Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Ogień na horyzoncie...
Witam,
Jadąc w niedzielę w rodzinne strony zatrzymałem się nad niewielkim stawem. Widok zapierał dech w piersiach. Spróbowałem go uwiecznić i się nim z Wami podzielić.
Wybaczcie rozmiar, jeśli komuś rozwala monitor, podmienię na mniejszy.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img401.imageshack.us/img401/9843/dsc4483thumb.jpg)
fotokornik
29-09-2009, 20:43
nawet na moim lapku jest smoła w środkowej części kadru, co zdecydowanie nie działa na korzyść zdjęcia. Cykane z reki czy ze statywu? Jeśli ze statywu to dziwi mnie czemu nie zastosowałeś dłuższego czasu.
...śpiący krokodyl :-)) .. ładne niebo...kolory podobają się..
pozdro
Witam,
Jadąc w niedzielę w rodzinne strony zatrzymałem się nad niewielkim stawem. Widok zapierał dech w piersiach. Spróbowałem go uwiecznić i się nim z Wami podzielić.
Wybaczcie rozmiar, jeśli komuś rozwala monitor, podmienię na mniejszy.
...... taki rozmiar to teraz norma, ............ te czarne plamy nie podobają mi się. Obrobiłbym to zdjęcie jeszcze raz.
Dzięki za odwiedziny i komentarze.
Robione ze statywu. Robiłem kilka ekspozycji ale za każdym razem drzewa wychodziły raczej jako plama, tyle że nie czarna a szara. W sumie to już ciemno było dość.
Szczerze mówiąc próbowałem coś tam rozjaśniać lokalnie ale lipa. Mam kadr robiony z bracketingiem, może by spróbować zrobić HDRa...
andrzejp
30-09-2009, 08:47
Bez przesady z tymi czerniami,
maroo chciał pokazać wspaniałe kolory nieba i jego odbicia w wodzie
i to się udało. Kolorystycznie i kadrowo jest super.
Dzięki za wrażenia.
Fajne konturowe zdjęcie wyszło, tam nie ma co szukać drzewek i szczegółów
bo to nie pejzaż w pełni. Z prawej to faktycznie śpiący krokodyl:-D
Po co Ci HDR i robić coś na siłę?
Maroo ja bym tu nic nie zmieniał, jest O.K.
wojtek6308
30-09-2009, 09:06
Kolory nieba bardzo ładne :) ładne konturowe zdjęcie.
Fajnie wypatrzona chwila na niebie, jego kolory, myślę, że to one budują to zdjęcie. I dlatego jest konturowe. Podobnie jak andrzejp, nic bym nie zmieniał.
Może bym lekuchno rozjaśnił po całości, ale tak aby zachować drzewa jako sylwetę.
Podoba mi się to zdjęcie.
Kaśka M.
30-09-2009, 14:51
Kolorki bardzo ladne, jedynie rozjascinlabym calosc troche. I co jeszcze rzuca mi sie w oczy to to ze leci w prawo, moze to tylko takie wrazenie..
Zdjęcie jest niedoświetlone i to jest główny jego mankament... Innym zaś, brak elementu na pierwszym planie... Kładka, łódka, cokolwiek, co zatrzymałoby na dłuższą chwilę... :???:
T_P_
W takich warunkach świetlnych szukanie czegoś w cieniach zawsze odbędzie się kosztem koloru, a ten przecież ''robi'' tą fotografię. Pozdrawiam.
W takich warunkach świetlnych szukanie czegoś w cieniach zawsze odbędzie się kosztem koloru, a ten przecież ''robi'' tą fotografię. Pozdrawiam.
Ładny kolor, to nazbyt mało na ciekawą pracę... :???: Wystarczyłoby poprawnie naświetlić i poszukać nad brzegiem elementów o których wspomniałem... Tylko proszę nie pisać, że nie było żadnego, bo nie uwierzę... :)
T_P_
GUINNESSts
30-09-2009, 20:16
Pora zbyt pozna mysle. Probuj moze cos wyciagniesz. Ale watpie. Mozliwe, ze juz sie nic nie zarejestrowalo w cieniach. Z nefa zauwazylem, ze balansem bieli czasem mozna wiecej wyciagnac z tego mroku niz jakimkolwiek innym sposobem:)
kolory nieba super , a ze kontury to takie zdjecia tez sie podobaja nie zawsze trzeba wszystko wyciagac z cienia :mrgreen:
...śpiący krokodyl :-))
Dzięki, to jest poprawny tytuł dla tego zdjęcia :)
I co jeszcze rzuca mi sie w oczy to to ze leci w prawo, moze to tylko takie wrazenie..
Faktycznie, jak się przyjrzałem... leci w prawo. Wcześniej tego nie zauważyłem.Ale ze względu na perspektywę myślę, że to aż tak nie przeszkadza.
Ładny kolor, to nazbyt mało na ciekawą pracę... :???: Wystarczyłoby poprawnie naświetlić i poszukać nad brzegiem elementów o których wspomniałem... Tylko proszę nie pisać, że nie było żadnego, bo nie uwierzę... :)
Ten brzeg z którego zrobione jest zdjęcie znam, bo przejeżdżałem tamtędy z 1000 razy i naprawdę poza krzaczorami (które de facto zadecydowały o takim podziale kadru, miało być więcej wody) nie ma tam nic ciekawego. Owszem, może gdyby umoczyć łydki, wleźć w krzaki... Ale jak bym się rodzinie pokazał :mrgreen:
Pora zbyt pozna mysle. Probuj moze cos wyciagniesz. Ale watpie. Mozliwe, ze juz sie nic nie zarejestrowalo w cieniach. Z nefa zauwazylem, ze balansem bieli czasem mozna wiecej wyciagnac z tego mroku niz jakimkolwiek innym sposobem:)
No właśnie, gdyby dało się nałożyć maskę na drzewa i wołać je osobno a resztę osobno... :-] Sprawdziłem resztę plików, nawet z tych gdzie niebo jest prawie przepalone nie da się nic wyciągnąć. Drzewa pozostają konturem.
W wolnej chwili pokręcę jeszcze (na szybko rozjaśniłem lekko ale jakoś ciemniejsze bardziej mi podchodzi - lepiej oddaje nastrój tamtej chwili...)
Póki co nie ruszam tego. Krokodyl pozostanie w cieniu :)
Dziękuję wszystkim za rady i komentarze. :wink: I cieszę się że się podoba, chyba udało mi się oddać klimat...