byli zbyt przepaleni.

przestawilem af tylko na af-on, teraz juz sobie nie wyobrazam miec af pod spustem.

wylaczenie pomiarow w c2 przestawilem na dluzej (mialem na poczatku tylko 4 sek) i zdarzaly sie takie sytuacje, ze czeka sie na akcje i tuz przed dobrym momentem gasnie wyswietlacz, a wcisniecie spustu nie robi zdjecia tylko dopiero wlacza aparat z uspienia.

multiselektor w f1 przestawilem na zoom 100% podgladu, calkiem wygodne do szybkiego sprawdzenia czy foto jest ok. a sam wybierak na L, bo niestety przestawiam go nosem.

100 zdjec zjadlo 8% baterii.

mOSAd
04-10-2009, 02:31
Przemyślenia jak najbardziej zgodne z moimi z ostatniego reporterskiego wypadu.
PS. Co prawda w D700, ale nie ma to znaczenia. :D Aha, mi matrycowy akurat się sprawdzał wystarczająco dobrze (z korektą na minus ze względu na błyszczące przepalane białe futro psów).