Zobacz pełną wersję : Prośba o opinię użytkowników statywu Goldphoto YH314C
Zastanawiam się nad zakupem statywu Goldphoto YH314C.
Z jednej strony atrakcyjna cena oraz informacje o całkiem przyzwoitej jakości. Z drugiej jednak przewijające się tu i ówdzie informacje o przypadkach pękania zacisków nóg statywu, oraz co gorsza trudności w zdobyciu nowego elementu. Proszę o opinię użytkowników tego statywu.
Ja mam od prawie trzech lat, z ciężką głowicą i łaziłem z nim wszędzie. Spadał mi, przewracał się gdy go popychałem na beton i posadzkę i nic nigdy mu się nie działo. Jak za te pieniążki jeśli nie stać Cię na najlepszy model Manfrotto - to polecam w ciemno. Chociaż dobiegły mnie słuchy o tym że starsze egzemplarze tych statywów były o wiele lepsze niż obecne tzn. w Fotopanoramie w Krakowie powiedzieli mi że oni teraz Goldphoto nie sprzedają, bo jakość zmizerniała.
Ale mojego zazdrościł mi profesjonalny fotograf prasowy, który oglądał to i mówi: kurczę, taki sam jak Manfrotto!!! Świetny jego zdaniem a moim po tych dwóch latach - też.
bialogardzianin
01-10-2009, 09:12
Polecam! Dość ciężki (pojęcie względne, na nim głowica kulową MF 486RC2) ale stabilny na silnym wietrze (ostry wiatr na plaży). Jeśli nie będziesz z nim biegał na fotoreportażu tylko spokojnie na plenerkach fotografował- wystarczy. Niebawem będę swój sprzedawał tylko dlatego, że potrzebuję węglowego ;)
sam statyw bardzo solidny, na pewno w tym przedziale cenowym nic lepszego nie znajdziesz. Ciężki. Nie, serio. Ciężki. U mnie był to świadomy wybór i jego zaleta ale nawet na godzinnym spacerku nie zapomnisz nawet na chwilę, że masz go ze sobą ;)
solidny i stabilny.
Głowicę 3D z Goldphoto będę pewnie kiedyś wymieniał na coś lepszego, jednak same nogi polecam.
Jeśli masz ograniczone fundusze to kupuj te nogi a nadwyżkę włóż w dobrą głowicę