PDA

Zobacz pełną wersję : Jakość wykonania aparatów Nikon czyli co zmnieniłbym w D700

JIMIX
29-09-2009, 12:31
Zastawnawia mnie, dlaczego taka zacna firma jak Nikon, bierze tyle kasy za każde swoje lustro, a nie potrafi do dziś uporać się z... no właśnie - z czym? - z odklejającymi się gumami na produkowanych przez siebie korpusach, i to oczywiście tych, możnaby rzec, topowych. Posiadam 2 lustra: D3 i D700. Nie będę wnikał w różnice jakości wykonania tychże, bo są aż nadto widoczne. Mówienie, że D700 to mniejszy D3, to nieporozumienie. To TAŃSZY D3. Z góry uprzedzam, że nie trafiają tu do mnie argumenty w stylu "bo przecież D700 to o półkę niżej, bo to inna kategoria". Nie. D700 to kupa kasy wywalona na niedoróbki. Ogólnie aparat jest bardzo przyzwoity pod wzgledem ergonomii (ale to ostatnimi czasy w Nikonie na szczęście norma), funkcji i możliwości. Z podpiętym MB-D10 różnice w osiągach z D3 są prawie nieistotne (z gripem chociażby mamy nawet o jedną baterię więcej niż w D3, a to zawsze coś). Mamy wbudowaną lampę, która mimo iż nie wpływa pozytywnie ani na wytrzymałość ani na szczelność korpusu, steruje lampami zewnętrznymi. Mamy wprawdzie jeden slot na karty, ale przy dzisiejszych pojemnych kartach, nie powinno to stanowić wady.

Mija właśnie rok z miesięcznym haczykiem od zakupu D700. I jest dokłądnie tak jak w przypadku mojego niegdysiejszego D200 - odklejają się gumy na gripie - tak z przodu, jak i z tyłu, pod kciukiem. Dodatkowo odklejać zaczyna się też guma po lewej stronie (!!!), co uważam za specyficzne zjawisko, gdyż odkleja się ona zazwyczaj w miejscach silnie "spracowanych", czyli tam gdzie dłoń ma największa i najdłuższą suma summarum styczność z body (grip, kciuk). To samo działo się dokłądnie w D200. Zaznaczam, że ja fotografuję intensywnie, nie od wielkiego dzwonu, nie w weekendy lub tylko na urlopie. W związku z tym aparat trzymam w łapie często. Myślę, że jak się wykłada kupę szmalu na podobno profesjonalne body (i narzędzie było nie było), to można się spodziwać godziwej jakości wykonania. Po wpadce z D200, podobno miało się coś zmienić - tak czytałem onegdaj w internecie. A to, że niby Nikon miał zastosować inne gumy, a to inny klej. Może i zastosował, ale jak widać niewiele to dało. Jak się odklejało (ku rozbawieniu braci fotograficznej w szczególności spod flagi "C"), tak się odkleja nadal. W D3 się nie odkleja (jeszcze...?). W D3 guma jest inna, bardziej śliska, gładka, nie "łapie" tak i nie "klei" się tak do skóry jak w D300 i D700, które mają ten sam rodzaj gumy. Często w testach, przy okazji wychwalania Nikona za ergonomię, redaktorzy, czy recenzenci różnej maści piszą, że "aparat wporst "klei się" do dłoni" - ja bym wolał by guma była szorstka na tyle by aparat z dłoni łatwo nie wypadł, ale żeby nie klaiła się do dłoni i nie odklejała od korpusu! No właśnie... Rok gwarancji minął, więc co pozstało mi zrobić - jechać na Postępu, pozbyć się aparatu na 2 tygodnie lub więcej i jeszcze być obciążonym jak zwylke kosmiczną kwota za usługę? Nie. Zakupiłem super glue i sobie sam zaradziłem. Powiecie: no więc po co zrzędzić, skoro masz już święty spokój? Świętego spokoju nie mam, bo gumy będą się odklejać nadal. Co więcej, mam ten sam niesmak, jak niegdyś z D200. Z D200, to nawet p. Przemysław Imieliński, b. redaktor naczelny nie istniejęcego już FVD (nie DFV) zauważył podczas testowania go w Afryce, że gumy na korpusie zaczeły się doklejać i pęcznieć. Te "pęczneinie" to następny problem - jak już guma na korpusie się odklei, to raczej trudno jest ją "ułożyć" potem tak jak było oryginalnie, bo ona zwiększa delikatnie swą objętość i to na tyle skutecznie, że często nie możne jej poprawnie przykleić.

Niedawno, prezez NKP, żalił się (i słusznie z resztą) na brak stosownego szkła do fotografii (w szczególności lotniczej) w ofercie Nikona. Napisał (też słusznie) wyczerpujący temat list w tej sprawie do odpowiedznich ludzi Nikona. Moim zdaniem, taki sam list należałoby "popełnić" do Nippon Kogaku, w sprawie definitywnego uporania się z jakością okłądzin gumowych korpusów serii Dxxx, bo rzutuje to na produkt jako całość, markę Nikon jako taką i na zadowolenie klientów, często lojalnych wobec niej od wielu lat, którzy nie po to bulą taką forsę, by za rok lecieć do kiosku po super glue, lub do serwisu by zostawić tam jeszcze więcej kasy. Skoro Nikon nie może uporać się z tym żenującym problemem, to może niech dołącza dodoatkowe zestawy okładzin gumowych do samodzielnej wymiany, albo sponsoruje nam zakup super kleju.

Żarty zartami, ale co bym zmienił w D700 by, w moim mniemaniu, był na prawdę wart wydanych na siebie pieniędzy? Otóż zmieniłbym parę "drobiazgów":

- usunąłbym przycisk INFO lub przemieściłbym go 3cm w prawo (lub umieściłbym go 1,5cm za przyciskiem podnoszącym lampę, albo lepiej - umozliwiłbym włączanie ekranu INFO przesunieciem pierścienia ON/OFF w lewo od OFF),a ne jego miejsce wrzuciłbym z powrotem dźwignię otwierania klapki CF, wzorem tej z D200/D300. Takie rozwiązanie uniemożliwiłoby przypadkowe otwieranie klapki z kartą, poza tym uprościłoby ukłąd uszczelek slotu CF.
- kalpkę slotu CF chciałbym mieć z metalu. Uważam bowiem, że klapka slotu CF w D700 (i teraz zapewne także w D300s) jest najbardziej DZIADOWSKIM elementem tego aparatu.
- uszczelki chciałbym mieć z prawdziwej gumy, jak w D3 (proszę zobaczyć z czego zrobione są uszczelnienia wokół pokrywu baterii czy slotu kart pamięci w obu aparatach, jak nie wierzycie).
- gumowe zatyczki gniazd PC i 10-pinowego chciałbym widzieć takie jak w D3/D300/D300s - w D700 bardzo łatwo je zdjąć lekko trącając kantem dłoni...
- lepiej dopasowne pokrycie gumowe gniazd HDMI/USB/TV
- podświetlenie górnego LCD tak jak w D3/D3X
- oddzielny przycisk BKT (zamiast konieczności progrmowania sobie np. przycisku AE-L/AF-L.
- możłiwość zmiany przysłony z wciśniętym przyciskiem podglądu głębi ostrości, podobnie jak w D3/D3X
- okładziny gumowe przynajmniej takie jak w D3!!!

Następca D700 oczywiście nie będzie tego miał. Zamiast tego będzie bardzo "potrzebna" funkcja nagrywania kilku minut HDV, mikorofon i może slot na SD...

Dajcie znać, czy macie/mieliście podobne porblemy (nie tylko z D700), jak sobie z nimi radziliście i jakie są wasze odczucia na ten temat.

Pozdrawiam,

Przemo

wilk325
29-09-2009, 12:43
Pod tym się podpisuję, jeszcze chciałbym tak działający ( śledzący ) pomiar AF jak w D3;)

Nikuś
29-09-2009, 13:15
JIMIX, zgadzam się w sprawie gum D700, że ich tak szybkie odklejanie jest porażką w puszce tej klasy. Podobie klapka slotu CF.Dodam od siebie jeszcze umieszczenie przysciku otwierania lampy wbudowanej.
Jeśli chodzi o zyczenia, to chciałbym mieć w D700 zamienione miejscami przyciski ISO i MENU albo mozliwość przyporządkowania do funkcyjnych. Zmiana iso z tak(w Dxxx) umieszczonym przyciskiem jest niekomfortowa i nie moge się do tego przyzwyczaić ( porzednie body D70 gdzie rozmieszczenie przycisków b.dobre - też był BKT)

Pomysł INFO uwazam akurat za trafiony, przez co odpada sprawa innego uruchamiania oświetlenia górnego LCD

.

hackermuz
29-09-2009, 13:55
Co do BKT to przyznam, że ostatnio jak chciałem w D300 go włączyć to zgłupiałem, żeby nie skłamać przez jakieś 15 minut dochodziłem jak cholerstwo włączyć, mało tego po ustawieniu samego przycisku funkcyjnego który miał go uruchamiać nic się nie zmieniło, kolejne 15 minut dochodziłem, że trzeba ustawić przycisk + kółko nie wiem czy D700 ma tak samo, ale irytuje mnie, że kumpel w D90 po prostu ma przycisk a ja muszę kombinować... (wiem wiem było przeczytać instrukcję ;) )

sejmajnejm
29-09-2009, 14:10
chcialbym 100% w wizjerze, chociaz nie wiem jak bardzo wplyneloby to na jego rozmiar ...

Slon
29-09-2009, 14:30
ostatnio zaczalem stosowac to o czym pisze siedemczwartych i jest sporo wygodniej. Polecam :)

mnie najbardziej denerwuje klapka i przycisk INFO. Wyrzucic go w cholere i klapke zrobic jak w d300
gumy po roku czasu i 25 tys. klatek ciagle na miejscu, nic sie nie odkleja, no moze ta pod kciukiem troszke powiekszyla swoje rozmiary

poza tym, to bardzo fajny sprzecik i jak pojawi sie nastepca, to bede polowal na druga 7-setke do kompletu :)

markB
29-09-2009, 15:31
Może powinni wrócić do tych okładzin, które były w F4 i F801? Mam jeszcze jeden egzemplarz tego ostatniego i nic tam się nie odkleja po 20 latach "życia".
BTW, w D3 klapka na CFy też z plastiku, ale, fakt, lepiej zabezpieczona przed przypadkowym otwarciem.

woytec60
29-09-2009, 16:04
Co do BKT to przyznam, że ostatnio jak chciałem w D300 go włączyć to zgłupiałem, żeby nie skłamać przez jakieś 15 minut dochodziłem jak cholerstwo włączyć, mało tego po ustawieniu samego przycisku funkcyjnego który miał go uruchamiać nic się nie zmieniło, kolejne 15 minut dochodziłem, że trzeba ustawić przycisk + kółko nie wiem czy D700 ma tak samo, ale irytuje mnie, że kumpel w D90 po prostu ma przycisk a ja muszę kombinować... (wiem wiem było przeczytać instrukcję ;) )
Hej, po zakupie miałem identyczne kilkanaście minut "przebojów" z tą funkcja i takze po przejściu z D90 ;)
Szukałem dedykowanego przycisku na body, potem w instrukcji i jakoś nie mogłem uwierzyć, że nie ma i już!.
Ustawiłem na drugi funkcyjny, kręcenie kółkami jakoś daje radę. Radzę jeszcze ustawić funkcję f10 tak, żeby pierwsze wciśnięcie włączało możliwość ustawiania opcji a drugie ją wyłączało.
Nie lubię trzymać i kręcić.
Wypróbuję jeszcze ten myk od siedemczwartych ale mimo to, bardzo mnie wkurzył brak oddzielnego przycisku do bracketingu.
Klapka od pokrywy baterii też mi się nie podoba, miałem wcześniej S5 Pro i tam było idealnie. Podobno w D300s trzeba przyłożyc więcej siły do otwarcia jej ale i tak lepiej było z dźwigienką.
Gumy...na razie OK. Używam aparatu "od święta" więc pewnie prędko nie odczuję tej przypadłosci na sobie. Niemniej pamiętam skądinąd świetnego na swoje czasy Olympusa E-1 który miał podobnie z gumami jak Nikony ;)

Nikuś
29-09-2009, 16:30
7/4, to jednak nie to samo, co przycisk(w wygodnym miejscu i choćby.. zamiast "pryszcza" podniesienia lampy) i kółkiem na potrzebną wartość ISO. W przedstawionym sposobie nastepuje strata jednego przycisku funkcyjnego, czy proponowanego AE-L, którego często używam i niebezpieczeństwo "pojawienia się" nowego "pierwszego elementu w MOIM MENU"

Jeszcze jedno życzenie ;) Żeby wybierak pomiaru światła był w takim kształcie jak choćby wybierak trybu wyboru pola AF albo zamiast blokady wybieraka pola ostrości... chodzi o to aby kciukiem mozna było przełączać pomiary światła, a tak to dwoma palcami albo paznokciem ;)
M.in dlatego przyporządkowuje do Fn pomiar punktowy

.

