Zobacz pełną wersję : D80 Awaria wbudowanej lampy błyskowej
Michał CK
28-09-2009, 18:53
Witam wszystkich!!!
Od piątku wertuję wszystkie strony instrukcji do mojego D80 i wciąż nie mogę odnaleźć rozwiązania na nie działającą lampę błyskową. Po włączeniu puszki (w dowolnym trybie) zrobię max 3 zdjęcia z lampą i później lipa - blokuje się spust migawki i koniec focenia z lampą, dopiero jak się odczeka z jakieś 30 sec to da się zrobić kolejne zdjęcie. Głównie wbudowana potrzebna mi jest do wyzwalania SB900. W serwisie nikona powiedzieli mi bym wysłał im puszkę do sprawdzenia co nie za bardzo mi się uśmiecha szczególnie po tym co tu przeczytałem. Zresetowałem body trzema możliwymi sposobami i nic. Czy to może być wina baterii?? Czy ustawień??
Doradźcie coś proszę
Nie jestem specem w tej dziedzinie ale myślę że może, że to ~30 sek to czas ładowania lampy. Być może tryb wyzwolenia musi się trochę "poładować"
Sprawdź czy przy innym trybie też tak jest.
Michał CK
28-09-2009, 19:11
Przy każdym trybie sytuacja się powtarza. Zgadza się to czas jej ładowania, ale pytanie w czym tkwi problem: czy w baterii, która zawsze jest na full naładowana czy może coś się stało z lampą? i co mam zrobić z tym problemem ??
Myślę że to nie jest wina ani baterii ani aparatu. Wygląda na to że tak musi po prostu być. Sprawdziłem u siebie w aparacie (d90) lecz nie ma takiego ""zjawiska". Być może jest to jakiegoś typu (jak to nazwałeś) awaria, a może to po prostu taka jest pojemność dyfuzora lampy.
Michał CK
28-09-2009, 19:46
:) ale tak nie może być :) bo używam aparatu od ponad roku i wszystko działało bez zarzutu a tu nagle taki dżinks :/ mam nadzieję, że to prosta usterka i da się ją w łatwy sposób wyeliminować. Ponoć jest jakiś dobry specjalista w Wawie na alejach Jerozolimskich, jutro do niego zadzwonię i zobaczę co mi powie, a może by tak wgrać nowego softa?? hmm ale w sumie co to da :(
Nie no na pewno coś jest nie tak. Jakby mi się miała lampa 30s ładować to bym magnezją błyskał. :mrgreen: Moim zdaniem to może być coś z kondensatorem od lampy, że się tak długo i powoli ładuje. Może po prostu się zużył, może był wadliwy, ale myślę, że to coś z nim. Jakby winny był palnik, to by nie błyskała wcale, więc to na pewno nie to. Stawiam na kondensator, ale również fachowcem nie jestem.
Michał CK
28-09-2009, 20:28
Wgrałem softa i nic, no nie tak do końca nic bo już zrobił 6 zdjęć z lampą w serii :D:D:D jescze parę trików i może dojdzie do siebie hehhe a tak na poważnie to zauważyłem coś dziwnego, przeglądając te 6 zdjęc zaobserwowałem że każde kolejne jest coraz jaśniejsze a 6 ostatnie jest kompletnie przepalone to dopiero dla nmie zagadka
Michał CK
28-09-2009, 20:32
Dzięki Tomeqp za info - jutro spytam o ten kondensator może to faktycznie on i może wymiana nie będzie kosztowna w serwisie..... ta jasne heheheh:D
PawelPrzez
28-09-2009, 23:48
a może masz braketing włączony?
Michał CK
29-09-2009, 10:08
włączony braketing widnieje na górnym wyświetlaczu - prawda?? więc jeżeli tak jest a mnie on nie świeci znaczy tylko tyle, że to nie on jest winą mojego problemu :/ powiedzcie co może być tego przyczyną, czy to faktycznie wina tego kondensatora?
Pozycz gdzies baterię i spróbuj na innej. Kondensatory są dość żywotne i psują sie przez wysychanie ale nie w rok...
Albo masz pecha... Zamiast naprawiać lepiej zakup SB-600/800.
