Zobacz pełną wersję : zoom czy dwie stalki?
Preferencje: All, portret.
Rozwazam: Nikkora 24-70/2.8 czy 35mm/1.8 + 85mm/1.4 ?
Moze mial ktos podobny dylemat?
Pozdr.
Photoartbox
30-09-2009, 07:52
Dobrze byloby wiedziec, jakie szkla juz posiadasz i czy masz FX, albo czy taka przesiadke w najblizszym czasie planujesz?
Kazdy dylemat jest inny, a to czy Tobie lepiej będzie z zoomem czy ze stałkami ciężko jest nam odpowiedzieć.
Ja bym kupił stałki ale to dlatego że zooma już mam
ja mialem taki dylemat:
zona czy dwie kochanki?
ja mialem taki dylemat:
zona czy dwie kochanki?
Kochanki wychodzą taniej :twisted:
Kochanki wychodzą taniej :twisted:
a i plastyka powinna być lepsza
Ja się tam na plastyce nie znam ale przyjmeność z użytkowania na pewno większa :twisted:
Mata_Hari
30-09-2009, 11:35
Oj, chłopy, chłopy.... :mrgreen:
Bez jaj Panowie :) Wasze zony i kochanki nie sa tematem w watki i nie robcie tutaj OT.
Nie psiadam zadnych bo 18-70 nie ma co brac pod uwage:)
Przechodze z systemu canona, mialem 5D z 17-40, 35, 50, 85, 135.
Chodzi mi o jakosc obrazka, zoomu jasniejsze, ladnie generuja GO, nie bedzie dla mnie problemem przepianie i noszenie obiektywow.
Z tymi żonami to masz rację ale kochanki są zawsze tematem do dyskusji ;)
24-70 jest naprawdę wypaśny i na pewno będziesz z niego zadowolony
ale i tak chyba bym brał stałki.
Do jakiego korpusu będziesz podpinał ?
Gdybym to ja miał wybierać, to zacząłbym od N24-70/2.8, a po jakiś czasie uzupełnił o N85/1.4, lub N85/1.8.
W takim układzie N35/1.8 chyba bym sobie darował.
Do jakiego korpusu będziesz podpinał ?
Nie wiem jeszcze.Mysle o D700 lub D3. Po mojej przygodzie z 5D nie wyobrazam sobie wchodzic w swiat DX ;p
Narazie walcze z administratorem i moderatorami, bo ograniczja mi mozliwosc sprzedazy w dziale gielda :)
Ogolnie klimat na forum jest swietny, duzo ludzi zzytych. Szkoda tylko, ze "kierownictwo" daje ciala... -no comments!
Kierownictwo nie daje ciała, były różne przekręty na giełdzie i stąd różne takie ograniczenia.
Nie wiem ja stoisz z funduszami ale wg mnie nie ma sensu dopłacać do D3
D700 z gripem do tego 24-70 oraz 85 ale tą z f1,4 i będziesz naprawdę zadowolony
Photoartbox
30-09-2009, 14:18
Nie wiem jeszcze.Mysle o D700 lub D3. Po mojej przygodzie z 5D nie wyobrazam sobie wchodzic w swiat DX ;p
Narazie walcze z administratorem i moderatorami, bo ograniczja mi mozliwosc sprzedazy w dziale gielda :)
Ogolnie klimat na forum jest swietny, duzo ludzi zzytych. Szkoda tylko, ze "kierownictwo" daje ciala... -no comments!
Oswiec mnie, chcesz sprzedawac Canona na forum Nikona? Czy czegos nie zrozumialem?
Oswiec mnie, chcesz sprzedawac Canona na forum Nikona? Czy czegos nie zrozumialem?
A dlaczego nie? nie ma żadnych zakazów co do marki sprzętu, a poza tym jest tu sporo ludzi którzy używają tego na C
Tak, chce sprzedac narazie Canona 5D z gripem. Ponoc nie mozna tego robic. Nie mam niestety zadnych informacji od "Panow" tego forum dlaczego moje ogloszenia zwiazane nawet z Nikonem jeszcze sie nie ukazaly na gieldzie.
Na "dzien dobry" zarobilem jedno widoczne upomnienie ;p
Postanowilem wiec zamienic moje 5D: http://nikon.org.pl/showthread.php?t=116036 na cos ze stajni Nikona :) Jak wiadomo ZAMIANA to nie SPRZEDAZ, wiec nie lamie zadnego pkt.reg.
