Zobacz pełną wersję : Lightroom i profile dla D700
Korzystacie z nich?
Testuję obecnie, ale wydają mi się wybrane jak profile do kompaktu - kontrast i saturacja na maksa podbita, szczególnie w Landscape i bodajże Standard...
Portrait całkiem przyjemny, Neutral również ...
A z jakich Wy korzystacie?
uniwersalnych rozwiązań raczej nie ma, landscape jest mocno kontrastowy dlatego ze tego typu zdjęcia maja mocne kontrasty i wysycenie. po to są róże profile by dobrać dla siebie odpowiedni, nikt nie każe ci w portrecie stosować landscape. D2X mode 2 jest chyba najbardziej uniwersalny co nie znaczy ze zawsze się sprawdzi, a zresztą to kwestia gustu kto co lubi :)
można sobie samemu zrobić profil wedle własnego uznania i nie marudzić :)
Nie no spoko radzę sobie. ;-) Tylko Landscape jest tak niesamowicie kontrastowy, że mój Panasonic LX3 takich zdjęć nie robi. ;-)
A czy D700 takie robi? Nadając podobny profil do twojego panasonica efekt pewnie będzie taki sam!
ludziom ciężko dogodzić, nie było profili to było marudzenie że adobe źle/inaczej przetwarza kolory niż NX itp. p[ojawiły się profile i możliwość samodzielnego ich robienia no to też źle i nie dobrze ... ehhh szkoda pisać :)
Ale ja na początku o coś innego pytałem. :)
no tak ale pytanie niebyt konkretne bo ja korzystam niemal ze wszystkich, najmniej z Adobe standard :) najczęściej ze swoich własnych, camera standard, i camera portreit, potem wchodzi D2X m2 i neutral. reszty raczej nie używam.
Ale jaki do czego to zależy co chcę uzyskać :)
A pamięta ktoś czemu niby odpowiadało poszczególne profile D2X (mode 1 do 3)?
Dzięki za info - właśnie czegoś takiego szukam, że zobaczyć jak to się ma do mojego wykorzystania ...
1 to chyba ludzie
2 nie pamietam
3 krajobraz
osobiscie korzystam zdecydowanie z nieco zmienionego D2X 1 (mozesz dowolnie zmieniac profile. Jest jakis program adoba, ale zapomnialem nazwy). Zadziej wrzucam ktorys z adoba, ale tylko do widoczkow
Archibald
30-09-2009, 15:26
Głównie fotografuję ludzi - D2X mode 1 najczęściej używałem, ale jakiś czas temu przesiadłem się na D2X mode 3, przyjemniejszy kolor skóry mi się wydał ;-) Natomiast od kilku dni testuję jeszcze inne rozwiązanie, za pomocą DNG Convertera przerobiłem sobie profil z Canona 5D, przesunąłem mu odrobinę czerwień w stronę żółtego (takie przyzwyczajenie nikoniarza, he he ;-)) i właśnie próbuję na nim działać, skóra wydaje mi się jeszcze fajniejsza :-)
Acha - mam D300 i ACR CS3, ale to chyba nie ma większego znaczenia ;-)
Ja przygotowałem dla siebie swój profil taki, który mi odpowiada za pomoca programu Camera Profiles.
Ja używam trzech swojej produkcji:
- portret - to jest Nikonowski PORTRAIT z wyostrzaniem zwiększonym o jedno oczko - do ludzi, jak sama nazwa wskazuje
- vivid - to jest Nikonowski VIVID, ale z kontrastem na AUTO (nie używam D-lightning) - do przyrody i wszystkiego, czemu się przyda ożywienie kolorów
- old school - nie pamiętam co było wzorcem, ale nasycenie kolorów dałem na minimum, kontrast na maksimum - do pewnych specyficznych fotek...
I tak wszystko robię w RAW, więc jak mi się nie podoba wersja JPGowa, to się bawię inaczej.
superkomornik
04-10-2009, 11:07
Głównie fotografuję ludzi...za pomocą DNG Convertera przerobiłem sobie profil z Canona 5D, przesunąłem mu odrobinę czerwień w stronę żółtego
Mam tak samo :) Sam 5d daje za dużo czerwieni i lepiej zmienić odcień na bardziej żółty.
TomaSzSz
25-11-2012, 22:58
a JA najczęściej jadę na ACR 4.7 jednak coś mi nie pasi w nim tak samo jak w pozostałych aajajaj. Żaden nie oddaje skóry w "normalny sposób" (d700).