Michał CK
29-09-2009, 11:49
Spróbuję z tą baterią może coś zadziała. Dzwoniłem do tego zakładu na Alejach w Wawie i powiedziano mi tam, że naprawa około 400zł jeżeli to będzie wymiana płyty pod fleshem:/ extra do kolegi igg - gromnicę już mam SB-900 ale jeżeli faktycznie będzie taki duży koszt naprawy to zamiast naprawiać kupię nadajnik z odbiornikiem radiowym i tyle. Tylko fakt, że mam coś zepsute mnie strasznie irytuje. To tak jakby mieć mercedesa w którym się klima zepsuła - niby jeździ ale komfort tej jazdy latem - mizerny. Dzwonię teraz do serwisu NIKONA zobaczymy co tam wymyślą
nic nie musisz kupować, sterowanie błyskiem nadal powinno działać i jak nie wyzwolisz wbudowanej to nie musi się ładować ponownie
Michał CK
29-09-2009, 12:23
problem w tym, że nie działa i błyskawica w wizjerze, która zawsze świeci gdy lampa jest gotowa do błysku też nie świeci. Wszystko to blokuje spust migawki
Michał CK
30-09-2009, 12:15
Serwis Nikona jest BOMBASTYCZNY od dwóch dni nie mogę się dodzwonić do serwisu:/
Macienty
30-09-2009, 18:19
dwa dni? po dwóch tygodniach dopiero zacznij tracić cierpliwość Michał :) ja tam zadzwoniłem na infolinię z ich strony, za każdym razem łącze sie odrazu a konsultanci znają ceny każdej pierdoły w tym aparacie ;)
a sprawdzałeś na innej karcie pamięci? No i oczywiście w różnych trybach JPG oraz RAW. Miales wyłączoną redukcję szumów?
Michał CK
01-10-2009, 14:27
:) dodzwoniłem się :) jadę jutro. Faktycznie na infolini podali mi ceny napraw i ku mojemu zaskoczeniu wymiana tej płytki pod lampą jest tańsza o prawie połowę niż u Pana Adama z Alei.... dziwne. Co do postu kolegi erde to faktycznie nie sprawdzałem na innej karcie, tryby wszystkie przerobiłem - bez zmian, natomiast czy miałem wyłączoną redukcję hmm???? nie wiem, po pracy pobawię się tymi ustawieniami. Tylko z tego co tu wyczytałem to oni mają 21 dni na tą całą akcję naprawczą a w Wawce są targi 23-25 i pies pogrzebany:/
fader_audio
01-10-2009, 14:33
Witam, może być to problem z trzymaniem pojemności kodnensatora, lub problem ze sterowaniem lampy mam tu na mysli tranzystory, miałem podobne sytuajce w cp ale tam czasem lamapa wogóle nie błyskała, Może nie jest to to samo ale może akurat. Lampa błyska cały czas nie licząć czasu ładowania??? Pzdr
Michał CK
01-10-2009, 15:02
hmm no tak jak pisałem wcześniej od 3 do 7 błysków i zablokowany spust - 30 sekund odczekania i znowu błyśnie tylko, że tym razem już tylko raz góra dwa, przy czym nie dodałem wcześniej, że te błyski nie idą na równi wraz z wściśniętym spustem, tylko tak jakby pół sekundy po.
u mnie jest tak, że w NEFach z lampą mogę zrobić pod rząd max 6 zdjęć (Z wyłączoną redukcją) a potem muszę czekać chwilę aż lampa znowu zacznie błyskać - wtedy w wizjerze mam informację o buforze r01 - tu się kłania karta pamięci. Po chwili znowu pojawia się r06 i mogę klepać foty z lampą. Dla mnie to naturalne, aparat musi przewalić zdjęcia a lampa musi naładować kondensator. Jeżeli robię zdjęcia w odstępach około 5 sekundowych - czyli fota - wyświetla się na ekranie - robię kolejne - to mogę robić praktycznie cały czas z lampą i nie ma przestojów. Dodatkowo - czy sprawdzałeś lampę w jej róznych trybach - bo np przy włączonej redukcji czerwonych oczu błysk następuje dopiero po chwili od wciśnięcia spustu migawki...takie mi teorie przychodzą do głowy, ale nie wyklucza to po prostu uszkodzonej płytki :)
Michał CK
04-10-2009, 12:47
Podczas pobytu w Warszawie poszedłem sprawdzić cenę naprawy aparatu w kilku miejscach i tak:
na Alejach Jerozolimskich 400zł
na Grzybowskiej 350zł
w serwisie NIKONA 500zł
będąc tam w piątek czyli 02/10/2009 powiedziano mi, że na 23/10/2009 aparat będzie gotowy - w sumie termin nie najgorszy zdążyłbym na expo w Wawie:D ale aparat mam na gwarancji więc zostawiłem go w Nikonie i tu się zaczynają schody. Powiedziano mi, że różnie z tym bywa i mogę go nawet odebrać w listopadzie:/ poza tym pomimo tego, że miałem dowód zakupu oraz podbitą gwarancję (rok i 4 miesiące), aparatu serwis mi nie przyjął ale dzięki uprzejmości wspaniałej kierowniczki z galerii MOKOTÓW wszystko udało mi się załatwić:):):)
a i jeszcze jedno matryce chyba najtaniej czyszczą w NIKONIE - 80zł na grzybowskiej 120zł na Alejach zapomniałem spytać:/
na czerniakowskiej 35zł na poczekaniu...więc pocieszę Cię, że nie najtaniej.
Michał CK
05-10-2009, 12:02
dzięki erde to przydatne info :)