PDA

Zobacz pełną wersję : Presiadka z SONY na NIKON

pawulon
29-09-2009, 18:46
Witam, myślę o przesiadce z systemu SONY na Nikon D700 z racji, że SONY nie wypuszcza zadowalającej mnie pełnej klatki. Mam kupę super szklarni, która mnie do tej pory trzyma przy tym systemie (28/2, 35/2, 50/1.4, 85/1.4 ZA). Chciałbym się zapytać w jakich cenach (na jEbaju i Polsce) można kupić używane odpowiedniki do Nikona w wersjach najnowszych:

35/2 - czy warto?
50/1.4
85/1.4
135/2

do tego:
Grip do D700
lampa SB-800 chyba że coś tańszego polecacie

Jako podstawowy zoom 2.8 to co według Was ma najlepszy stosunek jakość/cena?

Jakie są ogólnoświatowe stronki poświęcone systemowi Nikona. Interesują mnie głównie informacje o obiektywach (coś w stylu dyxum.com dla systemu SONY oraz forum gdzie ludzie oferują sprzęty do sprzedania)

Pozdrawiam

mkukla
29-09-2009, 23:01
http://nikonrumors.com/

ryszkut
30-09-2009, 00:17
to żeś mu przygadał. bezsensowne nabiajanie postów.

postaram Ci pomóc: (są to moje subiektywne odczucia, bez zbędnego gadania)

-grip d700 kupuj firmy alpha, są bardzo dobre, a nie płacisz za drożyznę nikona.
- sb800/sb900 tylko te lampy dla mnie się liczą. różnica w sumie niewielka, choć energonomia 900 jest lepsza, więcej śmiecia dostajesz i nie zastanawiasz się pół życia "czemu nie kupiłem modelu najlepszego" :P różnica w cenie kilka stówek
- zoom standart to sigma24-70 i nikkor 24-70. sigma trochę winietuje i nie ma tak super fajnego AF, ale dużo tańsza. jak masz kasę bierz nikkora, nie masz to sigmę
- 35/2 jest pod FX, 35/1.8 pod DX - pozostałe różnice kosmetyczne. nikon cały czas ma wypuścić te 35/1.4 ale coś się nie może zebrać :P
- 50/1.4 jest pod FX, jest jeszcze sigma 50/1.4 z HSM. jeśli portret to nikkor, reportaż i inne szybkie czynności - sigma
- 85/1.4 ponoć super extra szkło, ale jest jeszcze samyang 85/1.4, tani, super dobry, ale brak mu AF
-135 nie mam zielonego pojęcia

co do serwisu to chyba najlepiej skapiec.pl + to forum + optyczne.pl i chyba da radę

powodzenia :) (dokonałeś słusznego wyboru :P hehe)

pawulon
30-09-2009, 13:50
to żeś mu przygadał. bezsensowne nabiajanie postów.

-grip d700 kupuj firmy alpha, są bardzo dobre, a nie płacisz za drożyznę nikona.
- sb800/sb900 tylko te lampy dla mnie się liczą. różnica w sumie niewielka, choć energonomia 900 jest lepsza, więcej śmiecia dostajesz i nie zastanawiasz się pół życia "czemu nie kupiłem modelu najlepszego" :P różnica w cenie kilka stówek
- zoom standart to sigma24-70 i nikkor 24-70. sigma trochę winietuje i nie ma tak super fajnego AF, ale dużo tańsza. jak masz kasę bierz nikkora, nie masz to sigmę
- 35/2 jest pod FX, 35/1.8 pod DX - pozostałe różnice kosmetyczne. nikon cały czas ma wypuścić te 35/1.4 ale coś się nie może zebrać :P
- 50/1.4 jest pod FX, jest jeszcze sigma 50/1.4 z HSM. jeśli portret to nikkor, reportaż i inne szybkie czynności - sigma
- 85/1.4 ponoć super extra szkło, ale jest jeszcze samyang 85/1.4, tani, super dobry, ale brak mu AF

co do serwisu to chyba najlepiej skapiec.pl + to forum + optyczne.pl i chyba da radę

powodzenia :) (dokonałeś słusznego wyboru :P hehe)

Samyang mnie nie interesuje. Ręczne ostrzenie przy tak małej głębi ostrości przy reportażu jest nie do przyjęcia.

35 Musi byc pod FX. Chyba nie zależy mi na f/1.4 no i pewnie cena będzie kosmiczna.

Czyli uważasz, że Sigma 50/1.4 jest szybsza? Wydaje mi się, że @ f/2 będzie trochę mniej ostra od Nikkora i droższa (moja sonówka na f/2 jest żytela)

Chyba na nikkora 24-70 jednak nie będzie mnie stać chociaż owszem jest super. Chyba że w ciągu pół roku ceny stopnieją o 1/5.

Jak jest z cenami uzywanych obiektywów o których pisałem?

Slon
30-09-2009, 14:15
jako zoom proponuje tamrona 28-75/2.8 (lepiej poszukac uzywanej wersji bez silnika, jest szybsza). Szklo bardzo fajne i swietnei sprawuje sie z d700

50 jakiej nie wybierzesz, bedzie co najmniej dobrze. Mam nikkora G i jestem zadowolony :)

35 ze swiatle 2 jest naprawde fajnym szkielkiem. Ostatnio zaczalem jej wiecej uzywac i zlego slowa nie powiem. Malutka, ostra, ladne kolory, kontrast, szybki i celny AF. Szklo niemalze obowiazkowe :)

85/1.4 chwile uzywalem i zachorowalem. Zbieram kase i kiedys pewnie kupie :) Swietny jest po prostu

135/2 - przyjemne szklo. Troche pouzywalem i jak dla mnie troche za dlugo na FX. Dosc specyficzne szklo, ale dajace swietny obrazek. Tu poczytasz wiecej: http://www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=103858

pawulon
30-09-2009, 14:49
jako zoom proponuje tamrona 28-75/2.8 (lepiej poszukac uzywanej wersji bez silnika, jest szybsza). Szklo bardzo fajne i swietnei sprawuje sie z d700

W systemie SONY też 28-70 jest chwalony. Na dodatek sony wypuściło teraz ren obiektyw z silnikiem SAM.