PDA

Zobacz pełną wersję : Co wybrać? Nikkor 24-70 mm f/2.8, Nikkor 28-70mm f/2.8D czy może jakaś Sigma?

urbanned
30-09-2009, 15:46
Jakl w temacie, zastanawiam sie nad: Nikon Nikkor AF-S 24-70 mm f/2.8G ED lub Nikkor AF-S 28-70mm f/2.8D ED-IF lub nad jakąś Sigmą. Oczywiście pod pełną klatkę.
Co poradzicie?

darko
30-09-2009, 15:59
Poradzę trochę poczytać o tych szkłach i kupić 24-70

124miko
30-09-2009, 16:52
Jak nie ma problemów z kasą, to bierz N24-70, jeśli kasa gra rolę, to może N35-70/2.8. Trochę krótszy, ale jakość zdjęć wyśmienita.

urbanned
30-09-2009, 21:06
No właśnie nie ma już tych 35 chyba? Poza tym mają obracany pierścień co dla mnie jest nie do przyjęcia.
Jakaś Sigma cokolwiek może tu namieszać?

Piotr_
30-09-2009, 21:23
No właśnie nie ma już tych 35 chyba? Poza tym mają obracany pierścień co dla mnie jest nie do przyjęcia.
Jakaś Sigma cokolwiek może tu namieszać?

Sigma 24-70mm F2.8 IF EX DG HSM

124miko
01-10-2009, 00:22
Jeśli chodzi o N35-70 to możesz śmiało myśleć o używce ( pancerna budowa ). Ten obiektyw to jednak pompka ( zoom'ujesz przez wyciąganie i chowanie ) - można się przyzwyczaić.

filipwrx
01-10-2009, 21:22
Wszystko zależy od budżetu.

Przemas-Glasgow
02-10-2009, 00:31
Co byś nie kupił to i tak będziesz mega zadowolony

Siupes
02-10-2009, 13:10
Co byś nie kupił to i tak będziesz mega zadowolony

chyba ze pojdziesz w druga strone i co nie kupisz to sie bedziesz zastanawial czemu nie dolozyles do lepszego tych paru groszy ;) (podpowiem z n24-70 juz nie bardzo jest gdzie isc dalej :D )

124miko
02-10-2009, 15:07
Dopiero teraz zauważyłem, że jesteś z Poznania. Jeśli masz ochotę, to możemy się spotkać i podepniesz sobie moje N24-70 i N35-70. Niestety nie mam Sigmy, ale jakieś zdanie możesz sobie wyrobić. Pisz PM.

afterall
02-10-2009, 15:53
Jestem już jakiś czas po przesiadce z jasnego Tamrona na Nikkor 24-70 i mogę powiedzieć, że wtedy byłem zadowolony z obiektywu, na ale teraz to osiągnąłem nirwanę :)
Precyzja działania i jakość wykonania na dobrym poziomie, ostrość od brzegu do brzegu to duży plus N 24-70.
Tylko kurde guma na pierścieniu zooma mi się odkleja a polski serwis nie chce naprawić na gwarancji. :(

piorut
02-10-2009, 15:58
Afterall - a czy możesz to napisać na stronie o serwisie Nikona?

afterall
04-10-2009, 00:41
Afterall - a czy możesz to napisać na stronie o serwisie Nikona?

Napisałem do Nikon PL raz jeszcze, bo wyczytałem na forum, że co innego potrafi mówić serwis a co innego centrala.
Zobaczymy co napiszą - jak dostanę odpowiedź to napewno na stronie o serwisie napiszę co usłyszałem.

urbanned
04-10-2009, 19:02
Dopiero teraz zauważyłem, że jesteś z Poznania. Jeśli masz ochotę, to możemy się spotkać i podepniesz sobie moje N24-70 i N35-70. Niestety nie mam Sigmy, ale jakieś zdanie możesz sobie wyrobić. Pisz PM.

Serdeczne dzięki za propozycję. Bardzo miło... niestety nie mieszkam już w Poznaniu :(
Tak myślę i czytam o tych sobiektywach i chyba to jednak będzie 24-70 Nikorra

Dux
08-10-2009, 09:06
Mam obiektyw 24-70mm/2,8 Nikkor i szkło jest po prostu fantastyczne także polecam!

Pozdr.

Teqila
08-10-2009, 11:37
Dwa tygodnie temu kupiłam Sigmę 24-70 hsm i nie powaliła mnie na nogi... zastanawiam się czy trafiłam na jakąś gorsza sztukę czy to brak weny. Bo ani kadry mi się nie podobaja ani jakość..no ale zawsze sobie tłumaczę a to iso za duże, a to za długi czas i pewnie nie utrzymałam... a to mydło wychodzi i nie wiem czy moja wina czy obiektywu bo jak robiłam sobie taki mini test na pieńku na wszystkich przesłonach to wszystko było ok ...
jak kupisz n 24-70 i będa kiepskie zdjęcia to masz pewność że trzeba szukać błędów bo nic lepszego juz nie ma...

Zresztą jak poczytasz http://www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=45103&page=11 to zauważysz że ten kto kupuje sigmy, tokiny, tamrony to często zmienia i ma dużo obiektywów (czyli wszystko i nic) ten co ma dobre nikony raz kupi i już się nie pozbywa..chyba że musi

MARTINK
08-10-2009, 11:44
Za poprzednikami.

