PDA

Zobacz pełną wersję : D80 licznik główny się zresetował

PawelPrzez
28-09-2009, 23:10
Witam
Używałem szukajki ale czegoś podobnego nie znalazłem. Otóż dość długo używałem akumulatorów w gripie zamiast baterii od nikona. A wczoraj akurat miałem baterię wolną więc zapakowałem sobie na wyjazd bo z akumulatorkami to jest różnie (nigdy nie wiadomo kiedy się prąd skończy :)). Dowcip polegał na tym, że po włożeniu akumulatora do gripa informacje na górnym wyświetlaczu zapalały się i za chwilę wszystko gasło. Po włożeniu akumulatorów body chodziło ok. Odkręciłem gripa, wsadziłem nikonowski akumulator i wszystko poszło ładnie, aparat przestał się wyłączać. Zrobiłem przez cały dzień coś koło 70 fotek. Ponieważ to body ma już słuszny przebieg i chciałem sprawdzić jaki sieknąłem jotpega parę minut temu i zarzuciłem go opandzie i irfanowi. Total shutter (ble ble coś tam) pokazało się 75 szt. Z lekka zbaraniałem. Dowaliłem jeszcze jedną fotkę i total okazał się 76 szt. Body powinno mieć Bóg wie ile powyżej 30000 i właściewie to sam jestem ciekaw ile. Czy wie ktoś jak to teraz sprawdzić?
Pozdrawiam i dzięki

jacek.gold
28-09-2009, 23:11
daj tego jpga

PawelPrzez
28-09-2009, 23:14
a jak się tego jotpega daje - chcesz na priwa?

PawelPrzez
28-09-2009, 23:15
oto jpeg - jotpeg (http://www.nova-foto.pl/jpg/DSC_2721.JPG)

Drogis
29-09-2009, 07:37
No, IrfanView pokazuje Total Pictures: 75.
Coś jakby faktycznie się zresetowało.

jacek.gold
29-09-2009, 10:01
faktycznie 75 z opandy ;)
no cóż. możesz wystawić puszkę jako "funkiel nówka"

Pchelek
29-09-2009, 11:20
możesz dokładniej opisać ten proces ? Jakiej firmy były baterie ? wkładałeś je energicznie ? grip oryginalny ? ;D

mrpawcio
29-09-2009, 11:28
Chyba odkryłeś sposób na przekręcanie licznika w aparacie :-)

sheva
29-09-2009, 11:32
no to się zacznie teraz :D wiedziałem, że my dumny naród polski coś wymyślimy :D

PawelPrzez
29-09-2009, 11:59
możesz dokładniej opisać ten proces ? Jakiej firmy były baterie ? wkładałeś je energicznie ? grip oryginalny ? ;D

;) Procedura resetowania licznika w D80:
1. Podłączyć oryginalny grip nikon MB D80
2. Przez około 0,5 do 1 roku używać akumulatorów (najlepiej jak najgorszych)
3. Po tym okresie włożyć oryginalny akumulator używany w innym body. W momencie kilkukrotnego zgaśnięcia danych na górnym wyświetlaczu odkręcić grip i włożyć akumulator bezpośrednio do aparatu.
Stan licznika powinien być zero.

Pozdrawiam

P.S.
Chciałem jeszcze tylko zapytać czy jestem pierwszy który tego dokonał?
Jak znam życie to zaraz pieprznie coś innego :)
Nieszczęścia chodzą parami ale reset licznika przy dużym przebiegu trudno nazwać nieszczęściem ;)