PDA

Zobacz pełną wersję : Świeżak, wybór zooma do reportażu

speed_maniac
29-09-2009, 14:40
Witam!

Od tygodnia siedzę w bagnecie F, więc nie bijcie jeśli już było. Mam lekkie parcie czasowe i dylemat z wyborem: Nikkor albo coś z kundli... Potrzebuję - na przetrzymanie - zooma do reportażu:
- Nikkor 18-70@3,5-4,5
- Sigma [email protected] Macro
- Tamron [email protected]
- Tokina [email protected]

Moimi kryteriami są jakość obrazowu, celność AF oraz trwałość konstrukcji. W rozsądnym zakresie cena ma znaczenie drugorzędne, bo chodzi o to żeby focić a nie testować słoik na BB/BF. Konstrukcje typu 17-55 czy 24-70 odpadają z przyczyn cenowych.

Nikkor niby najbezpieczniejszy ale wszędzie piszą jakie to luzy łapie i potem zamula z ostrzeniem... Może podzielicie się wrażeniami z użytkowania powyższych słoików?

Sowulus12
29-09-2009, 14:47
Nikkor 18-70 jest ok ale światło ;(

Z tego co napisałeś brałbym tamrona 17-50 bez wahania tylko sprawdź AF zanim weźmiesz.

Chyba że nastawiasz się na pracę z lampą i światło cię nie boli to wtedy Nikkor 18-70 - zdecydowanie szybszy AF

I poszukaj na forum bo takich tematów było mnogo.

WALOD
29-09-2009, 14:47
... Potrzebuję - na przetrzymanie - zooma do reportażu:

Jeśli obiektyw będzie jedynym, to proszę wziąć pod uwagę Nikkora 18-105 VR. Moim zdaniem, bardzo przyzwoity obiektyw za równie przyzwoite pieniądze. I nawet posiadając w przyszłości inne, doskonalsze szkła, przyda się jako uniwersalny, spacerowy.
Pozdrawiam.

Sowulus12
29-09-2009, 14:49
Jeśli obiektyw będzie jedynym, to proszę wziąć pod uwagę Nikkora 18-105 VR. Moim zdaniem, bardzo przyzwoity obiektyw za równie przyzwoite pieniądze. I nawet posiadając w przyszłości inne, doskonalsze szkła, przyda się jako uniwersalny, spacerowy.
Pozdrawiam.

O to zdecydowanie też dobry pomysł - zobacz test na optyczne.pl bardzo ładnie wyszedł dla tego szkiełka.

Articool
29-09-2009, 14:50
Nikkor byłby super jakby miał światło 2,8, ale go nie ma no i w tej cenie nie ma co oczekiwać żeby było. Mam to szkło, używam i jestem zadowolony, ale jakbym teraz miał coś kupić na wymianę to tylko ze światłem 2,8, więc jeśli masz fundusze na to, to bierz bez wahania. Z w/w ja bym wybrał Tamrona, ewentualnie można by się zastanowić nad Sigmą, natomiast pozostałe dwa na pewno bym odrzucił.

WALOD
29-09-2009, 15:00
Być może się mylę, lecz przypuszczam, że jeśli autor wątku "startuje" w reportaż z pierwszym obiektywem nikona, to bardziej przydatną będzie dłuższa ogniskowa i VR niż jedna działka przysłony.

speed_maniac
29-09-2009, 15:10
Dzięki za opinie. Wychodzi na to że trzeba obadać tą Sigmę... Typowo ciemnych wynalazków (3,5-5,6) nawet nie rozpatruję.

WALOD:

Robię reportaże od kilku latek ale sprzętem z innego systemu, który właśnie poszedł do ludzi. Manual to podstawa, na powietrzu A i tyle w temacie. Docelowo myślę o D700, ale póki co pobiegam z cropem.

Stałkę też mam, dokupię jeszcze jedną ale to dodatek - póki co nie mam odwagi iść na ślub bez zooma.

WALOD
29-09-2009, 15:21
WALOD:

Robię reportaże od kilku latek ale sprzętem z innego systemu, który właśnie poszedł do kogoś innego. Manual to podstawa, na powietrzu A i tyle w temacie. Docelowo myślę o D700, ale póki co pobiegam z cropem.

Stałkę też mam, dokupię jeszcze jedną ale to dodatek - póki co nie mam odwagi iść na ślub bez zooma.

Moja wypowiedź w żadnym zdaniu nie dotyczyła Kolegi doświadczenia czy umiejętności. Uwagę Twoją chciałem zwrócić na - moim zdaniem- dobry i tani obiektyw zmiennoogniskowy. Jeśli podobny dylemat będzie po przesiadce na D700, to zdecydowanie mogę polecić N 24-120 VR. Też przyzwoity i w dostępnej cenie.
Pozdrawiam i najlepszych, trafnych wyborów życzę.

speed_maniac
29-09-2009, 15:30
WALOD:

Spoko. Może jednak zaatakuję na dwa body i dwie stałki - jak szaleć to szaleć. Mam 35 1.8 AF-S, dokupię jeszcze 50 1.4 AF-S i nawet lampą nie trzeba będzie zbytnio dopalać. Jakaś korekta na minus, tyle co dla rozświetlenia cieni... Dla szerokiego kadru podepnę na chwilę zooma a całość stałkami. Może to będzie lepsze?

Kwestia tylko czy środkowy punkt AF w D90 nie da ciała w ciemności - dziura 1.8 czy jaśniejsza to nie żarty...

J51
29-09-2009, 16:55
Ja na twoim miejscu celowałbym w Nikkora 17-55, jeśli chcesz robić śluby to tym bardziej bo na zamiennikach możesz się przejechać,miałem Tamrona 17-50,byłem niezadowolony, sprzedałem,kupiłem Nikkorka 17-55 teraz mam foty ostre z lampą,lub bez.
Bierz Nikkora, nie będziesz żałował.

speed_maniac
29-09-2009, 21:34
J51:

Niezła sugestia, ale nie dam 5 klocków za podstawowy zoom pod cropa, dodatkowo w tym modelu też trzebaby przebierać w sztukach... Za taką kasę wolałbym bardziej przyszłościowy 24-70. Chyba naprawdę pojadę na stałkach.

Pomyślę czy brać 85 1.8 (śrubokręt) czy 50 1.4 AF-S. Przydałyby się pewnie oba, ale to byłaby już rozpusta...

tomek s
30-09-2009, 09:21
85-tka jest fajna, ładne kolorki, plastyka, do portretu bardzo dobre szkło, 50mm na DX jak dla mnie średnio pasowała. Jak nie jesteś pewien, to weź 50-tke 1,8 bo kosztuje grosze, a w razie czego łatwo można odsprzedać bez większej straty ;)
pzdr

J51
30-09-2009, 12:03
Przebierać raczej nie,to są pewne szkiełka,no chyba że mechanika jest do niczego, 24-70 będzie tobie za wąski,ale rób jak uważasz.