Kup 24-70N - kupisz raz - zaplacisz z bolem - potem zrobisz kilka zdjec i zapomnisz o wydanych zlotowkach.
Kupisz inne i zawsze bedziesz mial dylemat (moglem troche dorzucic itp.) - choc oczywiscie tez bedziesz zadowolony.
N24-70 jest super ale nie oszukujmy sie za to zlote N na obiektywie tez trzeba zaplacic.

darko
08-10-2009, 11:44
zauważysz że ten kto kupuje sigmy, tokiny, tamrony to często zmienia i ma dużo obiektywów (czyli wszystko i nic) ten co ma dobre nikony raz kupi i już się nie pozbywa..chyba że musi
Mam szeroki tokiny, standard tamrona i tele sigmy - jestem zadowolony z jakości, z tego zestawu wymienię tylko tokinkę ale to będzie przy przejściu na FF (tokinak jest DX-owa) a tami i sigma zostaną.
Jakbym miał kupować takie szkła u nikona to wydałbym pewnie z 2 czy 3 razy tyle.

Teqila
08-10-2009, 11:52
Mam szeroki tokiny, standard tamrona i tele sigmy - jestem zadowolony z jakości, z tego zestawu wymienię tylko tokinkę ale to będzie przy przejściu na FF (tokinak jest DX-owa) a tami i sigma zostaną.
Jakbym miał kupować takie szkła u nikona to wydałbym pewnie z 2 czy 3 razy tyle.

:) pewnie to takie ogólne spostrzeżenie...ja też jestem z Sigmy zadowolona...ale od zadowolenie do eforii daleko...jak przypięłam n50 1.4g i zrobiłam parę pierwszych fotek byłam w euforii. Nie przeszkadza wolny af, własciwie to nawet nie zauważyłam tej opisywanej na forum opieszałości :)...ale może to stałka i dlatego...:)

Daga
08-10-2009, 20:10
A ja doszłam do wniosku, że za cenę nikkora 24-70 mam sigmę 24-70 USM i do tego stałkę N85 F1.8, a i jeszcze zostanie :).
Wolę mieć dobrego (niekoniecznie własnie idealnego) zooma i fajny zestaw stałek o różnych ogniskowych niż wydawać wszystko na jednego zooma.
Zoom a stałka to dwa różne światy i fotografowanie tym pierwszym nie satysfakcjonuje mnie tak jak obiektywem stałoogniskowym.
A i jeszcze, kiedy miałam jeszcze canona, kupiłam sobie eLkę 24-70. Może nie była zła, ale do ideału było jej dość daleko. Na pewno nie była warta pieniędzy, jakie na nia wydałam. Nie chce teraz powtórzyc tego samego błędu, bo zbyt dużo sie naczytałam, że w nikkorze gumy sie odklejają :mrgreen:

wasilewk
08-10-2009, 20:18
A ja doszłam do wniosku, że za cenę nikkora 24-70 mam sigmę 24-70 USM i do tego stałkę N85 F1.8, a i jeszcze zostanie :).
.... Nie chce teraz powtórzyc tego samego błędu, bo zbyt dużo sie naczytałam, że w nikkorze gumy sie odklejają :mrgreen:

Czyli nie spróbowałaś ! To dlatego tak mówisz !
Spróbój N24-70/2.8N to zmienisz zdanie (choć ręce bolą, bo ciężki - to i tak zostawia konkurencję daaaaaaleko w tyle).

Pzdr.

robin102
09-10-2009, 10:17
W którymś posicie, któryś z kolegów powiedział, że sigma 24-70 to to samo co Nikkor 24-70 po prostu renki i coś jeszcze mi opadły :(

deep
09-10-2009, 10:38
Najśmieszniejsze w tym wszystkim jest to, że nikkor 24-70 ma słabsze narożniki w stosunku do 14-24, a sigma w stosunku do nikkora 24-70 jeszcze bardziej marne narożniki. Dla mnie osobiście na granicy akceptowalności jest nikkor 24-70 (wiem, wiem, mega szkło i tak). Pewnie wszystkie te porównania ludzie robią na puszkach i portretach gdzie patrzy się tylko na centrum i potem wypisują bzdury że praktycznie nie ma różnicy. Tak samo dla mnie ma znaczenie jak dane szkło zakrzywia pole ostrości i nikkor 24-70 na 24mm robi parabolę szczególnie z bliska a nikkor 14-24 ma płaską powierzchnię, dla mnie to wyklucza 24-70. Wywodzę się ze starej szkoły gdzie zmieniając przysłonę planuje się strefę ostrości i przy szkle który rysuje to w sposób paraboliczny jest to praktycznie nie do przewidzenia (nie widać tego tak wyraźnie na podglądzie przysłony). Jak widać jest wiele czynników które decydują że dane szkło komuś pasuje albo nie i nie można generalizować.

Daga
09-10-2009, 22:08
Szukam od jakiegoś czasu konkretnych opinii o Sigmie i ewentualnie o porównaniu Sigmy do Nikkora.
Żadnych konkretów nie znalazłam, a przynamniej na tyle, bym mogła zaufać, że warto dołożyć 2 tys. do Nikkora.

Kupiłam więc Sigmę i na razie jestem zadowolona. Zobaczymy. Ideałem być nie musi, ideału oczekuje od stałek, które to w następnej kolejności planuje nabyć :).

yogur
10-10-2009, 01:26
Szukam od jakiegoś czasu konkretnych opinii o Sigmie i ewentualnie o porównaniu Sigmy do Nikkora.
Żadnych konkretów nie znalazłam, a przynamniej na tyle, bym mogła zaufać, że warto dołożyć 2 tys. do Nikkora.

Kupiłam więc Sigmę i na razie jestem zadowolona. Zobaczymy. Ideałem być nie musi, ideału oczekuje od stałek, które to w następnej kolejności planuje nabyć :).

Ale niestety moim zdaniem w tym zakresie nie ma w Nikonie idealnych stałek. :(