Zobacz pełną wersję : poradźcie jaką lampę kupić niedrogo w plener
beniamin_b
30-09-2009, 00:50
Temat jest dla mnie całkiem obcy, ale ponieważ postanowiłem wziąć się poważniej za fotografowanie ludzi, pomyślałem, że zdarzą się nieraz warunki, w których w jakiś sposób przyda się na pewno doświetlić modelkę... a skoro nie mam asystenta żeby biegał z blendą, sam raczej nie będę jej trzymał, postanowiłem kupić jakąś niedrogą lampę. Problem w tym, że nie mam o nich żadnego pojęcia. Z tego co czytam to najtańsza, jaka wchodzi w grę to sb600, powiedzcie mi czy taki wybór wystarczy. Nie wiem zupełnie jak te lampy działają i czy współpracują jakoś ściśle z resztą sprzętu... body mam d80 a szkła w większości manualne, głównie m42, tak więc bez pomiaru światła, nie wiem czy to ma jakieś znaczenie, nie krzyczcie, podpowiedzcie/wytłumaczcie, jeśli macie cierpliwość, z góry dzięki.
arturherda
30-09-2009, 10:30
A jaki budżet przewidujesz dla owej lampki?
może przeczytaj jeszcze przyklejony wątek (http://nikon.org.pl/showthread.php?t=69089)Zbigniewa. Myślę, że dość dużo Ci wyjaśni
beniamin_b
30-09-2009, 11:47
dzięki, przeczytam na pewno ten wątek i bratni nt. sprzętu, natomiast nie wiem, kiedy przez te wszystkie posty przebrnę ;) i nie wiem czy znajdę odp na wszystkie pytania... to może spytam wprost o co mi głównie chodzi: 1) jak wygląda ustawienie mocy takiej lampy, bo zakładam, że da się to zrobić w jakimś trybie manualnym a pewnie taki będzie mi potrzebny, 2) jak wygląda np. praca taką lampą, ale nie przytwierdzoną do body (bo chyba jest to możliwe)? może to głupie pytania, ale jestem w tym temacie zielony. Budżet do 1000 zł oczywiście z zachowaniem rozsądku może być trochę większy, jeśli miałoby to sens.
mateo912
30-09-2009, 12:54
w większości lamp dedykowanych do nikona masz zarówno tryb manualny jaki i ittl oraz automatykę własną.
Ja również mam d80 i kilka szkieł m42, używam sb800 i jestem bardzo zadowolony.
z lamp sb to 600/800/900 możesz używać w CLS (sterować z puszki), dodatkowo 800/900 maja wbudowaną fotocele czyli możesz je odpalić dowolnym błyskiem.
Z lamp innych producentów to chwalą metza 48/58 af-1
beniamin_b
30-09-2009, 12:58
Dzięki wielkie :)
z lamp sb to 600/800/900 możesz używać w CLS (sterować z puszki), dodatkowo 800/900 maja wbudowaną fotocele czyli możesz je odpalić dowolnym błyskiem.
Gdybyś mógł ten fragment tylko ubrać w słowa zrozumiałe dla lampowego dyletanta to myślę, że już wszystko będę wiedział :)
mateo912
30-09-2009, 13:06
to zrobimy tak:
wejdź w menu ustawień osobistych-> ustawienie 22 "wbudowana lampa" i masz tam do wyboru m.in. Sterownik błysku.
Z tego miejsca możesz sterować ustawieniami lamp zewnętrznych(nie na puszce, obsługujących system CLS).
Fotocela działa na trochę innej zasadzie- musisz przełączyć lampę w tryb SU-4 (tak się nazywa fotocela w lampach nikona) i wtedy ustawiasz na lampie żądaną moc błysku (w trybie manualnym lub automatyki własnej) i błyśnięciem (również w trybie manualnym) lampy z puszki ją wyzwalasz.
beniamin_b
30-09-2009, 13:53
w takim razie poczytam na temat sb 600/800/900 i wybiorę coś optymalnego, mam trochę czasu zanim na nią uzbieram ;) a mam jeszcze pytanie, sterowanie mocą błysku to jedno i to jest dla mnie oczywiste, a jest jakaś możłiwość ustawiania czasu błysku, czy zawsze jest on ten sam? chodzi mi o to, w jaki sposób ustawiać wówczas ekspozycję.
mateo912
30-09-2009, 14:19
Czasu błysku tzn?
jeśli chcesz żeby lampa była podstawowym źródłem światła to najlepiej wtedy używać TTL ale wtedy odpadają szkła manualne.
