PDA

Zobacz pełną wersję : Wyprane kolory w ViewNX 1.4

wasilewk
29-09-2009, 12:09
Założyłem wątek, bo podobne są mniej szczegółowe i nie na mój temat.

Otóż po padnięciu dysku postawiłem od nowa system XP Pro. Pamiętając, że już poprzednio miałem boje z kolorami w niektórych programach po zmianie monitora z CRT na LCD, postanowiłem pod 'czystym' XP sprawdzic jak się wyświetlają NEF-y i JPG-i przegrane z karty CF do katalogu.

Wszystko jest ok.

No to wgrywam ViewNX. No i zonk ! Kolory wyprane. NEF-y myślę, może łapie ustawienia z aparatu, więc spróbuję JPG-i. To samo, kolory wyprane (a pod Windowsami ok.).
oto przykład:

http://img36.imageshack.us/img36/2426/kolviewnx.jpg

Czy istnieje sposób ustawienia tego ViewNX-a, żeby kolory JPG były takie same, jak pod Windowsami ?

Dziękuję i z góry przepraszam tych, dla których "było milion razy, poszukaj" - trafili jak kulą w płot.

Pzdr.

Giani
29-09-2009, 13:02
No to wgrywam ViewNX. No i zonk ! Kolory wyprane. NEF-y myślę, może łapie ustawienia z aparatu, więc spróbuję JPG-i. To samo, kolory wyprane (a pod Windowsami ok.).
oto przykład:

http://img36.imageshack.us/img36/2426/kolviewnx.jpg

Czy istnieje sposób ustawienia tego ViewNX-a, żeby kolory JPG były takie same, jak pod Windowsami ?

Dziękuję i z góry przepraszam tych, dla których "było milion razy, poszukaj" - trafili jak kulą w płot.

Pzdr.

A masz jakiś profil ICC zapięty do monitora ? właściwości/ustawienia/zaawansowane/zarządzanie kolorami . sprawdź to. nie używam tej Windowsowskiej przeglądarki, ale nie mam w ViewNX wypranych kolorów. wszystko biega o profile ICC. Rozumiem , że to nie jest szeroki gamut ?

wasilewk
29-09-2009, 13:30
A masz jakiś profil ICC zapięty do monitora ? właściwości/ustawienia/zaawansowane/zarządzanie kolorami . sprawdź to. nie używam tej Windowsowskiej przeglądarki, ale nie mam w ViewNX wypranych kolorów. wszystko biega o profile ICC. Rozumiem , że to nie jest szeroki gamut ?

Nie jest szeroki gamut, to jakiś zwykły 26" iiyama - tam we właściwości/ustawienia/zaawansowane/zarządzanie kolorami mam PLE2607WSV.

Czy mógłbyś mi wyjaśnic dlaczego z tym "PLE2607WSV" Windowsy wyświetlają poprawnie, a ViewNX nie potrafi się dostosowac do zastanego środowiska windowsowego i przejąc tego windowsowego profila ?

Aha i jeszcze jedno:
dlaczego te małe ikonki ViewNX wyświetla poprawnie a ten duży obrazek już nie ?

Pzdr.

Giani
29-09-2009, 13:44
Nie jest szeroki gamut, to jakiś zwykły 26" iiyama - tam we właściwości/ustawienia/zaawansowane/zarządzanie kolorami mam PLE2607WSV.

Czy mógłbyś mi wyjaśnic dlaczego z tym "PLE2607WSV" Windowsy wyświetlają poprawnie, a ViewNX nie potrafi się dostosowac do zastanego środowiska windowsowego i przejąc tego windowsowego profila ?

Dlatego, że NX2 , ViewNX czyta zapięty profil ICC monitora i w zależności od niego wyświetla kolorki.A programy nie obsługujące zarządzania kolorem nie czytają tych ustawień. Programy Windowsa nie obsługują tej funkcji .A ten PLE2607WSV to profil ICC twojego monitora ? Masz ten profil w C:\WINDOWS\system32\spool\drivers\color ? Czasami się zdarza, że profile ICC otrzymywane od producentów są "walnięte". Możesz usunąć ten profil PLE26... na moment i sprawdzić jak Ci wyświetla ViewNX zdjęcia. Zasada jest taka, że jeśli profil monitora ICC jest dobry np. po kalibracji kolorymetrem, to tylko w programach obsługujących zarządzanie kolorami będziesz miał kolory bliższe tym prawdziwym

markB
29-09-2009, 16:01
A co masz w opcjach ViewNX - Color Managment? Wybierz to: C:\Program Files\Common Files\Nikon\Profiles\NKsRGB.icm, jeśli twój monitor wyświetla sRGB.

wasilewk
29-09-2009, 21:40
A co masz w opcjach ViewNX - Color Managment? Wybierz to: C:\Program Files\Common Files\Nikon\Profiles\NKsRGB.icm, jeśli twój monitor wyświetla sRGB.

Na przykładzie widac, że ten profil jest niewybrany. Jeśli go wybiorę, to i tak to nic nie zmienia.

Pzdr.

wasilewk
29-09-2009, 21:42
Dlatego, że NX2 , ViewNX czyta zapięty profil ICC monitora i w zależności od niego wyświetla kolorki....

Ok. A dlaczego miniaturki wyświetla poprawnie ? (zobacz na pokazanym przykładzie).

jarkko
29-09-2009, 21:56
Nie jestem pewien ale miałem kiedyś podobny problem i pomogło chyba wtedy przeinstalowanie kodeków do NEF.
http://www.nikonimglib.com/nefcodec/

Giani
29-09-2009, 22:39
Ok. A dlaczego miniaturki wyświetla poprawnie ? (zobacz na pokazanym przykładzie).

Bo ten typ tak ma :) Miniaturki nie są profilowane. Mam tak samo, tylko z tym, że mój monitor jest szeroko-gamutowy i objawia się tym, że programy nie obsługujące zarządzanie kolorem podbijają trochę kolorki. A usunąłeś profil monitora tak jak mówiłem ? Myślę , że to wina tego profilu ICC. Ale żeby się upewnić usuń ten zapięty profil monitora, w każdej chwili możesz go ponownie dodać, i zostaw tylko profil domyślny monitora. Otwórz zdjęcia w ViewNX i sprawdź czy coś się zmieniło. Jeśli się zmieniło tzn że problem tkwi w zapiętym profilu ICC. A te zdjęcia sprawdzałeś w ViewNX na innym komputerze i innym monitorze ?

wasilewk
30-09-2009, 21:22
Bo ten typ tak ma :) Miniaturki nie są profilowane. Mam tak samo, tylko z tym, że mój monitor jest szeroko-gamutowy i objawia się tym, że programy nie obsługujące zarządzanie kolorem podbijają trochę kolorki. A usunąłeś profil monitora tak jak mówiłem ? Myślę , że to wina tego profilu ICC. Ale żeby się upewnić usuń ten zapięty profil monitora, w każdej chwili możesz go ponownie dodać, i zostaw tylko profil domyślny monitora. Otwórz zdjęcia w ViewNX i sprawdź czy coś się zmieniło. Jeśli się zmieniło tzn że problem tkwi w zapiętym profilu ICC. A te zdjęcia sprawdzałeś w ViewNX na innym komputerze i innym monitorze ?

Sorry za opóźnienie, mam nowe zajęcie u dzieci.

Zaraz to wszystko zrobię, jak mówisz. Zobaczymy.

Pzdr.

Ok ! Masz 100% racji. Działa tak jak mówisz !

SERDECZNIE DZIĘKUJĘ i POZDRAWIAM.