JK
29-09-2009, 16:56
Czyli chcecie czegoś troszkę lepszego od D3, w cenie D700. :-? Coś mi się wydaje, że to się jednak nie uda. :wink:

sheva
29-09-2009, 17:00
JK co się nie uda :) kto wie co przyniesie d800! Zresztą takie opinie ponoć są ważne dla nikona bo wiedzą czego ludzie oczekują a nóż ktoś trafi na ten watek :)

Nikuś
29-09-2009, 17:11
Oni jeszcze nie wiedzą, że dostosowanie nowych puszek do życzeń z tego wątku przyniesie im wielki zysk..
Kwestię odklejajacych się gum zostawia bez zmian - może ma to być "znak firmowy" naszego ulubionego, miłościwie pasnującego nam producenta foto :twisted:

.

robin102
29-09-2009, 18:11
Oni jeszcze nie wiedzą, że dostosowanie nowych puszek do życzeń z tego wątku przyniesie im wielki zysk.. .
Ich nie interesuje wielki zysk, ich interesuje BARDZO WIELKI ZYSK !
Niestety czasy się zmieniają , wszystko powszednieje, co chwila trzeba rzucać na rynek nowości bo naród głodny nowinek to i po co produkować wysoką jakość ? jak ją produkować w warunkach ciągłej presji czasu i konkurencji ?
Przecież to się najzwyczajniej nie opłaca. Dzisiejsza młodzież z tym wzrasta, ale trochę starszym trudno to zaakceptować, ale odwrotu nie ma niestety. Plastikowe obiektywy, z plastikowymi soczewkami ;) plastikowe samochody, plastikowe kobiety ....
echhhhhhh żyzń

Photoartbox
29-09-2009, 18:42
A ja bym wolal, zeby nic nie zmieniali w D700, bo jeszcze by cos sknocili ;)

prz3mo
29-09-2009, 18:57
Niech firmy fotograficzne wypuszczają nowe korpusy co tydzień, na pewno będzie lepiej z jakością :neutral:
Aczkolwiek mi po roku użytkowania D700 nie odkleja się żadna z gum.

petrus33
29-09-2009, 20:03
A w moim D200 z przebiegiem ponad 120.000 nie odkleiło się absolutnie nic.
Może trafiłem na lepsze gumy, albo na lepszy klej.
Patrzę na tą swoją puszkę z pewnym niedowierzaniem :mrgreen:

tomasonline
30-09-2009, 04:33
Pełne pokrycie kadru w wizjerze, C potrafił w 5D i 5DMKII. Faktycznie w wypadku klapki slotu CF uszczelnienie jest mocno magiczne, zresztą co po uszczelnieniu reszty puszki jak przy wbudowanej lampie jest go brak.
Poza tym na co wciśnięty jest tuż obok wizjera [format] i podgląd - jak dla mnie w złym miejscu.

mOSAd
30-09-2009, 07:24
Z ergonomicznych spraw zmieniłbym:
- Dźwigienkę C/S/M tak by się sama nie przestawiała przy różnych operacjach; nie wiem jakie rozwiązanie jest idealne, ale obecne nie jest
- Zaślepkę gumową do złączy kart HDMI, USB - by była lepiej dopasowana, może być kosztem wygody otwierania, ja z niej nie korzystam wcale
- Dorzuciłbym możliwość oprogramowania przycisku INFO, tak by za pierwszym wciśnięciem umożliwił modyfikację skrótów (przy okazji robiąc czytelniejszym oddzielenie funkcji z pokrętłem)
- Lekko ukrył przycisk do zmiany obiektywów, zbyt często wciskam go przypadkowo
- Poprawił joystick, by nie miał tak dużego skoku, nie klikał głośno, nie chodził ciężko
- Przycisk od korekty lampy jest tragicznie usytuowany, zamieniłbym go z przyciskiem otwierającym ją, a ten przeniósł na prawą stronę wizjera
- Przycisk podglądu głębi ostrości jest zbyt blisko gripa, powinien być wyżej, niżej, lub dalej
- Aktualny przycisk QUAL ukryłbym gdzieś (na przykład zamiast korekty lampy), zamiast niego dodałbym BKT oraz zamieniłbym miejscami ISO i WB
- Generalnie zamieniłbym miejscami przednie pokrętło sterowania z kółkiem włączającym aparat - tak by spust migawki był w środku kółka nastaw
- Klapkę od karty CF dopracowałbym w ten sposób, że najpierw *w niej* trzeba by wcisnąć około centymetrowy kawałek, który zwolni blokadę; szkoda miejsca na to z tyłu korpusu;
ewentualnie zintegrowałbym zwolnienie blokady klapki gniazd z kółkiem włączającym aparat, tak by wyłączenie aparatu lub kolejna jeszcze dalsza pozycja umożliwiała jej otwarcie;
ewentualnie użyłbym do tego celu funkcjonalności pierścienia pod joystickiem blokującego zmianę wybory pola ostrości - ten przeniósł na klawisz AF-ON identycznie jak AE-L
- Dorzuciłbym w Menu opcję blokady spustu gripa, gdy aparat znajduje się w pozycji poziomej (zapobiegłoby to wielu przypadkowym zdjęciom)
- Dopracowałbym sygnalizację w wizjerze aktualnie wciśniętego klawisza (np. ISO) i modyfikowanego parametru
- Brak mi pełnowymiarowego podglądu zdjęcia bez czarnych pasków na informacje, zarówno w trybie po wykonaniu zdjęcia, jak i slideshow czy przeglądaniu
- Tryb cichego lustra, to byłoby miłe
- Sanki od lampy, mogłyby mieć wbudowaną zaślepkę automatycznie chowaną (przesuwaną do przodu) w momencie wsuwania akcesoriów, jej powrót mógłby nawet być ręczny, byleby jej nie dało się zgubić
- Aktualne wystające i tak ukształtowane "kłujące" uchwyty na pasek, dla mnie nie jest to najlepsze rozwiązanie
- Dorzuciłbym BKT ze skokiem o 2 EV, choćby to były tylko 3 klatki w sumie
- Dodał możliwość włączenia AUTO ISO za pomocą drugiego pokrętła, gdy trzymany jest przycisk ISO

Bardzo spodobała mi się integracja pokrętła oraz przycisku taka jak jest w przypadku AE-L oraz trybu pomiaru światła. W ten sam sposób można zmodyfikować dźwignię trybu pola AF, dodając w jej środku klawisz. Może to być Info, zwalniające w ten sposób miejsce na blokadę slotu karty lub kolejny przycisk. Powyżej też opisałem podobną modyfikację klawisza AF-ON.
Z okładzinami jeszcze nie miałem problemów, jakby coś to można kupić je w serwisie i samemu podkleić na swój sposób, jeśli ktoś zna lepszy. O ile dobrze pamiętam to koszt coś ponad 200 zł, nie jest to mało, ale i chyba nie straszna rzecz. Myślę, że obecna metoda jest jakimś kompromisem pomiędzy kosztem zrywania i mocowania nowych oklein w przypadku naprawy gwarancyjnej, a wytrzymałością na zniszczenie. Oczywiście jeżeli w D3 jest to lepiej wykonane, to znaczy, że jednak się da, choć być może korpusy D3 są przewidziane na mniejszą awaryjność i tym samym można ponieść większe jednostkowe koszty reperacji gwarancyjnej. Myślę, że jakimś kompromisem byłaby usługa podklejania okładzin przez serwis w sposób akceptowany przez klienta, na przykład za pomocą wybranego kleju.

JIMIX
30-09-2009, 09:40
Czyli chcecie czegoś troszkę lepszego od D3, w cenie D700. :-? Coś mi się wydaje, że to się jednak nie uda. :wink:

Nie, Jacku. Chcemy zwyczajnie dostać do ręki produkt, który będzie bardziej niż jest w tej chwili wart swojej kosmicznej ceny. Pominąłbym już kwestje ergonomii, usytuowania konkretnych przycisków, braku dźwigni, plastików etc, ale odłążące gumy to po prostu żenada i to nie tylko w tej klasie aparatów, ale przede wszystkim żenada, bo to jeden z największych i poważanych (podobno) producentów "precyzyjnego sprzętu fotograficznego".

Idiotyzmem jest również, moim zdaniem, wprowadzanie pseudo-ułatwień (vide przycisk INFO) i rezygnowanie z dobrych i sprawdzonych elementów (vide dźwignia CF) pod szyldem "nowości" i "dla odmiany" lub "zmieńmy aby zmienić". Jeśli coś jest dobre, to lepiej tego nie ruszać, bo można tylko spieprzyć, jak mawia przysłowie. Niestety nieznane jest ono współczesnym zasadom handlu, marketingu i wypaczonemu pojęciu "nadążania za duchem czasu" wspartego usilnym staraniem podlizania się każdemu potencjalnemu nabywcy i wciśnięcia mu konkretnego produktu. A że ten produkt to po części bubel, to inna sprawa. Na plan dalszy schodzi poważne traktowanie klienta i grupy docelowej jako takiej. Bo do kogo w końcu adresowany jest taki D700? Do pana Gienka, który całe życie focił kompaktem za 200 PLN i raptem ma życzenie focić lustrem? Albo do, ogólnie mówiąc, osób bez doświadczenia, bez znajomości techniki i umiejętności posługowania się nią i wykorzystania jej potencjału? Oczywiście, dla Nikona, jak i dla innego porducenta, liczy się zysk, i zapewne gdyby tylko mógł wcisnąłby takiego D700 nawet babci klozetowej z centralnego (z całym szacunkiem, bo byłem tam ostatnio). Ale poważnie: dla kogo ten aparat? Na cholerę mi przycisk INFO, skoro znam memu tego aparatu (które summa summarum nie wiele zmeiniło się od czasów D200) jak własną kieszeń i wszystko mam poustawiane wedel życzenia i w każdej chwili mogę to zmienić? Że co, że szybciej? Bez przesady, panie i panowie. Klapka CF... toż to w łapach się gnie, boję się, ze się kiedyś połamie. Otwiera się toto praktrycznie już samą płazzczyzną dłoni, np. w sytuacjach gdy z kadru pionowego przechodzę do poziomego (wówczas zdarza się, nie używając MB-D10, że zdejmując dłoń z gripa przesuwa się ona po body tak, że otwiera mi na oścież slot do karty...) I te uszczelki, z jakiejś pianki neoprenowej chyba, czy z czegoś - nei wiem. No nie można wrzucić normalnej gumy??? I skoro doszedłem już do gum... To, co dzieje się w Nikonach jesłi chodzi o okłądziny, to normalny skandal. Za te pieniądze?!?!?!? Za taką kasę??? Za taki rachunek, dostaję niechlujstwo, partactwo i bubel - tak to trzeba nazwać, moi drodzy. Chyba, że ktoś nei sznauje włacnych, ciężko zarobionych pieniędzy lub ma to gdzieś. Ja nie mam gdzieś. I szlag mnie już powoli trafia, bo nic się widać w tej kwestji nie zmienia.

Tak więc, Jacku, nie chcemy nic co sankcjonowałoby fakt bycia przez D700 lepszym od D3 (nie chcemy karbonowych migawek wytrzymujących dwa razy większy przebieg, czy dwóch slotów CF, tudzież 9 fps). Chcemy wprowadzenia zmian koniecznych, wpływających nie tylko na bezproblemowe i nie frustrujace użytkowanie drogiej lustrzanki naszego "ulubionego" (raczej, wobec którego jesteśmy lojalni) producenta, ale także, o czym chyba w Nikonie zapomniano, rzutujących na wizerunek marki jako takiej i na dłuższą metę potencjalnie mogących wpłynąc negatywnie (dla Nikona) na decyzję o pozostaniu przy marce, a pozytywnie na zmianę systemu, jakkolwiek bolesną. Oczywiście, przysłowiową kaczką znoszącą złote jajka nie jest dla Nikona, Canona, Pentaksa czy Olympusa grupa użytkowników high-end'owych luster, ale użytkowników nazwijmy to "wszystkopotrafiących różowych kompaktów", ale, do diabła, jak można tak traktować klienta i jak można świadomie dać szargać imię własnej marki - tego nie pojmuję.

JK
30-09-2009, 10:05
Ja oczywiście żartowałem. Ale Ty i masz rację, i nie masz racji jednocześnie.

Faktem jest, że te gumy to jakaś porażka. Miałem to samo w D200, ale po dłuższej wymianie zadań w serwisie, jeszcze na gwarancji zostały wymienione. Jak zostały wymienione, to problem jakoś zniknął i nie wrócił. Czyli tu masz trochę racji, bo to wygląda na zwykłe niedbalstwo.

