PDA

Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Monika

jerezano
29-09-2009, 21:36
Z ostatniej, przedwczorajszej sesji. Proszę o opinię fachowców studyjnych :)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img25.imageshack.us/i/jsz20090927007324.jpg/)

swiatlo
29-09-2009, 23:11
Właściwie to nie mam za dużo do powiedzenia poza tym że zdjęcie dość dobre jak na mój gust. Ładna buzia i zdjęcie nie zespute nadmierną obróbką. Ponieważ jednak fotografia studyjna nie jest moją silną stroną to więcej nie mam do powiedzenia. A piszę tylko dlatego bo się zmartwiłem że zdjęcie bez komentarza juz spada na drugą stronę. Tak więc podbijam aby inni się wypowiedzieli.

mOSAd
30-09-2009, 05:11
Proszę o opinię fachowców studyjnych :)
Też chętnie poczytam. :)

Adu
30-09-2009, 09:41
Prosząc o wypowiedz fachowców od studia spowodowałeś to że wiekszośc boi sie odezwać, dlatego tak mało komentarzy ma ta fotka. Odrazu zaznaczam że nie uwazam sie za żadnego fachowca (dopiero zaczynam w studio) ale myślę że nie trzeba nim być aby wypowiedzieć sie na temat tego zdjęcia. Bardzo podoba mi sie kadr, modelka... jedynie co na tym zdjęciu mi nie zagrało i co odrazu rzuciło mi sie w oczy to kolor skóry...zdecydowanie świnka....
Ja bym poddała tę fotke lekkiej obróbce....myśle że wtedy nabierze mocy :)
Pozdrawiam

jerezano
30-09-2009, 09:42
A piszę tylko dlatego bo się zmartwiłem że zdjęcie bez komentarza juz spada na drugą stronę. Tak więc podbijam aby inni się wypowiedzieli.

Dzięki za dobre serce:mrgreen:

Też chętnie poczytam.

No właśnie, ja też! :-D

Boghol
30-09-2009, 12:16
To ja trzeci do poczytania ;). Zdjęcie mi się podoba, kadr przede wszystkim ciekawy i dynamiczny. Z mojej strony może wiecej kontastu na oczy? Tak mniej wiecej ciut ;)

elektronik_tk
30-09-2009, 12:41
sympatyczne:) również widzę tą świnkę niestety ;) a w pierwszej chwili pomyślałem czy to nie coś z monitorem moim.

cheyenne
30-09-2009, 12:50
jak dla mnie śliczniutkie, tylko szkoda że spojrzenie idzie w bok a nie na oglądającego

Gundrum
30-09-2009, 12:58
Dobre. A spojrzenia w bok mi nie szkoda.

missbizarre
30-09-2009, 13:24
ja zupełnie się nie znam na fotografii, ale zdecydowanie zdjąć czerwieni!! najlepiej wybiórczo, żeby usta zachowały swój smaczny kolorek :) no i może pokusiłabym się o usunięcie żyłek w oczach, bo zdjęcie jest warte :) podoba się :)

julievna
30-09-2009, 13:30
Moim zdaniem byłoby git rozjaśnić skórę i zrobić to w stylu glamour lat dwudziestych oraz usunąć żyłki w oczach.

jerezano
30-09-2009, 13:58
No, nareszcie się ruszyło :)
Dziękuję za odzew.
Co do "świnki" to też ją widzę, tylko, że oglądam to na lapku, a obrabiałem na swoim kompie do zdjęć - tam było ok. To chyba przypadłość różnej konfiguracji monitorów (kalibracji). Zawsze tak mam, jak zdobię zdjęcia na kompie i potem je oglądam w pracy...

Bonzo
30-09-2009, 16:21
zaświecone całkiem przyzwoicie jeżeli chodzi o samo ustawienie źródeł, ale ja chyba bym wolał bardziej kontrastowe światło :) trudno tez mi ocenić jakie ono faktycznie było po pliku już obrabianym :) w każdym razie ja bym widział tak to zdjęcie :)

jakby co jest u mnie na serwerze i zawsze moge usunąć jak autor będzie miał coś przeciwko :)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.bonzo.fotoellite.pl/fotkiforum/jerezano.jpg)

badabuzz
30-09-2009, 17:57
Fotoelite, twoja obróbka jest fantastyczna- niezłe zdjęcie zyskało spooooooro!

Czy mógłbyś, jesli to możliwe, opisac jakich dokonałeś zabiegów?

jerezano
30-09-2009, 19:09
Napisz, napisz - skoro już poprawiłeś to musisz się podzielić :)
Podoba mi się ta obróbka, jednakże moim zamysłem było, żeby światło tworzyło jakby takie delikatne rozmycie. Dwa softy po bokach i dwa światła na tło.

jerezano
30-09-2009, 19:32
Ale się zagalopowałem...softy były góra-dół z przodu ;)

Bonzo
30-09-2009, 22:36
badabuzz hmmm z opisem poszczególnych kroków to będzie problem bo nie zapamiętuje tylko robie z automatu :) ale standardowo używam poziomy,saturacja,mieszanie kanałow,kontrast i na końcu wyostrzam :)

jerezano co do tego zamglenia to nie bardzo wiem o co ci chodzi i dlatego pokaże ci przykład czy o takie zamglenie ci chodzi bo lubie jak rozmawiamy o czymś co oboje uznajemy za własnie taki efekt ;) i wtedy wiadomo jak pomóc w obróbce czy doradzić w kwestii technicznej odnośnie świateł w studio :)

na tym zdjęciu nie uzyskiwałem zamglenia softem a światłem jeżeli o takie coś ci chodziło to możemy podystutować a jak o coś innego to pokaż jakiś przykład :)
LINK (http://www.bonzo.fotoellite.pl/fotkiforum/akt/akt129.jpg)

jerezano
01-10-2009, 09:11
Może źle się wyraziłem mówiąc zamglenie. Wydaje mi się, że softy są tutaj mniej ważne, natomiast silne światło puszczone na tło i od niego odbite, wpada w części do obiektywu, powodując lekką poświatę, miękkość modela. O to mi chodziło. Z tym, że ja na razie się doświadczam ...:)

julievna
01-10-2009, 10:02
Fotoelite - miodzio. Czy mógłbyś poświęcić czas i chociaż skrótowo napisać w punktach jak się zabrać do takiej obróbki, na co zwracać uwagę? Myślę, że niejeden początkujący by padł Ci do stópek za to...

