Zobacz pełną wersję : SB-800 awaria sprzętu czy programu ?
Witam serdecznie.
Wierząc w niezawodność Nikon SB-800, kupiłem sprzęt w USA. Wszystko było ok, ale jak zwykle do czasu.
Dziś sytuacja jest następująca. Po zamontowaniu lampy na aparat i robieniu zdjęcia:
1. w trybie TTL - lampa wysyła jeden słaby błysk, nie działa przycisk wyzwalania błysku
2. w trybach A i AA - lampa nie błyska, nie działa przycisk wyzwalania błysku
3. w trybie zdalnym (lampa aparatu steruje SB-800) o dziwo wszystko działa
4. w trybie strobo. nic nie działa
5. wszystkie klawisze funkcyjne działają
Może ktoś się spotkała z taką usterką?
A może ktoś wie gdzie lub jak to naprawić?
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
A lampę masz ustawioną jako szefa czy remote?
adolfik9501
29-09-2009, 18:12
Zacząłbym od RESETa (mode+on/off przez 2-3 sek.) Jeśli po przywróceniu ustawień fabrycznych dalej będzie świrować to sprawdź na innym body.
Jako MASTER nie mam jej jak sprawdzić
Jako REMONTE wszystko jest OK.
RESET oczywiście był robiony.
adolfik9501
30-09-2009, 09:29
Sprawdź PW.
EDIT: sprawdź jeszcze na innym body, co by się upewnić, że to lampa a nie body fiksuje.
Inne lampy z aparatem działają.
W trybie MASTER nie można wyzwolić błysku czerwonym mały włącznikiem.
To na pewno lampa.
Potrzebuję dobrego, pewnego serwisu. Najlepiej we Wrocławiu, może ktoś ma coś godnego polecenia.
adolfik9501
30-09-2009, 13:42
Pewny serwis masz ten co podesłałem namiary. Ludzie na forum bardzo zadowoleni z jego usług. No ale to nie we Wrocku.
A gdzie te namiary na serwis ??
adolfik9501
30-09-2009, 20:31
Sprawdź PW.
(...)
Jak wyżej.
Nie ma serwisu Nikona we Wrocławiu. Najlepiej spotkać się z innymi użytkownikami i wspólnie pokombinować. Proponuję Ci pomoc, ale nie jutro, chyba, że późnym wieczorem. Telefon do mnie znajdziesz gdzieś w profilu.
EkoTereee
11-10-2009, 19:04
Może i mi coś podpowiecie.
Mam uszkodzoną (zawieszoną??) lampę Nikon SB-800. Lampa błysnęła jakoś tak silniej, bez wyzwalania migawki i od tego momentu jest kiepsko.
Lampa błyska na aparacie, choć nie zmienia kąta błysku i chyba także siły. Nie działają przyciski wyzwolenia błysku, a na wyświetlaczu jest wyświetlonych sporo danych (M-TTL itp.). Wyświetlacz jest delikatnie przyciemniony.
Może mieliście taki przypadek? Reset nie działa!!! Czy można ją zresetować "na twardo"? Wyjmowałem aku na tydzień i nic to nie zmieniło.
Wysłałem w końcu przez Fotojokera do serwisu, ale nie jest on raczej kompetentny (człowiek przez telefon mówi, że nie ma części, ale nie wie, co jest potrzebne, bo to nie on naprawia, tylko elektornik. Miał oddzwonić, ale nie oddzwonił). Muszę więc poszukać innego serwisu, który zajmuje się lampami, a nie zdziera. Może coś poradzicie?
adolfik9501
11-10-2009, 20:32
A pewnie: http://www.techfoto.pl/naprawa_lamp_blyskowych.htm Ludziska na forum sobie chwalą.
EDIT: widzę, że w innym wątku namiary już dostałeś :)
czy to w porządku jest, gdy nakładam dyfuzor albo wyciągam adapter szerokokątny... to kąt rozbłysku lampy z auto zmienia się na ZOOM M (manual)?
czy to w porządku jest, gdy nakładam dyfuzor albo wyciągam adapter szerokokątny... to kąt rozbłysku lampy z auto zmienia się na ZOOM M (manual)?