Ale przypomnij sobie błagania o FX dla mas. Ludzie gadali, że ich interesuje tylko matryca FX, a puszka może być byle jaka, nawet wydmuszka z tworzywa, żeby tylko spust miała i dziurę na obiektyw, bo najważniejsza jest MATRYCA, MATRYCA i nic więcej. Poprzeglądaj archiwum, to znajdziesz takie wypowiedzi, całe setki takich wypowiedzi. Nikon się postarał, lud dostał tanią (relatywnie tanią w odnisieiu do D3) puszkę z matrycą FX i miał się cieszyć. Ale jest takie mądre przysłowie: "dać kurze grzędę ......". Jak już jest matryca FX w taniej puszce, to się teraz zaczyna marudzenie, że puszka słaba. Tak miało być od początku i na to wskazują ceny w cenniku Nikona. Ta "dopłata", którą trzeba wyjąć z kieszeni kupując D3, to jest właśnie koszt zrobienia dobrej puszki. Odpowiedź jest więc prosta - jeśli ktoś chce mieć matrycę FX w dobrej puszce, to ma droższe D3 lub D3x, ale jeśli komuś zależy tylko na matrycy, to ma relatywnie tanie D700, ale z "drobnymi" uproszczeniami w budowie puszki. Problemem jest tylko to, że jako społeczeństwo, nadal jesteśmy "dziadami" i to D700 wcale nie jest dla nas tanie. Ale to już zupełnie inny problem. Zupełnie inaczej patrzą na to ludzie, którzy na D700 muszą przeznaczyć raptem jedną lub dwie pensje.

sheva
30-09-2009, 10:59
JK ja bardzo przepraszam ale D700 to takie D3 w obudowie D300. Wiem, że upraszczam ale chodzi mi właśnie o samo body. Bo D300 Nikon chwali jako najlepszą profesjonalną lustrzankę w klasie DX i w ogóle oh i ah a tu pudło to samo i tyle skarżenia?

woytec60
30-09-2009, 10:59
Ale przypomnij sobie błagania o FX dla mas. Ludzie gadali, że ich interesuje tylko matryca FX, a puszka może być byle jaka, nawet wydmuszka z tworzywa, żeby tylko spust miała i dziurę na obiektyw, bo najważniejsza jest MATRYCA, MATRYCA i nic więcej. Poprzeglądaj archiwum, to znajdziesz takie wypowiedzi, całe setki takich wypowiedzi. Nikon się postarał, lud dostał tanią (relatywnie tanią w odnisieiu do D3) puszkę z matrycą FX i miał się cieszyć. Ale jest takie mądre przysłowie: "dać kurze grzędę ......". Jak już jest matryca FX w taniej puszce, to się teraz zaczyna marudzenie, że puszka słaba. Tak miało być od początku i na to wskazują ceny w cenniku Nikona. Ta "dopłata", którą trzeba wyjąć z kieszeni kupując D3, to jest właśnie koszt zrobienia dobrej puszki. Odpowiedź jest więc prosta - jeśli ktoś chce mieć matrycę FX w dobrej puszce, to ma droższe D3 lub D3x, ale jeśli komuś zależy tylko na matrycy, to ma relatywnie tanie D700, ale z "drobnymi" uproszczeniami w budowie puszki. Problemem jest tylko to, że jako społeczeństwo, nadal jesteśmy "dziadami" i to D700 wcale nie jest dla nas tanie. Ale to już zupełnie inny problem. Zupełnie inaczej patrzą na to ludzie, którzy na D700 muszą przeznaczyć raptem jedną lub dwie pensje.
Bardzo rozsądna wypowiedź, podpisuje sie pod nia obydwoma rękami.
Sam jestem 49-letnim reprezentantem fotograficznego "ludu", wychowanym na analogowych lustrzankach formatu 35mm.
Na D700 czekałem od lat i byłem zawsze goracym orędownikiem pełnej klatki w lżejszym (a więc wygodniejszym dla amatora) i co najważniejsze, tańszym korpusie. Wydaje mi się, że Nikon, modelem D700 trafił w przysłowiową dziesiątkę a przynajmniej idealnie trafił w moje oczekiwania.
Puszka jest dla mnie (czyli amatora) wykonana wręcz pancernie.
Ma matrycę w formacie do jakiego przyzwyczaiłem się przez wiele lat i jakiego długo wyczekiwałem a jej rozdzielczość (a co za tym idzie rozmiar pojedynczego piksela) jest tak dobrana, że wręcz idealna. Nie generuje przesadnie wielkich plików jak smarki czy sonolty a daje ogromne możliwości wykorzystania wysokiego ISO.
Na dzisiaj zresztą, chyba nie ma nic lepszego do pracy w świetle zastanym niż matryca D3/D700.
Niedoróbki o jakich piszecie są na pewno istotne z punktu widzenia profesjonalisty dla którego ten korpus jest codziennym narzędziem ale zupełnie pomijalne dla mnie, czyli zwykłego amatora któremu "zachciało się" pełnej klatki.
Jeśli więc ten korpus miał być tym, za którego pomocą format FF trafi pod strzechy to Nikon wywiązał się z tego zadania na piątkę :)

conik
30-09-2009, 11:14
Jak niektorzy wiedza po latach uzytkowania C przesiadlem sie na N. Po prostu mi sie gwarancja na 5d skonczyla a nie bylo jeszcze nowego modelu wiec zapadla decyzja o zmianie systemu. Wczesniej uzywalem w zasadzie wszystkich canonow xxD i 5D
Po roku (bez dwoch tygodni) uzywania D700, w zasadzie nie widze jakichs specjalnie irytujacych mankamentow poza kwestia jakosci wykonania.
- gumy
- uszczelki do dupy (pyly pod szklem lcd i w pryzmacie pod matowka)
- wyslizgana i luzna klapka od CF

bracketing i rzeczy o ktorych piszecie wyzej dla mnie- w sumie chyba bardziej fotografa studyjnego, ktory nie zmienia non stop parametrow jest rzecza i moze byc tak jak jest

Przyzwyczajony wczesniej do ergonomii C dosyc szybko uporalem sie z przyzwyczajeniami i praca z D700 stala sie przyjemnoscia...aparat nie przeszkadza mi robic zdjec
W tej chwili jak dla mnie jedyna rzecza jaka moglaby mnie skusic do zakupu nowego korpusu bylaby matryca z d3X bo niestety wielkosci czasem potrzebuje + poprawa jakosci ww. elementow
Filmy i dodatkowy slot SD sa jak sadze rowniez zbedne (slot CF by sie przydal)

Photoartbox
30-09-2009, 11:23
Zgadzam sie w zupelnosci z Jackiem i Wojtkiem. D700 pomimo swoich drobnych niedociagniec, jest aparatem takim jakim powinien byc, tania cyfrowa lustrzanka FX. Zanim, ktos naskoczy na mnie za to stwierdzenie, niech sie zastanowi ile jest tanszych alternatyw na rynku? I prosze bez jakichs, poniekat calkiem niezlych, ale jednak "przedpotopowych" i juz wycofanych z produkcji Canonow 5D ;)

Jaipur
07-10-2009, 10:57
wystarczy, że w każdym możliwym temacie nabijasz posty pustosłowiem - jak jeszcze miałbyś narzekać na D700 - to by było dopiero wesoło...

ekonet
07-10-2009, 11:07
A ja chciałbym mieć D700 i móc na niego narzekać :)

wystarczy, że w każdym możliwym temacie nabijasz posty pustosłowiem - jak jeszcze miałbyś narzekać na D700 - to by było dopiero wesoło...
Administracja jest cierpliwa, ale jeśli zaczyna to (pustosłowie i trzepanie postów na akord) przeszkadzać użytkownikom, to jest to poważne ostrzeżenie.
Jeśli się nie ma nic do powiedzenia, to warto zastosować się do starego przysłowia: "mowa jest srebrem, a milczenie złotem".
Warto pamiętać, że administracja nie musi zaakceptować ogłoszenia na giełdzie nawet wtedy, jeśli użytkownik ma wymagany staż i liczbę postów.
Miłego dnia.

Boomerang
16-10-2009, 12:16
Ja p#$%le. No przecież gumy odklejały się w każdym F100 ! Jeszcze tego nie opanowali ? Najgorsza wpadka Nikona ever. Jak sobie przypomne te odklejone gumy to mnie dreszcze przechodzą.

fafniak
16-10-2009, 17:40
Ale przypomnij sobie błagania o FX dla mas. Ludzie gadali, że ich interesuje tylko matryca FX, a puszka może być byle jaka, nawet wydmuszka z tworzywa, żeby tylko spust miała i dziurę na obiektyw, bo najważniejsza jest MATRYCA, MATRYCA i nic więcej. Poprzeglądaj archiwum, to znajdziesz takie wypowiedzi, całe setki takich wypowiedzi. Nikon się postarał, lud dostał tanią (relatywnie tanią w odnisieiu do D3) puszkę z matrycą FX i miał się cieszyć. Ale jest takie mądre przysłowie: "dać kurze grzędę ......". Jak już jest matryca FX w taniej puszce, to się teraz zaczyna marudzenie, że puszka słaba. Tak miało być od początku i na to wskazują ceny w cenniku Nikona. Ta "dopłata", którą trzeba wyjąć z kieszeni kupując D3, to jest właśnie koszt zrobienia dobrej puszki. .
ekhm... no sorki ale to jest według mnie nieprawda.
Jezeli będziecie mieli chwilę czasu to obejrzyjcie sobie jak zbudowane są pentaxy K10D / K20d / K7 - naprawdę można zrobić puszkę która ma idealnie zabezpieczone klapki pokrywy baterii,pamieci a gumy nie odłażą. I prosze nie podawać argumentu że to jest aps-c - bo nie ma to w tym przypadku znaczenia. Nikon tak spozycjonował aparat i takich materiałów użył aby różnica miedzy tymi puszkami nie istaniała tylko "w cenie" - pisanie tu o koniecznej dopłacie do dobrej puszki to nieporozumienie -bo to można było zrobić w podobnej cenie na co wskazuje przykład pentaxowych korpusów

Co do braków d700 dodam tylko że chciałbym aby korpus pracował lepiej pod światło na czasach krótszych od 1/1000 ("ciągnięcie" sygnału na matrycy) i zlikwidowanie bandingu od punktowych zródeł światła na wysokich ASA

acha i żeby poprawili 14-24 w pracy pod światło

stachmuszel
16-10-2009, 17:54
Gumy w Pentaxach nie odłażą, bo są "plastikowe", a nie naturalne (podobnie w Canonach). Poza tym K10/20 to body plastikowe, a nie magnezowe. Z platikowych Nikonów gumy również nie odłażą.

rooner
16-10-2009, 18:32
Z tego co pamiętam, to pare osób skarżyło się na odłażące gumy w d80 a to przecież też plastik...

Mariusz888
16-10-2009, 19:27
Moje D80 wygląda jak nowe mimo że go używam i nic nie odchodzi ;) w sprawie wątku to prawie każdy po trochu racji ma - a świat światem - każdy by chciał D3 w cenie D700 ;) Chociaż z tymi gumami to wpadka straaaszna... w D200 też mi odchodzi guma pod spustem ale strasznie to nie przeszkadza, co nie znaczy że takie rzeczy powinny mieć miejsce - jeśli to samo dzieje się nadal w droższych modelach (a także nie tylko droższych ale i nowszych więc nic nie poprawiono) to jest "lekka" porażka... :(

stachmuszel
16-10-2009, 19:29
Z tego co pamiętam, to pare osób skarżyło się na odłażące gumy w d80 a to przecież też plastik...

Dobrze zauważyłeś, "pare"...:-). O D200/300/700 mówi większość, prędzej czy później. Sam coś wiem na ten temat, bo mam D80 i D200, a na codzień mam kontakt z D300 :-)
Ale sorry za OT, bo to nie temat wątku.
Pozdr.

rooner
16-10-2009, 19:37
Dobrze zauważyłeś, "pare"...:-). O D200/300/700 mówi większość, prędzej czy później. Sam coś wiem na ten temat, bo mam D80 i D200, a na codzień mam kontakt z D300 :-)
Ale sorry za OT, bo to nie temat wątku.
Pozdr.

Czy to było "pare osób" - nie wiem
Wiem, że były podobne wątki dotyczące d80 i d50:)

fafniak
16-10-2009, 19:43
Gumy w Pentaxach nie odłażą, bo są "plastikowe", a nie naturalne (podobnie w Canonach). Poza tym K10/20 to body plastikowe, a nie magnezowe. Z platikowych Nikonów gumy również nie odłażą.
No i co w zwiazku z tym że w nikonie sa naturalne...?Jakies niby lepsze?(no chyba wlasnie gorsze :D )
Co wynika z tego że body pentaxa jest "plastikowe" ???? Łatwiej niby zrobić porządne klapki ???!??! Dokleić dobre/dobrze gumy ?!/!? :)))
Mam wrażenie że nie zastanowiłeś się przed napisaniem tego tekstu :D

stachmuszel
16-10-2009, 20:45
No i co w zwiazku z tym że w nikonie sa naturalne...?Jakies niby lepsze?(no chyba wlasnie gorsze :D )
Co wynika z tego że body pentaxa jest "plastikowe" ???? Łatwiej niby zrobić porządne klapki ???!??! Dokleić dobre/dobrze gumy ?!/!? :)))
Mam wrażenie że nie zastanowiłeś się przed napisaniem tego tekstu :D

Hmm...
Nie napisałem, że są gorsze ani lepsze. Poprostu inne. I w tym fakcie może tkwić cała przyczyna problemów z gumami.
Pozdrawiam!

p.s. troszkę wyluzuj...:-)

Patrykok
16-10-2009, 21:14
Gumy w nikonie to porażka, w D80 odklejała mi się ta pod kciukiem. Jak kupowałem D700 to jeden z oglądanych egzemplarzy już od początku miał odłażącą gumę pod pokrętłem.
Wspomniane gumy, moim zdaniem za bardzo "kleją" się do rąk, są takie jakby mocno porowate, przez to chłoną bardziej pot, wtedy guma pęcznieje. Niestety na pot nie ma siły, wszystko zeżre:( Teraz jak długo foce w warunkach "wyższej potliwości", staram się przetrzeć owe gumy wilgotną ściereczka z detergentem. Może wyeliminuje to choć trochę pęcznienie i odłażenie gum. Zobaczymy, czas pokaże.

Photoartbox
16-10-2009, 21:29
Zobaczymy, czas pokarze.