A jednak pkt 7 regulaminu:
7. W dziale Giełda dopuszczane jest jedynie zamieszczanie ogłoszeń dotyczących przedmiotów związanych z fotografią i jej obróbką (do grupy dozwolonych przedmiotów nie zaliczają się telefony komórkowe z wbudowanym aparatem fotograficznym, komputery, aparaty fotograficzne innej niż Nikon firmy). Pamiętaj aby w temacie znalazło się określenie przedmiotu sprzedaży. Nie dopuszcza się ogłoszeń zawierających usługi fotograficzne, informatyczne i teleinformatyczne (kursy, szkolenia, prezentacje, składanie stron internetowych).
Photoartbox
30-09-2009, 17:06
Paradoksalnie, dziwny jest zarowno pkt. 7 regulaminu, jak i chec sprzedawania na forum Nikona sprzetu Canona. Ja jak chce cos sprzedac, to daje ogloszenia tam, gdzie mam jak najwiecej potencjalnych nabywcow, a nie tam gdzie jest ich z zalozenia malo. Z drugiej strony, dziwi mnie zakaz sprzedawania innej marki niz Nikon, ale pewnie ma to jakies wytlumaczenie, przyznam, ze niewiele mnie to interesuje;)
badabuzz
01-10-2009, 12:26
Uważam wybór 35/1.8 oraz 85/1.4 za znacznie lepszy. Polecam i sam taki buduję
Ale ta 35 f1,8 jest na DX-a, nie będzie winietować na FF?
No to kolega B*MAN wybral sie w podroz kosmiczna i chyba juz nie wroci :D Proponuje zamknac watek.
Stalka to stalka, co tu mowic, dla mnie wybor bylby prosty.
Kolekcjoner
01-10-2009, 19:11
No to kolega B*MAN wybral sie w podroz kosmiczna i chyba juz nie wroci :D Proponuje zamknac watek.
Jego nick - nie kolega 8).
lodzermensch
01-10-2009, 19:24
Paradoksalnie, dziwny jest zarowno pkt. 7 regulaminu, jak i chec sprzedawania na forum Nikona sprzetu Canona. Ja jak chce cos sprzedac, to daje ogloszenia tam, gdzie mam jak najwiecej potencjalnych nabywcow, a nie tam gdzie jest ich z zalozenia malo. Z drugiej strony, dziwi mnie zakaz sprzedawania innej marki niz Nikon, ale pewnie ma to jakies wytlumaczenie, przyznam, ze niewiele mnie to interesuje;)
Regulamin to regulamin.
Można się z nim zgodzić, albo nie. Przymusu nie ma.
Czasem nie da się zjeść ciastko i mieć ciastko.
Jego nick - nie kolega 8).
Az tak sie nie orientuje... ale w sumie jak sie kogos wywali drzwiami to mozna wejsc oknem :D
Kolego Założycielu
1. Miałem taki sam dylemat i wybrałem stałki. Uważam, że dobrze zrobiłem :-)
2. Jak się wchodzi do czyjegoś domu, nie należy zaczynać o do obsmarowywania gospodarzy. Nie wiesz, co mogło wpłynąć na takie sformułowanie przepisów - możesz je zaakceptować, lub nie.
Pozdrawiam
Pat
Z tego co pamietam to bmenowi zakazano sprzedazy Canona 5D, wiec wystawil go w dziale "zamienie". O ile dobrze pamietam. Chcial go zamienic na jakis inny korpus ze stajni Nikona lub jakies szklo w podobnej cenie.
Regulaminu raczej nie zlamal, bo nie ma w nim nic na temat zakazu zamianiy aparatow innych producentow, jest tylko wspomniane o zakazie sprzedazy.
Teraz widze, ze psty bmena istnieja natomiast jego ogloszenia nie ma.
Kogo to bolalo - nie wiem i mi nie wnikac!
Jednak daje to cos do myslenia...
to ja dołożę swój OT - uważam, że dobrze, że na giełdzie generalnie jest tylko nikon (za zgodą modów zdarzają się ogłoszenia C) bo nie zrobiła się jeszcze z naszego forum największa internetowa giełda fotograficzna, chociaż można mieć podejrzenia, że niektórzy ją tak traktują..
(za zgodą modów zdarzają się ogłoszenia C)
Nie wierze <szok>
To albo przestrzegamy regulamin wszyscy albo nie?! Gdzie tu jakas logika i po co regulamin?
Wszyscy jestesmy rowni a w tym przypadku jawne byloby lamanie zasad konstytucyjnych.