Masz wyłączony zoom manualny na lampie i przy założeniu dyfuzora włącza Ci się funcja - zoom M (on)?
Może i mi coś podpowiecie.
Mam uszkodzoną (zawieszoną??) lampę Nikon SB-800. Lampa błysnęła jakoś tak silniej, bez wyzwalania migawki i od tego momentu jest kiepsko.
Lampa błyska na aparacie, choć nie zmienia kąta błysku i chyba także siły. Nie działają przyciski wyzwolenia błysku, a na wyświetlaczu jest wyświetlonych sporo danych (M-TTL itp.). Wyświetlacz jest delikatnie przyciemniony.
A Kolega nie przełączył sobie czasem lampy w tryb Master?
Masz wyłączony zoom manualny na lampie i przy założeniu dyfuzora włącza Ci się funcja - zoom M (on)?
tak, dokładnie ;)
tak, dokładnie ;)
Nie powinno tak być.
the-parkour
11-02-2010, 13:28
Witam, mam identyczny problem jak MarFli (lapma jest już po gwarancji)
piętnasta
03-10-2010, 14:02
Moja lampa też jest już po gwarancji...wszystko zachowuje się w porządku poza tym że nie wyzwala się błysk, ani błysk modelujący, objawy są takie jakby słabe były akumulatorki sprawdziłam jednak na dwóch innych zestawach, niestety zostaje chyba tylko serwis na lcd wszystko w porządku, pozostaje się chyba tylko cieszyć że nie trzasnęło mi na ślubnych ;I
piętnasta
05-10-2010, 22:45
Dla zainteresowanych napiszę, że okazało się iż zepsuty jest przetwornik...koszt naprawy 250-300zł
piętnasta
06-10-2010, 18:37
dzisiaj dostałam wiadomość, że zepsuta jest jednak płyta gł. i trzeba lampę odesłać do serwisu NIKONA, czy jest sens inwestować w naprawę(czy lepiej kupić sb 900)??? Jaki może być tego koszt. Ale rozczarowanie rozumiem gdybym uszkodziła ją mechanicznie ale że dzieje się to w trakcie normalnego użytkowania.........masakra
piętnasta
06-10-2010, 18:41
bu może ktoś miał podobny problem
piętnasta
07-10-2010, 11:27
Wymiana płyty gł 600 zł chyba opłaca się kupić nową lampę a tą naprawić przy okazji....?
Po dobrych kilku miesiącach robienia zdjęć uszkodzoną lampą (działa tylko w trybie zdalnym), postanowiłem ją naprawić.
Będę opisywał kolejne etapy zmagań, może ktoś skorzysta.
Dziś wysłałem zapytanie do www.techfoto.pl na adres
[email protected].
Czekam na odpowiedź.
Hej
Ja z moją sb-800 mam następujący problem. Lampa na sankach aparatu, w każdym z trybów gdy palnik jest skierowany na wprost, nie podaje informacji na wyświetlaczu o efektywnym zasięgu błysku w metrach. Jeżeli przekręcę palnik do góry (tak jakbym robił zdjęcia z błyskiem odbitym od sufitu) taka informacja się pojawia. Na pozostałych moich lampach (sb-600 i sb-900) mam odwrotnie i do niedawna na sb-800 też tak było. Czy ktoś z Was spotkał się z taką sytuacją?
Lampę wysłałem. Szybka odpowiedź z diagnozą:
Naprawa układu wyzwalania lampy błyskowej. Wymiana uszkodzonych elementów smd. Sprawdzenie działania.
i wyceną usługa 230 zł i części 40 zł.
Czekam na naprawę.
Moja Sb 800 sama się wyzwala przy poruszeniu. Nie często ale zdarza się jej co kilka min.
Przeczyszczenie styków nie pomogło. miał ktoś podobny przypadek?
Moja Sb 800 sama się wyzwala przy poruszeniu.
Gdzieś słyszałem, że może mieć to związek z luzem na sankach aparatu. Czy lampa ciasno siedzi na sankach aparatu, czy może lekko się chwieje?