A ja mysle, ze predzej Ciebie ekonet pokarze ;)

Ylim
16-10-2009, 23:07
Mój d200 po 25 000 klapnięciach zaczynał się całkiem całkiem odklejać:) ale kropelka szybko zaradziła dalszemu odklejaniu. Zobaczymy jak d700:) po miesiącu gumy się trzymają:D

Mi w d700 strasznie nie odpowiada klapka od karty... to jest jakaś porażka! Jedyne sensowne rozwiązanie to to z d200/d300! I jakby jeszcze było metalowe jak jeden z was pisał:) może w d700s;p

matyjasz
17-10-2009, 13:42
Przez wiele lat naprawiałem telefony komórkowe i na podstawie tego mogę powiedzieć, że czy osłony/naklejki/guma/cokolwiek się odkleja, czy nosi ślady intensywnego używania, zależy także od konkretnej osoby. Dokładnie od składu potu, ph itp, sposobu trzymania aparatu. Naprawdę widziałem telefony jak nówki po 3-4 latach w ręku człowieka, który używał telefonu prawie non-stop i kilkumiesięczne modele z wyświechtanymi klawiszami i dosłownie śladami wskazującymi jak użytkownik trzyma telefon podczas rozmowy. To także może być przyczyna dla której niektórym gumy odłażą a innym nie. Oczywiście zastanawiająca jest ilość skarg na ich jakość ale myślę, że to co napisałem nie pozostaje bez znaczenia. Faktem, dziwne że firma jak nikon bruździ sobie w papierach taką pierdółką.

pzdr
mati

egoiste
17-10-2009, 13:58
Najgorszym nie jest to , ze takie rzeczy sie zdarzaja , najgorszym jest , ze firma mimo , wielu skarg , reklamacji etc . nic z tym nie zrobila i nie zamierza nic w tym kierunku robic ...
Brak jakiegokolwiek Mea Culpa swiadczy o tym , ze firma ma klientow tam gdzie slonce nie dochodzi czyli w zoltym zadku

Jacek_Z
17-10-2009, 19:34
Ciężko mi się było zabrać za wypowiedź w tym wątku, bo będe musiał zrobic to obszernie.
Ale absolutnie nie zgadzam sie z JIMIX w tym co pisze. Powinien on uwzględnic to, że każdy ma inne preferencje. To co wskazuje on za wady ja uważam za zalety (oczywiście pomijając odłażące gumy), a nie podoba mi sie parę rozwiązań z D3. Jednym słowem mógłbym załóżyc wątek pt:
jakość wykonania aparatów nikon czyli co zmieniłbym w D3.
a teraz po kolei:

... Posiadam 2 lustra: D3 i D700. Nie będę wnikał w różnice jakości wykonania tychże, bo są aż nadto widoczne. Mówienie, że D700 to mniejszy D3, to nieporozumienie. To TAŃSZY D3.
Jedno wyklucza drugie? To zarazem i mniejszy i tańszy D3.
Pisząc, że to tańszy D3 możesz byc zrozumiany inaczej niz byś chciał. Bo jeśli on jest tylko tańszy, a jest równie dobry .....
Nie o to ci zapewne chodziło. Ale ja widzę poważne zalety D700 w stosunku do D3

..Z góry uprzedzam, że nie trafiają tu do mnie argumenty w stylu "bo przecież D700 to o półkę niżej, bo to inna kategoria". Nie. D700 to kupa kasy wywalona na niedoróbki.
Gumy to problem odwieczny i nie widzę powodu, by nagle wyróżniać D700 jakoś szczególnie.
Mogę napisać, że D3 to niedoróbka? To napiszę.

Ogólnie aparat jest bardzo przyzwoity pod wzgledem ergonomii (ale to ostatnimi czasy w Nikonie na szczęście norma), funkcji i możliwości. Z podpiętym MB-D10 różnice w osiągach z D3 są prawie nieistotne (z gripem chociażby mamy nawet o jedną baterię więcej niż w D3, a to zawsze coś). Mamy wbudowaną lampę, która mimo iż nie wpływa pozytywnie ani na wytrzymałość ani na szczelność korpusu, steruje lampami zewnętrznymi. Mamy wprawdzie jeden slot na karty, ale przy dzisiejszych pojemnych kartach, nie powinno to stanowić wady.No właśnie.

. Mija właśnie rok z miesięcznym haczykiem od zakupu D700. I jest dokłądnie tak jak w przypadku mojego niegdysiejszego D200 - odklejają się gumy na gripie - tak z przodu, jak i z tyłu, pod kciukiem. Dodatkowo odklejać zaczyna się też guma po lewej stronie (!!!), co uważam za specyficzne zjawisko, gdyż odkleja się ona zazwyczaj w miejscach silnie "spracowanych", czyli tam gdzie dłoń ma największa i najdłuższą suma summarum styczność z body (grip, kciuk). To samo działo się dokłądnie w D200. Zaznaczam, że ja fotografuję intensywnie, nie od wielkiego dzwonu, nie w weekendy lub tylko na urlopie. W związku z tym aparat trzymam w łapie często. Myślę, że jak się wykłada kupę szmalu na podobno profesjonalne body (i narzędzie było nie było), to można się spodziwać godziwej jakości wykonania. Po wpadce z D200, podobno miało się coś zmienić - tak czytałem onegdaj w internecie. A to, że niby Nikon miał zastosować inne gumy, a to inny klej.
Gdzie ty to wyczytałeś? To były pobożne życzenia kilku użytkowników. Kłopoty z gumami sa nagminne i występują w wielu modelach. Najbardziej wkurza to posiadaczy "trzycyfrowych" D200, D300, D700.
Czytaj więcej nasze forum. Wątków o gumach, serwisie jest tu od groma. Ameryki nie odkryłeś.

Żarty zartami, ale co bym zmienił w D700 by, w moim mniemaniu, był na prawdę wart wydanych na siebie pieniędzy? Otóż zmieniłbym parę "drobiazgów":

- usunąłbym przycisk INFO lub przemieściłbym go 3cm w prawo (lub umieściłbym go 1,5cm za przyciskiem podnoszącym lampę, albo lepiej - umozliwiłbym włączanie ekranu INFO przesunieciem pierścienia ON/OFF w lewo od OFF),a ne jego miejsce wrzuciłbym z powrotem dźwignię otwierania klapki CF, wzorem tej z D200/D300. Takie rozwiązanie uniemożliwiłoby przypadkowe otwieranie klapki z kartą, poza tym uprościłoby ukłąd uszczelek slotu CF.

zabraniam :) Guzik INFO to podstawa i musi on byc obok dużego wyświetlacza LCD. Zadnego włączania przesuwaniem on/off itp pomysłów.

- kalpkę slotu CF chciałbym mieć z metalu. Uważam bowiem, że klapka slotu CF w D700 (i teraz zapewne także w D300s) jest najbardziej DZIADOWSKIM elementem tego aparatu.
OK, zgadzam się z tym. Aczkolwiek uzywam sprzętu delikatnie i bardzo to mnie nie razi.

- gumowe zatyczki gniazd PC i 10-pinowego chciałbym widzieć takie jak w D3/D300/D300s - w D700 bardzo łatwo je zdjąć lekko trącając kantem dłoni...
- lepiej dopasowne pokrycie gumowe gniazd HDMI/USB/TV
Nigdy ich nie zdjąłem. Ani przypadkowo, ani celowo, więc pisanie o otwieraniu przez trącanie jest grubą przesadą. Aha - zdjąłem je w sklepie jak kupowałem body, by zobaczyć czy tam są jakieś gniazdka :). Nigdy nie włożyłem w nie jakiegokolwiek kabelka. Nie wiem czy mam sprawne te gniazda. Wg mnie może ich w ogóle nie być. Odpadł by kłopot z ich uszczelnianiem.

- podświetlenie górnego LCD tak jak w D3/D3X
nie mam pojęcia o co ci chodzi

- oddzielny przycisk BKT (zamiast konieczności progrmowania sobie np. przycisku AE-L/AF-L. Po co w ogóle jakiś przycisk, którego się nigdy nie używa? Tak jak jest jest dobrze.

Następca D700 oczywiście nie będzie tego miał. Zamiast tego będzie bardzo "potrzebna" funkcja nagrywania kilku minut HDV, mikorofon...bardzo bym chciał videofilmowanie w body nawet gdybym miał dopłacić 1 czy 2 tys zł.

Jeszcze jedno życzenie ;) Żeby wybierak pomiaru światła był w takim kształcie jak choćby wybierak trybu wyboru pola AF albo zamiast blokady wybieraka pola ostrości... chodzi o to aby kciukiem mozna było przełączać pomiary światła, a tak to dwoma palcami albo paznokciem ;)
M.in dlatego przyporządkowuje do Fn pomiar punktowyabsolutnie nie. Wybór pomiaru światła powinien byc taki, jak w D3. Z blokadą.

Z ergonomicznych spraw zmieniłbym:
- Dźwigienkę C/S/M tak by się sama nie przestawiała przy różnych operacjach; nie wiem jakie rozwiązanie jest idealne, ale obecne nie jesttak, też bym chciał inaczej, najlepiej z jakąś blokadą.

- Poprawił joystick, by nie miał tak dużego skoku, nie klikał głośno, nie chodził ciężko
- Przycisk od korekty lampy jest tragicznie usytuowany, zamieniłbym go z przyciskiem otwierającym ją, a ten przeniósł na prawą stronę wizjera
- Przycisk podglądu głębi ostrości jest zbyt blisko gripa, powinien być wyżej, niżej, lub dalejzupełnie nie dostrzegam tych "wad", ja bym zostawił to jak jest

- Aktualny przycisk QUAL ukryłbym gdzieś (na przykład zamiast korekty lampy), zamiast niego dodałbym BKT oraz zamieniłbym miejscami ISO i WBQUAL często używam, niech zostanie tam gdzie jest. Miejsce ISO i WB - mi to obojętne, można je zamieniać albo i nie.

- Dorzuciłbym w Menu opcję blokady spustu gripa, gdy aparat znajduje się w pozycji poziomej (zapobiegłoby to wielu przypadkowym zdjęciom)Nigdy nie zrobiłem choćby jednego takiego przypadkowego zdjęcia, a grip mam zawsze włączony. Nie widzę potrzeby rozbudowywania menu o niepotrzebna pozycję. Czym więcej pozycji w menu tym dłużej się szuka tej co się chce.

- Brak mi pełnowymiarowego podglądu zdjęcia bez czarnych pasków na informacje, zarówno w trybie po wykonaniu zdjęcia, jak i slideshow czy przeglądaniu
Zauważ, że zdjęcia są w proporcjach 2:3, a wyświetlacz LCD - nie. Paski nie zabierają nic z obrazu, klatka jest cała na szerokości (limitowana szerokością LCD) i wysokości

- Dorzuciłbym BKT ze skokiem o 2 EV, choćby to były tylko 3 klatki w sumie
- Dodał możliwość włączenia AUTO ISO za pomocą drugiego pokrętła, gdy trzymany jest przycisk ISO
dla mnie nieistotne, nie używam BKT i Autoiso, ale to co piszesz byłoby OK.

Idiotyzmem jest również, moim zdaniem, wprowadzanie pseudo-ułatwień (vide przycisk INFO) i rezygnowanie z dobrych i sprawdzonych elementów (vide dźwignia CF) pod szyldem "nowości" i "dla odmiany" lub "zmieńmy aby zmienić". Jeśli coś jest dobre, to lepiej tego nie ruszać, bo można tylko spieprzyć, jak mawia przysłowie.
Ty piszesz ostro to i ja tak napisze. Idiotyzmem jest moim zdaniem przedkładanie dźwigienki do otwarcia klapki CF, dającej chyba tylko użytkownikowi jakiś komfort psychiczny, od bardzo pożytecznego guzika INFO.
Nic mnie nie obchodzi marketing. Ten guzik mi się przydaje i go używam.

A że ten produkt to po części bubel, to inna sprawa. Na plan dalszy schodzi poważne traktowanie klienta i grupy docelowej jako takiej. Bo do kogo w końcu adresowany jest taki D700? Do pana Gienka, który całe życie focił kompaktem za 200 PLN i raptem ma życzenie focić lustrem? Albo do, ogólnie mówiąc, osób bez doświadczenia, bez znajomości techniki i umiejętności posługowania się nią i wykorzystania jej potencjału?
No i tym tekstem mnie wkurzyłeś.

Ale poważnie: dla kogo ten aparat? Na cholerę mi przycisk INFO, skoro znam memu tego aparatu Nie wiem po co ci on, wiem po co on mnie.
na cholerę mi guzik BKT, guzik klapki CF i parę innych?
Przyjmij do wiadomości, że inni mogą mieć inne preferencje niz ty.

Tak więc, Jacku, nie chcemy nic co sankcjonowałoby fakt bycia przez D700 lepszym od D3 To dlaczego się wkurzasz na D700. D700 jest przecież tańszy.