Photoartbox
30-09-2009, 14:23
Pomysl o Metzu 48-1, mysle, ze zaspokoi Twoje potrzeby, a kosztuje znacznie mniej niz Sabinki, dodam ze w niczym nie ustepuje SB-600 a nawet w niektorych osiagach ja przewyzsza.
beniamin_b
30-09-2009, 14:40
z tego co widzę to kosztują podobnie, może Metz jest stówkę tańszy, ale jeśli miałby być w czymś lepszy to mu się przyjrzę.
czas błysku... chodzi mi o to czy lampa zawsze błyska przez ten sam ułamek sekundy, czy można to jakoś ustawić. jeśli przez ten sam to wydłużając ekspozycję (powyżej czasu błysku) mogę zmieniać jedynie doświetlenie tła, tam gdzie lampa nie sięga, a moje pytanie jest czy lampa może świecić np dłużej jeśli postanowię ustawić powiedzmy 2x dłuższy czas naśw. może pytanie jest głupie i bez sensu i znaczenia, ale chciałem po prostu zrozumieć zasadę działania tego urządzenia. i to o co już wcześniej pytałem, ale do końca nie rozumiem, czy przykładowo stawiając lampę na statywie, lub gdziekolwiek, np podobał mi się taki patent blendy z lampą i kiedys chciałbym pewnie coś takiego zrobić, czy wtedy żeby lampa błyskała w momencie kiedy nacisnę spust migawki, potrzebuję coś dodatkowego, do komunikacji między puszką a lampą?
ThomasVoland
30-09-2009, 14:44
Czas naświetlania nie ma nic do światła z lampy błyskowej, jedynie łapiesz więcej zastanego. Lampa świeci przez ok. 1/10000 sekundy.
Do komunikacji puszki z lampą możesz wykorzystać CLS, o którym już wyżej pisali (wbudowana lampa służy jako sterownik błysku i wyzwala inną lampę bezprzewodowo, podczerwienią)
beniamin_b
30-09-2009, 14:45
dziękuję o to mi chodziło.
mateo912
30-09-2009, 14:46
Nie potrzebujesz niczego dodatkowego do komunikacji lampy z puszką. Tu właśnie używa się CLS lub po prostu fotoceli. to co tłumaczyłem wyżej.
beniamin_b
30-09-2009, 15:00
hm.. czy dobrze rozumiem, fotocele - odpalam lampę zewnętrzną po błysku lampy wbudowanej w puszce? dziwne mi się to wydaje, bo co, muszę oświetlić "obiekt" z obu lamp? a dzięki CLS lampa działa samodzielnie? to jaką przewagę mają niby te fotocele?
mateo912
30-09-2009, 15:07
możesz zawsze ustawić lampe wbudowaną na minimum mocy.
Fotocela ma tą "przewagę" że jest "bez systemowa" wyzwolisz ją lampą C,S,O, lub jakąkolwiek inną.
A CLS działa tylko w nikonie. W CLS możesz ustawić lampę wbudowaną na tryb -- czyli nie będzie brała udziału w ekspozycji zdjęcia.
beniamin_b
30-09-2009, 15:12
właśnie o to mi chodzi żeby nie mieszać lampy wbudowanej do ekspozycji. więc muszę postawić na lampę nikona lub, tak jak piszesz, na minimum mocy, ale czy przy tym minimum mocy to wszystko zadziała? aha i to o czym mówimy odnosi się do tematu umieszczenia lampy z dala od body, natomiast kiedy lampa siedzi na puszce to lampy wewnętrznej nie trzeba da tego mieszać?
mateo912
30-09-2009, 15:18
1 nie musisz koniecznie mieć lampy SB nikona, możesz mięć innych firm ale działających w systemie CLS choćby w trybie slave( czyli tylko jako "odbiornik" nie może sterować innymi lampami)
2 przy błysku minimalnym zadziała o ile lampy nie będa w jakiejś znaczniej odległości od siebie i będą się "widzieć"- to się tyczyło pleneru a w pomieszczeniach jest jeszcze mniejszy problem gdyż błysk się odbija od ścian.
