Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Waters of Belief (Donegal)
Waters of Belief
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.iv.pl/images/pebb678zxr660dic0smq.jpg)
Donegal - Irlandia
Dojcie do tego miejsca nie bylo latwe , musialem zejsc i przeprawic sie przez skaly. Wypatrzylem z gory to miejsce, co jakies 20 minut udezala po drugiej stronie ogromna fala , i tak stalem w wodzie po kolana z dobra godzine i 4 strzaly tylko, ale chyba sie oplacalo? :) Jedna byla tak ogromna ,ze prawie mnie przykryla , ledwo zdazylem zakryc sprzet , niby ciche i spokojne miejsce , ulamek sekundy i wielkie bum :)
Piotr_ek
01-10-2009, 01:38
Dobre i ma swój smak.
No podoba sie....!
Bardzo ladnie wyszukany kadr! Centralnie ale bardzo ciekawie......
Miejsce marzenie . Podoba się .
Świetne zdjęcie, opłacało się stać godzinę w wodzie i walczyć z wodą. Całe szczęście, że woda nie zalała Ci sprzętu, dzięki temu wiem, że będą kolejne kadry;)
Świetne zdjęcie, ...... tym razem, wyjątkowo widziałbym to w kwadracie, bez dołu
Też widziałbym to w kwadracie bez dołu ale to kwestia gustu. Nie wiem czy to kwestia wyświetlacza ale mam wrażenie, że jest problem z ekspozycją ...
Świetne zdjęcie, ...... tym razem, wyjątkowo widziałbym to w kwadracie, bez dołu
Dokładnie tak samo pomyślałem :-)
Sebastianito
01-10-2009, 10:41
Też widziałbym to w kwadracie bez dołu ale to kwestia gustu. Nie wiem czy to kwestia wyświetlacza ale mam wrażenie, że jest problem z ekspozycją ...
dokladnie. Ale siedze w pracy a nie na swoim screenie wiec sie wiecej nie wypowiem.
Ładny kadr i dynamika zdjęcia
Bartekkw
01-10-2009, 11:51
Popieram w całej rozciągłości. Dół niezbyt mi podchodzi, ale za to skały i przelewająca się woda miodzio
Bartekkw
01-10-2009, 11:54
Acha...chciałem podejżeć parametry a tam EXIF'a brak...:(
wojtek6308
01-10-2009, 13:31
Ładnie skałki wyszły, kolorki bardzo ładne :) kwadracik byłby wskazany, ... i zlikwiduj tą białą plamę.
Acha...chciałem podejżeć parametry a tam EXIF'a brak...:(
juz podaje:
Czas 2s, f/8, ISO-100 i manual
Nie moja bajka, ale fota przypadła do gustu:)
Śledziłam wszystkie Twoje prace, gdyż Twoje kadry zawsze bardzo mi się podobały, ale obróbka w ogóle mi nie pasowała. Cierpliwie czekałam ... a tu i kadr, który bardzo mi się podoba i obróbka, która jak dla mnie jest świetna. :)
Co masz na mysli "problem z ekspozycja" ? Wydawalo mi sie ,ze ustawilem dobrze , ale mam wrazenie ,ze mam z tym i tak problem , a najwiekszy problem mam z przepalaniem wody , staram sie wyciagac cienie itd. ze skal ,szczegolna uwage zwracam tez na niebo zeby dobrze wyszlo, ale ta woda jakos mi nie wychodzi :(
Co mam w tym przypadku zrobic ? Jak sie za to zabrac? Moze pomiar swiatla ma na to wplyw ..nie wiem sam ? :(
Co radzicie?
Pozdrawiam
GUINNESSts
01-10-2009, 22:07
Zmierz swiatlo na wode a raszte wyciagaj. Badz kilka ekspozycji i łacz.
Fajna klimatyczna fotka. Niebo mz zbyt ciemne. Jesli takie niebo, to wiecej szarosci i dramaturgii w dole.
Laczenie niebo skaly sie nie podoba. Ale to szczegol:) Na przyszlosc;) To tylko mz i pozdro:)
Dobre i ma swój smak.
I idealne do wystroju wnętrz - na dużą ścianę.
Zmierz swiatlo na wode a raszte wyciagaj. Badz kilka ekspozycji i łacz.
Fajna klimatyczna fotka. Niebo mz zbyt ciemne. Jesli takie niebo, to wiecej szarosci i dramaturgii w dole.
Laczenie niebo skaly sie nie podoba. Ale to szczegol:) Na przyszlosc;) To tylko mz i pozdro:)
Ale chyba potem jest bardzo ciezko wyciagac z cieni co? ja zawsze jakos staram sie wysrodkowac to ...hmmm chyba zle robie :(
Niebie lubie takie klimatyczne ...z niebem zreszta nic nie robilem
Zrobilem w kwadracie : kolor i b&w
1.
źródło (http://www.iv.pl/images/tuiulajkj8xzs4n6cn2t.jpg)
2.