Parę moich uwag do D700 by się stało body idealnym (kolejność wg ważności):
- natywne ISO 100 (niestety w D3 tez tego brak
- dołożenie wideofilmowania (wystarczy HD) w następnej wersji body
- przycisk L bez konfigurowania w tym celu guzika funkcyjnego (jak w D3)
- blokada przełączania pomiarów światła (jak w D3)
- blokada przełączania trybów AF (niestety w żadnym z nikonów jej nie ma)
- blokada klapki karty CF o ile gdzieś się znajdzie na nią miejsce.
- nie odłażace gumy (niestety - podobnie jak w D200 itp)

minusy D3, w stosunku do D700 (z gripem), hierarchia od najbardziej dla mnie dokuczliwego:
- przy trzymaniu body w pionie zły dostęp do wybieraka pól AF. Ja 95% zdjęć mam pionowych i to jest katastrofalna wada.
- brak guzika do pomniejszania zdjęcia na LCD (gdy to jest już powiększone) - bardzo istotny mankament. Ja nieustanie przeglądam powiększone fragmenty zdjęć.
- brak wbudowanej lampy błyskowej
- idiotyczny drugi mały wyświetlacz LCD na gripie (to gdzie ISO, WB, QUAL). Mimo moich błagań;) kontynuowane od nikona F5
- brak guzika INFO
(mimo tych wad wstrzymam się z opinią, że D3 to bubel i kupa kasy wydana na niedoróbki)

plusy D3 w stosunku do D700
- guzik L
- blokada przełączania pomiarów światła
- blokada klapki karty CF

jak widać D3 ma dla mnie aż 5 wad w stosunku do D700 i tylko 3 zalety. Ba, mało tego - wady są istotne, zalety - niewielkie (najistotniejsza - guzik L można skonfigurować w d700)

Różnica w cenie wynikająca z FPS i przebiegu migawki do 300 tys jest nieadekwatna, co mnie bardzo, bardzo cieszy. Dzięki temu można miec jakiegoś bardzo dobrego zooma 2.8.

wywar
17-10-2009, 20:24
No D3 nie ma miotełki, a w d700 brak 100% wizjera. D3 ma 2sloty.

Jatin
17-10-2009, 23:28
Mam co prawda 300s ale jeśli mowa o przerabianiu puszek to:

1. klapka z dźwigienką
2. przycisk iso zamiast FN
3. przycisk WB nad między wybierakiem a przyciskiem AF-ON tak odrobinkę po skosie
4. podgląd WB w wizjerze
5. brak kręcenia filmów
6. zmiana przysłony z wciśniętym podglądem
7. metalowy spust migawki

zibi256
19-10-2009, 11:24
Czytam o tych gumach i mnie nieźle wystraszyliście, aż sprawidzilem czy gdzieś nie odchodzi, mam od niecałego roku d300, praktycznie cały czas w reku ale nie widzę by coś odchodziło, kolega ma juz kilka dobrych lat d200 tez nie widziałem żeby mu się coś odrywało. Pozdrawiam wszystkich

Numenius
19-10-2009, 13:10
po ponad 2 latach i 40k mi ROWNIEZ zaczely sie odklejac gumy [pod kciukiem]!!! moze pod wplywem temperatury [afryka] moze z powodu trzymania spretu w rece po kilka kodzin dziennie... niewazne - to przeciez BANALNA rzecz i producent na takim poziomie nie powinien wkurzac swoich uzytkownikow takimi *******ami [co innego przycisk INFO czy BKT i odleglosc podgladu glebi ostrosci i jego odleglosci od gripa 5mm w te czy we wte;)]

a swoja droga czy zauwazyliscie ze uklad przyciskow w Canonie [7D] RAZACO przypomina Nikona:)! trzymalem w rece ostatnio w rece 50D i brak przyciskow po lewej stronie wyswietlacza jest rozwiazaniem wg mnie idiotycznym i nieergonomicznym - chyba ktos z canona musial potrzymac jakiegos nikona zeby to zrozumiec;)))

ciekawe czy w canonie tez sie gumy odklejaja...

zibi256
19-10-2009, 13:30
po ponad 2 latach i 40k mi ROWNIEZ zaczely sie odklejac gumy [pod kciukiem]!!! moze pod wplywem temperatury [afryka] moze z powodu trzymania spretu w rece po kilka kodzin dziennie... niewazne - to przeciez BANALNA rzecz i producent na takim poziomie nie powinien wkurzac swoich uzytkownikow takimi *******ami [co innego przycisk INFO czy BKT i odleglosc podgladu glebi ostrosci i jego odleglosci od gripa 5mm w te czy we wte;)]

a swoja droga czy zauwazyliscie ze uklad przyciskow w Canonie [7D] RAZACO przypomina Nikona:)! trzymalem w rece ostatnio w rece 50D i brak przyciskow po lewej stronie wyswietlacza jest rozwiazaniem wg mnie idiotycznym i nieergonomicznym - chyba ktos z canona musial potrzymac jakiegos nikona zeby to zrozumiec;)))

ciekawe czy w canonie tez sie gumy odklejaja...

po stopce widze ze d80, sorki ale d80 mam juz od 3 lat, kolo 80k fotek we wszystkich warunkach i nie widze nic zlego ani z gumami ani ze sprzetem ( moze poza wypadkiem gdzie przy -20 aparat nie chcial sie wylaczyc ale wrocilo do normy po wyjeciu baterii )

Numenius
19-10-2009, 14:22
no wlasnie -20 to co innego niz +38 przez pare dni ;), zwlaszcza gdy zamonotowany jest 70-200 ktory wazy swoje i musisz mocniej sciskac body...

wilk325
19-10-2009, 15:45
No i tak narzekaliście;), że na giełdzie coraz więcej D700 się pojawia:).
Autor;) tego wątku powinien się wstydzić:)

Photoartbox
19-10-2009, 17:46
No i tak narzekaliście;), że na giełdzie coraz więcej D700 się pojawia:).
Autor;) tego wątku powinien się wstydzić:)

D700 przestaje zdjecia robic ;)

morzon
19-10-2009, 17:53
Dobrze, dobrze... taniej kupie :D

cyrylo
03-11-2009, 22:53
witam. przeczytalem, co koledzy piszą i myślę dorzucić jedno czy dwa spostrzeżenia - natury bardziej filozoficznej. jeśli napisze coś niemądrego - poproszę o poprawienie mnie.
w kwietniu średnie wynagrodzenie w Polsce wynosiło ~3.300 zł. oznacza to, że takiego Nikona D700 można mieć za równowartość 3 średnich /dla mnie raczej wysokich niż średnich/ pensji. dla Germańca czy Amerykańca to równowartość jednej pensji. oznacza to że sprzęt jest raczej tani i to o czym nasi rodzice nie marzyli, jest dla nas dostepne.
mam trzydziestkę na karku, więć może niech starsi powiedzą ile to trzeba było wydać, żeby kupić Nikona F3 w 1980r lub Olka Om-1 w 1972r.? nigdy nie szukalem informacji na ten temat. mogę się tylko domyślać, że nie byla to jedna średnia pensja dla Amerykanina czy Niemca.
i tak sobie gdybam, że Nikon i wszyscy inni mogą robić rzeczy lepsze, ale płacilibysmy za to odpowiednio do tego ile kiedys kosztowało. choć swoją drogą te odchodzące gumy to znowu nie taki koszt... tak czy siak sprzęt jest tani, chciałbym powiedzieć, że śmiesznie tani. no bo co to jest zakup 135/2.0 DC? bierzesz raty i masz. trzeba chcieć. mój ojciec i teściu nawet gdyby chcieli, to i tak nic by nie mogli.
jesteśmy szczęśliwsi od nich.
oby

Skibek
05-11-2009, 15:37
D700 przestaje zdjecia robic ;)
To podobnie jak z DX'em. Już nie da się dobrego zdjęcia zrobić. No i bardziej szumi.
Podobnie jak ludzie mówią: "Co? maluchem do Gdańska? Bałbym się!" A jeszcze 10 lat temu całą rodziną (5 osób) z namiotem i lodówką do Bułgarii jechali ;)
Ale na temat...

W D700 chyba warto poprawić oprogramowanie, żeby zaczęło robić przewidywalne zdjęcia ;)
O... zaraz kamienie się posypią...

Photoartbox
05-11-2009, 15:39
W D700 chyba warto poprawić oprogramowanie, żeby zaczęło robić przewidywalne zdjęcia ;)
O... zaraz kamienie się pozypią...

Kamienie nie, ale ;) wg. mnie (mialem wczesniej D300) D700 jest duzo bardziej przewidywalny.

Skibek
05-11-2009, 16:08
Kamienie nie, ale ;) wg. mnie (mialem wczesniej D300) D700 jest duzo bardziej przewidywalny.
No w sumie D300 też miał/ma balans z kosmosu. Chyba najlepiej temperaturę światła mierzył/y D200

nason
05-11-2009, 16:47
może filozofia nikona jest taka - body z serii Dxxx są pomocniczym body dla pro którzy mają już puszkę z serii Dx, czyli będą ją mniej używali - tak więc gumy nie muszą tyle wytrzymywać - w moim D200 gumy odstają (szczególnie pod kciukiem) po 3 latach - zaczęły rok temu, w F100 było to samo - gumy odstawały po dwóch latach użytkowania, kiedyś tam w F-501 to samo - kleiłem gumy na wszystko co było dostępne a i tak po kilku godzinach zdjęć guma zostawała w rękach -, na dniach przesiadam się na D700 - i z tego co czytam czeka mnie to samo -

plusfoto
05-11-2009, 17:07
No w sumie D300 też miał/ma balans z kosmosu. Chyba najlepiej temperaturę światła mierzył/y D200

Gdyby w tej kwestii dogadali się z Fuji to żadna konkurencja by im nie była straszna

robin102
05-11-2009, 17:17
Śledzę ten wątek i muszę coś powiedzieć od siebie.
Po co Wam ta wyjątkowa czołgowa jakość aparatów Nikona ?
Moim zdaniem sprzęt jest wykonywany należycie jak na dzisiejsze normy i sytuacje rynkowe. Na pewno nie jest idealnie bo dużo fuszerek i na kolanie wprowadzanych poprawek, brak precyzji w masowych fabrycznych regulacjach. Musimy niestety akceptować tandetę w pewnym sensie, taki symbol zmieniających się czasów. Kto za 10 lat będzie fotografował korpusem D700 ( no może ja :)) ? Prawdopodobnie nikt bo wszyscy mamy parcie na nowinki, parcie które nam w łepetyny wbijają, Dziś o jakości produktu stanowi jego obsługa posprzedażna, a nie sam produkt. Kto będzie zgrzytał zębami jak coś się zepsuje jak mu to w mig naprawią ? Postęp konstrukcyjny i technologiczny niestety zabija jakość, a to tylko z tego powodu, że jest za szybki i goniony marketingiem.

ps
W D700 zupełnie nie pasuje mi położenie przycisku blokady ostrości i ekspozycji, powinien być bardziej po środku. Po roku nie mogę przywyknąć :(

olkuszanin
06-12-2009, 01:11
dorzucę parę groszy,
D700 świetna konstrukcja jakość zdjęć dla mnie taka sama jak przy D3 (bez zagłębiania się w szczegóły)
Jednak mam kilka ważnych uwag i co najważniejsze oceniam je pod kontem swojej pracy i tego do czego używam aparatu,
- waga - ja zdecydowanie wolę cięższy aparat - przy czasach 1/15 czy 1/20 pewniejsze i stabilniejsze zdjęcia (obiekty typu ciemne sale w domach kultury , kościoły itp)
- grip itp,, - dużo pionowych kadrów lubię dynamikę przy sporcie w tego typu zdjęciach - dlatego nie wyobrażam sobie D700 bez gripa,, jednak wygoda ergonomia i przyjemność dla mnie plus dla D3
- magazynek na dwie karty - kolejny plus dla D3 zawsze mam dwie 4GB wystarcza nie kombinuje i daje mi pełną swobodę przy pracy
- minus D700 - przy sporcie nie mogłem się przestawić z D3 na D700 - kiedy się ma porównanie z wizjera z D3 to przeraża D700 , szybkość mniej znacząca choć mocno zauważalna - można poradzić sobie
- wybór punktów w D700 tragedia jak dla mnie, 3D nie zrozumiałe jak trafienie w totka
- obudowa , całkiem całkiem inaczej się 700-tke trzyma , mając porównanie wolę D3,
Przymierzam się do kupna kolejnej pusi i sądzę ze jak tylko uda mi się zgromadzić odpowiednie fundusze to kupię coś pokroju D300 (tylko dla cropa) lub kolejną D3 ,napewno nie będzie to D700

Pawel Pawlak
06-12-2009, 01:30
hehe... całkowicie rozumiem zachwyt nad ergonomią d3 ;) wprawdzie przyzwyczaiłem się do d700 i d300, ale wspomnienia d2 powoduje że często tęsknię do d3, naprawdę. Jedyne co obecnie uważam za wygodniejsze rozwiąznanie w D700 to sposób zoomu podglądu - wolę rozwiązanie z d300/d700/d80 niż to z d200/d2/d2 a drugie to przycisk "info" - ale to chyba pojawiło sięjuż w d3s.

kichu
06-12-2009, 01:55
hihi a ja zoom wole z d3... jest szybszy niz klikanie x razy plus/minus :)

z tego samego powodu przewijanie fotek wlaczylem sobie pod kolkiem :)

Pawel Pawlak
06-12-2009, 02:07
taki exsproesowy zoom mam pod środkiem wybieraka - z tego co pamiętam to 200% powiększenie w pkt ostrości. Niedawno "odkryłem" tę możliwość ;)

Slon
06-12-2009, 02:14
taki exsproesowy zoom mam pod środkiem wybieraka - z tego co pamiętam to 200% powiększenie w pkt ostrości. Niedawno "odkryłem" tę możliwość ;)

mozna ustawic tez 100% i jeszcze troche mniej, ale ile, to nie wiem

Pawel Pawlak
06-12-2009, 02:34
wiem, wiem... ale 200% najbardziej mi odpowiada do oceny ostrości :)

Slon
06-12-2009, 11:43
hihi a ja zoom wole z d3... jest szybszy niz klikanie x razy plus/minus :)

z tego samego powodu przewijanie fotek wlaczylem sobie pod kolkiem :)

w d700 jest to samo, tzn to oczym pisze Pawel. Zoom 100% na srodku wybieraka.
Przewijanie rowniez pod kolkiem :)