3 w sytuacji gdy lampa siedzi na puszce nie otworzysz nawet lampy wbudowanej.
beniamin_b
30-09-2009, 23:53
dzięki, chyba już wszystko (co mi potrzebne) rozumiem :)
a jak ten Metz wypada w porównaniu do SB jeśli chodzi o synchronizację błysku i minimalny czas otw migawki?
mateo912
01-10-2009, 09:37
synchronizacja błysku i minimalny czas otw migawki nie zależy od lampy tylko od puszki.
synchronizacja błysku i minimalny czas otw migawki nie zależy od lampy tylko od puszki.
zalezy rowniez od lampy, nie wszystkie lampy podlaczone do nikona (np d80) beda sie wyzwalaly z czasami krotszymi niz 1/200s
beniamin_b
02-10-2009, 20:28
a jak jest w przypadku Twojego d80 i Metza 48? Taki zestaw biorę aktualnie pod uwagę
mateo912
02-10-2009, 21:28
Gepard a ktoś tu wspominał o trybie FP?
Normalna synchronizacja błysku nie zależy od lampy tylko od puszki.
zdecydowanie kupilbym ta http://www.allegro.pl/item748772653_lampa_mobilna_quantuum_r_300_dual_po wer_akku.html
a jak jest w przypadku Twojego d80 i Metza 48? Taki zestaw biorę aktualnie pod uwagę
w tym przypadku standard jest 1/200, po wlaczeniu FP lampa sygnalizuje tryb HSS i mozna robic zdjecia z czasami krotszynu
Gepard a ktoś tu wspominał o trybie FP?
a czy ktos zastrzegl ze nie chodzi mu FP, jesli ktos mnie pyta o mozliwosci synchronizacji body z lampa to pyta o kazda mozliwosc
A o co chodzi z tym HSS, zakładam, że ma to jakieś minusy?
mateo912
03-10-2009, 16:09
HSS to jest to samo co FP w lampach nikona.
Synchronizacja z krótkimi czasami migawki.
Bardzo spada wtedy moc lampy( musi ona błysnąć kilka razy zamiast raz jak przy normalnej synchronizacji)
adolfik9501
03-10-2009, 17:55
Lecz chodzi o to aby te minusy (spadek mocy lampy) nie przesłoniły nam plusów (synchro z krótkimi czasami) ;)
mateo912
03-10-2009, 18:19
dla mnie największą wadą tego trybu jest to że działa tylko i wyłącznie w TTL :|
A przecież na pewno można by było to tak zrobić żeby w trybie M lampy też działało.
adolfik9501
03-10-2009, 18:42
A jak byś dobierał siłę błysku ?
mateo912
03-10-2009, 18:53
tak jak to robię normalnie w trybie M?
MZ przy bardzo krótkich czasach błysk rzadko kiedy jest jest głównym źródłem światła, więc wystarczy lekkie błyśnięcie żeby np rozświetlić cienie na twarzy.
wtedy np tak jak w błysku stroboskopowym kilka błyśnięć np 1/8 - 1/16 mocy i powinno starczyć.
beniamin_b
03-10-2009, 19:02
zarówno w SB jak i w Metzu? Czyli przy manualnych szkłach mogę zapomnieć o czasach poniżej 1/200...
mateo912
03-10-2009, 19:05
zgadza się niestety...:|
adolfik9501
03-10-2009, 19:06
Na jakiej podstawie określałbyś siłę błysku? Nie znasz liczby przewodniej. Nie wiesz jaki czas błysku będzie potrzebny. Dla różnych prędkości migawki szczelina chyba jest różna (?).
mateo912
03-10-2009, 19:09
ale co za problem w tedy zrobić 1 czy 2 zdjęcia testowe?
Nie musi być wygodnie, ważne żeby w ogóle się dało, ale się niestety nie da.