źródło (http://www.iv.pl/images/qouizvy8f541zvno3us.jpg)
GUINNESSts
01-10-2009, 23:04
Ale chyba potem jest bardzo ciezko wyciagac z cieni co? ja zawsze jakos staram sie wysrodkowac to ...hmmm chyba zle robie :(
Niebie lubie takie klimatyczne ...z niebem zreszta nic nie robilem
Uhmu! Zle! Nie posrodkowac. Bo jak przeswietlisz jasne(woda w tym przypadku) to juz kicha. Z cieni cos tam wyciagniesz.
W tym przypadku to ja tak. Naswietlam na wode i wode mam juz oki. Reszta naswietlona osobno i potem polaczysz.
To tak jesli trudne warunki. A jesli nie, to na wode i w cieniach cos sie rejestruje i wyciagniesz.
Do wyciagania z cieni NX, badz zauwazylem, ze balansem bieli w kamera raw mozna super.
No ale ja to sie nie znam i moge sie mylic. Doswiadczenie kilkumiesieczne. Wiec probuj i kombinuj:)
hackermuz
01-10-2009, 23:07
bez dołu, kwadrat i gitarra
GUINNESSts
01-10-2009, 23:07
Nie gada mi kwadrat. Juz chcialem wczesniej pisac. Ciasno mz!
Ale zauwaz jak w bw wyszlo to co pisalem. Po rowno w dramaturgii. I tak powinno bys w kolorze. Po rowno!!! ;):)
Sciemniles wode w kwadracie i oki choc widac. widac bo wiem. Nawet calkiem ten kwadrat teraz ale jedna k wole pion. Tylko moje zdanie:) juz nie zawracam.
Uhmu! Zle! Nie posrodkowac. Bo jak przeswietlisz jasne(woda w tym przypadku) to juz kicha. Z cieni cos tam wyciagniesz.
W tym przypadku to ja tak. Naswietlam na wode i wode mam juz oki. Reszta naswietlona osobno i potem polaczysz.
To tak jesli trudne warunki. A jesli nie, to na wode i w cieniach cos sie rejestruje i wyciagniesz.
Do wyciagania z cieni NX, badz zauwazylem, ze balansem bieli w kamera raw mozna super.
No ale ja to sie nie znam i moge sie mylic. Doswiadczenie kilkumiesieczne. Wiec probuj i kombinuj:)
Dzieki wielkie za rady GUINNESSts , tez czasem naswietlam na najasniejszych obszarach ...ale wtedy wychodzi mi ciemnia np. na skalach ,chyba musze sprobowac metody kilku ekspozycji?
Pozdrawiam
Sciemniles wode w kwadracie i oki choc widac. widac bo wiem. Nawet calkiem ten kwadrat teraz ale jedna k wole pion. Tylko moje zdanie:) juz nie zawracam.
Nie zawracasz, jestem ci bardzo wdzieczny :) Wszystko analizuje i wszystko biore pod uwage co piszecie.
Co masz na mysli "problem z ekspozycja" ? Wydawalo mi sie ,ze ustawilem dobrze , ale mam wrazenie ,ze mam z tym i tak problem , a najwiekszy problem mam z przepalaniem wody , staram sie wyciagac cienie itd. ze skal ,szczegolna uwage zwracam tez na niebo zeby dobrze wyszlo, ale ta woda jakos mi nie wychodzi :(
Co mam w tym przypadku zrobic ? Jak sie za to zabrac? Moze pomiar swiatla ma na to wplyw ..nie wiem sam ? :(
Co radzicie?
Pozdrawiam
Miałem na myśli przepał na wodzie. Daj albo krótszy czas naświetlania i wyciągaj z cieni albo zastosuj podwójną ekspozycja - z pomiarem na najjaśniejszą partię i na resztę obrazu po czym złóż DRI.
Faktem jest przepał na wodzie - to da się poprawić.
Bardzo dobre zdjęcie.
Faktem jest przepał na wodzie - to da się poprawić.
(...)
Z jednej klatki? Jak?
Z jednej klatki? Jak?
tez jestem ciekawy ? :)
Dziekuje Ci Macku za wyjasnienei ... mi trzeba czasem jeszcze lopatologicznie potem dopieor jarze :D Musze spróbować tej metody i skladac z kilku ekspozycji .
Dzieki pozdrawiam
Bardzo ładne kadry...
Zaś odnośnie prześwietleń, widzę, że odpowiedzi padły... Nieco krótszy czas i naświetlanie na jasne partie (nie najjaśniejsze) byłoby remedium na ów problem... Także, można byłoby nieco ująć kontrastu...
Zaś Szuwar zapewne miał na myśli, że z jednej klatki da się nieco wycisnąć w "cyfrowej ciemni"... Przecież tam tyle narzędzi... :);)
T_P_
Bardzo ładne kadry...
Zaś odnośnie prześwietleń, widzę, że odpowiedzi padły... Nieco krótszy czas i naświetlanie na jasne partie (nie najjaśniejsze) byłoby remedium na ów problem... Także, można byłoby nieco ująć kontrastu...
Zaś Szuwar zapewne miał na myśli, że z jednej klatki da się nieco wycisnąć w "cyfrowej ciemni"... Przecież tam tyle narzędzi... :);)
T_P_
No tak , probowalem ale sztucznie to wychodzi :(