A co do wyzszosci ergonomii serii d3 (w moim przypadku d2h), nad d700 to:
-bardzo nie lubie przelacznika trybu pomiaru swiatla w d2h (w d3 to samo). Ciezko to obsluzyc jedna reka
-brak wybieraka przy pionowym gripie. Bardzo duzo foce pionowych kadrow i ten joy w gripie d700 bardzo, ale to bardzo ulatwia prace
-ktos zauzycil d700, ze jest lzejszy od d3. Wystarczy zapiac gripa, wrzucic 2 akku (body + grip) lub 8xAA i juz jest ciezszy od d3
-plytszy pionowy grip (tu nie trzeba wyjasniac :) )
-ze niby grip od d700 watly jest. Nosze 200/2 czy nawet 400/2.8 trzymajac zestaw za grip i jakos ciagle jest na miejscu :)

Czy kupilbym d3, gdyby nie problem kasy? Pewnie nie, bo lepiej dolozyc do d3s :D

kichu
06-12-2009, 14:06
100% pod przyciskiem to ja znam i uzywam od dawien dawna, natomiast zmiana wielkosci zooma plus/minus tu wole kombinacje z d3 (kolko+przycisk) - juz sie tak jakos nauczylem :)

pomiar swiatla - zgodze sie - choc mi akurat to nie przeszkadza, uzywam matrixa + korekcja, albo spota, ktorego
mam pod przyciskiem custom i nawet tego pokretla nie dotykam

co do wybieraka pionowego pkt af tu pelna zgoda :)

gabarytowo pasuje mi d3 lub d300s+grip, natomaist d700 + grip jest dla mnie za duzy - to wiec jak widac kwestia typowo osobicza :)

natomiast w kwestii ergonomii mocno pasuja mi zmiany dokonane w d3s czyli osobny przycisk info z mozliwoscia zmiany ilustam parametrow (dla mnie to info + odpowiednio zrobione 'moje menu') powoduja, ze nigdzie indziej nie musze wchodzic zeby cokolwiek zmienic w puszce, przy czym to co zmieniam realnie w czasie focenia mam pod przyciskami, rzeczy mniej wazne - ktore ustawiam ew przed foceniem w moim menu

w d3 ze wzgledu na to, ze nie mozna pod przyciski custom podpiac wszystkich opcji, ktore mozna np. w d700/d300
moje menu musi byc ciut bardziej rozbudowane

co do dylematu d700/d3 to przerobilem na wlasnej skorze fajna lekcje... majac i uzywajac d700 przez dlugi czas dostalem na 3 tyg d3 a oddalem d700... i w sumie po tych 3 tyg... owszem podobala mi sie praca z ta puszka, roznice zauwazylem, ale nie bylo to nic po czym stwierdzilbym, ze musze te puszke kupic, albo co powaliloby mnie na kolana

natomiast kiedy oddalem d3 i wrocilem do swojego d700 przezylem szok :) pierwsze kilka dni zalamka, maly wizjer, przyzwyczajenia z d3 (iso, wb i inne) powoduja nagle, ze nie pasuje mi ergonomia, brakuje mi rozwiazan z d3, lusto klapie wolno, ogolnie jakies to wszystko mulaste :) po 5 dniach sie juz przyzwyczailem :)

ot taka ciekawostka

VaCl
06-12-2009, 14:13
Po co Wam ta wyjątkowa czołgowa jakość aparatów Nikona ?
:(

Dla mnie to akurat zaleta - jak musze na statywie przykręcić szybko ciężką lufę to w czołgu zdjęcia od razu ostrzeją - pomijając istotny fakt bezpieczeństwa załogi ;)

gie
06-12-2009, 22:15
a ja chciałbym 3 przycisków funkcyjnych koło siebie mniejszych ale o innnych kształtach i dość wypukłych

davnes
26-12-2009, 11:21
chciałbym tak sprawnie działającego AWB jak w Canonach-w d700 to porażka na maxa
w canonie 50d prawie nigdy nie musiałem korygować

<| MICHAŁ |>
26-12-2009, 12:05
nie korygowalem ani w 5d, ani nie koryguje w d700
przechodzac z C na N balem sie nieco problemow z WB, ale w praktyce nie widze problemow.
porownujac d700 z d200, ktorego mialem kilka lat temu, to moge powiedziec, ze tu to jest rewelacja :)

popi
26-12-2009, 13:09
A ja życzyłbym sobie w D700:

- ISO 100.
- lepszego WB,
- drugiego slotu na CF.

Dwa pierwsze życzenia Nikon mógłby załatwić nowym softem. Gdyby chciał.
Trzecie musiałbym odgapić z Małego Majsterkowicza :)

Pzdr, Piotr

kh29228
26-12-2009, 14:09
po kilku dniach poznawania się z D700 jedyne co bym poprawił do lepszy Auto WB.

A ja życzyłbym sobie w D700:

- ISO 100.
- lepszego WB,
- drugiego slotu na CF.

Dwa pierwsze życzenia Nikon mógłby załatwić nowym softem. Gdyby chciał.
Trzecie musiałbym odgapić z Małego Majsterkowicza :)

Pzdr, Piotr

natywnego ISO 100 imho nie zrobisz tylko korektą softu

davnes
27-12-2009, 19:45
mi Wb bardzo rzadko dobrze trafia-strasznie mnie to denerwuje bo w canonie nie zawracałem sobie tym w ogóle głowy a tutaj trzeba tego pilnować nawet w rawach

himi
27-12-2009, 23:50
mi Wb bardzo rzadko dobrze trafia-strasznie mnie to denerwuje bo w canonie nie zawracałem sobie tym w ogóle głowy a tutaj trzeba tego pilnować nawet w rawach

Co masz na myśli? W nefach przecież pracujesz na surowym balansie więc na co uważasz? Chyba, że (sam to często robię) już w nef ustawiasz sobie manualnie optymalny balans.

prz3mo
28-12-2009, 00:17
Niestety, moim zdaniem również - AWB w D700 jest bardzo słaby. To chyba największy minus tego korpusu (a raczej jego oprogramowania), jak dla mnie.
IMHO da się z tym żyć, bo 98% zdjęć robię w NEF i po prostu z poziomu "wywoływarki" to koryguję :)

kh29228
28-12-2009, 00:20
mały OT: czy ktoś miał problemy z błędnie ustawianym WB przy świetle żarowym? Mi często wychodzi zbyt zielono/żółto

mpwt
28-12-2009, 00:40
Lepiej niech mi nic nie ruszają w moim d700. Jest git i łapy precz od D700. :D

Jacek_Z
28-12-2009, 01:06
mały OT: czy ktoś miał problemy z błędnie ustawianym WB przy świetle żarowym? Mi często wychodzi zbyt zielono/żółto
wymień body, które dobrze ustawiają WB w świetle żarowym. Ja takich nie znam, zarówno w C jak i N wszystko się na tym wykłada. Jedne bardziej, drugie mniej, ale to norma.
Bywa, przypadkiem zapewne, że WB ustawi sie dobrze. Raz mi się ustawił perfekcyjnie. No i to sie stało na body ... D700 oczywiście :shock: :mrgreen:, wbrew wszelkim narzekaniom.
Nigdy nie byłem do końca zadowolony w WB auto na żadnym body. I absolutnie na to nie liczę w kolejnych modelach.

Pawel Pawlak
28-12-2009, 12:04
ta... a już najlepsze są żarówki enerkooszczędne "klasyczne" czyli ciepłe ;) Bo na zimnych AWB działa świetetnie

popi
29-12-2009, 11:10
Bardzo dobrze przy ustawianiu WB sprawdza się CBL balance (nawet przy światłach mieszanych) ale przeważnie nie ma czasu (i czasem możliwości) żeby z nim latać do miejsca gdzie znajduje się fotografowany obiekt odn.pomiaru.

Kolego Jacku, Ty robisz zdjęcia przeważnie w studio także pewnie raz ustawisz WB pod określoną "temp barwową" i jest good. W reporterce (ogólnie pojmowanej z pkt-u widzenia amatora) już nie jest tak różowo; także z listy moich życzeń niechże poprawią tylko WB a będę b.zadowolony :)

Jacek_Z
29-12-2009, 12:08
Głównie to nie znaczy jedynie. Robię dużo zdjęć w plenerze, robię też we wnętrzach przy świetle mieszanym. Zapewniam cię, że moje doświadczenie z WB jest bardzo duże i to od czasów gdy trzeba było używać filtrów konwersyjnych przy pracy na slajdach. Ja ustawiam WB bardzo precyzyjnie, by miec już dobre jpg. Wiele osób robiących więcej niż ja w zmiennych warunkach oświetleniowych, ma malutkie pojęcie o WB, bo sobie pracują na RAW. W ten sposób ciężko sie jest czegoś nauczyć o świetle, ale to inna sprawa.

popi
29-12-2009, 13:49
... Ja ustawiam WB bardzo precyzyjnie, by miec już dobre jpg...

A ile czasu Ci to zajmuje? Bo mi wieki :)

Dzięki osobom z tak długoletnim doświadczeniem jak Ty forum zyskuje; neguję fakt, że w warunkach kolorystycznie zmiennych WB 700-tki (w reporterce) nie radzi sobie a mogłoby być lepiej (a przynajmniej tak dobrze jak wspominana czasem przez użytkowników D80-tka).
Co do nef-ów nie traktuję ich jako ułatwienie typu: WB później sobie ustawię! bo widzę, że to "później" czasem się mści (np.drenaż co poniektórych kolorów wyciąganych w obróbce z obrazu popełnionego w trudnych warunkach oświetleniowych) - lepiej, jak Ty napisałeś, od razu ustawić/trafić z balansem w pkt. A tu faktycznie kłania się doświadczenie i lata nauki (wiedza ile Kelvinów w danym świetle jest mi, jak na razie, całkowicie obca :( )

stachmuszel
31-12-2009, 16:40
Troszkę z innej beczki, ale nadal o D700.
Jestem posiadaczem D700 od kilku dni. Przyzwyczajony do D200 zauważyłem w D700, że:

- wbudowana lampa błyskowa wykonana z tworzywa zdecydowanie gorszej jakości niż ta w D200,
- szybki ekranów LCD zdecydowanie "cieńsze" niż te w D200,
- drzwiczki od komory karty pamięci to jakieś nieporozuminie, w D200 też nie ma rewelacji, ale o wiele lepiej.

Pozdr.

woytec60
31-12-2009, 20:41
Troszkę z innej beczki, ale nadal o D700.
Jestem posiadaczem D700 od kilku dni. Przyzwyczajony do D200 zauważyłem w D700, że:

- wbudowana lampa błyskowa wykonana z tworzywa zdecydowanie gorszej jakości niż ta w D200,
- szybki ekranów LCD zdecydowanie "cieńsze" niż te w D200,
- drzwiczki od komory karty pamięci to jakieś nieporozuminie, w D200 też nie ma rewelacji, ale o wiele lepiej.

Pozdr.
A zdjęcia robi? ;)

spiritwood
31-12-2009, 20:51
A ja Wam powiem, że ckni mi się za moim D200. Ostatnio z kolegą filkiem (http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=7659) rozmawialiśmy właśnie o D200 i wyszło na to, że dwusetka dawała (a właściwie nadal daje) obraz najbardziej analogowy ze wszystkich współczesnych Nikonów. Coś w tym jest, że CCD, pomimo tego, że nie może podjąć rękawicy rzuconej przez CMOSa w temacie wysokiego ISO, ale obrazek - patrząc po aptekarsku - daje jakiś taki... ludzki.
Pamiętacie takie porównanie (chyba Jacka Z), gdzie były zdjęcia takiej babki w piórach? Test czterech aparatów. Obrazek studyjny z D200 był*porównywalny a może i nawet podobał się bardziej obok referencyjnego w tamtych czasach (jak to brzmi - to zaledwie parę lat temu ;)) 5D. Tak mi się jakoś nasunęła refleksja w tym starym roku...

Jacek_Z
01-01-2010, 03:14
A ja Wam powiem, że ckni mi się za moim D200. Ostatnio z kolegą filkiem (http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=7659) rozmawialiśmy właśnie o D200 i wyszło na to, że dwusetka dawała (a właściwie nadal daje) obraz najbardziej analogowy ze wszystkich współczesnych Nikonów. Coś w tym jest, że CCD, pomimo tego, że nie może podjąć rękawicy rzuconej przez CMOSa w temacie wysokiego ISO, ale obrazek - patrząc po aptekarsku - daje jakiś taki... ludzki.
Pamiętacie takie porównanie (chyba Jacka Z), gdzie były zdjęcia takiej babki w piórach? Test czterech aparatów. Obrazek studyjny z D200 był*porównywalny a może i nawet podobał się bardziej obok referencyjnego w tamtych czasach (jak to brzmi - to zaledwie parę lat temu ;)) 5D. Tak mi się jakoś nasunęła refleksja w tym starym roku...
Tak, to ja robiłem. Popatrz w mój podpis. Nadal mam D200 i nadal nim czasami robię zdjęcia. Śmieszne, ale w studiu bym pracował na nim częściej, niż na D700 gdyby nie to, że ten ostatni ma ... lepszy wyświetlacz LCD, o większej ilości punktów.
Pewnie będe miał do D200 długo sentyment, tak jak canonierzy do 5D.
Zresztą D700 też się daje lubić.:-D

karolt
01-01-2010, 10:20
Mamy wprawdzie jeden slot na karty, ale przy dzisiejszych pojemnych kartach, nie powinno to stanowić wady.
Hehe. Moim zdaniem to jest JEDYNA istotna "wada" właśnie, spośród tych, które wymieniasz (zaznaczam, że to moje subiektywne odczucie intensywnego użytkownika D700, który uważa go za aparat niemal idealny). W tym sensie, że pojemne karty to nie to samo, co równoległy zapis na dwóch. I to jest istotna różnica jak dla mnie między tymi aparatami, dla której (między innymi) patrzę łapczywie na D3s. Reszta różnic nie jest istotna.
No bo chociażby - narzekasz, że D700 to kupa kasy wywalona na niedoróbki. Usuń te niedoróbki - a będziesz miał cenę jak za D3. Nikt by tego nie kupował, prawda? Płacisz za to za fenomenalne - takie same jak w D3 - osiągi w kwestii jakości obrazu. W końcu to jest chyba najważniejsze? Ja właśnie jestem zachwycony, że Nikon zrobił "D3 dla ubogich", bo na D3 wówczas mnie nie było stać, a na D700 i owszem.