Ps. Podaj mi jakis przyklad, bo naprawde nie chce mi sie wierzyc w to co napisales!
portret? stałki.
ja od pół roku nie używałem żadnego zooma i nie czuję z tego powodu żadnego dyskomfortu. nawet nie wiem czy potrafiłbym teraz zooma użyć ;) przecież to dodatkowy pierścień do obsługi - wystarczy, że trzeba kręcić pierścieniem przysłony i ostrzenia... trzeci pierścień? nie dziękuję :)
poza tym zoom to w najlepszym wypadku F 2,8 .... straszna ciemnica :D
lodzermensch
04-10-2009, 16:10
Wszyscy jestesmy rowni a w tym przypadku jawne byloby lamanie zasad konstytucyjnych.[/I]
Nie mam interesu w tym, co teraz piszę, ale trochę trochę przesadzasz.
Forum jest prywatne, więc jego właściciel może wprowadzać takie ograniczenia, jakie uważa za konieczne.
Tym bardziej, że jak przez 2 lata zauważyłem, są tacy którzy próbują się za friko podłączać pod sukces tego forum.
P.S. Kluby VIPowskie też wg Ciebie łamią zasady konstytucyjne?
Po co się spierać,według mnie wybór jest prosty,jeśli chodzi o jakość to tylko stałki,natomiast jeśli wygoda to tylko zoom.
...jakość to tylko stałki,natomiast jeśli wygoda to tylko zoom.
No wlasnie... ale u nas na forum czesto dyskutuje sie nad oczywistosciami :) Nie wiem jak mozna sie zastanawiac nad jakims innym szklem niz 85 (i to jeszcze 1.4!) skoro ktos chce robic stricte portrety. Dla mnie - nie pojete.
Photoartbox
06-10-2009, 10:37
No wlasnie... ale u nas na forum czesto dyskutuje sie nad oczywistosciami :) Nie wiem jak mozna sie zastanawiac nad jakims innym szklem niz 85 (i to jeszcze 1.4!) skoro ktos chce robic stricte portrety. Dla mnie - nie pojete.
No chyba mozna sie jeszcze zastanowic nad seria F2 - 105mm 135mm 200mm...
Generalnie mozna, ale to juz jednak troszke mniej standardowe ogniskowe do portretu... choc to tez zalezy od tego co preferuje fotograf.
Jak pod FF 135 to idealna ogniskowa.
Ale nie upraszczaj tak sprawy... jeszcze raz napisze - zalezy dla kogo i jaki jest charakter portretu. Dla mnie idealna to 85mm. Przy ogniskowych rzedu 130-200mm wydaje mi sie ze trace kontakt z fotografowana osoba.
Ja jednak uważam że przy 85mm to za bardzo trzeba się zbliżać do modela(ki) przy 135 jest większy dystans,co modelki tak nie krępuje,ale ja się nie znam.
Ja jednak uważam że przy 85mm to za bardzo trzeba się zbliżać do modela(ki) przy 135 jest większy dystans,co modelki tak nie krępuje
No wlasnie! I to jest piekny przyklad subiektywnosci w doborze mm przy portrecie o ktorym wyzej napisalem :) Nie mozna napisac "135mm jest najlepsze do portretu" bo to nie jest prawda objawiona i ogolnie przyjeta, a tylko i wylacznie kwestia subiektywnego doboru ogniskowej przez kazdego fotografa.
...ale ja się nie znam.
E tam... od razu sie nie znasz. Tak lubisz fotografowac, takie jest Twoje przyzwyczajenie i charakter pracy. A jesli to byla ironia, to naprawde nie potrzebna...
To nie żadna ironia,ależ skąd tak sobie myślę że przy 135 byłoby wygodniej.
Zorro1212
14-10-2009, 20:08
Ja rowniez wykonalem zwrot z Canona na Nikona i posiadajac wczesniej Canona 24-70L postanowilem ze lepiej sie przesiasc na 2 stalki czyli wysmienity 35mm F1.8 i wspomniany 85mm f1.8 i jest to doskonaly wybor uwazam bowiem
1.mniejsza waga i wymiary aparatu
2.swietna plastyka
3.nizsza cena(wiec mozna reszte wydac na cos innego)
4.Jasnosc&Bokeh zywiscie trzeba czasem pozonglowac obiektywami ale mozna z tym zyc
Ogolnie jest tak ze jak cos jest do wszystkiego to jest do niczego i tak wlasnie jest z zoomami(wyjatek to nikkon 14-24)