Dobry wykop archeologiczny ;-)
Korzystam namiętnie z profili D2x. Portrety -> D2x Mode 1, krajobraz -> D2x Mode 3. Camera Landscape wbudowane w Lr4 nie sprawdzają się przy dość forsownej obróbce. Wychodzi dużo żółtego, jak to u Nikona ;-).
stachmuszel
18-11-2013, 10:46
Panowie! Kolejny wykop archeologiczny ;-)
Chcę wgrać profile D2x mode do D700. Gdzie mogę je znaleźć? Jak będą widziane w puszce (czy nie ukrywają się pod innym opisem)? Pytam, bo chyba kiedyś wgrywałem je do puszki, ale widzę tylko jakieś Velvie, Agfy itp.
W puszce będziesz je widział w menu- ustaw przetwarzanie obrazu i pod swoja nazwą MID2XMODE1 MID2XMODE2 MID2XMODE3.
Do pobrania TUTAJ (http://nikonimglib.com/opc/d2x/index.html.en#os-windows) a TUTAJ (http://nikonimglib.com/opc/manual/en/opc_win_en_ABF.html) masz instrukcje jak je wgrać do body.
stachmuszel
18-11-2013, 12:03
Marku, wielkie dzięki!!!
Pozdrawiam!
.. Pytam, bo chyba kiedyś wgrywałem je do puszki, ale widzę tylko jakieś Velvie, Agfy itp.W puszce je masz? Tam mozna miec tylko kilka profili, będziesz chyba musiał coś wykasować.
Kwestie profili masz omawianą w przyklejonym temacie o D700.
Kiedyś też się bawiłem w profile w body.
Przecież te wszystkie profile D2X i inne są i w NX i LR więc jest łatwiej i przyjemniej robić edycję w komputerze.
stachmuszel
18-11-2013, 22:20
Gdzie w LR 4 sa one zaszyte?
Gdzie w LR 4 sa one zaszyte?
....aż musiałem wstać z łóżka i odpalić kompa :)
Lightroom wchodzimy do sekcji Develop/zjeżdżamy w dół na Camera Calibration i sekcja profile dla różnych body pokazują się różne profile
stachmuszel
19-11-2013, 07:26
Dzięki wielkie wawa ;-)
Nie mam już co prawda d700, ale kiedyś znalazłem coś takiego; http://www.nikonians.org/reviews?alias=d700-picture-control-en
Może ktoś sobie przetestować i ocenić.
zip -> http://www.nikonians.org/dcfp/user_files/174733.zip
wyrzykus
19-11-2013, 10:19
Korzysta ktoś z "podmienionych" profili w LR dla D600/D610? Wczoraj wgrałem profil D2x i mam wrażenie że kolory są za mało nasycone. Fakt że póki co mogę testować tylko na rawach zrobionych w sztucznym, brzydkim świetle. Ten profil sprawdzał się w D700, ciekaw jestem czy ta kolorystyka wynika z tego że to inna pucha?
Korzysta ktoś z "podmienionych" profili w LR dla D600/D610? Wczoraj wgrałem profil D2x i mam wrażenie że kolory są za mało nasycone. Fakt że póki co mogę testować tylko na rawach zrobionych w sztucznym, brzydkim świetle. Ten profil sprawdzał się w D700, ciekaw jestem czy ta kolorystyka wynika z tego że to inna pucha?
Nie ma profili Adobe udających te D2xMODE dla D600/610.
Tak więc nie oczekuj że otrzymasz coś podobnego z przerabianych.
wyrzykus
19-11-2013, 12:30
Ja wiem że oficjalnych profili nie ma i Adobe odpuściło to sobie. Udało mi się jedynie wykorzystać profil D2x jako podstawowy profil dla D610 (zamiast Adobe Standard). Zmieniłem nazwę tego pliku po prostu. Nie znam za bardzo filozofii tych profili - inaczej by to wyglądało na D700 a inaczej wygląda na moim D610?
Czy ktoś ma zapisane na dysku profile kolorów dla D700? Niestety na stronie nikona już ich nie ma i nie bardzo jest skąd ściągnąć. Gdyby ktoś mógł je podesłać na maila byłbym bardzo wdzięczny?
Aj, teraz zauważyłem, że podpiąłem się pod zły wątek. :| Miałem na myśli profile z D2X do wgrania do aparatu dostępne niegdyś na stronie nikona. Takie same były kiedyś do D300(s).
A to może chodziło Ci o to: https://nikonpc.com/
Dzięki, bardzo możliwe że to właśnie to. :grin: Już tłumaczę - jako długoletni użytkownik D300 ostatnio dosyć okazjonalnie i niespodziewanie stałem się posiadaczem również D700. Przeglądając archiwalne wątki kilkakrotnie natknąłem się na odnośniki do strony nikona z profilami do D700. Strona niestety obecnie nie działa więc nie wiem co tam było. Właśnie dlatego wydawało mi się, że dla D700 były wypuszczone podobne profile jak do D300. ;-)