A na przykład - z tym szkłem do zdjęć lotniczych - myślisz, że ludzie, którzy marudzą na taki brak w ofercie Nikona, mają dla firmy jakiekolwiek znacznie (pomijam liczbę tych osób, bo pewnie jest mikroskopijna), która to firma sprzedaje z powodzeniem swój sprzęt do NASA? Oni jakoś nie marudzą. A Nikon nie jest firmą do spełniania życzeń, tylko do robienia kasy.

Gdyby D700 nie schodził w tej cenie, w jakiej jest w sklepach, to cena byłaby niższa. Pamiętaj, że ceny nie dyktuje Nikon, tylko my, którzy kupujemy dane body w takich a nie innych ilościach. Wkurza mnie częste (typowe dla homo sovieticus) myślenie, że coś jest "za drogie". Najlepszym dowodem na to, że nie jest za drogie, jest to, że schodzi ze sklepów, a firma Nikon zarabia. I nie obniża cen. Ja wiem, że trudno się uwolnić od myślenia socjalistycznego, gdy nie mamy tak na prawdę wolnego rynku nadal, ale nie przesadzajmy.

Chcesz mieć lepszy aparat? Kup D3. Albo zrób to, co zrobił pan Michio Kariya - zostań prezesem Nikona i wtedy sobie stworzysz swój aparat marzeń. I będziesz czytał na forach, "czego w nim brakuje i co by trzeba było w nim koniecznie zmienić i do jakiego pułapu obniżyć cenę, żeby autor wątku mógł go kupić / był zadowolony" :-) I będziesz się z tego śmiał / miał to gdzieś, bo będziesz wiedział (i widział po kolejnych zerach na koncie), że Twoi marketingowcy wiedzą co robią.
A jeśli chcesz obniżyć cenę, to zorganizuj bojkot kupowania D700 - zobaczysz, jak ceny polecą w dół.
Tylko że jeśli ograniczysz to do Polski, to po prostu Nikon wstrzyma sprzedaż w Polsce, i tyle. Trzeba będzie sprowadzać zza granicy...

Pozdrawiam noworocznie i życzę sukcesów w zgłębianiu praw ekonomii :-)

A ja Wam powiem, że ckni mi się za moim D200.
Też mam jeszcze D200, ale nie przesadzajmy. Chcesz mieć analoga? To bądź mężczyzną i zaopatrz się w F4(s) / F100, a nie stwarzaj teorii, że D200 daje "bardziej ludzki" obraz niż D700 :-D
Dają dokładnie taki sam, przy czym D700 potrafi to robić "po ciemku".
Ale sentyment do D200 jest, nie powiem...
Zabawne - kupując D200 myślałem, że "teraz już mam wszystko". Bzdura. Gdyby dało się wymieniać same matryce i oprogramowanie, to tak.
Tylko że gdyby dało się wsadzić matrycę w F4, to do dziś używałbym wyłącznie F4 (no dobra, AF trzeba by tam było zmodernizować...)

Jak się odklejało (ku rozbawieniu braci fotograficznej w szczególności spod flagi "C")
Hehe. Wolisz pewnie, jak Canonowcy, jak Ci coś cieknie do komory lustra? :-D
Albo jak AF nie działa poprawnie w aparacie tzw. topowym?
Albo jak w topowym aparacie musisz czekać, aż aparat się namyśli, żeby zmienić pozycję w menu?
Itd. itp.
Dziękuję bardzo, puszki Nikona na dziś są o duuuży krok do przodu przed Canonem (co nie znaczy, że Canon nie nadgoni, ale na dziś tak to wygląda).

Zakupiłem super glue i sobie sam zaradziłem. Powiecie: no więc po co zrzędzić, skoro masz już święty spokój? Świętego spokoju nie mam, bo gumy będą się odklejać nadal.
No to nie rozumiem. Użyłeś w końcu tego super glue czy nie? Jeśli tak, to co ma się odklejać?
Ja użyłem (w D200) i zero problemu.

spiritwood
01-01-2010, 11:51
Też mam jeszcze D200, ale nie przesadzajmy. Chcesz mieć analoga? To bądź mężczyzną i zaopatrz się w F4(s) / F100, a nie stwarzaj teorii, że D200 daje "bardziej ludzki" obraz niż D700 :-D

Jeżeli tym mierzylibyśmy męskość to moja żona byłaby najszczęśliwszą kobietą*na świecie. Mam sporo analogowych nikonów (F3, F2, FA, FM3a, FE2). Ja pisałem o tym, że na takim ISO 800 obrazek z D200 dzięki monochromatycznym szumom bardziej przypomina mi film, niż 'wyprany z emocji' D700. Tylko tyle.

ekonet
01-01-2010, 13:56
Wkurza mnie częste (typowe dla homo sovieticus) myślenie
Myślę, że chyba przesadziłeś.

Siupes
04-01-2010, 16:15
a ja juz nie pamietam nawet mojego d200, uwazam ze d700 to gigantyczny krok do przodu i jedyne czego mi brakuje to drugiego cf i za filmy bym sie nie obrazil, czyli dokladnie tego co bedzie dodane w nastepcy. jednoczesnie jestem prawie pewien ze nie zmienie d700 na jego nastepce (wydaje mi sie ze roznice beda jak miedzy d300 i d300s tylko zmiana bedzie kosztowniejsza).

JIMIX
10-01-2010, 17:02
W D3 klapka jest metalowa :P

popi
10-01-2010, 17:12
...także z listy moich życzeń niechże poprawią tylko WB a będę b.zadowolony :)

No proszę: mówisz - masz :)

JIMIX
10-01-2010, 17:44
Ale absolutnie nie zgadzam sie z JIMIX w tym co pisze. Powinien on uwzględnic to, że każdy ma inne preferencje.

I vice versa

Gumy to problem odwieczny i nie widzę powodu, by nagle wyróżniać D700 jakoś szczególnie.
Mogę napisać, że D3 to niedoróbka? To napiszę.

Pisać możesz, co z tego, że bardzo mijasz się z prawdą.

Gdzie ty to wyczytałeś?
Czytaj więcej nasze forum.

Jak to gdzie? W niejakim internecie, a gdzie niby? Sugerujesz, że jestem głupkiem?

zabraniam :) Guzik INFO to podstawa i musi on byc obok dużego wyświetlacza LCD. Zadnego włączania przesuwaniem on/off itp pomysłów.

Jesteś głównym inżynierem Nippon Kogaku? :mrgreen:

OK, zgadzam się z tym. Aczkolwiek uzywam sprzętu delikatnie i bardzo to mnie nie razi.

"Delikatnie" - to mówi w zasadzie wszystko

Nigdy ich nie zdjąłem. Ani przypadkowo, ani celowo, więc pisanie o otwieraniu przez trącanie jest grubą przesadą. Aha - zdjąłem je w sklepie jak kupowałem body, by zobaczyć czy tam są jakieś gniazdka :). Nigdy nie włożyłem w nie jakiegokolwiek kabelka. Nie wiem czy mam sprawne te gniazda. Wg mnie może ich w ogóle nie być. Odpadł by kłopot z ich uszczelnianiem.

Kapie sarkazmem i ironią, ale grubą przesadą z Twojej strony jest sugerowanie, że akurat z tym elementem jest wszystko OK... i że przez przypadek nie można tych zaślepek zdjąć... kantem dłoni właśnie.

nie mam pojęcia o co ci chodzi

O eleganckie równe elektoluminescencyjne podświetlenie, a nie trzema diodami na marginesie - dziadowstwo!

Po co w ogóle jakiś przycisk, którego się nigdy nie używa? Tak jak jest jest dobrze.

Poprawka - Ty NIGDY nie używasz. Do HDR (choćby) się przydaje...

bardzo bym chciał videofilmowanie w body nawet gdybym miał dopłacić 1 czy 2 tys zł.

Jasssssne. Już widzę jak dopłacasz te 2 tysie za HD, nawet nie full.

absolutnie nie. Wybór pomiaru światła powinien byc taki, jak w D3. Z blokadą.

A co, "kantem dłoni" się przestawiło?:mrgreen:

Nigdy nie zrobiłem choćby jednego takiego przypadkowego zdjęcia, a grip mam zawsze włączony. Nie widzę potrzeby rozbudowywania menu o niepotrzebna pozycję. Czym więcej pozycji w menu tym dłużej się szuka tej co się chce.

A ja zrobiłem. Co więcej, przy przeglądaniu zdjęć, często "czymś" się ten przycisk zdarzy nacisnąć i wówczas podgląd znika.

dla mnie nieistotne, nie używam BKT i Autoiso, ale to co piszesz byłoby OK.

Czyli potwierdziłeś z tym BKT

Ty piszesz ostro to i ja tak napisze. Idiotyzmem jest moim zdaniem przedkładanie dźwigienki do otwarcia klapki CF, dającej chyba tylko użytkownikowi jakiś komfort psychiczny, od bardzo pożytecznego guzika INFO.
Nic mnie nie obchodzi marketing. Ten guzik mi się przydaje i go używam.

Ajjjj... "Komfort psychiczny"? To przyjrzyj się kolego raz jeszcze uszczelnieniom w D200/300 i D700... D700 - ŻENUA.

No i tym tekstem mnie wkurzyłeś.

Trudno

Nie wiem po co ci on, wiem po co on mnie.
na cholerę mi guzik BKT, guzik klapki CF i parę innych?

Czyli co - jak Tobie nie potrzebne to i innym też, tak?

Przyjmij do wiadomości, że inni mogą mieć inne preferencje niz ty.

Także Ameryki nie odkryłeś...

Parę moich uwag do D700 by się stało body idealnym (kolejność wg ważności):
- natywne ISO 100 (niestety w D3 tez tego brak

Zgoda

- dołożenie wideofilmowania (wystarczy HD) w następnej wersji body

Bzdura

- przycisk L bez konfigurowania w tym celu guzika funkcyjnego (jak w D3)

Może być.

- blokada przełączania pomiarów światła (jak w D3)

Nawet nie będę komentował...

- blokada przełączania trybów AF (niestety w żadnym z nikonów jej nie ma)

Znó kant dłoni? :-D

- blokada klapki karty CF o ile gdzieś się znajdzie na nią miejsce.

Spójrz na tego D700 i powiedz szczerze, że nie ma na nim miejsca na ten "dynks"...

- nie odłażace gumy (niestety - podobnie jak w D200 itp)

BINGO!:mrgreen:

minusy D3, w stosunku do D700 (z gripem), hierarchia od najbardziej dla mnie dokuczliwego:
- przy trzymaniu body w pionie zły dostęp do wybieraka pól AF. Ja 95% zdjęć mam pionowych i to jest katastrofalna wada.

Może nie katostrofalna, ale, zgoda, wada.

- brak guzika do pomniejszania zdjęcia na LCD (gdy to jest już powiększone) - bardzo istotny mankament. Ja nieustanie przeglądam powiększone fragmenty zdjęć.

Nie rozumiem o co Ci chodzi. Aśrodkowy wybieraka nie działa tak przypadkiem?

- brak wbudowanej lampy błyskowej

Oj przeginasz...

- idiotyczny drugi mały wyświetlacz LCD na gripie (to gdzie ISO, WB, QUAL). Mimo moich błagań;) kontynuowane od nikona F5

W/g mnie jest to lepsze rozwiązanie niż w trzycyfrowcach - duuuuużo wygodniejsze podczas patrzenia przez wizjer.

- brak guzika INFO

O żesz Tyyyy....:mrgreen: - INFO-lover

(mimo tych wad wstrzymam się z opinią, że D3 to bubel i kupa kasy wydana na niedoróbki)

Jak powiada mój braciak, nie dobrze jest wstrzymywać... :mrgreen: ale to Twoja opinia

plusy D3 w stosunku do D700
- guzik L
- blokada przełączania pomiarów światła

jak wyżej

- blokada klapki karty CF

Ano...