Bonzo
01-10-2009, 13:41
niech ktoś chętny podeśle mi surowe zdjęcie prosto z puszki które będzie użyte do tutoriala i będzie biegało po sieci ;) na jego podstawie przygotuje obróbke i zapisze akcje do PS'a wtedy każdy będzie mógł sobie wgrac taka akcje razem z tym zdjęciem i zobaczy krok po kroku jak było obrabiane :) z tym że nie wiem jak szybko to powstanie ale mam nadzieje że znajde chwile na pobawienie sie w to :)

mOSAd
01-10-2009, 15:16
Ja pokusiłem się o podobną rzecz w Lightroomie dla ciekawskich i żądnych wiedzy. Może nie jest to idealna obróbka, identyczna i piękna jak to zrobił fotoellite, ale powinna dać trochę do myślenia. Plik to *.DNG, importujemy do Lightrooma i... już. Widać na nim wszystkie zmiany w ustawieniu suwaków w stosunku do oryginalnej wersji. Klawisze "N" i "K" pokażą zmiany na warstwach.
Oto zmodyfikowany plik:
http://hostuje.net/file.php?id=9474f19ac2810ce394a01ed60ddbc332
A to JPEG, jeżeli ktoś chce zobaczyć czy warto ściągać:
http://img71.imageshack.us/img71/3036/jsz2009092700732422.jpg
Mam nadzieję, że to zadziała u innych. :) Pierwszy raz w ten sposób pokazuję zmiany, ale może się uda.

szloser
02-10-2009, 02:06
ostrość leci mimo F4 i ogniskowej 80. Czyli zoom. Jak na tą jakosc to pewnie 70-200. Niebieskie otoczki z tyłu wykasowane. Z prawej widać interwencje cięcia. Za mało światła z tej strony przez co idzie w rozjaśnianiu w tonacje która nijak ma sie do lewej strony

mOSAd
02-10-2009, 06:27
Tam działo się chyba jeszcze trochę więcej, bo korygowałem resztki włosów. ;) Ale ładnie wypatrzone, nie ma to jak fachman.

jerezano
02-10-2009, 08:01
ostrość leci mimo F4 i ogniskowej 80. Czyli zoom. Jak na tą jakosc to pewnie 70-200. Niebieskie otoczki z tyłu wykasowane. Z prawej widać interwencje cięcia. Za mało światła z tej strony przez co idzie w rozjaśnianiu w tonacje która nijak ma sie do lewej strony

Nie zrozumiałem za bardzo Twojego postu więc wyjaśniam tylko, że to 80-200 :)

Co do tych poprawek - to niestety przy tym kontrastowaniu i innych zabiegach, zatracają się rzeczywiste kolory makijażu, włosy z brązowych robią się prawie czarne itd.
Wolę to co zrobiłem osobiście, obojętnie czy się to komu podoba czy nie :):-D:mrgreen: Niemniej jestem pełen podziwu dla specjalistów od obróbki :)

Bonzo
02-10-2009, 13:32
noo kolega mOSAd przygotował materiał także już wiecie jak mniej więcej to wszystko wyglądało :)

julievna
02-10-2009, 14:04
Czy początkującej możecie wyjaśnić jak chłop krowie na rowie, jak odczytać te zmiany? Załadowałam do Lightrooma, widzę naniesione punkty i co dalej ;( A pęd do wiedzy jest :)

mOSAd
02-10-2009, 17:05
Czy początkującej możecie wyjaśnić jak chłop krowie na rowie, jak odczytać te zmiany? Załadowałam do Lightrooma, widzę naniesione punkty i co dalej ;( A pęd do wiedzy jest :)
Hmmm, dedukcja droga Pani Watson.... Jeżeli widzisz zmiany, jak suwaki były poprzesuwane, jakie obszary są maskowane, z jakimi parametrami, to możesz tę obróbkę powtórzyć od zera lub lekko zmodyfikować do własnych potrzeb. Wystarczy, że załadujesz sobie oryginalny JPEG i będziesz próbowała przesuwać suwaki do tych wartości, które ja ustawiłem w DNG. Będziesz widziała jakie modyfikacje mają jaki wydźwięk na zdjęciu.
W LR zmiany można wykonywać w dowolnej kolejności, więc wydaje się, że nie potrzeba dokładnej historii akcji jak PSie.
Jak coś więcej potrzeba to Prywatnymi Wiadomościami proponuję by tu nie śmiecić.

julievna
02-10-2009, 18:36
Ok, dzięki, zrozumiane, przyjęte.

mOSAd
04-10-2009, 14:53
noo kolega mOSAd przygotował materiał także już wiecie jak mniej więcej to wszystko wyglądało :)

Ja to dla Lightroomowców zrobiłem tylko. PS to dla mnie magia. :) Swoją drogą na optyczne.pl (http://www.optyczne.pl/4.1-poradnik-Faces._Retusz_zdjęć_portretowych.html) pojawił się dobry poradnik dotyczący obróbki, właśnie w PSie (chyba raczej dla początkujących)!