Jacek_Z
10-01-2010, 19:47
..Poprawka - Ty NIGDY nie używasz. .No i tu się cała sprawa rozgrywa. Kwestia osobistych preferencji. Natomiast ty piszesz jaki to D700 jest do kitu. On może byc co najwyżej dla ciebie do kitu, dla innych może być OK czy nawet lepszy niż D3. Bo dla mnie lepsze ewidentnie jest zmienianie pól AF dodatkowym wybierakiem w doczepianym gripie.
Możemy się przekomarzać długo, ale i tak mnie nie przekonasz, że takie niuanse w budowie D3 i D700 sa warte tak dużej róznicy w cenie.

robin102
27-01-2010, 12:51
heeeeee właśnie stałem się właścicielem drugiego D700 obok na stole leży trzeci kolegi.
No i jak z tą jakościa i powtarzalnością produkcji wielkoseryjnej u Nikona jest :) a no tak ;
w każdym egzemplarzu główne wyświetlacze LCD świecą w innym odcieniu :mrgreen: i jasnosć mają inną
W dwóch sztukach dość ciężko działa główny włącznik zasilnia w trzecim lekutko :mrgreen: (w najnowszym)
w dwóch sztukach prawie nie słychać układu czyszczenia matrycy w trzecim piszczy jak piszaczak jakiś:mrgreen:
w obu egzemplarza wszystkie kółka i przyciski działają z przyjemnym oporem w trzecim najnowszym kumpla bardzo lekko chodzą kółka i dżojstik, świadczyć to może o tym, że formy wtryskarek już nie trzymają idealnie wymiaru bądź montaż już nie tak precyzyjny, w sumie nie ma co dywagować wiadomo życie modelowe aparatu współczesnego to góra 2-3 lata, ale każdy z 3 Nikonów daje inne doznania :)
na szczęście klapki kart chodzą ładnie i celność AF w obu sztukach taka sama :)
ot ciekawostka przyrodnicza dostrzeżona wnikliwym okiem :)

bragjure
27-01-2010, 14:16
...Jeżeli byłoby to możliwe to w aktualnym D700 zmieniłbym - dodałbym:

- możliwość ustawienia roli przycisku Qual...( tak jak Fn i pozostałych ) gdyż pracuje tylko w Raw a więc przycisk praktycznie mam nieużywany,
- wyświetlanie na monitorze stanu przełącznika AF ( czy jest S,C lub M ) - trochę by ułatwiło życie ;-),
- zmienił kierunek korygowania balansu bieli przy korzystaniu z panelu kontrolnego za pomocą pokrętła pomocniczego - aktualnie obracając pokrętłem pomocniczym w lewo balans bieli zmienia się w stronę a - amber ( w prawo na osi kolorów ) a gdy kręcę w prawo to zmienia się w stronę b - blue ( w lewo na osi kolorów ).

Zmiana w menu " dostosowanie pokręteł sterowania - obrót wstecz f9" ...nie ma na to wpływu...

Powyższe zmiany są wyłącznie kwestią programową i nie zmieniają nic w budowie....No i są prawie za darmo:-)

Gregson
27-01-2010, 14:32
W D700 jedyną rzeczą, którą bym zmienił jest dżojstik. Jest, jak dla mnie, odrobinę zbyt "głęboki" i gumowy. Ale być może to tylko kwestia przyzwyczajenia do rozwiązania z niższych modeli N, w których dżojstik był zwykłym guzikiem :). Poza tym wyokonanie moim zdaniem rewelacyjne. Nawet gumowe klapki mi nie przeszkadzają ;). W porównaniu do kilku canonów, z którymi miałem do czynienia, to po prostu rewelacja!

kh29228
27-01-2010, 14:45
ja nadal twierdzę, że to super aparacik. wszystko jak dla mnie solidne i fajne, ale zauważyłem (może mi się wydaje), ze klapka od lampy błyskowej jest jakas taka delikatna, ciutkę lata. w D300 i D70 była solidniejsza. czy ktoś ma podobne odczucie?

burton
27-01-2010, 15:15
ja nadal twierdzę, że to super aparacik. wszystko jak dla mnie solidne i fajne, ale zauważyłem (może mi się wydaje), ze klapka od lampy błyskowej jest jakas taka delikatna, ciutkę lata. w D300 i D70 była solidniejsza. czy ktoś ma podobne odczucie?
Zgadzam się w pełni i do solidności całości i lekko niedomkniętej klapki lampy. W obu body tak mam i chyba pozaklejam czarną taśmą izolacyjną. W razie jakiejś wyjątkowej potrzeby użycia wbudowanej lampy zawsze można "odbezpieczyć" :) .

kh29228
27-01-2010, 17:57
Zgadzam się w pełni i do solidności całości i lekko niedomkniętej klapki lampy. W obu body tak mam i chyba pozaklejam czarną taśmą izolacyjną. W razie jakiejś wyjątkowej potrzeby użycia wbudowanej lampy zawsze można "odbezpieczyć" :) .

faktycznie z tą taśmą izolacyjną to niezły pomysł. muszę wypróbować.

burton
27-01-2010, 18:12
faktycznie z tą taśmą izolacyjną to niezły pomysł. muszę wypróbować.
Oczywiście czarna. Można przy okazji zalepić napis NIKON :) . Przerabiałem to już w Canonie. Właśnie ! Z D700 usunąłbym logo i oznaczenia. Fabrycznie ;) . Wiem, różne są na ten temat opinie ale ja lubię "im mniej zwracam uwagę tym lepiej".

PS. Leice może sobie kiedyś kupie :) .

wasilewk
27-01-2010, 18:17
Oczywiście czarna. Można przy okazji zalepić napis NIKON :) . Przerabiałem to już w Canonie. Właśnie ! Z D700 usunąłbym logo i oznaczenia. Fabrycznie ;) . Wiem, różne są na ten temat opinie ale ja lubię "im mniej zwracam uwagę tym lepiej".

A w niej napis jest laserowo robiony...:-?

Myślę podobnie jak Ty.
Pzdr.

Nikuś
27-01-2010, 19:09

Też pozaklejałem sobie taśmą napis Nikon i dwa pozostałe z przodu korpusu. Nikon nie płaci mi za reklamę ;)
Słyszałem też o przypadkach zamalowywania czarnym flamastrem resztę oznaczeń na aparacie.. musi to wygladać ciekawie, jednak na taki krok się nie zdecyduje.

"im mniej zwracam uwagę tym lepiej" to ma sens np w sytuacjach "pustych ulic gdzie jest mrok" ;)

.

plusfoto
27-01-2010, 21:47
Ja tam na razie bym nic nie zmieniał - aparat mam tydzień i dopiero co się przyzwyczajam a wy byście chcieli zmieniać. MÓWIĘ STANOWCZE NIE

davnes
27-01-2010, 21:59
ja nazwę firmy na body zakleiłem plasteliną ;-) tylko z paskiem muszę pokombinować żeby widać nie było

kwiatek6324
27-01-2010, 22:57
ja nazwę firmy na body zakleiłem plasteliną ;-) tylko z paskiem muszę pokombinować żeby widać nie było

Ja wzialem czarny flamster niezmywalny i nim zamazalem napisy na body.
Na deklach zakleilem czarna tasma.

Co do Paska to uzwam swojego cienkiego od F70 jeszcze, na ktorym napis jest tak maly ze
go prawie nie widac, szczegolnie ze juz jest wytarty bo ma kilka latek.

Pozdr
AK

wolnyslimak
27-01-2010, 23:42
Proszę Was...sądzicie, że ew. oprychy, które będą chciały Was okraść z aparatu patrzą na napisy na puszce!!?? Ja rozumiem, że można tak zrobić ze względu na skromność ew. nieprzywiązywanie wagi do metek ale nie wmówicie mi, że "ciemna ulica" robi selekcję:):): D80 z 50 f/1,8 made in china to nie wezmę bo to przecież złom i nie robi juz zdjęć. Komu ja to sprzedam? Za to D700 z 70-200 VR II to nie pogardzę...a jeszcze lepiej D3s bo to nówka i ma wysokie ISO...za cos takiego to juz majatek wezmę. Dla 99% bandziorów poprostu będziecie kolejnym celem do okradzenia i tyle!! Argument za Leicą jeszcze zrozumiem bo różnica w wielkości zestawu oraz wygląd ala staroć może mylić ale dla większości na 1-wszy rzut oka zestaw D70s + 80-200 będzie wyglądał tak samo jak D700 z 70-200 VR.

SzymonWojciechowski
28-01-2010, 02:56
Mam wrażenie że niektórzy kładą swojego D700 i oglądają ze wszystkich stron, wyrokując co jest słabe/nieszczelne/źle wykonane...
Nie licząc tej nieszczęsnej, luźnej klapki od lampy wszystko jest w jak najlepszym porządku - wiadomo że niektórzy znajdą pierdoły, które w ich SUBIEKTYWNYM odczuciu mogą przeszkadzać w robieniu zdjęć.
Mój egzemplarz jak na razie przeszedł przez kilkugodzinny deszcz, leżenie na śniegu, mrozy do -25, bliższe kontakty z gałęziami i krzakami itp. a jakoś karta nie wyskoczyła z miejsca, pokrywa od gniazd sama z siebie się nie otwiera, a szczelność całości pozostałą nienaruszona!!! Dlatego - róbmy zdjęcia!
Pozdrawiam

wojkij
28-01-2010, 04:56
Proszę Was...sądzicie, że ew. oprychy, które będą chciały Was okraść z aparatu(...)

No ale tu niekoniecznie musi chodzić o oprychów. Nigdy nie słyszałeś czegoś w stylu "łał, to nikon?" itd itp. Gdy już marki/modelu/ogniskowej/czerwonego/złotego paska nie ma na talerzu to takie sytuacje zdarzają się zdecydowanie rzadziej. Teraz tylko pytanie jak okleić canonowskie 200/2?;)

witold68
28-01-2010, 12:35
Racja!...szczególnie przedostatnie zdanie.......po cho......re mi nagrywanie filmów, nie to co naprawde potrzeba....

Aneko
30-01-2010, 23:15
Zaklejanie marki, chowanie paska raczej niewiele pomoże, jak ktoś się zna to z daleka wyczai co trzymasz w rekach, serio.. A jak się nie zna, to nie zrobi mu to różnicy i tak swoje na tym zarobi..
Pasek można wymienić, np. na bardziej wygodny neoprenowy, koszt około 30zł.

(Przez ponad rok używałam D80)
D700 mam od tygodnia, ponad 1000 zdjęć zrobionych w różnych warunkach..
Wrażenia?
Niesamowite, choć spodziewałam się jeszcze czegoś lepszego :) A może to kwestia poznania sprzętu i wprawy..?
Body, naprawdę solidne, dobrze leży w dłoni..
Z 24-70 może trochę ciężki zestaw, ale wiedziałam w co się pakuję, dojdzie jeszcze grip.
Dzisiaj miałam problem z AF..

burton
30-01-2010, 23:21
...D700 mam od tygodnia, ponad 1000 zdjęć zrobionych w różnych warunkach..
Wrażenia?
Niesamowite, ...
Dzisiaj miałam problem z AF..
Możesz wyjawić co to za problem ? Z obsługą ? Coś nawala ?

Aneko
30-01-2010, 23:58
Problem ze złapaniem ostrości, światło dzienne (pora popołudniowa), odległość od osoby fotografowanej jakieś 2m

burton
31-01-2010, 01:02
Problem ze złapaniem ostrości, światło dzienne (pora popołudniowa), odległość od osoby fotografowanej jakieś 2m
Jakie szkło podpięte ? Tryb AF ? Priorytet ostrości czy może pierwszeństwo wyzwolenia migawki ? Sugeruję sprawdzić ustawienia AF w danym trybie. Zdj. pod mocne światło ?

esio
31-01-2010, 13:46
Mam pytanie dotyczące szybkości AF.
Mam F100 i szybkość i celność w tym aparacie jest wręcz perfekcyjna.

Miałem D80 i to była porażka, AF w nim był baaaardzo wolny w porównaniu z F100.

Teraz mam D300 i to samo. No lepiej od D80 ale w porównaniu do F100, działa ślamazarnie.
Po nacisnięciu spustu w F100 jest zryw srubokręta i masz ostrość.
W D300 naciskasz i za chwilkę widzisz jak ruszyły się soczewki i mmmmasz ostrość.

Jak to jest w D700? Jakie są Wasze odczucia i obserwacje?
A jeśli jest tak samo, co sugerują testy, to w jakim aparacie AF działa tak szybko jak w F100, w D3, D3x czy D3s?

Slon
31-01-2010, 14:22
w jakim aparacie AF działa tak szybko jak w F100?

obawiam sie, ze w zadnym z cyfrowych body...
Analogi mialy wstawiane potezne silniki, bo wczesniej nie bylo szkiel AF-S. Teraz, gdy wiekszosc profesjonalnych szkiel ma silniki, nie ma sensu (z punktu widzenia producenta) wstawiac mocnych (silnych?) silnikow do body.
Z wlasnych obserwacji wiem, ze calkiem fajnie szkla na srubokrecie smigaja na puszkach Dx, czyli D2x, D2h, D3. D3s i D3x pewnie podobnie do D3, czyli przyzwoicie. D700 troche odstaje od nich, ale i tak jest calkiem szybko. Duzo szybciej od D300 czy wszystkich nizszych puszek

esio
31-01-2010, 16:26
No szkoda, wielka szkoda.
Wiesz, przyzwyczajony byłem do czegoś innego.
W D80 mogłem to przyjąć, bo to kawałek plastiku.
Ale po D300 oczekiwałem czegoś więcej.

Aneko
03-02-2010, 02:01
Jakie szkło podpięte ? Tryb AF ? Priorytet ostrości czy może pierwszeństwo wyzwolenia migawki ? Sugeruję sprawdzić ustawienia AF w danym trybie. Zdj. pod mocne światło ?

24-70mm 2.8
O ile pamiętam AF S, priorytet przyslony. Zdjecie pod swiatlo ale nie bardzo mocne.

plusfoto
04-02-2010, 12:41
esio się pytał czy w ustawieniach masz zezwolenie na zrobienie zdjęcia bez ustawienia ostrości tzw. priorytet migawki przed ostrością